Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bad Wimpfen met kinderen, een eeuwenoud stadje in de natuur

Bad Wimpfen met kinderen, een eeuwenoud stadje in de natuur

In de deelstaat Baden-Württemberg, ligt het mooie stadje Bad Wimpfen. Verblijf in deze eeuwenoude binnenstad en ga op onderzoek uit. Beklim bijvoorbeeld de torens van de stad, ga kanoën over de Neckar rivier of gebruik Bad Wimpfen als uitvalsbasis voor een bezoek aan kasteel Guttenberg of attractiepark Tripsdrill.

Bad Wimpfen is zo’n 525 km van Utrecht en ligt in de omgeving van Heidelberg en Stuttgart, niet al te ver van het Zwarte Woud. In dit blog vertel ik je waarom Bad Wimpfen met kinderen zo leuk is! 

Bad Wimpfen straat

Verken de oude stad van Bad Wimpfen met kinderen

Al vanaf 450 voor Christus stonden er nederzettingen rondom het huidige stadje Bad Wimpfen. Met de bouw van een Romeins fort groeide het uit tot een ware stad van betekenis. Het heeft vanaf dat moment altijd een belangrijke rol in de geschiedenis van de deelstaat Baden-Württemberg gespeeld. Je kunt je wellicht voorstellen dat de gehele oude stad daarom inmiddels is opgenomen op de monumentenlijst.

Bad wimpfen

Meer weten over de geschiedenis van de stad? Start je bezoek bijvoorbeeld met stadstour door het centrum. Bij de VVV kun je een gratis boekje halen (in het Duits of in het Engels) met daarin een wandeling langs de 28 belangrijkste monumenten van de stad. Bij elk monument staat een uitleg over wat je ziet en waarvoor het gebouw oorspronkelijk diende. Je komt onder andere langs het voormalige paleis, de marktplaats en de Parisch Kerk.

Beklim ook zeker de 58 meter hoge Blauwe Toren, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de vallei van de Neckar. Deze toren is reeds in 1.170 gebouwd, maar door vele branden ziet de toren er tegenwoordig anders uit. Helaas moet de toren vaak gerestaureerd worden; de basis is namelijk van hout, maar de top is gemaakt van steen.

Stad Bad Wimpfen

Door het gewicht kent de toren vele barsten, toch kiest de monumentenwacht ervoor om de oorspronkelijk bouw te handhaven. Kun jij de barsten in de toren zien zitten? Je kunt trouwens ook de Rode Toren beklimmen, dus de keus is aan jou.

Tour met de nachtwacht voor kinderen in Bad Wimpfen

De VVV organiseert enkele keren per maand thematische rondleidingen voor kinderen. Wij kozen voor een gave avondwandeling; we werden opgewacht door de nachtwacht van de stad en gingen met kaarslantaarns op pad. Hij vertelde over zijn belangrijke taken zoals het doorgeven van branden in de stad. Met zijn hoorn waarschuwde hij dan de burgers die verplicht waren om allemaal te helpen met het blussen van de brand.

Dat moest natuurlijk geoefend worden: met katoenen zakken haalden we water uit de fontein en met een noodgang moest dat doorgegeven worden. Hoe snel kun jij de emmers vullen en doorgeven? De nachtwacht vertelde ons ook over het dagelijkse leven van de stad. Kun jij bijvoorbeeld leven zonder elektriciteit? Nog toffer is dat onze nachtwacht alle sleutels van de stad bezit!

Nachtwacht Bad Wimpfen

Zo gingen er deuren voor ons open zonder dat andere toeristen daar waren. We beklommen de Rode Toren bij zonsondergang en betraden de kerk in het pikkedonker. Wow, deze tour heeft enorm veel indruk gemaakt op onze zevenjarige zoon. Een grote aanrader! Informeer bij de VVV Bad Wimpfen op welke dagen de tour wordt gegeven.

Rode toren Bad Wimpfen

Activiteiten rondom Bad Wimpfen met kinderen

Kanoën over de Neckar rivier met kinderen

Een toffe manier om de omgeving te verkennen, is natuurlijk via het water van de Neckar rivier. Deze rivier stroomt langs het stadje Bad Wimfpen en mondt uiteindelijk uit in de Rijn. Vanuit het oude centrum loop je in enkele minuten naar de oever vanwaar wij in een Canadese kajak stapten. Wij kozen een rustige route van 8 kilometer.

Bad wimpfen kanoen

De rivier is breed en rustig, je hebt onderweg daarom alle tijd om de vele kastelen te spotten. Weet je dat er in de provincie Baden-Württemberg alleen al meer dan 100 kastelen zijn? Die zijn vroeger natuurlijk strategisch gebouwd, daarom zie je er vanuit de kano echt een heleboel, gaaf! De kanoroute is duidelijk aangeven op een kaartje wat we mee hebben gekregen.

Bad wimpfen kanoen

Na zo’n 6 kilometer vaar je op een sluis af. Je kunt daar de brugwachter bellen met de vraag of je de sluis door mag (en daarmee 8 meter lager in de rivier uitkomt), maar je kunt er ook voor kiezen om je kajak uit het water te halen. In dat geval kun je je kajak op een trolley leggen die vastzit op een rails, waarmee je de kajak gemakkelijk naar de andere kant van de sluis trekt. De route stopt bij treinstation Gundelsheim. Vanuit daar pak je de trein weer terug naar Bad Wimpfen! Deze kanotocht boek je hier.

Bad wimpfen kanoen

Kasteel Guttenberg met roofvogelshow

Een van de oudste en mooiste kastelen in geheel Duitsland is Guttenberg. Dat wil je toch zien? Het kasteel is gebouwd in 1.180 en is al 560 jaar (dat zijn 26 generaties) in bezit van de Baronnen van Gemmingen. Zij kochten het destijds van Conrad von Weinsber, die geldnood had. De huidige eigenaren openen graag de deuren van het kasteel voor bezoekers.

Burg Guttenberg deur

Op het terrein vind je bordjes met leuke vragen voor kinderen. Waarom draait een wenteltrap in een ridderkasteel altijd linksom? Zoek de antwoorden in het museum dat zich in één van de torens bevindt. Je krijgt hier middels diorama’s en diverse snuisterijen een goed overzicht van de geschiedenis van deze plek. Bijzonder is ook de verzameling van houten boeken: van elke boomsoort uit de regio zijn bladeren bewaard in een houten boek.

Burg Guttenberg voor kinderen

Het kasteel is erg populair om met kinderen te bezoeken. Tweemaal daags wordt hier namelijk een één uur durende roofvogeldemonstratie gegeven. De valkeniers vertellen met veel plezier over hun dieren. Ze vliegen onder andere met adelaars, gieren en valken. Sommige dieren hebben een spanwijdte van meer dan twee meter en dan vliegen ze ook nog eens vlak over de hoofden van het publiek, spectaculair!

Burg Guttenberg uitzicht

Alhoewel sommige kinderen dat soms best spannend vinden. De dieren vliegen overigens vrij en worden niet alleen tijdens de show gevoerd. Na afloop van de demonstratie kun je een ronde langs de vogelverblijven lopen (ze beschikken over ongeveer 86 roofvogels).

Pretpark Erlebnispark-Tripsdrill

Vanuit Bad Wimpfen rijd je in ongeveer een half uur, door de prachtige wijnvelden, naar pretpark Tripsdrill. Het pretpark is gebouwd rondom een oude molen; vroeger geloofde men dat een bezoek een verjonging aan vrouwen teweegbracht. Natuurlijk is deze molen nog steeds aanwezig in het pretpark; je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat de vrouwen in de rij staan om de glijbaan van deze oude molen af te roetsjen!

Molen Tripsdrill

Het thema oudheid is doorgevoerd in de rest van het park. Bij vele attracties loop je door een stuk geschiedenis voordat je een achtbaan of attractie in stapt. Leer bijvoorbeeld over het wijnleven op het platteland (en ga in een ronddraaiende druiventon de route af), over het gebruik van koetsen en sleeën (waarna je in een slee de achtbaan afdaalt) of leer over de badhuizen van weleer voordat je in een badkuip een waterbaan af suist.

Tripsdrill pretpark

Ook alle gebouwen zijn opgetrokken met hergebruikte bouwmaterialen afkomstig uit de omgeving, zodat alles echt authentiek oogt. Het is echt een toevoeging aan de totale beleving van een pretpark. Het verbaast mij dan ook niets dat dit park al meermalen de award voor ‘beste pretpark wereldwijd’ heeft gewonnen.

Achtbaan Tripsdrill

Er zijn attracties voor jong en oud. De waaghalzen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de vliegmachine Höhenflug en de Karacho achtbaan, terwijl de allerkleinsten genieten van de sprookjesverhalen en de rondjes in de auto’s en eendjes.

Tripsdrill pretpark

Op de website van Tripsdrill staat een handige meter waarop je met de leeftijd en lengte van je kind kunt zien waar je wel of niet in mag. Natuurlijk staat dat ook duidelijk aangegeven bij de attractie zelf. Onze zevenjarige zoon mocht met zijn 125 cm vrijwel overal in (behalve één achtbaan). Genoeg te doen dus!

Tripsdrill achtbaan

In het park vind je ook meerdere mogelijkheden om te eten. Kies bijvoorbeeld voor een snackmenu bij één van de vele standjes (patat, burger en drankje vanaf 9 euro), een lekkere snack tussendoor (zoals pizzaslides, wafels of pannenkoeken) of ga eten bij Gasthaus zur Altweibermühle, waar je voor ongeveer 15 euro een maaltijd eet (er zijn ook kindermenu’s).

Tripsdrill restaurant

Heb je de pech dat het regent en wil je binnen schuilen? Kinderen kunnen dan losgaan in het (enorme) indoorspeelparadijs.

Wildlife Park

Direct naast Erlebnispark-Tripsdrill bevindt zich een wildpark dat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken voor een paar uurtjes. Het is groots opgezet, er leven hier zo’n 60 diersoorten op maar liefst 47 hectare grond. Regelmatig loop je tussen de dieren, zoals bij de herten en de schildpadden. Koop een beetje voer bij één van de voederstations, dan weet je zeker dat de dieren heel dichtbij komen!

Tripsdrill Wildpark

In het park leven ook roofvogels, dagelijks zijn er twee demonstraties waar de valkeniers je alles vertellen over het leven van deze bijzondere dieren. Gieren, valken en adelaars vliegen vlak boven je hoofd! Wist je dat er in dit gebied ook veel (wilde) ooievaars leven? Hun nesten zie je op zo’n beetje elke hoge paal van zowel dit dierenpark als in het pretpark. Ooievaars zijn enorm goede vliegers, ze komen dan ook graag een kijkje nemen tijdens de demonstratie (om zo ook een hapje mee te kunnen eten).

Valkenier Tripsdrill Wildpark

Er zijn dagelijks ook vaste voermomenten voor de otters, de wolven, de lynxen, de beren en de wilde katten. De enthousiaste dierverzorger vertelt (in het Duits) veel over deze bijzondere dieren.

In het park bevindt zich ook een enorm grote en gave speeltuin. Klauter over het parcours en neem een kijkje in de houten huisjes. Onze zoon was hier niet weg te slaan. Nog niet uitgespeeld? Misschien kun je je kind meekrijgen door óók nog het blote voetenpad te bewandelen.

Tripsdrill speeltuin

In het park mag je alleen eten en drinken op de aangegeven plaatsen (omdat je soms tussen de dieren loopt). Er staan genoeg bankjes om zelf een picknick te houden. Bij Wildsau-Schenke kun je broodjes, maaltijden lekkernijen en goede koffies kopen.

Trippsdrill wildpark

Kindvriendelijke hotels rondom Bad Wimpfen

Appartement midden de oude stad van Bad Wimpfen

Als je kiest voor een verblijf in Bad Wimpfen, dan is het natuurlijk het allerleukst om in een oud vakwerkhuis te slapen. Wij verbleven in Apartment Edition Götzfried, waar ons werkelijk niets tekort kwam.

Appartement Bad Wimpfen

Het appartement beschikt namelijk over een uitgebreide keuken, een woonkamer, een master bedroom en kleine kamer met een tweepersoons uitklapbank (met een schuifdeur zodat je de kamer kunt afsluiten). Voor de buitendeur vindt je zelfs een klein zitje, een unicum in de oude stad waar bijna geen enkel huis een terras of tuin heeft!

Appartement Bad Wimpfen

Slapen in een boomhut

Altijd al eens willen slapen in een boomhut? Het kan bij het Nature Resort van Erlebnispark-Tripsdrill. Na een lange dag in het pretpark val je vast en zeker als een blok in slaap in deze gave hut. Wij in ieder geval wel! Aan zowel de binnen- als buitenzijde van de boomhut is enorm veel aandacht besteed aan thematische details.

Boomhut Tripsdrill

De boomhut beschikt verder over een tweepersoonsbed en een stapelbed. Het is praktisch ingericht, met zowel een kleine tafel binnen als buiten op je terras. Natuurlijk heb je ook een eigen badkamer. Handig is dat bedlinnen en baddoeken zijn inbegrepen, je kunt dus zo neerploffen na een drukke dag.

Slaapkamer boomhut Tripsdrill

De volgende ochtend wacht je een overheerlijk ontbijt in Wildsau-Schenke, de hut midden in het wildlife park (en spot gelijk de eerste dieren).

Restaurants rondom Bad Wimpfen met kinderen

Gasthaus Kräuterweible

In Bad Wimpfen vind je meer dan voldoende restaurants. Eén van onze favorieten is Gasthaus Kräuterweible; een klein restaurant met slechts 5 tafels dat al jaren een begrip is in de omgeving.

Gasthaus Kräuterweible Bad Wimpfen

Het is hier gebruikelijk dat locals en toeristen samen aanschuiven zodat iedereen een plek heeft om te dineren. Op de kaart staan slechts enkele gerechten; de halve kip wordt alom geprezen.

Weinbau Pavillon

Het dorpje Gundelsheim bevindt zich op zo’n 8 kilometer van Bad Wimpfen. Waarschijnlijk staat het al op je lijst vanwege het kasteel en de roofvogeldemonstratie. In dit dorpje bevindt zich ook een goed restaurant. Bij Weinbau Pavillon kun je zowel binnen als buiten dineren.

Weinbau Pavillon Bad Wimpfen

Op de kaart staan veel Duitse gerechten, aangevuld met gerechten met seizoensgroenten. Vooral in het aspergeseizoen kun je hier je lol op. Voor kinderen is er een kleine kindermenukaart. Vergeet niet om een overheerlijke lokale wijn te bestellen, je eet immers bij een wijnhuis.

Café Anna Blume

Op zoek naar een plek om te ontbijten, lunchen of voor een kop koffie met verse taart? Dan is het schattige Anna Blume jouw plek. De eigenaresse genaamd Anna ontvangt je met een grote glimlach.

Anna Bluma Bad Wimpfen

Wij genoten hier van een uitgebreid ontbijt met warme broodjes, een scala aan broodbeleg, eieren, en yoghurt met muesli en fruit. En heerlijke koffie. Voor de liefhebber serveert ze er zelfs bubbels bij. De gerechtjes zijn niet alleen heerlijk, maar ook prachtig om te zien. Ook in de inrichting zit veel liefde, veel van de woonaccessoires zijn ook te koop.

Bakery Eibauer

Een ander plek met een buitenterras en een binnenterras is bakkerij Eibauer. Voor slechts een paar euro kun je een compleet ontbijtmenu bestellen bestaande uit verse broodjes, koffie en beleg.

Ik zou ook zeker een toetje bestellen, genoeg taartjes en zoete broodjes om uit te kiezen, wat een feest!

GezinOpReis bezocht de regio Bad Wimpfen in samenwerking met het toeristisch bureau van Baden-Württemberg. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Lees ook onze andere blogs over Baden-Württemberg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top