Een weekend naar Berlijn met kinderen? In deze enorme stad is er genoeg te beleven voor het hele gezin, of je nu met tieners naar Berlijn gaat of met een peuter of kleuter.
Uiteraard maakt het wel uit in welke periode van het jaar je naar Berlijn gaat. Gelukkig is dit een stad die je het hele jaar door kunt bezoeken. Er zijn genoeg kinderactiviteiten in Berlijn die binnen zijn voor de slechtere dagen, terwijl je met mooi weer misschien meer tijd wil besteden in de parken, speeltuinen en terrasjes van de stad.
Het fijne aan een stedentrip Berlijn is dat je hier ook met de trein naar toe kunt gaan. Vanuit onze woonplaats is er zelfs een rechtstreekse trein naar Berlijn. Eenmaal in de stad zelf zijn er genoeg mogelijkheden om met het openbaar vervoer op pad te gaan. Bovendien is het in Duitsland ook nog eens zo dat kinderen tot en met 11 jaar gratis meereizen met een volwassene.
Check de website van NS Internationaal voor de actuele ticketprijzen. Lees ook ons blog met tips voor het nemen van een nachttrein met kids en routes in Europa.
Eenmaal aangekomen in Berlijn kochten we een Berlin WelcomeCard voor 72 uur (opties voor langer of korter zijn ook beschikbaar). Hiermee konden we gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Per volwassene rijden 3 kinderen tot 14 jaar gratis mee. Bovendien krijg je met deze kaart ook nog eens korting op allerlei musea en activiteiten. Wil je echt veel zien, dan kan het misschien voordeliger zijn om een Berlin WelcomeCard inclusief onbeperkt museumbezoek te kopen.
Er zijn ook nog genoeg andere opties om in Berlijn rond te reizen, een boottocht of een fietstocht bijvoorbeeld. Door de hele stad staan ook elektrische stepjes die je via een app op je telefoon kunt ontgrendelen. Erg leuk en handig, maar wel een stuk duurder dan de metro. (Voor een ritje van 10 min betaal je ongeveer 3 euro.) Of ga op stap met een historische Trabant. Kijk hier voor een overzicht van tours in Berlijn.
In deze blog hopen we een zo compleet mogelijk overzicht te geven van leuke kinderactiviteiten in Berlijn. Ga je naar Berlijn met oudere kinderen (vanaf een jaar of 14), lees dan ook ons uitgebreide blog met tips voor een bezoek aan Berlijn met tieners. Want niet alles wat leuk is met jonge kinderen is leuk voor tieners en andersom.
Bezienswaardigheden in Berlijn met kids
Ga je naar Berlijn met je gezin, dan wil je natuurlijk ook een aantal van de bekende bezienswaardigheden van de stad zien.
De Berlijnse Muur
Als je voor de eerste keer naar Berlijn gaat dan wil je natuurlijk de beroemde Berlijnse muur zien. Delen van de muur zijn voorzien van echt mooie muurschilderingen. Zo krijg je een stukje cultuur en is het ook leuk om te bekijken. Wij gingen naar de muur bij East Side Gallery, dit deel is heel geschikt voor het hele gezin. Na de val van de Muur mochten 100 kunstenaars dit deel van de muur beschilderen.
De Berlijnse Muur is nog maar op een paar locaties zichtbaar. Op verschillende punten in de stad loopt een lijn met afwijkende baksteentjes door de straat, met een gedenkplaatje voor de Berliner Mauer in de weg. Erg leuk om hier samen met je kinderen naar op zoek te gaan en zo te ontdekken waar de Berlijnse Muur precies gestaan heeft.
Wil je met eigen ogen een echt deel van de Berlijnse muur zien, inclusief wachttoren? Ga dan naar de Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauer Strasse, vlakbij de Nordbahnhof. Er is hier ook een indrukwekkend monument voor mensen die omkwamen bij de Berlijnse Muur. Grote metalen palen markeren het verloop van de Muur en markeren hoe makkelijk je nu van oost naar west kunt lopen, dwars door deze symbolische muur heen.
Checkpoint Charlie
Ook Checkpoint Charlie is een plek die je zelfs als je nog nooit in Berlijn bent geweest van naam kent. Jammer genoeg viel het echte Checkpoint Charlie nogal tegen. Het was vol met kraampjes waar ze souvenirs verkopen en met een heel klein en duur museum. Wat ik wel interessant vond, is de openluchttentoonstelling tegenover Checkpoint Charlie. Hier staan verhalen op de muur van gelukte en mislukte ontsnappingen.
Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is één van de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden in Berlijn. Het is de enige oude stadspoort die nog staat. In de avond is die mooi verlicht.
Holocaust monument
Vanaf de Brandenburgse Poort is het maar een klein stukje lopen naar het Holocaustmonument. Ik kan me voorstellen dat dit een plek is die je zelf ook graag wil zien tijdens je bezoek aan Berlijn. Voor kinderen heeft het wel wat weg van een speelplek. Ik stoorde mij echter enorm aan de jonge tieners die hier voor een schooluitje waren, maar vooral druk leken met verstoppertje of selfies maken bij het monument. Als je kids zich niet kunnen gedragen, zou ik aanraden om het over te slaan.
Het bijbehorende informatiecentrum heeft een advies leeftijd vanaf 14 jaar. De geschiedenis wordt in een tijdslijn uitgebeeld en ondersteund met foto’s, die schokkend kunnen zijn. Onze blogger Cindy bezocht het met haar toen 14-jarige zoon en 12-jarig dochter. Haar dochter was bijzonder geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dus zij wil dit graag bezoeken. Dat mag, het is een advies.
Dom van Berlijn
De Dom van Berlijn is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. Jammer genoeg is een bezoek aan de Kathedraal niet zoals in veel andere landen gratis. De kerk is van binnen wel erg mooi om te zien. Bovendien kun je omhoog klimmen en heb je dan een mooi uitzicht over de stad. In de kelder zijn de sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Een best bijzondere plek, maar ik vond het toch ook wel wat vreemd om hier zo rond te kunnen lopen.
Fernsehturm
Een ander uitkijkpunt dat je kunt bezoeken in Berlijn is de televisietoren oftewel Fernsehturm. Op 203 meter hoogte is er een uitzichtplatform en een restaurant. Kies wel een heldere dag uit, want soms bevindt het uitzichtplatform zich in de wolken. Kaartjes koop je het beste van te voren online via Tiqets.
Siegessäule
Op de Siegessäule heb je voor een paar euro per persoon ook een mooi uitzicht over de stad. Hier zie je pas goed hoe groen Berlijn is, je kijkt onder andere uit over het park Tiergarten dat midden in het centrum van Berlijn ligt. Daar kun je mooi even relaxen na de klim, want om van dit uitzicht te genieten moet je wel 285 treden beklimmen via een smalle wenteltrap. Voor hele kleine kinderbeentjes is dat wat veel, al zijn er onderweg wel tussenstops om even uit te rusten. De Siegessäule ligt aan een grote rotonde, voor een veilige oversteek neem je een van de 3 tunnels die onder de weg door naar de Siegessäule lopen.
Reichstag
De Reichstag is een bijzonder gebouw om te bezoeken. De toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf online aanmelden. Je kunt dan kiezen voor een bepaalde tijd. Bij binnenkomst wordt je nog eens uitgebreid gecontroleerd (neem je ID mee!) en ga je met de lift omhoog, daarna kun je vrij rondkijken. Het gebouw zelf en het uitzicht maken een bezoek wel de moeite waard.
Leuke musea in Berlijn voor gezinnen
Natuurhistorisch museum Berlijn
Het natuurhistorisch museum is een van de kindvriendelijke musea in Berlijn, hoewel het nog wel een redelijk traditioneel museum is en niet veel interactieve mogelijkheden biedt. Het hoogtepunt van het museum voor de meeste kinderen zijn de dino’s. Direct bij binnenkomst zie je al de enorme skeletten van platvoet en zijn vriendjes. In een andere ruimte is Titus de T-Rex te bewonderen. De hele setting met een donkere ruimte en dan de uitgelichte dinosaurus met zijn enorme tanden is best spannend. Ga je in het weekend naar Berlijn, dan krioelt het hier van de kinderen.
In de andere ruimtes van het natuurhistorisch museum zijn vooral veel opgezette dieren achter glas te zien, waarbij het museum wel heeft gekozen voor een moderne manier van tentoonstellen.
Wat dit museum ook leuk maakt voor gezinnen zijn de workshops. Deze moet je wel van tevoren reserveren. In de workshops kan je kind bijvoorbeeld een dino opgraven of insecten onderzoeken.
Het gebouw van het natuurhistorisch museum in Berlijn is enorm, maar alleen de begaande grond is standaard te bezoeken. De andere verdiepingen worden gebruikt voor onderzoek. Op de bovenste verdieping zijn soms tijdelijke tentoonstelling.
Deutsches Technikmuseum Berlin
Het Technikmuseum Berlin is een van de grootste techniekmusea ter wereld en is leuk voor kinderen en voor jonge tieners. Je vindt hier op 14 verdiepingen tentoonstellingen over oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, computers, radio’s, camera’s, lucht- en ruimtevaart en nog veel meer. Als een van die onderwerpen je aanspreekt, kan je hier zeker een kijkje nemen. Je herkent het gebouw al van verre aan het vliegtuigje op het dak. Plan voldoende tijd in, dit museum is écht groot.
Ben je op zoek naar meer interactie, bezoek dan het Science Center Spectrum. Dit doe-museum hoort bij het Technikmuseum, maar is gevestigd in een apart gebouw op het grote terrein. Vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam maar een stukje kleiner. In die leuke museum leer je met allerlei proefjes en opstellingen over licht, geluid, gewicht, zwaartekracht en snelheid.
Computerspielemuseum
Het Computerspielemuseum is niet alleen tof voor kinderen maar ook voor jezelf. Het museum gaat over de geschiedenis van computerspellen, maar wat het echt leuk maakt is dat je ze ook kunt spelen. Ga los met Pac-Man en kijk of je elkaar kunt verslaan! Er is ook een ruimte met racegames voor de liefhebbers. Ook de arcade hal is erg grappig; kinderen kunnen het bijna niet voorstellen dat ‘computeren’ vroeger echt een spelletje frog was.
Er zijn trouwens naast nostalgische games ook enkele wat modernere spelen. Ga helemaal los met je voetjes van de vloer of probeer met je handen zoveel mogelijk fruit te vangen. Dit museum is wel wat uit de richting van veel andere kindvriendelijke musea in Berlijn, maar ik vond het wel echt leuk om hier een uurtje of twee door te brengen. En de kinderen al helemaal!
DDR-museum
Het DDR-museum is een kleinschalig museum over het leven in de DDR. Dit museum is niet zo zwaar als sommige andere musea in Berlijn en bovendien is er genoeg te doen om het ook voor kinderen boeiend te maken. Zo kan je bijvoorbeeld “een ritje” maken in een Trabant. Dat is nog best moeilijk! Interessant is ook de flat die is ingericht zoals flats er in die tijd uitzagen, inclusief kinderkamer en zelfgemaakte spelletjes. Kaartje koop je van te voren online via Tiqets.
Anne Frank Zentrum
Een klein museum, gelegen in een klein zijstraatje vol graffiti en streetart. Dat straatje is sowieso al een bezoek waard! Het Anne Frank Zentrum heeft een aardige, maar kleine tentoonstelling over het leven van Anne Frank. Voor jongere kinderen en kinderen die het Anne Frank Huis in Amsterdam nog niet bezochten is dit een prima introductie in het leven van Anne Frank. Voor tieners heeft deze tentoonstelling net te weinig te bieden.
Ze hebben wel hun best gedaan om een aantal interactieve elementen toe te voegen, zoals een brief schrijven naar je toekomstige zelf. Verder krijg je met de audio-tour extra uitleg of geluidsfragmenten te horen bij de tentoonstelling. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken met de Museumspass of met korting op de Berlin Welcome Card.
Duits Historisch museum Berlijn
Het historisch museum in Berlijn is vooral geschikt om te bezoeken met oudere kinderen. Het bestaat uit twee aparte gedeeltes, een over Duitsland in de middeleeuwen en een over Duitsland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit laatste deel heeft vooral heel veel informatie die erg boeiend is om te lezen maar niet heel geschikt voor (jonge) kinderen. Wil je meer leren over Duitsland in de middeleeuwen dan is een speciale audio guide voor gezinnen. Zo hoef je niet alle voorwerpen te bekijken maar zoek je juist degene op die voor het hele gezin interessant zijn.
Communicatiemuseum Berlijn
Echt een aanrader om te bezoeken in Berlijn met kids is het Communicatiemuseum. Het is niet al te groot, maar heeft wel diverse leuke activiteiten en is ook nog eens in een super mooi historisch pand. Als je binnenkomt zie je direct al twee robots die een rondje rijden in het museum. Rondom het midden plein zijn diverse interactieve opstellingen. Met je voeten kun je bijvoorbeeld social media iconen op elkaar af schieten.
De hogere verdiepingen zijn wat traditioneler ingericht met bijvoorbeeld opstellingen van historische telefoons, een bijzonder uit elkaar gehaalde postkoets en oude postzegels. Ook hier zijn echter regelmatig dingen te doen, zoals het versturen van buizenpost, wat het ook interessant maakt voor kinderen.
German Spy Museum
Het German Spy museum is de Berlijnse versie van een keten die in steeds meer steden in de wereld een vestiging heeft. Leer over het leven van een spion. Los cryptische puzzels op, kraak een code, versla een leugendetector en probeer lasterstralen te vermijden. Ook voor ouders leuk, je leert hier meer over spionagepraktijken tijdens de Koude Oorlog. Een hele mooie mix van kennisdelen en interactie. Dit museum is vooral leuk met oudere kinderen of met tieners die ook echt al mee kunnen doen. Voor jonge kids is het te ingewikkeld.
Illuseum
Een klein museum vol optische illusies waar je samen leuke foto’s kan maken. En ook nog wat opsteekt, want bij de meeste illusies wordt in het Duits en Engels uitgelegd hoe de optische illusie ontstaat. Wij hebben ons hier een goed uur vermaakt en erg veel lol gehad bij het maken van de foto’s. Bekijk de website voor openingstijden, kaartjes kun je online kopen via Tiqets.
Labyrinth Kindermuseum
Ook een aanrader volgens veel ouders is het Labyrinth kindermuseum in Berlijn, met wisselende thema’s.
Berlijn verkennen op de fiets
Een hele leuke manier om Berlijn te ontdekken met kinderen, is op de fiets. Wij boekten een fietstour bij Berlin on Bike en gingen een ochtend op pad met een Nederlandstalige gids. Wij kozen voor de alternatieve route door de wijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg, daar was het heel rustig en fiets je meestal op aparte fietspaden. Ook de grote parken in Berlijn, zoals het Tiergarten en het Volkspark Friedrichshain, zijn ideaal om in te fietsen met kinderen. Je kunt ook de highlight-tour kiezen langs de Brandenburger Tor, Unter den Linden, Checkpoint Charlie en de Gedächtniskirche. Of ga voor een privé familytour waarbij je vooraf je interesses aangeeft en de gids een leuke route bedenkt voor je gezin. Bijvoorbeeld langs de Berliner Mauerweg, een fietspad dat de voormalige Berlijnse Muur volgt.
Welke route je ook kiest, de Nederlandstalige gids plant meerdere stops op de route en vertelt dan leuke verhalen en feitjes over Berlijn en de bezienswaardigheden. Uiteraard kun je zelf het best inschatten of je kind zelfstandig kan fietsen, er zijn ook kinderzitjes te huur zodat je kind achterop kan. In Berlijn is het gebruikelijk om met een helm te fietsen.
Overige kinderactiviteiten in Berlijn
Gärten der Welt
Ben je toe aan wat afwisseling, bezoek dan eens de Gärten der Welt. Hier vind je allemaal mooi aangelegde thematuinen. Van een Chinese en Japanse tuin tot een klassiek Engelse tuin en een Oosterse tuin. De leukste manier om hier te komen is met de kabelbaan, koop dus je ticket inclusief kabelbaan. Het beginpunt ligt vlak bij de metrohalte. In het park liggen niet alleen strk aangelegde tuinen, kinderen zullen zich zeker vermaken in de grote speeltuin en het doolhof. Er is zelfs een klein sprookjesbos met beelden. Verder staan hier replica’s van de United Buddy Bears, het kunstproject met de beren die je overal in Berlijn ziet.
De tuinen liggen op de Kienberg, waar je ook nog heerlijk kunt wandelen, hier ligt ook nog een natuurspeeltuin. De rodelbaan waar nog reclame voor wordt gemaakt, is helaas voor lange tijd gesloten na een brand (informatie 2023). Stap op het tussenstation boven op de berg zeker even uit om de uitkijktoren te beklimmen. Je hebt hier een mooi uitzicht op Berlijn.
De kinderen van blogger Cindy vonden dit een aardige afwisseling na hun drukke programma van een week in Berlijn. Geen must-visit, wel rustgevend en even wat anders buiten de stad.
Dierentuinen in Berlijn
Als je naar de dierentuin wil in Berlijn, dan zijn er een tweetal opties: Tierpark Berlin en Zoo Berlin. De Zoo Berlin heeft meer dan 1400 diersoorten en ligt centraal in Berlijn. Het Tierpark is een nieuwere dierentuin en een van de grootste van Europa. Zeker met mooi weer kan je hier een hele dag doorbrengen.
Wedstrijd bijwonen
In Berlijn zijn meerdere voetbalclubs en er vinden ook regelmatig andere grote evenementen plaats. Altijd handig om te checken wat er te doen is tijdens jullie weekend in Berlijn.
AquaDom & Sea life Berlijn
Nog niet uitgekeken, breng dan een bezoek aan Sea Life Berlijn. Vergeleken bij andere Sea Life vestigingen is deze in Berlijn niet enorm groot maar het is wel altijd een leuk uitje met kids.
Legoland Discovery Center
Zijn je kinderen gek op Lego? Breng dan een bezoek aan het Legoland Discovery Center in Berlijn. Gericht op gezinnen met kinderen van 3 tot 10 jaar die hier helemaal los kunnen gaan met Lego.
Speeltuinen en parken in Berlijn
Ga je naar Berlijn met een kleuter of peuter dan wil je vast ook gewoon even wat tijd om hem of haar te laten uitrazen. Gelukkig zijn er in Berlijn genoeg fijne parken en speeltuinen. Vooral in de woonwijken, maar ook rondom het centrum zijn er diverse parken.
Direct achter de Brandenburger Tor is een enorm park waarin ook de Berlin Tiergarden en Schloss Bellevue haar plekje hebben. Hier zijn meerdere speeltuinen. Het Monbijoupark tegenover het museumeiland heeft ook een speeltuin. Ook in het volkspark Friedrichshain kan je verschillende speeltuinen vinden.
Shoppen in Berlijn
Berlijn is ook een goede bestemming om te shoppen. Moet je nog wat kindercadeaus inslaan, Playmobil is in Duitsland een stuk goedkoper dan bij ons in Nederland. Verder heb je in Berlijn natuurlijk alle bekende kledingwinkels die we in Nederland ook kennen.
Winkelcentra in Berlijn
De KaDeWe is de grootste shopping mall in Berlijn en je kunt hier uitgebreid winkelen. De Berlin Mall is wat kleiner maar ook meer centraal gelegen in het centrum. In de Berlin Mall zit ook een food court. Handig als je niet kunt kiezen wat je wil eten. Hier kan iedereen zijn of haar eigen favoriete gerecht halen. Ook leuk is de glijbaan in de Berlin Mall. Helemaal vanaf boven naar beneden roetsjen.
Bikini Berlin
OTegenover de Gedächtniskirche vind je Bikini Berlin, een klein winkelcentrum met verschillende hippe pop-up winkels en concept stores van designers en kunstenaars. Op de bovenste verdieping van dit winkelcentrum vind je nog een kleine foodcourt en lounge. Wat dit leuk maakt voor een bezoekje met kinderen? Je kunt hier aapjes kijken! Op de begane grond vind je een enorm raam met uitzicht op het verblijf van de bavianen in de Berlin Zoo, het lijkt alsof je hier midden tussen de bavianen zit. En vanaf het panoramaterras kijk je zo in de open verblijven van stokstaartjes en diverse apen.
AMPELMANN shop
In Berlijn zijn stoplichten niet gewoon stoplichten maar een icoon voor de stad. Het stoplicht figuurtje in Berlijn heeft de naam ‘Ampelmännchen’. Er zijn in de stad zelfs verschillende Ampelmann winkels. Hier kan je originele souvenirs kopen als herinnering aan je bezoek aan Berlijn.
Kerstmarkten in Berlijn
Ook leuk: ga juist tijdens de kerstvakantie naar Berlijn. De meeste kerstmarkten in Berlijn starten de laatste week van november en stoppen weer op 31 december. Door de hele stad verspreid zijn er meerdere kleine en grotere kerstmarkten, ook met draaimolens, reuzenrad of andere familievriendelijke activiteiten.
Kindvriendelijk appartement of hotel in Berlijn
Naar Berlijn met kinderen? Dan is het altijd lastig om te kiezen waar je gaat overnachten. Ondanks dat het openbaar vervoer in Berlijn goed geregeld is zijn de afstanden toch best groot. Kies in ieder geval een gezellige wijk en een hotel of appartement op loopafstand van de metro is wel zo handig.
Ga je met de trein naar Berlijn en wil je overnachten in de buurt van het Hauptbahnhof dan zijn er verschillende opties. Zoek je een goedkoop hotel in Berlijn overweeg dan eens een hostel. Het A&O Hostel is vlakbij het centraal station en staat goed bekend bij gezinnen. Een andere optie is bijvoorbeeld het Ibis Berlin Hauptbahnhof. Ook het Meininger Berlin Hauptbahnhof is populair bij gezinnen. Dit fijne hotel met familiekamer in Berlijn heeft namelijk ook een gameroom en je kunt er gebruik maken van de wasmachine en droger.
Andere kindvriendelijk hotels en hostels waar we verblijven in Berlijn zijn The Social Hub Berlin Alexanderplatz, Instagrammable en voor Berlijnse begrippen een relatief betaalbaar hotel met familiekamers. Ook zijn er leuke gezamenlijke ruimtes met een bar en spelletjes.
Een andere goede optie is Familienhotel Citylight, op zo’n 5 minuten lopen van het metro- en treinstation Gesundbrunnen. Cindy en haar gezin verbleven hier in een familiekamer met 2 slaapkamers. Het leuke is dat er een grote clubkamer is waar je kan chillen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Verblijf je in Berlijn liever in een appartement? Zeker als je met een grote groep bent of juist met jonge kinderen is dat heel fijn. Ruime, schone, wel wat steriel ingerichte appartementen, op loopafstand van zowel het holocaust monument en de Brandenburger Tor en in een wijkje met ook diverse restaurantjes vind je bij ‘Apartments am Brandenburger Tor’. We verblijven hier wel eens en deze zijn ook heel geschikt voor grote gezinnen. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid. Liever een appartement maar ook de voordelen van een hotel, zoals 24 uur receptie en ontbijtbuffet? Bekijk dan de kindvriendelijke appartementen van HighPark by Palmira. Meer tips check ook ons blog met kindvriendelijke hotels in Berlijn.