De leukste dierentuinen in Duitsland net over de grens

0

Een dagje dierentuin maar niet de hoofdprijs betalen. Wij hebben ontdekt dat als je naar een dierenpark in Duitsland gaat dit veel goedkoper is dan in Nederland. De afgelopen paar jaar hebben we diverse hartstikke leuke dierentuinen in Duitsland net over de grens bezocht. Van grote dierentuinen zoals de Alwetter Zoo in Münster tot kleine dierenparken zoals die in Rheine.

Dierentuin in Duitsland

Dierentuin Osnabrück

De dierentuin in Osnabrück is een afwisselende en ruim opgezette dierentuin. Deze dierentuin bestaat uit verschillende werelden. Niet alleen de dieren horen daarbij maar ook de rest van de setting. Zo loop je in het Aziatische gedeelte door het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

Je komt hier veel verschillende dieren tegen. Van de verschillende Duitse dierentuinen is dit de grootste maar ook de duurste die we bezocht hebben. Toch betaal je nog steeds minder dan € 25,- . Vergelijkbaar met een Artis dus, terwijl er echt veel meer te zien en te doen is.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

Onze dochter vond de enorme schildpadden van meer dan honderd jaar oud heel bijzonder en moest enorm lachen om de grappige pinguïns. Er zijn op meerdere plekken in deze dierentuin speelplekken en eetmogelijkheden. De speeltuinen zijn ook nog eens erg tof gebouwd; er is bijvoorbeeld een giraffenglijbaan. Voor de dierentuin in Osnabrück moet je minimaal een halve dag uittrekken. Ook leuk: maak er een weekendje Osnabrück met kinderen van.

Praktische tips dierentuin Osnabrück

Deze dierentuin is het hele jaar open. Van 1 maart tot half november betaal je het reguliere tarief. De rest van het jaar krijg je korting omdat het winter is. Je kunt bij deze dierentuin gratis parkeren. Voor de actuele openingstijden en prijs, bekijk de website.

Wildpark Frankhof

Op zoek naar een leuke speeltuin in Duitsland net over de grens? Wildpark Frankenhof is een combinatie van dierentuin en speeltuin. Met een entreeprijs van minder dan tien euro is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Wij bezochten Wildpark Frankhof in de winter; in de zomer is er zelfs nog meer te doen.

wildpark frankenhof speeltuin
wildpark frankenhof in duitsland

Dit dierenpark in Duitsland is enorm ruim van opzet. Er zijn niet heel veel verschillende soorten dieren, maar de dieren die er zijn, zoals bisons, hertjes en wilde katten, hebben wel enorm veel ruimte. Wij vonden het juist leuk dat je hier een keer wat andere dieren ziet dan normaal, maar als je kinderen juist graag olifanten, zebra’s en giraffen willen, kies dan een van de andere dierenparken.

De reden dat we zo enthousiast zijn over dit dierenpark is vooral vanwege de combinatie dierentuin met speeltuin. Je vindt hier echt gave speeltoestellen in de natuur. Zoals een trollenland met pratende bomen of de beverdam met waterspeeltuin. Voor de kleintjes is er ook nog een sprookjesbos. Lees meer in ons blog over Wildpark Frankhof.

wildpark frankenhof speeltuin

Praktische tips Wildpark Frankhof

Dierenpark Frankhof is net wat verder rijden dan de andere dierentuinen over de grens. Vanaf zowel Arnhem als Venlo rij je er in ruim een uur heen. Het park is behalve met kerstmis het hele jaar door geopend. Je parkeert hier gratis. Voor actuele openingstijden, bekijk de website.

wildpark frankenhof

Dierentuin Allwetterzoo Münster

Die dierentuin van Münster is een de grootste en bekendste dierentuinen in Duitsland en ligt net over de grens. Dit dierentuin is een Allwetterzoo (‘All Weather Zoo’) en dus het hele jaar door geopend en te bezoeken.
Wij bezochten deze dierentuin in de lente en daar was ik blij om. Hoewel er er zeker een aantal leuke binnenattracties zijn is het merendeel toch echt buiten.

dierentuin duitsland over de grens munster
dierentuin duitsland over de grens munster

Een van de binnenactiviteiten van de dierentuin in Münster is bijvoorbeeld het paardenmuseum met informatie over het lokale paardenras. Kinderen kunnen hier op mechanische paardjes veilig rijden en ervaren hoe paardrijden voelt. Andere binnengebouwen zijn de tropische vogeltuin en het aquarium.

Het buitengedeelte van de dierentuin in Münster is zeer ruim opgezet. Er is veel groen en overal kom je ooievaarsnesten tegen. Er zijn genoeg verschillende dieren en zeker Afrika is met apen, zebra’s en olifanten sterk vertegenwoordigd.

dierentuin duitsland over de grens munster
Zeerobben munster zoo

Deze Alwetterzoo in Münster heeft verschillende leuke speeltuinen en meer dan genoeg eetgelegenheden. Wat deze dierentuin in Duitsland verder onderscheidend maakt zijn de shows. Hoewel ikzelf van mening ben dat zeerobben al leuk genoeg zijn en dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is om ze te laten optreden voor mensen.

Praktische informatie dierentuin Münster

De dierentuin in Münster heeft een bijzonder prijssysteem. Zo betaal je in de winter minder voor een kaartje dan in de zomer. Ga je helemaal aan het einde van de dag (1 uur voor kassasluiting) dan krijg je nog eens extra korting. Hoewel een uur echt te weinig is om deze dierentuin te zien. Je kunt hier prima een halve dag doorbrengen. Of maak er een weekendje weg van, want er is genoeg te doen in Münster met kinderen. Vanaf Hengelo en vanaf Winterswijk is het een ruim uur rijden. Voor parkeren betaal je hier € 4,-. Voor actuele prijzen en openingstijden bekijk de website.

dierentuin duitsland over de grens munster

NaturZoo Rheine

De dierentuin van Rheine is minder bekend dan die van Münster en Osnabrück maar wel echt vlakbij. Wat ons betreft de leukste goedkope dierentuin in Duitsland net over de grens. Parkeren is gratis en zelfs volwassenen betalen minder dan tien euro entree.

dierentuin duitsland over de grens rheine
dierentuin duitsland over de grens rheine

Dan denk je wellicht dat deze dierentuin heel klein is maar ook dat valt wel mee! We hebben op ons gemak rondgekeken en hadden ongeveer drie uur nodig om alles te zien, in de speeltuin te spelen en wat te drinken. Je kunt in Rheine ook goed wandelen en winkelen en wij kunnen een dagje Rheine met kinderen echt aanraden.

dierentuin duitsland over de grens rheine
dierentuin duitsland over de grens rheine

In deze dierentuin in Rheine kom je veel apen tegen. Sommige zitten in hokken, maar andere hebben eigen routes waardoor ze vrij rond kunnen lopen. Ook zijn er veel vogels maar die kunnen mij altijd wat minder boeien. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn o.a. zebra’s, tijgers en antilopen.

Wat deze dierentuin in Duitsland extra leuk maakt zijn de sluipdoor- en kruipdoor-bospaadjes en de bordjes met (Duitstalige) opdrachten langs het pad. Voor de kleintjes is er een kinderboerderij. Deze dierentuin heeft een hele grote speeltuin waar kinderen zich goed kunnen vermaken. De eetgelegenheden zijn wel wat beperkter dan elders.

Praktische informatie NaturZoo Rheine

De NaturZoo Rheine is het hele jaar door geopend. Je kunt er gratis parkeren. Vanaf Hengelo rijd je er in 45 minuten naartoe. Voor de actuele prijs en openingstijden, bekijk de website.

dierentuin duitsland over de grens rheine

Dierentuin Nordhorn

De dierentuin van Nordhorn is een compacte dierentuin net over de grens. Wij vonden deze net wat minder leuk dan die in Rheine, maar er is hier wel meer te doen voor echt jonge kinderen. Zo kan je zakjes voer kopen en zijn er verspreid over de dierentuin schapen, geitjes en andere dieren om te voeren. Reken voor een bezoek op twee à drie uur. Deze dierentuin is met een entreeprijs van minder dan € 10,- voor een volwassene ook weer bijzonder goedkoop.

Dierentuin Nordhorn
Dierentuin Nordhorn

Er zijn veel verschillende voedermomenten waar je bij kunt kijken. Onze dochter vond vooral het voeren van de gieren (met een schapen karkas) gaaf om te zien. De gieren die al klapwiekend elkaar bij het eten vandaan wilden houden. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn o.a. wolven, stokstaartjes en zeehonden.

Deze dierentuin heeft een groot restaurant met een leuke binnenspeeltuin en daarnaast is er een grotere buitenspeeltuin.

Praktische informatie dierentuin Nordhorn

Ook de dierentuin in Nordhorn is het hele jaar door geopend. Een bezoekje aan de dierentuin is extra leuk tijdens een van de jaarlijkse evenementen. Zo heeft deze dierentuin een eigen kerstmarkt in december. Dat kan je ook weer combineren met de kerstmarkt in het centrum van Nordhorn. Nordhorn ligt direct over de grens op ongeveer drie kwartier rijden van Almelo. Voor de openingstijden en prijzen, bekijk de website.

Dierentuin Nordhorn

Overige dierentuinen in Duitsland over de grens

Behalve deze vijf dierentuinen in Duitsland die we zelf hebben bezocht zijn er nog een aantal andere opties:

  • Dierentuin Kleve
  • Zoo Duisburg
  • Wildpark Anholter Schweiz
  • Tier en Freizeitpark Thuele
  • Aachens tierischen Park
  • Zoom Erlebenisworld

Niet direct vlak over de grens, maar wel een hele bijzondere en erg grote dierentuin, is die van Hannover. Je leest er meer over in ons blog Hannover met kinderen.

hannover met kinderen dierentuin
Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.