Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / De leukste dierentuinen in Duitsland net over de grens
dierentuin duitsland over de grens

De leukste dierentuinen in Duitsland net over de grens

Een dagje dierentuin maar niet de hoofdprijs betalen. Wij hebben ontdekt dat als je naar een dierenpark in Duitsland gaat dit veel goedkoper is dan in Nederland. De afgelopen paar jaar hebben we diverse hartstikke leuke dierentuinen in Duitsland net over de grens bezocht. Van grote dierentuinen zoals de Alwetter Zoo in Münster tot kleine dierenparken zoals die in Rheine.

Dierentuin in Duitsland

Zoo Osnabrück

De dierentuin in Osnabrück is een afwisselende en ruim opgezette dierentuin. Deze dierentuin bestaat uit verschillende werelden. Niet alleen de dieren horen daarbij maar ook de rest van de setting. Zo loop je in het Aziatische gedeelte door het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

Je komt hier veel verschillende dieren tegen. Van de verschillende Duitse dierentuinen is dit de grootste maar ook de duurste die we bezocht hebben. Toch betaal je nog steeds minder dan € 30,- Vergelijkbaar met een Artis dus, terwijl er echt veel meer te zien en te doen is.

dierentuin osnabruck

Onze dochter vond de enorme schildpadden van meer dan honderd jaar oud heel bijzonder en moest enorm lachen om de grappige pinguïns. Er zijn op meerdere plekken in deze dierentuin speelplekken en eetgelegenheden. De speeltuinen zijn ook nog eens erg tof gebouwd; er is bijvoorbeeld een giraffenglijbaan. Voor de dierentuin in Osnabrück moet je minimaal een halve dag uittrekken. Ook leuk: maak er een weekendje Osnabrück met kinderen van.

dierentuin osnabruck

Praktische tips dierentuin Osnabrück

Deze dierentuin is het hele jaar open. Van 1 maart tot half november betaal je het reguliere tarief. De rest van het jaar krijg je korting omdat het winter is. Je kunt bij deze dierentuin gratis parkeren. Voor de actuele openingstijden en prijs, bekijk de website.

Tip via Tripper kan je vaak goedkope kaartje voor de dierentuin van Osnabrück kopen!

Osnabruck Zoo

Wildpark Frankhof

Op zoek naar een leuke speeltuin in Duitsland net over de grens? Wildpark Frankenhof is een combinatie van dierentuin en speeltuin. Met een entreeprijs van minder dan tien euro is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Wij bezochten Wildpark Frankhof in de winter; in de zomer is er zelfs nog meer te doen.

wildpark frankenhof speeltuin

Dit dierenpark in Duitsland is enorm ruim van opzet. Er zijn niet heel veel verschillende soorten dieren, maar de dieren die er zijn, zoals bisons, hertjes en wilde katten, hebben wel enorm veel ruimte. Wij vonden het juist leuk dat je hier een keer wat andere dieren ziet dan normaal, maar als je kinderen juist graag olifanten, zebra’s en giraffen willen, kies dan een van de andere dierenparken.

wildpark frankenhof in duitsland

De reden dat we zo enthousiast zijn over dit dierenpark is vooral vanwege de combinatie dierentuin met speeltuin. Je vindt hier echt gave speeltoestellen in de natuur. Zoals een trollenland met pratende bomen of de beverdam met waterspeeltuin. Voor de kleintjes is er ook nog een sprookjesbos. Lees meer in ons blog over Wildpark Frankhof.

wildpark frankenhof speeltuin

Praktische tips Wildpark Frankhof

Dierenpark Frankhof is net wat verder rijden dan de andere dierentuinen over de grens. Vanaf zowel Arnhem als Venlo rij je er in ruim een uur heen. Het park is behalve met kerstmis het hele jaar door geopend. Je parkeert hier gratis. Voor actuele openingstijden, bekijk de website.

Tip: via Tripper kan je vaak goedkopere kaartje voor Wildpark Frankhof kopen.

wildpark frankenhof

Dierentuin Allwetterzoo Münster

Die dierentuin van Münster is een de grootste en bekendste dierentuinen in Duitsland en ligt een uur rijden over de grens met Enschede. Dit dierentuin is een Allwetterzoo (‘All Weather Zoo’) en dus het hele jaar door geopend en te bezoeken.
Wij bezochten deze dierentuin in de lente en daar was ik blij om. Hoewel er zeker een aantal leuke binnen attracties zijn is het merendeel toch echt buiten.

dierentuin duitsland over de grens munster

Een van de binnenactiviteiten van de dierentuin in Münster is bijvoorbeeld het paardenmuseum met informatie over het lokale paardenras. Kinderen kunnen hier op mechanische paardjes veilig rijden en ervaren hoe paardrijden voelt. Andere binnengebouwen zijn de tropische vogeltuin en het aquarium.

dierentuin duitsland over de grens munster

Het buitengedeelte van de dierentuin in Münster is zeer ruim opgezet. Er is veel groen en overal kom je ooievaarsnesten tegen. Er zijn genoeg verschillende dieren en zeker Afrika is met apen, zebra’s en olifanten sterk vertegenwoordigd.

dierentuin duitsland over de grens munster
Zeerobben munster zoo

Deze Alwetterzoo in Münster heeft verschillende leuke speeltuinen en meer dan genoeg eetgelegenheden. Wat deze dierentuin in Duitsland verder onderscheidend maakt zijn de shows. Hoewel ikzelf van mening ben dat zeerobben al leuk genoeg zijn en dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is om ze te laten optreden voor mensen.

Praktische informatie dierentuin Münster

De dierentuin in Münster heeft een bijzonder prijssysteem. Zo betaal je in de winter minder voor een kaartje dan in de zomer. Ga je helemaal aan het einde van de dag (1 uur voor kassasluiting) dan krijg je nog eens extra korting. Hoewel een uur echt te weinig is om deze dierentuin te zien. Je kunt hier prima een halve dag doorbrengen. Of maak er een weekendje weg van, want er is genoeg te doen in Münster met kinderen. Vanaf Hengelo en vanaf Winterswijk is het een ruim uur rijden. Voor parkeren betaal je hier € 4,-. Voor actuele prijzen en openingstijden bekijk de website.

Tip: via Tripper kan je vaak goedkopere kaartje voor dierentuin Münster kopen.

dierentuin duitsland over de grens munster

NaturZoo Rheine

De dierentuin van Rheine is minder bekend dan die van Münster en Osnabrück, maar wel echt vlakbij. Wat ons betreft de leukste goedkope dierentuin in Duitsland net over de grens. Parkeren is gratis en zelfs volwassenen betalen minder dan tien euro entree.

dierentuin duitsland over de grens rheine
dierentuin duitsland over de grens rheine

Dan denk je wellicht dat deze dierentuin heel klein is maar ook dat valt wel mee! We hebben op ons gemak rondgekeken en hadden ongeveer drie uur nodig om alles te zien, in de speeltuin te spelen en wat te drinken. Je kunt in Rheine ook goed wandelen en winkelen en wij kunnen een dagje Rheine met kinderen echt aanraden.

dierentuin duitsland over de grens rheine

In deze dierentuin in Rheine kom je veel apen tegen. Sommige zitten in hokken, maar andere hebben eigen routes waardoor ze vrij rond kunnen lopen. Ook zijn er veel vogels maar die kunnen mij altijd wat minder boeien. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn o.a. zebra’s, tijgers en antilopen.

dierentuin duitsland over de grens rheine

Wat deze dierentuin in Duitsland extra leuk maakt zijn de sluipdoor- en kruipdoor-bospaadjes en de bordjes met (Duitstalige) opdrachten langs het pad. Voor de kleintjes is er een kinderboerderij. Deze dierentuin heeft een hele grote speeltuin waar kinderen zich goed kunnen vermaken. De eetgelegenheden zijn wel wat beperkter dan elders.

Praktische informatie NaturZoo Rheine

De NaturZoo Rheine is het hele jaar door geopend. Je kunt er gratis parkeren. Vanaf Hengelo rijd je er in 45 minuten naartoe. Voor de actuele prijs en openingstijden, bekijk de website.

dierentuin duitsland over de grens rheine

Dierentuin Nordhorn

De dierentuin van Nordhorn is een compacte dierentuin net over de grens. Wij vonden deze net wat minder leuk dan die in Rheine, maar er is hier wel meer te doen voor echt jonge kinderen. Zo kan je zakjes voer kopen en zijn er verspreid over de dierentuin schapen, geitjes en andere dieren om te voeren. Reken voor een bezoek op twee à drie uur. Deze dierentuin is met een entreeprijs van minder dan € 10,- voor een volwassene ook weer bijzonder goedkoop.

Dierentuin Nordhorn

Er zijn veel verschillende voedermomenten waar je bij kunt kijken. Onze dochter vond vooral het voeren van de gieren (met een schapen karkas) gaaf om te zien. De gieren die al klapwiekend elkaar bij het eten vandaan wilden houden. Andere dieren die je tegen kunt komen zijn o.a. wolven, stokstaartjes en zeehonden.

Dierentuin Nordhorn

Deze dierentuin heeft een groot restaurant met een leuke binnenspeeltuin en daarnaast is er een grotere buitenspeeltuin.

Praktische informatie dierentuin Nordhorn

Ook de dierentuin in Nordhorn is het hele jaar door geopend. Een bezoekje aan de dierentuin is extra leuk tijdens een van de jaarlijkse evenementen. Zo heeft deze dierentuin een eigen kerstmarkt in december. Dat kan je ook weer combineren met de kerstmarkt in het centrum van Nordhorn. Nordhorn ligt direct over de grens op ongeveer drie kwartier rijden van Almelo. Voor de openingstijden en prijzen, bekijk de website.

Dierentuin Nordhorn

Natuurwildpark Granat

Natuurwildpark Granat is een bijzonder wildpark vlakbij het stadje Haltern am See. Ongeveer 45 minuten rijden vanuit Winterswijk. Wat dit park anders maakt dan veel andere wildparken in Duitsland is dat je hier echt tussen de dieren kunt lopen. Je wandelt door een mooi bos en gras gebied en de hertjes, geiten en zelfs enkele lama’s lopen hier vrij rond.

Een aantal dieren zoals de wolven en wilde zwijnen hebben natuurlijk wel afgesloten verblijven. De rest van de dieren kan je ook voeren en ze komen dan ook maar wat graag kijken bij mensen die rondlopen. Verder is er een kleine speeltuin en een restaurant.

Naturwildpark-Granat
Natuurwildpark Granat

Praktische informatie Wildpark Granat

Wildpark Granat is het hele jaar door geopend, alleen in de winter gaan ze al om 16:00 uur dicht. In de zomer van 10 tot 18 uur. Kinderen tot twee jaar zijn gratis. Oudere kinderen betalen 3 euro en vanaf 12 jaar betaal je vijf euro. Check de website voor meer informatie.

Natuurwildpark Granat

Dierentuin Kleve

Dierentuin Kleve is een kleinschalige en goedkope dierentuin in het Duitse Kleve, slechts een half uur rijden vanaf Nijmegen. Kinderen betalen maar drie euro en volwassenen vijf euro. Deze Duitse dierentuin heeft een hoog kinderboerderij gehalte. Bij de entree krijgen we gelijk de vraag of we ook een doos voer willen kopen voor een euro en ik ben blij dat we dit gedaan hebben.

Dierentuin Kleve

De eerste dieren die we zien zijn allemaal boerderij dieren. Geiten, varkentjes, schapen en paarden. Die laatste zijn wel een beetje eng om te voeren met van die grote monden. Bij sommige geitenomheiningen kun je naar binnen, maar de dieren weten precies dat mensen voer betekent en zelfs mijn zes jarige dochter vindt het te eng. Een kleuter wordt zo omver gelopen door een opdringerige geit. Vanachter het hek voeren is veiliger en een stuk leuker.

Dierentuin Kleve

Verderop in dierentuin Kleve komen we nog wel wat bijzondere dieren tegen zoals de Lama’s die natuurlijk ook gevoerd willen worden. En een poolvos die je dan uiteraard niet mag voeren. Er is ook een omheining met rode panda’s maar die laten zich niet zien. Aan het einde van het rondje komen we nog bij de zeehonden. Twee keer per dag worden die gevoerd en is er een kleine show maar daar hebben wij niet op gewacht. Er is ook nog een speeltuin, een kiosk en een blok met metalen toiletten.

Dierentuin Kleve

Kortom, dierentuin Kleve is vooral aardig met jonge kinderen en in combinatie met andere attracties in de omgeving want wij waren hier na een uur op ons gemak rondlopen en dieren voeren echt wel klaar.

Praktische informatie dierentuin Kleve

Ook de dierentuin in Kleve is het hele jaar door geopend. Voor de openingstijden en prijzen, bekijk de website.

Dierentuin Kleve

Wildpark Anholter Schweiz

Wildpark Anholter Schweiz is een dierenpark in Isselburg en als dagje uit heel goed te combineren met de waterburcht in Anholt. Naar de grens met Nederland bij Dinxperlo is het maar vijf minuten. Je kunt hier gratis parkeren en voor het park zelf betaal je 8,50 en voor kinderen vanaf 3 jaar 5,00.

Dit is een zeer ruim opgezet wildpark waarbij je dieren kijken dus combineert met een mooie wandeling door de bossen. Je komt hier Europese dieren tegen zoals herten, ooievaars, wilde zwijnen en geitjes. Soms moet je even zoeken naar de dieren als ze verscholen zitten tussen de bossen. Ga je met kleine kinderen, neem dan de kinderwagen mee want je legt ongemerkt best wat kilometers af. Er is halverwege een restaurant en een leuke speeltuin voor kinderen.

Tip: Ga bij de entree naar de wc, want er zijn verder in het park alleen in het restaurant toiletten.

Wildpark Anholter Schweiz

Praktische informatie Wildpark Anholter Schweiz

Check de openingstijden via de website, zeker in de winter want dan zijn ze niet elke dag open zoals Google wel aangeeft. Voor de openingstijden en prijzen, bekijk de website. Zorg dat je genoeg cash bij je hebt want in het restaurant kun je niet pinnen. Ook 50c munten zijn handige op verschillende plekken kan je hiermee dierenvoer kopen. Deze dierentuin in Duitsland ligt vlakbij de Nederlandse grens met Dinxperlo. Vanuit Doetinchem is het een half uur rijden, vanuit Nijmegen een uur.

Wildpark Anholter Schweiz

TerraZoo Rheinberg

De Terra Zoo in Rheinberg ligt over de grens met Venray. Zowel vanuit Nijmegen als vanuit Venray is het ongeveer veertig minuten rijden. Iets minder dichtbij dus dan sommige andere dierentuinen in Duitsland. De TerraZoo is een reptielen dierentuin met vooral heel veel slangen, hagedissen en spinnen. Allemaal in vrij kleine hokjes in een grote ruimte.

Terrazpp duitsland
Terrazpp duitsland

Daarnaast is er een buitengedeelte met geiten en enkele kangoeroes. Die kan je voeren met een zakje voer welke je bij de entree moet kopen. De kangoeroes tonen weinig interesse maar de geitjes die proberen je hardhandig van je voer te beroven. Ik krijg zelf niet zo’n goed gevoel bij de TerraZoo. Klein hokjes en dieren die niet al te happy lijken te zijn. Zelfs de stokstaartjes staan compleet op hun achtpoten om maar zo zo dicht mogelijk bij de warmte lamp te komen.

Er is buiten ook een kleine speeltuin en enkele tafeltjes waar je wat kunt drinken en eten. Tot hilariteit van mijn dochter is er een kangoeroe ontsnapt uit zijn hok en hupt nu in de speeltuin rond.

Terrazpp duitsland

Praktische informatie TerraZoo Rheinberg

Bekijk voor de openingstijden de website. De TerraZoo is het hele jaar door open. Toen wij er waren kon je niet met pin betalen, op de website staat ook dat er niet met de betaalkaart betaald kan worden. Neem 1 euro mee als je een zakje diervoeding wil komen. Ik vind de prijs van 12,00 voor een volwassene en 9,00 voor kinderen, te hoog voor wat je eigenlijk krijgt. Maar heb je een RUHR.TOPCARD of een Rijnland pas dan is deze dierentuin daarmee gratis te bezoeken.

Terrazpp duitsland

Zoo Duisburg

De dierentuin in Duisburg is niet mijn favoriete dierentuin in Duitsland. Terwijl hij juist vaak heel positieve reviews krijgt mede dankzij het gratis te bezoeken dolfinarium. Wat mij betreft hoort dolfijnen laten optreden echter echt niet thuis in een moderne dierentuin.

Duisburg Zoo

Dat is niet de enige reden dat ik wat minder enthousiast ben over Zoo Duisburg. De dierentuin heeft een vreemde vorm met in het midden een grote autosnelweg. Er is een brug die beide delen van de dierentuin met elkaar verbind. Waar je ook bent je hoort constant het lawaai van de auto’s en dat vind ik vrij storend.

Los daarvan is de dierentuin wel ruim van opzet. Afwisselende je komt hier van alles tegen van giraffen tot pinguïns. Er zijn meerdere mogelijkheden voor een hapje en een drankje en ook enkele speelplekken in de dierentuin.

Duisburg Zoo

Praktische informatie Zoo Duisburg

De dierentuin in Duisburg is het hele jaar door geopend. Bekijk de website voor de actuele openingstijden. De laatste entree is vaak twee uur voor sluiting. Bij deze dierentuin kan je niet zoals de meeste andere dierentuinen in dit overzicht gratis parkeren. Je betaalt hiervoor 10 euro/6 euro en moet alsnog best een stukje lopen vanaf de parkeerplaats naar de entree.

De entreeprijs is 19,50 voor een volwassene en 11,00 voor kinderen. Maar heb je een RUHR.TOPCARD dan is deze dierentuin daarmee gratis te bezoeken.

Duisburg Zoo

Overige dierentuinen in Duitsland over de grens

Behalve deze dierentuinen in Duitsland die we zelf hebben bezocht zijn er nog een aantal andere opties:

  • Tier en Freizeitpark Thuele
  • Aachens tierischen Park
  • Zoom Erlebeniswelt
  • Wildpark Gangelt net over de grens bij Sittard

Niet direct vlak over de grens, maar wel een hele bijzondere en erg grote dierentuin, is die van Hannover. Je leest er meer over in ons blog Hannover met kinderen.

hannover met kinderen dierentuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top