Home / Reisinformatie / Afrika / Senegal / Bandia Wildlife Reserve, safari in Senegal
Bandia

Bandia Wildlife Reserve, safari in Senegal

Op safari in Senegal met kinderen? Het Bandia Wildlife Reserve (Reserve de Bandia) is dan je meest logische keuze, omdat de nationale parken met veel zoogdieren (in plaats van vogels) behoorlijk diep in het binnenland liggen. Bandia Wildlife Reserve is een kleinschalig natuurgebied op minder dan een uur rijden van Dakar en de badplaatsen aan de kust.

Bandia

Veel hotels bieden een tour naar Bandia aan of je kunt zelf een taxi met chauffeur huren en naar het park rijden. Zo ook naar het RIU Baobab waar ik verbleef, lees hier de blog over mijn ervaring in het RIU Baobab. Ter plekke kun je er dan voor kiezen om met je eigen auto of taxi door het park te rijden of je neemt een safari auto. De laatste maakt een grote ronde van twee à drie uur door het park.

Bandia

Met een safari auto met gids heb je natuurlijk een veel grotere kans om dieren te zien dan in je eentje, zeker ook omdat gidsen elkaar via de radio kunnen tippen waar bepaalde dieren zich bevinden. Als je niet in een groep bent (of ter plekke een groep kunt maken) is een safari auto wel prijzig. Bekijk de website voor de tarieven.

Bandia Wildlife Reserve

Bandia is een omheind reservaat van 3.500 hectare. Het is een uitstekende plek om de dieren te fotograferen tussen de gigantische baobabbomen, palmen en het struikgewas. Veel van de dieren waren uitgestorven in Senegal, totdat ze opnieuw werden geïntroduceerd door Bandia en Fathala Wildlife Reserves (in het zuiden van het land).

Bandia

De giraffen kwamen in 1995 met zijn zessen naar het park en nu zijn er al meer dan zestig. Ze doen het dus goed en er worden regelmatig dieren uitgewisseld met andere dierparken in Afrika. Op dit moment zijn er geen roofdieren in het park, al is er wel een groep hyena’s, maar die zitten als een van de weinig dieren in een afgesloten gedeelte. Op termijn zouden die ook los gelaten kunnen worden.

Bandia

Nu dat nog niet zo is, mag je op enkele plekken uitstappen. Maar wel alleen als je gids het aangeeft. Zo stoppen we bij een grote Baobabboom die vroeger werd gebruikt om menen in te begraven.

Bandia

Het feit dat bijvoorbeeld de neushoorns, giraffen en zebra’s uit Zuid-Afrika komen, maakt dat ik ook een vergelijking met de Beekse Bergen heb gehoord. Zelf heb ik dat niet zo ervaren, juist omdat je wel echt de Afrikaanse planten, geuren en warmte hebt. Daarnaast zijn de vogels en diverse andere diersoorten die je ziet wel inheems in Senegal.

Bandia

We gingen eerder met onze dochter op safari naar onder andere Tanzania. Natuurlijk is Bandia niet te vergelijken met de Serengeti, maar wel met een van de kleinschaligere safariparken, zoals het Arusha National Park en het Nairobo National Park. Er leven hier relatief veel dieren op een kleine oppervlakte, waardoor je grote kans hebt veel dieren te zien. Dat is juist met kinderen hartstikke fijn.

Bandia

Welke dieren kun je allemaal zien in Bandia?

De Big Five kun je niet spotten in Bandia Wildlife Reserve. Maar ze hebben er wel buffels en twee neushoorns. Er wordt hard gehoopt op een babyneushoorntje, maar tot op heden lijken de dame en heer nog geen dikke vrienden.

Bandia

Er zijn veel jonge giraffen te zien in het Bandia Wildlife Reserve. Ik was zelf in het regenseizoen in het park. Er is dan wel meer begroeiing in het park, maar de giraffenhoofden steken altijd gezellig boven de bomen uit. Ik vroeg er onze gids naar en hij gaf aan dat je eigenlijk altijd wel dieren kunt zien, maar laat in het regenseizoen (eind augustus en september) lukt het niet altijd lukt om bijvoorbeeld de neushoorn te spotten.

Bandia

We kwamen ook een kleine groep zebra’s tegen en natuurlijk apen. In het park leven twee soorten apen: de bruine huzaaraap, die ook in veel andere landen in dit deel van Afrika leeft, en de Zuid-Afrikaanse groene meerkat die hier geïntroduceerd zijn. Deze apen hebben een lichtere vacht en een zwart gezicht.

Bandia

Er leven ook heel veel hoefdieren in Bandia, zoals waterbokken, impala’s, koedoes, antilopen en verschillende type gazelles. Ook Pumbaa en zijn familie komen voorbij gerend, net als een aantal grappige grondeekhoorns.

Bandia

In het park zagen we ook prachtige gekleurde vogels. Als niet vogelkenner weet ik alleen weinig namen, behalve natuurlijk de struisvogel. Tenslotte kun je er ook nog krokodillen en schildpadden spotten.

Bandia

Restaurant met speeltuin

Na je tour eindig je bij het restaurant van Bandia Wildlife Reserve met een speeltuin. Een speeltuin die niet alleen bij kinderen in trek is, maar waar ook apen graag gebruik van maken. Hartstikke leuk natuurlijk! Er is ook een jeu de boules baan (ballen zijn te huur) indien je opeens zin hebt om een potje te spelen.

Bandia

Als je wat gaat eten of drinken moet je natuurlijk wel uitkijken voor grijpgrage apen. Het personeel houdt ze wel weg, vooral rondom de tafels bij de bar.

Bandia

Apen zijn niet de enige dieren die je hier kunt zien. Vanaf het restaurant heb je uitzicht op een plas met water waar krokodillen leven. Ook zijn er nog heel veel vogels te zien, vooral wevers die druk bezig zijn nestjes te maken. Af en toe rent er ook nog een hagedis voorbij. Een prima plek dus om nog een tijdje te relaxen.

Bandia

Acro Baobab

Ik ben er zelf niet geweest, maar het staat zeker op het lijstje voor een volgende keer in Senegal: Acro Baobab. Dit is een een klimbos vlakbij Bandia Nature Reserve. Het klimbos is aangelegd tussen een aantal Baobab bomen. Het is een van de weinige van dit soort activiteiten voor kinderen in Senegal. Bekijk de website voor meer informatie. Als je zelf een huurauto hebt of je regelt een taxi vanuit je hotel, dan kun je makkelijk beide activiteiten combineren. Lees hier meer tips voor een vakantie in Senegal met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top