Een nachttrein nemen met kinderen? Voor wie wel eens ver op reis is geweest, klinkt dat niet zo raar. Zo nam onze blogger Cindy met haar kids twee keer een nachtrein in China. In Europa was het tot voor kort helemaal niet zo normaal, maar gelukkig gaan er vanaf 2022 ook weer steeds meer nachttreinen vanuit Nederland.
Gelukkig? Ja, want een nachtrein is een perfect alternatief voor een vliegtuig of auto. Het is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens tijd efficiënt. Geen reistijd en (steeds langere) wachttijd op Schiphol, maar een kwartiertje van tevoren bij het treinstation zijn en ook weer hartje stad aankomen. De tijd die je slaapt, is ook geen verloren tijd. Je kinderen hebben alle ruimte om stukjes te lopen en je kunt nog een een leuk spelletje doen onderweg. Je komt (meestal) ook lekker uitgerust aan, omdat je niet zelf hebt hoeven autorijden. We hebben regelmatig heerlijk geslapen op het schommelende ritme van de trein, hoewel treinen die vaak stoppen onderweg wel onrustiger zijn. Onze dochter slaapt altijd goed in een nachttrein.
We namen zelf al de nachttrein van Arnhem naar Bazel voor een lang weekend in Zwitserland. Dit is dan wel een kort nachtje met vertrek rond 22.00 uur uit Arnhem en geplande aankomst van 6:20 al in Bazel. Ga je door tot Zürich, dan heb je meer slaaptijd. We sliepen in een couchette. Bij Nightjet is het mogelijk om voor een vaste prijs vanaf 3 personen een couchette voor je eigen gezin te boeken. Dan hoef je dus niet te delen met wildvreemde mensen, wel zo fijn. Bij een couchette maak je gebruik van een gedeelde WC met wastafel op de gang. Kies je voor de duurde slaapwagon, dan heb je wel een eigen wastafel.
Er zijn natuurlijk gezinnen die uit principe helemaal niet meer willen vliegen. Zo zijn wij niet, we bekijken per keer wat het beste is en dat is dan een afweging tussen reistijd, gemak, prijs, duurzaamheid en wat we ter plekke willen doen. Eerlijk is eerlijk, de keuze zou vaker op een (nacht)trein vallen als de prijzen aantrekkelijker waren. Vliegen is jammer genoeg vaak goedkoper, zeker naar een bestemming waar ook lowcost airlines op vliegen.
Ook de auto wint het nog als je met een gezin gaat, hoewel de stijgende benzineprijzen treinen steeds aantrekkelijker maakt. Bovendien moet je als je eerlijk bent niet alleen naar de benzinekosten, maar ook naar de afschrijving en parkeerkosten kijken.
In dit blog ga ik je meer vertellen over de nieuwe routes en delen waar je rekening mee moet houden bij het boeken van een nachttrein.
Tips voor het nemen van een nachttrein met kids
Onze blogger Cindy heeft ervaring met nachttreinen in China, zoals die van Shanghai naar Beijing. Zelf namen we met onze dochter al een keer de nachttrein van Catania naar Rome in Italië. Een wel heel bijzondere nachttrein, want deze gaat op de boot. Daarnaast namen we in 2022 de Nightjet nachttrein van Arnhem naar Bazel. Ook namen we (zonder kinderen) een nachttrein in India, de nachttrein van Istanboel (Turkije) naar Varna (Bulgarije) en de nachttrein naar Zürich (voordat die werd afschaft en nu weer is opgestart). Lees hier onze ervaring met de Nightjet nachttrein naar Zwitserland.
Slaapcoupés moeten eigenlijk altijd van tevoren gereserveerd worden. Let op: boek geen slaapstoelen, want dat zijn stoelen die je iets naar achteren kunt zetten. Wat je wil boeken, is een couchette of een sleepcabin. Check goed op de website wat het verschil is. Bij Nightjet heb je bij de slaapcoupé twee of vier bedden en een eigen kraantje, terwijl je bij een couchette 6 bedden hebt en gebruik maakt van een gedeeld toilet op de gang. Dat laatste is natuurlijk goedkoper.
Een van de dingen waar je zeker op moet letten voordat je een ticket boekt, is of je de couchette of slaapcoupé boekt voor je eigen gezin of moet delen met andere mensen. Op de meeste routes kun je kiezen voor een 2- of 4-persoonscouchette. Heb je een gezin met één kind, dan kun je voor een meerprijs het vierde bed afkopen.
In sommige treinen zijn er ook 6-persoons of zelfs 3-persoons slaapcoupés en couchettes. In Italië konden we voor een 3-persoons couchette kiezen, het nadeel hiervan is wel dat je 3 bedden boven elkaar hebt en dat het bovenste bed echt wel erg hoog is. Ook de nightjet trein heeft 6 persoons couchettes met drie bedden boven elkaar. Wat daar dan wel weer fijn is, is dat er een vaste prijs is vanaf drie personen om je eigen privé couchette te boeken.
Het bed kan een opstaande rand hebben, maar dat is zeker niet altijd het geval. Zijn je kinderen nogal beweeglijk en ben je bang dat ze uit bed vallen? Neem zelf een een spanband mee (kun je om je koffer doen), hiermee kan je vaak wel een provisorische oplossing maken.
Neem ook slippers mee voor als je ’s nachts naar de wc moet. De meeste nachttreinen hebben tegenwoordig wel stopcontacten, maar soms alleen op de badkamer, dus een powerbank is ook wel fijn. In een nachttrein krijg je eigenlijk altijd beddengoed. Of er ook wat te eten te krijgen is, hangt van de route af. Soms is (een klein) ontbijt inbegrepen, soms is er een restauratiewagon, soms lopen er verkopers langs de trein en een andere keer moet je alles zelf meenemen.
Wanneer alle bedden uitgeklapt zijn, is een couchette vaak erg krap. Vaak kun je wat bagage kwijt onder het onderste bed of is er bagageruimte gemaakt boven het gangpad waar je dan vanuit je coupé bij kunt. Zijn je kinderen nog klein, dan kun je vaak wel een koffer kwijt aan het voeteneind. Bedden voor volwassenen zijn meestal 180cm of soms 200cm lang, dus daar past het niet meer.
Ga je reizen met de nachttrein, dan kun je in mijn optiek beter kiezen voor een rugzak of meerdere kleine rolkoffers dan voor zo’n bakbeest. Die kan je onder de bedden niet kwijt en is ook lastig op te tillen. We zorgen zelf in ieder geval dat de spullen die we in de trein nodig hebben, zoals tandenborstel, pyjama en een schoon setje kleding, bovenop de koffer liggen of in onze handbagagerugzak zitten.
Welke nachttreinroutes met kinderen?
We geven een overzicht van de nachttreinroutes die nu al te boeken zijn of aangekondigd voor 2022 en 2023.
Nightjet naar Zuid-Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk
Als je graag naar steden wilt zoals Wenen, München, Bazel of Zürich, is de Nightjet ideaal. Deze brengt je rechtstreeks naar deze steden. Opstappen doe je in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Kijk voor alle steden en prijzen op NS International, hier is ook makkelijk je ticket te boeken.
We namen dus zelf de Nightjet trein naar Bazel. Dit is een van de korte nachttreinroutes die momenteel mogelijk is vanuit Nederland. Je komt dus vroeg aan in Bazel. Deze Zwitserse stad heeft een hele mooie historische binnenstad. Toen wij er waren, was het heerlijk zomers weer en dan is het ontzettend gezellig en levendig. De lokale bewoners zwemmen in de Rijn, chillen in de parken en eten wat op een van de vele terrasjes. Bazel heeft heel veel kunstmusea, voor gezinnen is er ook een dierentuin en het originele Papiermolen Museum waar we zelf aan de slag gingen. Lees meer over de stad in ons blog over Bazel met kinderen.
Ook Zürich vinden we een hele aangename en kindvriendelijke stad. Zeker in de zomer, wanneer je op het meer kunt varen of kunt gaan zwemmen. Zwitserland is echt de treinvakantiebestemming bij uitstek. Met prachtige treinroutes en hele goede verbindingen door het hele land. Koop dan wel een speciaal ticket, zodat je niet per trein een kaartje hoeft te kopen. Check ook ons blog over interrailen met kinderen of ga direct naar alle blogs over Zwitserland met kinderen.
Een andere Nightjet route gaat van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Wenen. De trein stopt onderweg ook nog in Linz, mocht je liever Opper-Oostenrijk willen verkennen. Wenen is een hartstikke leuke stad om met je gezin te bezoeken. Er is erg veel te doen en je kunt makkelijk een dag of vier doorbrengen. Er zijn veel kindvriendelijke musea en het is rijke en sfeervolle stad. Lees ook ons uitgebreide blog over Wenen met kinderen.
Trein naar Tsjechië
Voor een stedentrip naar Praag hoef je zeker niet meer het vliegtuig te pakken. Pak de Intercity naar Berlijn en stap daar over op de Eurocity om in het hart van Praag uit te stappen. Als je de trein pakt vanuit Amsterdam ben je binnen 13 uur in het mooie Praag.
Niet alleen Praag is te bereiken per trein, ook steden als Brno en Pilsen zijn tegenwoordig goed af te reizen per trein. Kijk voor alle mogelijkheden op NS International. Nu al is er de nachttrein van Green Travel (zie verderop in het blog), tip neem dan wel de coupés. Van mensen die deze trein al hebben genomen begreep ik dat die echt veel beter zijn dan de erg basic couchettes. Check hier de prijs en beschikbaarheid. Het was de bedoeling dat er vanaf het voorjaar van 2022 een nachttrein naar Praag zou gaan, er zijn echter toch nog wat problemen. Hopelijk is Praag in 2023 wel te bereiken via de nachttreinen van European Sleeper. Je kunt dan opstappen in Amsterdam en Rotterdam.
Lees ook mijn blogs over Praag met kinderen en Pilsen met kinderen.
Met de trein naar Bratislava
Je zou het misschien niet verwachten, maar binnen 16 uur kun je deze mooie hoofdstad van Slowakije bezoeken. Pak de Nightjet naar Wenen om daar over te stappen op je laatste trein die je met een uurtje naar Bratislava brengt. Bekijk hier de mogelijkheden op NS International.
GreenCityTrip
Een nieuw initiatief om Europa per trein te ontdekken is GreenCityTrip. Deze organisatie biedt 5-daagse stedentrips aan voor bestemmingen zoals Venetië, Verona, Praag, Innsbruck, Milaan, Kopenhagen en Wenen. Genoeg keuze dus!
Je kunt kiezen voor een pakketreis waarbij niet alleen de slaaptrein maar ook hotelovernachtingen zijn inbegrepen, of ga alleen voor het treinticket en trek je eigen plan. Er zijn flink wat opstapplaatsen, namelijk Breda, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Nadeel is wel dat je momenteel alleen kunt boeken als retourtrip. Niet als rondreis dus met meerdere bestemmingen. Ook zit je vast aan bepaalde dagen.
Op dit moment is het helaas nog niet makkelijk mogelijk om te zien welke Greencitytrips je kunt ondernemen in de schoolvakanties.
Alpen Express naar Oostenrijk
Een bezoekje aan de sneeuw in Oostenrijk hoeft niet altijd met de auto of het vliegtuig. De Alpen Express rijdt vanuit Nederland door heel Oostenrijk en zo is er altijd wel een station in de buurt van je eindbestemming. De trein rijdt van februari tot begin maart. Bekijk hier de website. Nog handiger is de ski-express van TUI. Je kunt hier namelijk behalve een los treinticket ook een pakket kiezen inclusief accommodatie en skipas.
Lees ook ons blog met de leukste kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk.
Heb je meer tips nodig? Lees dan al onze blogs over treinreizen met kinderen.