Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Teutoburgerwoud, leuke activiteiten en mooie wandelingen

Teutoburgerwoud, leuke activiteiten en mooie wandelingen

Ken je het Teutoburgerwoud (ook bekend als Teutoburger Wald) nog niet? Het is een van onze favoriete plekken in Duitsland, omdat het zo mooi is en omdat het zo dichtbij is.

Locatie

Waar ligt het Teutoburgerwoud?

Het Teutoburgerwoud begint bij Rheine In Duitsland, op een kwartiertje vanaf de grens bij Twente en stop voorbij Bielefeld ruim 100km verderop. In dit blog lees je wat er te doen is in het Teutoburgerwoud.

Het Teutoburgerwoud bestaat uit een aantal parallel verlopende heuvelruggen die zo’n 200-400 meter hoog zijn. Bekende plekken in het Teutoburgerwald zijn de Dörenther Klippen en de Externsteine, beide natuurlijke rotsformaties, en het bijzonder schattige vakwerkstadje Tecklenburg. Wat grotere steden en stadjes in of aan de rand van het Teutoburgerwald zijn o.a. Rheine, Bad Iburg, Halle en Detmold.  

Wandelen in het Teutoburgerwoud (met kinderen)

De bekendste wandeling van het Teutoburgerwoud is de Hermannsweg. De 156km lange Hermannsweg door het Teutoburgerwoud is te combineren met de 70km lange Eggeweg door het Eggegebergte. Samen vormen ze dan de Hermannshöhen een van de zogenaamde “Top Trails of Germany”.

Met onze jonge dochter is het natuurlijk nog geen optie zo’n meerdaagse wandeling te maken. Wel liepen we verschillende keren stukjes van de Hermannsweg. Het fijne van deze route is dat de paden goed onderhouden zijn en goed aangegeven met bordjes. Net als trouwens de vele andere wandelroutes is het Teutoburgerwoud .

Je moet er alleen rekening mee houden dat er behoorlijk wat hoogteverschil is en dat de routes niet buggy vriendelijk zijn. Benieuwd naar de hele route? Lees het verslag van Jacomijn die drie dagen van de Hermannshöhen wandelroute liep.

Leukste bezienswaardigheden Teutoburgerwoud

De volgende bezienswaardigheden in het Teutoburgerwald hebben we zelf bezocht. Sommige zelfs meerdere keren. Voor het gemak benoem ik ze van dichtbij naar verder weg, niet op volgorde van wat wij het leukste vinden. Ga je bijvoorbeeld met jonge kinderen naar het Teutoburgerwoud dan heb je in Ibbenburen veel te doen.

Terwijl wanneer je vooral wil wandelen en mountainbiken we de omgeving rondom Tecklenburg echt kunnen aanraden. Wil je langer weg, kies dan Bielefeld voor de combinatie van stad, natuur en de bijzondere Externsteine. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bielefeld.

Rheine: winkelen, dierentuin, korte wandeling

Rheine is echt een leuke stad vlak over de grens. Je hebt er een modern winkelgebied en veel sfeervolle terrasjes langs de rivier. Naar het Teutoburgerwoud met kinderen? In Rheine kun je een leuke en betaalbare dierentuin vinden. Wij vonden deze dierentuin in Duitsland echt een aanrader. Met veel te doen en zien voor een lage prijs.

Wat betreft natuur is dit niet het meeste bijzondere stukje van het
Teutoburgerwoud maar je kunt wel een mooie korte wandeling maken naar de Waldhügel, een voormalige steengroeve in een stukje bosgebied.

Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Rheine.

Ibbenbüren: sprookjesbos en klimbos

Als stad vonden we Ibbenbüren niet zo heel bijzonder. Maar eromheen is wel heel veel te ondernemen. Ook dit is een leuke bestemming voor gezinnen die het Teutoburger Wald willen ontdekken. Zo is er een klimbos voor kinderen vanaf 4 jaar, een sprookjesbos met rodelbaan en een mooi natuurgebied langs het water met zelfs een stadsstrandje.

Dörenther Klippen: wandeling

Net buiten Ibbenbüren kun je een hele mooie wandeling maken van ongeveer 5km naar de Dörenther Klippen. Niet zo beroemd als de Externsteine, maar veel dichterbij en ook hartstikke mooi. De hoge rotsen in het bos nodigen uit om te klimmen.

De wandeling kent best wat hoogteverschil maar aan het einde wacht een echte berghut waar ik mijzelf beloonde met een koude cola en een bradwürst. Meer weten? Lees ons blog over Ibbenbüren.

Tecklenburg: schattig vakwerkstadje en de Hexenweg

Het schattigste stadje in het Teutoburgerwoud is Tecklenburg. Een dorpje met zo’n 400 vakwerkhuizen. In de zomer kan het er best druk zijn met toeristen. Wij komen hier graag om rond te slenteren, een terrasje te pakken of een ijsje te eten.

In de omgeving zijn heel veel mountainbikepaden en ook met zijn vrienden komt Marcel hier regelmatig in de zomer voor een langere tocht. Er zijn ook verschillende wandelingen die we zeker nog niet allemaal ontdekt hebben.

Een van de meeste bekende en geschikte wandelingen voor gezinnen is de iets meer dan 5km lange Hexenweg. Op de route die flink klimt en daalt, kom je langs enorme rotsen. Er staan bordjes die wat vertellen over de “heksen” waar deze route naar vernoemd is. Meer weten? Lees ons blog over Tecklenburg.

Osnabrück: dierentuin en musea

Osnabrück is een van de grotere steden vlakbij het Teutoburgerwoud. Je zit er niet direct middenin zoals bij Tecklenburg maar je bent wel vlakbij de natuur. Een deel van het Teutoburgerwoud vormt hier samen met andere bosgebieden het UNESCO Global Geopark TERRA.vita, met naast natuur ook echte sporen van dinosauriërs, hunebedden en de resten van een belangrijke Romeinse veldslag.

Osnabrück zelf is ook echt gewoon een gezellige stad. Zeker tijdens de kerstmarkt of wanneer het kermis is. Ook hier kun je een echt goede, zij het wel wat duurdere, dierentuin vinden. Meer over de stad, de natuur en over het erg interessante Varusschlacht museum over de belangrijke slag die de Romeinen hier verloren in ons blog over Osnabrück.

Bad Iburg: boomkroonpad, kasteel en wellness

Ook Bad Iburg is een aardig stadje met een kasteel op een heuvel. Het kasteel heeft beperkte openingstijden en ondanks dat we al twee keer in het stadje zijn geweest, hebben we deze nog niet van binnen bekeken.

Verder is er aan de voet van het kasteel een grote speeltuin voor kinderen in een groen park. Bad Iburg is een van de plekken in het Teutoburgerwoud met een Wellnesscentrum. Sinds een paar jaar is er hier ook een boomkroonpad. Lees hier meer over het boomkroonpad van Bad Iburg.

Bielefeld: gratis dierentuin in het bos

Bielefeld aan de rand van het Teutoburgerwoud is een grote moderne stad met meer dan 300.000 inwoners. Het is vooral een stad om te shoppen of lekker uit eten te gaan. Al zijn er ook enkele kleine musea en een kasteeltje.

dierentuin bielefeld

We bezochten ook de gratis dierentuin vlak buiten Bielefeld aan de rand van het oostelijke Teutoburgerwoud. Omdat het een gratis dierenpark is, hadden we lage verwachtingen, maar dit bleek niet terecht. Dierenpark Olderdissen is heel ruim van opzet met grote verblijven voor de dieren.

dierentuin bielefeld

Je loopt ook echt door een mooi bos, de route van de Hermannsweg loopt er zelfs doorheen. Je komt hier vooral dieren tegen die van nature in het bos leven zoals herten en wilde zwijnen. Maar ook ander Europees wild zowel bruine beren, wolven en bevers. Een aantal dieren mag je voeren met pakjes voedsel die je ter plekke kunt kopen.

De paden zijn goed aangelegd en we zagen hier ook veel gezinnen met jonge kinderen die hier lekker kwamen wandelen. Je moet zeker wel twee tot drie uur uitrekken voor de dierentuin.

Detmold, Hermannsdenkmal

Detmold is een vakwerkstadje met een groot monument. De zogenaamde Hermannsdenkmal is een beeld van ruim 53 meter hoog. De bouw hiervan werd voltooid in 1875. Het monument is een herinnering aan een belangrijke slag tussen de Romeinen en de Germanen. Die werden in een hinderlaag gejaagd en verloren zoveel manschappen dat ze daardoor nooit dit deel van Europa bezet hebben.

Tegenwoordig is echter bekend dat de slag (slag om het Teutoburgerwoud of correcter de Varusslag) helemaal niet hier plaatsvond maar in de buurt van Osnabrück.

Exernsteine: bijzondere stenen

De Externsteine zijn een formatie van rotsen in het plaatsje Horn-Bad Meinberg en enkele van de bekendste bezienswaardigheden van het Teutoburgerwoud. Een bezoekje stond al lang op onze wensenlijst. De rotsen verrassen je opeens in het landschap. Het is bijzonder om te zien en ook echt een mooie plek, maar mijn dochter had meer plezier van het ijsje dat ik voor haar had gekocht.

teutoburgerwoud exernsteine01

De Exernsteine zelf zijn gratis te bezoeken, net als het bezoekerscentrum. Je betaalt wel voor de parkeerplaats en het toiletgebouw. De meer dan 40m hoge stenen zijn ook te beklimmen. Toen wij er waren, was er maar een rots te beklimmen (gratis), de andere route (betaald) is in de winter alleen in het weekend geopend. Ik zou me daar niet door laten afschrikken voor een bezoek want ons uitzicht was voor mijn gevoel net zo mooi.

teutoburgerwoud exernsteine

Je bezoekt hier niet alleen een natuurfenomeen, maar ook een historische plek. Al in de prehistorie leefden mensen hier. Later werden er grotten gemaakt in de stenen en er is zelfs (vermoedelijk in de 12e eeuw) een groot religieus schilderij uitgehouwen in een van de rotsen.

Vanaf de Externsteine starten diverse wandelingen. Zo kun je door het bos naar het Silberbachtal lopen.

Kaiser Wilhelm Denkmal

Ook de Kaiser Wilhelm Denkmal wordt vaak nog gezien als een attractie in het Teutoburgerwoud hoewel een stuk oostelijker gelegen vlakbij de stad Minden. Onder dit enorme moment zit nu een bezoekerscentrum.

Kaiser Wilhelm Denkmal

Kindvriendelijke hotels en vakantieparken Teutoburgerwoud

De regio is er uitgestrekt en er zijn veel mogelijkheden om te verblijven. Over het algemeen vallen prijzen van hotels en vakantieparken in het Teutoburgerwoud erg mee. Hoewel we ook wel eens hebben gekeken naar een nachtje Tecklenburg tijdens de jaarlijkse kerstmarkt en dan betaal je wel de hoofdprijs.

Het beste hotel in Tecklenburg is zonder twijfel het Ringhotel Teutoburger Wald met zwembad, ruim van opzet en een fijne tuin. Lees hier de reviews en bekijk de actuele prijzen. Wil je liever in het oude centrum slapen, kies dan voor Hotel Drei Kronen in een historisch pand.

Echt goede vakantieparken in het Teotoburgerwoud hebben we nog niet kunnen vinden. Maar wel net daarbuiten in Bad Bentheim vlak over de grens zit bijvoorbeeld een goed beoordeeld en leuk vakantiepark. Of kies dit park helemaal aan de andere kant.

1 gedachte over “Teutoburgerwoud, leuke activiteiten en mooie wandelingen”

  1. na toch wel een aantal jaar naar het Teutoburgerwoud te zijn geweest met ons gezin, haal ik zeker nog wat nieuwe tips uit je blog.
    Bedankt daarvoor.
    Wij zijn nog niet uitgekeken op het mooie landschap, de mooie dorpjes en stadjes en vooral niet te vergeten, het gastvrije en vriendelijke onthaal dat wij in verscheidene plekken krijgen.
    aanrader vanuit ons is de camping “ferienpark Teutoburgerwald”, klein, overzichtelijk, schoon en vriendelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top