Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Karlsruhe met kinderen, genoeg te beleven!

Karlsruhe met kinderen, genoeg te beleven!

Welkom in modelstad Karlsruhe met kinderen. Deze bruisende metropool aan de oevers van de Rijn is één van de zonnigste steden van Duitsland. Karlsruhe is in 1715 gesticht als een voorbeeld van een maakbare stad en dat is te zien. Wanneer je een plattegrond van de stad bestudeert, zie je dat alle straten samen één groot waaierpatroon vormen en uitkomen bij Slot Karlsruhe, het historische middelpunt. Al slenterend langs de vele monumenten, fonteinen en pleinen zul je dus niet snel verdwalen. De stad en haar ruim 50 (kinder)musea en schouwburgen zijn een bezoek meer dan waard en we vertellen je in deze blog graag waarom.

Karlsruhe slot

Wat te doen in Karlsruhe met kinderen?

Zoo Karlsruhe

Allereerst vonden wij de prachtige Zoo van Karlsruhe een aanrader. Deze dierentuin is met zijn 155 jaar één van de oudste in Duitsland. Het park herbergt middenin de stad maar liefst 4.000 dieren van 250 verschillende soorten. Oorspronkelijk is de Zoo gebouwd als vogelverblijf, maar de afgelopen jaren is er enorm geïnvesteerd in nieuwe verblijven, wat ten goede komt aan de leefomstandigheden van de aanwezige dieren.

Zoo Karlsruhe

Zo hebben de lynxen tegenwoordig 1.100 m2 ruimte in het groen, tegenover een eerder hok van beton en 110 m2 groot. Hun verblijf is gebouwd op een beboste rots en bootst zo de authentieke leefomstandigheden uit het Zwarte Woud na. Er verblijven vier lynxen. Een geheime tip: als je de lynxen niet meteen kunt spotten, rinkel dan met je sleutelbos en wacht geduldig af. 

Ook de sneeuwluipaarden uit de Himalaya hebben een prachtig verblijf. Alles wordt hier gebouwd zoals het in de echte natuur zou zijn. Veel groen, her en der rotspartijen, af en toe wat waterpartijen en volop ruimte om aan het zicht te ontsnappen. Alle dieren hebben veel ruimte, dat hebben we wel eens anders gezien. Even verderop, in werelddeel Australië, kun je zelfs tussen de kaketoes en wallaby’s wandelen. Als je stil en rustig bent, dan komen de nieuwsgierige kangoeroes naar je toe.

Zoo Karlsruhe

Aangrenzend aan de dierentuin stond het voormalige zwembad van Karlsruhe. Sinds 2015 is dit het tropische onderkomen van de botanische tuin en de leefwereld van maar liefst 2.000 dieren. In de vleermuizengrot vliegen de vleermuizen je letterlijk om de oren en even verderop loop je langs krokodillen en vissen. Een plateau hoger sta je oog in oog met witgezichtsaki’s en tweetenige luiaards. We hebben nog nooit zo’n spectaculaire artificiële jungle meegemaakt, alleen hiervoor is een bezoek aan de dierentuin al de moeite waard.

De plannen van de nieuwe directeur zijn ambitieus en reiken nog verder. Zo wordt op dit moment volop gebouwd aan de Afrikaanse Savanne met giraffen en zebra’s. De dieren in de Zoo van Karlsruhe worden in de watten gelegd. Ook je eigen kroost wordt op hun wenken bediend en kan hun lol op. Zelfs als je hier uitgekeken raakt, kun je naar hartenlust klauteren in een van de zeven speeltuinen die het park rijk is.

Zoo Karlsruhe

Staatliches Museum für Naturkunde

Bij een staatsmuseum voor Natuurkunde en Natuurhistorie fronsen we meestal onze wenkbrauwen. Wat hebben we hier te zoeken met een stuiterbal van 7 jaar oud? Botten, fossielen en muffe plakkaten uit een vorige eeuw? Toch laten we ons verleiden tot een bezoek door de aankondigingen over een aquarium van 240.000 liter met zwartpuntrifhaaien en het grootste levende koraalrif van Duitsland. Dát willen we zien!

Staatliches Museum für Naturkunde

Inderdaad is alleen al deze vleugel van het museum de moeite waard. In meer dan 30 verschillende aquaria vind je haaien, octopussen en piranha’s, maar ook schattige zeepaardjes en clownvisjes (nemo’s). Ben je nog niet overtuigd? Check de livestream van het grootste aquarium hier (Livestream von Naturkundemuseum Karlsruhe) en spot de gigantische haaien die op je scherm voorbij zwemmen. 

Naast het aquarium bevindt zich hier ook de afdeling met terraria. Spot de meterslange pythons, felgekleurde pijlgifkikkers en kameleons die verstoppertje spelen.

Staatliches Museum für Naturkunde

De opzet van de vleugel is modern, educatief en goed doordacht. Kinderen én volwassenen worden hier uitgenodigd om op speelse wijze meer te ontdekken over de natuur. Door zelf allerlei lades open te trekken vol bijzondere weetjes en voorwerpen, raadspelletjes te spelen of botten te vergelijken, steek je allerlei nieuwe weetjes op over de natuur. Waarom zien levende wezens er bijvoorbeeld uit zoals ze eruit zien? Welke functie heeft het uiterlijk van een dier? En hoe kan de natuur worden ingezet bij technische ontwikkelingen? Deze tentoonstelling, uniek in Duitsland, geeft antwoord op deze en vele andere vragen.

Staatliches Museum für Naturkunde

Ook de andere zalen van het museum zijn een bezoek waard. Je vindt hier fossielen, opgezette dieren en dinobotten, waaronder het skelet van een Steneosaurus-zeekrokodil, een soort die meer dan 200 miljoen jaar geleden leefde. Tot slot beschikt het museum ook over gedetailleerde diorama’s vol opgezette diersoorten uit het Zwarte Woud, al waren wij daar zelf snel doorheen.

Staatliches Museum für Naturkunde

City&Quest – Speurtocht dwars door Karlsruhe

Omdat wij in ons programma nog een halve dag speling hadden, kregen we de gouden tip om de speurtocht City&Quest te ondernemen. Deze raadseltour dwars door Karlsruhe is 4 kilometer lang en loodst je langs 11 bezienswaardigheden in het hart van de stad. Met behulp van een app én een tas vol attributen ontdek je in ongeveer 3 uur de verhalen en bezienswaardigheden van Karsruhe. Je bepaalt echter je eigen tempo, onderweg kun je altijd langer stoppen voor een picknick in het park of wat drinken in een van de vele horecagelegenheden op de route.

City&Quest

De speelse opdrachten in de tas variëren enorm en maken slim gebruik van het geometrische stadsplan van Karlsruhe. Ze zijn geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook onze zoon van 6 kon met onze hulp goed uit de voeten met de puzzels. De speurtocht kost € 40,- per team, vergelijkbaar met een gezinsbezoek aan de dierentuin.

City&Quest

Turmbergbahn

Vanuit het centrum kun je met de tram naar de Turmbergbahn, een kabelspoorweg die je 100 meter hoger brengt. Deze kabelbaan is gebouwd in 1888 en is daarmee de oudste (nog werkende) kabelspoorweg van heel Duitsland. Hoewel de reis niet zolang duurt, vond onze zoon dit onwijs leuk. En wij sloegen natuurlijk ook graag die 528 traptreden over. Eenmaal boven sta je op 256 meter hoogte, het geeft je een fenomenaal uitzicht over de stad en de Rijnvlakte. Vooral bij zonsondergang is dit een populaire spot!

Turmbergbahn

Vanuit Turmberg kun je overigens ook diverse activiteiten ondernemen. Check bijvoorbeeld de diverse wandelroutes en loop langs ruïnes van een kasteel uit de 12e eeuw, langs wijngaarden en sla de speeltuin ook niet over. Waaghalzen kunnen nog een stop maken bij het Outdoor Park waar kinderen vanaf 7 jaar een uitdagend parcours in de bomen kunnen afleggen (wat eindigt met een zipline van 80 meter lengte). Kinderen vanaf 4 jaar kunnen ook een kidsparcours afleggen.

Turmbergbahn

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Karlsruhe beschikt over een groot VVV-kantoor middenin het centrum dat zeker een bezoek verdient. Het informatiepunt beschikt over enorme interactieve schermen, waarbij je je eigen route of highlights kunt samenstellen. Vergeet hier ook niet het boekje met kids activiteiten mee te nemen. Bekijk alvast de website.

Kalsruhe slot

Kindvriendelijke hotels en restaurants in Karlsruhe

Hotel Kaiserhof

Middenin het centrum vind je het viersterren hotel Kaiserhof. Vanuit hier loop je binnen enkele minuten naar het slot van Karlsruhe en andere bekende bezienswaardigheden, het hotel is daarmee ideaal gelegen. Zeker omdat ze beschikken over een eigen parkeergarage (met oplaadpunten voor elektrische auto’s voor de liefhebbers). Handig ook als overnachtingshotel als je op doorreis bent maar ook tijd in Karlsruhe wil doorbrengen.

Hotel Kaiserhof

De kamers zijn ruim, degelijk en bestaan uit een apart zit- en slaapgedeelte. De bank kun je uitklappen tot tweepersoonsbed, wat het ideaal maakt als familiekamer. Ook de badkamer is ruim, met zowel een bad als een aparte douche. Onze zevenjarige zoon was vooral verrast door de gevulde gratis snackbox die op hem stond te wachten!

Hotel Kaiserhof

Het ontbijt bestaat uit een combi van buffet en à la carte gerechten. Maak een keus uit warme gerechten, zoals roerei of pannenkoeken, en vul dit aan met verse broodjes en/of de ruime selectie aan yoghurt met fruit. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid voor hotel Kaiserhof.

Hans im Glück

Een burgerrestaurant is altijd een goed idee om te bezoeken met kinderen! De Duitse keten Hans im Glück heeft ook een vestiging in het centrum van Karlsruhe. Op de kaart staan tientallen burgers, zowel met vlees als vegetarisch of compleet plantaardig. Middels vaste menu’s kun je er frietjes en salade bij bestellen, zodat je een compleet lunch- of diner hebt. Aanrader: bestel ook een huisgemaakte ijsthee of limonade. En dat alles in een hippe setting, je zit tussen de bomen. Succes gegarandeerd!

Hans im Glück

Pizzeria Pavarotti

Ben jij ook altijd op zoek naar een pizzeria, omdat je kind tenminste wel pizza of pasta lust? Dan ben je aan het juiste adres bij Pizzeria Pavarotti. In de open keuken worden hier échte Italiaanse maaltijden bereid. Verwacht dunne Italiaanse bodems, goede ingrediënten en een vriendelijk geprijsde kaart.

Pizza karlsruhe

Hoewel we geen tijd meer hadden om deze restaurants daadwerkelijk te bezoeken, waren we ook gecharmeerd van Anders auf dem Turmberg, gelegen bovenaan Turmberg (hallo uitzicht!) en de verschillende vestigingen van Vogelbräu.

Zwarte woud turmberg

GezinOpReis bezocht het Zwarte Woud in samenwerking met Schwarzwald Tourismus GmbH. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op de website www.schwarzwald-tourismus.info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top