Home / Voorbereiding / Producten / De beste kinderdrager, lees onze vergelijking van o.a. Deuter, Osprey, Thule

De beste kinderdrager, lees onze vergelijking van o.a. Deuter, Osprey, Thule

Een framedrager laat zich nog het beste vergelijken met een rugzak. Ook hier zit een metalen constructie binnenin om het geheel stevigheid te geven. Een framedrager is bedoeld om je kind te dragen en is een stoeltje voor je rug. Vrijwel altijd is er ook nog een gedeelte om spullen in mee te nemen. Een framedrager kan je stevig op de grond neerzetten. Deze kan dus ook functioneren als alternatief voor een (kinder)stoel.

Vergelijk kinderdragers

Naam

Foto

Bijzonderheden

Prijs

Score

Ingebouwde regenhoes. Met leuke knuffel. Hoogwaardig draagsysteem.

€€€€

Lichtgewicht voor kortere afstanden

€€

Lichtgewicht 2,8kilo. Met leuke knuffel. 

€€

Met losse rugzak. Erg veel ruimte.

€v

Macpac Vamoose

Met losse rugzak. Erg veel ruimte. Vernieuwd kinderzitje.

€€€€€

Macpac Koala

Relatief goedkoop. Compact product. 

€€

Simpele drager, korte afstanden 

Zeer compleet. Inclusief zonnedek. Veel afstelmogelijkheden. 

€€€€

Strakke uitstraling. Compact gebouwd. 

€€€

Compacte drager.

€€€

Met losse rugzak. Kan tot 34 liter meenemen. Veel ruimte en afstelmogelijkheden. 

€€€€

Goedkopere drager

Goedkope drager van kwaliteitsmerk

Wij hebben meerdere framedragers getest en vertellen je graag welke kinderdrager het best is.

Wanneer kies je een kinderdrager in plaats van een draagzak

Behalve de framedrager heb je ook een draagdoek of draagzak om je kind mee te tillen. Of en wanneer je de overstap maakt is heel persoonlijk. De draagmaffia (ja, die bestaat echt) zal je er bijvoorbeeld op wijzen dat een frame kinderdrager (framedrager) niet ergonomisch is voor je kindje (de knietjes zitten niet hoger dan de billen). Hoewel ik een complete voorstander ben van ergonomische draagzakken heeft een framedrager voor mij een ander doel. Bovendien gebruik je deze als je kind al ouder is en zelfstandig kan zitten. 

Het grote voordeel van een kinderdrager is dat het voor jezelf veel prettiger is. We dragen onze peuterdochter graag en met plezier in een peuter draagdoek. Maar als we echt moeten kiezen dan is de framedrager echt comfortabeler. Het gewicht wordt beter verdeeld over de schouders en de heupen. Dat is zeker bij lange wandelingen heel fijn. Je kind zit ook niet direct tegen je rug aan maar in een soort zitje. Hierdoor krijg je minder snel een zweetrug.

tula peuterdrager

Draagzak

beste kinderdrager

Kinderdrager

Onze dochter kan zelf bepalen of ze even wil gaan staan of zitten in de framedrager. De meeste moderne kinderdragers hebben een afdakje tegen de zon en de regen. Iets dat ook weer een groot pluspunt is. Je kunt er ook nog van alles in meenemen omdat je toch nog zo’n ¼ van een rugzak over hebt voor spulletjes.

Je kind mag pas in een kinderdrager als het zelfstandig kan zitten (ongeveer vanaf een maand of acht). Neem regelmatig pauze, waarbij je het kind uit de drager haalt. Zo hou je het leuk voor jullie beiden. Zorg er ook voor dat de kinderbeentjes af en toe wat bewegingsvrijheid krijgen. Het kind zit in de zak met de beentjes gespreid en dit kan zorgen dat ze het koud krijgen door een verminderde bloeddoorstroming. Kleed je kindje dus ook warm aan. 

De framedrager heeft twee nadelen ten opzichte van een draagzak. Deze is niet klein op te vouwen en wanneer we op vliegvakantie gaan is dat echt wel een belangrijk. Het andere nadeel is dat een framedrager niet goedkoop is. De aanschaf is alleen te verantwoorden als je deze regelmatig gaat gebruiken.

Deuter kid comfort

Verschillende merken kinderdragers

Deuter kinderdrager

Deuter is een van de grootste merken in kinderdragers. We hebben gekeken naar diverse verschillende versies die nu te koop zijn. De Deuter Kid Comfort Pro Kinderdrager is de duurste maar ook de meest geavanceerde Deuter kinderdrager. Er is ook een iets goedkopere Kid Comfort active. Het draagsysteem is vergelijkbaar met eerdere Deuter kid comfort drager maar heeft als voordeel wel dat er een verstelbaar rugpand is. Het gedeelte waar je kindje zit is vernieuwd. Je kunt de rugdrager Kid Comfort in zowel hoogte als breedte verstellen, zelfs de voetsteunen zijn aan te passen. Je kind kan er dus eerder in en er langer gebruik van maken. Vanaf het moment dat ze goed zelf kunnen zitten (ongeveer 6 maanden) tot 18 kilo (totaal adviesgewicht inclusief drager en spullen die je meeneemt is 22 kilo). De Deuter kinderdrager Kid Comfort  dragers hebben een geïntegreerde zonnekap die je weg kunt klappen en ritsen. Voor de regenkap moet je extra betalen. Het gewicht van de Pro versie is met 3,5 kg net wat meer dan de voorloper de Deuter Kid Comfort Pro die 2,8 kilo weegt. Je hebt 18 liter aan ruimte om spullen mee te nemen. 

Deuter kid comfort

De Deuter Kid Comfort II kinderdrager is een goedkopere en eerdere versie van de 3-series. Voordat deze uitkwam was er ook nog een Deuter Kid Comfort I, alleen die kom je nu alleen nog tweedehands tegen. Deze Deuter rugdrager is ook een prima product. Het is ook iets kleiner (je kunt 16 liter meenemen) wat ook wel weer een voordeel kan zijn. Twijfel je tussen de Deuter Kid Comfort II of de Deuter Kid Comfort III, dan zou ik de III kiezen. Wanneer je dan toch een flink bedrag gaat betalen aan een Deuter draagzak dan is het verschil in prijs naar mijn mening de extra opties wel waard. 

Deuter kinderdrager

Er is ook nog een Deuter Kid Comfort Air kinderdrager vergelijkbaar in prijs met de Deuter Kid Comfort II. Deuter geeft zelf aan dat de twee andere Deuter babydragers geschikt zijn voor lange wandeltochten en trips maar de Deuter aircomfort voor korte wandelingen. De belangrijkste reden om voor deze Deuter draagrugzak te kiezen is de ventileringssysteem. Speciaal geschikt dus voor warme landen. Je kunt 14 liter aan spullen meenemen. 

In samenwerking met Decahtlon verkoopt Deuter ook de Kid Comfort Light. Een aanzienlijk goedkopere kinderdrager dan je gewend bent van dit Duitse kwaliteitsmerk. 

Macpac kinddrager

Macpac is een merk uit Nieuw-Zeeland met drie versies, de simpele Macpac Koala, de Macpac Possum in prijs vergelijkbaar met de Deuter Kid Comfort III en de Macpac Vamoose voor bijna 400 euro de duurste kinderdrager die we vergeleken hebben. Deze rugzak draagt comfortabel en heeft extra's zoals een spiegeltje waarmee je naar je kind kunt kijken. De Macpac Vamoose heeft ook een afritsbare kleine rugzak van 10 liter. Daarnaast heb je nog 25 liter bagage die je in de bodem mee kunt nemen. Het aangeraden gewicht is in totaal 20 kilo. De Macpac kinderdrager heeft dus veruit de meeste ruimte. Maar als je dat niet nodig hebt zijn er naar mijn mening wat te weinig onderscheidende opties om het grote verschil in prijs te rechtvaardigen. 

De Macpac Possum is de voorloper van de Macpac Vamoose. Ook deze heeft een losse Macpac backpack en veel opslagruimte. Het zitgedeelte voor kinderen is alleen minder comfortabel dan de nieuwe versie. In beide gevallen is een regenhoes of zonnescherm is extra.

De Macpac Koala is een relatief goedkope kinderdrager die geschikt is voor korte wandelingen. Je kunt tot 6 liter aan spullen meenemen. Deze draagzak is alleen niet meer beschikbaar. 

Thule kinderdrager

Thule brengt de zeer complete Thule Sapling  op de markt, een drager die ook in de hoogste prijsklasse zit maar wel zeer compleet is. Ze wordt deze kinderdrager inclusief zonnedakje geleverd. Er was ook een tijdje een Elite versie maar nu is er gewoon de Sapling, check of je alle extra's krijgt of dat je nog los moet betalen voor bijvoorbeeld een regenhoes.

Thule Sapling

De Thule kinderdrager is erg compleet en heeft veel afstelmogelijkheden voor het beste draagcomfort, voor jezelf maar ook voor je kindje. Wat fijn is, is dat de lengte ook goed te verstellen is van extra-small tot extra-large. Handig als je een stuk langer of juist korter bent dan je partner. Ook de afstelmogelijkheden voor je kindje zijn goed. Zo zijn er aluminium voetsteunen. Met dank aan een fijn kussentje kan je kleintje ook lekker slapen in de Thule kinderdrager.

In totaal heb je 22 liter aan ruimte om spullen mee te nemen. Heb je extra ruimte nodig dan kan je nog een extra rugzakje, de Thule Sling, kopen om aan de Thule vast te maken. 

Thule Sapling

Vaude kinderdrager

Vaude heeft een standaard kinderdrager (de Vaude Shuttle Base) en een uitgebreidere optie, de Vaude Shuttle Comfort. De Vaude rugdrager heeft een mooie strakke uitstraling. Het grootste verschil is dat de base versie lichter van gewicht is en minder ruimte heeft om spullen mee te nemen. In beide gevallen moet een regen- en zonnehoes los bijbesteld worden. De Vaude is de zwaarste drager en heeft ook nog een lager aangeraden draaggewicht dan de meeste andere dragers. Wel geven ouders die wat kleiner zijn aan dat ze de Vaude prettiger vinden dan andere dragers. 

Osprey kinderdrager

Ook backpackmerk Osprey heeft een kinderdrager. De Osprey Poco drager heeft veel raakvlakken met de Deuter Kid Comfort maar is een paar tientjes duurder. Het is voor ouders net zo prettig dragen, met goede padding en een eenvoudig aftelbare ruglengte. Je hebt ook de keuze uit een premium versie. 

De Osprey kinderdrager heeft een luxe uitstraling en vergeleken met de Deuter een aantal extra handige features. Zo is de padding waar het gezicht van je kind zit afwasbaar. Handig voor kwijlende kindjes. Op de Osprey kinderdrager zit een rugzak van 16 liter. In totaal kan je 34 liter aan spullen meenemen. Super fijn als je veel mee wil nemen al moet je er wel rekening mee houden dat het maximale draaggewicht met een ouder kind snel overschreden wordt als je veel spullen mee neemt.

Je kunt de dagrugzak ook afritsen en los gebruiken. De Osprey kinderdrager is plat op te vouwen en daardoor makkelijker mee te nemen onderweg. Een leuke verassing is het verschoningsmatje dat standaard bij de rugzak zit. Deze rugzak komt standaard met een zonnedakje en een regenhoes. Hoewel dit de duurste dragen is, is de Osprey wel een hele complete kinderdrager. 

beste kinddrager

Active Leisure kinderdrager

Zijn bovenstaande kinderdragers te duur dan kan je kijken naar een goedkope kinderdrager zoals de Active Leisure Koala. Deze drager is aanbevolen tot 15kilo en dus korter te gebruiken dan de andere dragers. Het draagsysteem is net als vrijwel alle bovenstaande merken goedgekeurd door Tüv. Er zijn twee ruimtes om wat spullen in mee te nemen. Voor de prijs is dit een prima drager maar het heeft niet de functionaliteiten die andere dragers wel hebben. 

Stranden Sardinie

18 gedachten over “De beste kinderdrager, lees onze vergelijking van o.a. Deuter, Osprey, Thule”

 1. Vraagje. Ik ben maar 1.6 m ,
  Hebben jullie ook gekeken naar welke dragers fijner zijn voor grote of kleinere mensen ?
  Bedankt voor jullie algehele vergelijkings onderzoek.

 2. Bedankt voor dit fijne overzicht!
  Ik heb wel nog een vraag, mogelijk kan jij ons helpen.
  Wij hebben een dochter van bijna 2 jaar.
  Voor haar overwegen we ook een drager te kopen. Alleen welke… is de ene drager beter geschikt voor kinderen van 2 tot 4? En mijn vriend is bijna 20 cm langer dan ik. Moeten we daar nog rekening mee houden?

  Groet Marjet

 3. Als je zou moeten kiezen tussen een Deuter of Osprey: welke zou dan je voorkeur hebben? Ik vind het lastig de knoop door te hakken.

 4. Wij willen 3 maanden door azie reizen met 4 pers (2 kids en 2 volwassenen) en 2 packpacks.
  1 peuters moet nog in een dragger. wat zouden jullie aanraden, een frame of drager en hoe neem je dit allemaal mee???

  1. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring tot welke leeftijd (algemeen genomen) kindjes in een rugdrager (willen) zitten? Met welke leeftijd kunnen ze langere afstanden lopen?
   We hebben al een deuter kid comfort 3 die we met volle tevredenheid hebben gebruikt voor onze reis in Japan, toen dochter 10 maanden. Nu gaan we over 6 wkn naar Costa Rica met onze kinderen 9maanden en 2j4m. We hopen ieder jaar een mooie verre reis te maken en en in het jaar voor de oudste leerplichtig is willen we naar Nieuw Zeeland, dan zouden ze wellicht, in ieder geval de oudste, al wat langer kunnen lopen.

   Ik twijfel dus enorm of en voor welke rugdrager ik zou gaan. Is het de investering nog waard?

   1. Tot 4 jaar heeft onze dochter er nog in gezeten. De laatste 6 maanden wel alleen als ze niet zo lekker was of we echt lang gingen wandelen (en dus ze al een groot deel zelf liep). Vanaf dat ze naar de basisschool ging was het snel voorbij.

 5. Hoe neem je de framedrager en 2 backpacks mee op vliegvakantie? Wij zitten nu voor een dilemma want we gaan naar Sri Lanka en de draagzak lijkt ons zo warm… Iemand ervaring?

  1. HI Linda,

   Wat hebben jullie uiteindelijk gedaan? Wij hebben dezelfde vraag voor Sri Lanka met een bijna 2 jarige. groetjes

 6. Na jullie kinderdrager overzicht gelezen te hebben, hebben wij onlangs de Deuter kid comfort III gekocht en zijn er voorlopig heel tevreden van. Al 2x een korte wandeling gedaan van 5 en 9km en de kleine Maithé (8,5 maand) zit er heel graag in. Slapen in de drager lukt ook heel goed. Super en stevige kinderdrager! Ook als hij op de grond staat.
  Ps: er staat een foutje in jullie overzicht: de Ingebouwde regenhoes moet je apart bij kopen. +-25€

  1. Marcel - Gezin op Reis

   Dank je wel voor je opmerking ik pas het gelijk even aan! Fijn dat de drager goed beviel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top