Home / Voorbereiding / Producten / Beste draagzak baby en peuter zelf getest

Beste draagzak baby en peuter zelf getest

Als er één onmisbare accessoire is die je moet aanschaffen wanneer je een baby krijgt, is dat een babydrager. Een draagzak voor je baby maakt je leven zo veel makkelijker of je nou thuis bent, even naar de supermarkt moet of wanneer je met je baby wilt gaan reizen.

Als je ook nog maar enige twijfel hebt of je een draagdoek of babydrager aan moet schaffen, stop dan nu met twijfelen. Dit product is echt onmisbaar en bovendien gaan ze lang mee. Onze kleine dame loopt graag maar als ze moe is, draag ik haar nog steeds. Waar mijn man haar op de arm draagt, heb ik die kracht niet. Zelfs als peuter van 2,5 zat ze dus nog regelmatig in de babydrager, of beter gezegd peuterdrager. Daarna werd het wel minder maar tot ze naar de basisschool ging hebben we haar nog met regelmaat gedragen zeker op vakanties en tijdens weekendjes weg. In tegenstelling tot een kinderwagen kan je een babydrager makkelijk als back-up meenemen met een kindje dat wel veel maar niet alles zelf wil en kan lopen.

New york met kinderen

Het enige wat je je nog af moet vragen is welke babydrager je aan moet schaffen. Wij hebben zelf eerst een draagdoek gebruikt, later een Ergobaby en de laatste jaren de Tula Peuter maar speciaal voor deze review hebben we diverse andere merken geleend en intensief gebruikt zodat we je kunnen vertellen welke babydrager het beste past bij jou en je gezin. Want er is niet één beste draagzak, dit hangt zeker ook af van de leeftijd van je kindje en het doel waar je het voor wil gaan gebruiken. 

Snel vergelijken van onze draagzak ervaringen

MerkErgoPositiesGewichtScore
ErgobabyJaBuik/Rug/Heup5-20 kilo9
Stokke My CarrierDeelsBuik/Rug/Front3,5 kilo tot 3 jaar8
Tula babydragerJaBuik/RugMt62 tot 7 kilo9
Tula peuterdragerJaBuik/Rug4-20 kilo9,5
BabyBjornNeeBuik/Front4-21 kilo5
ManducaJaBuik/Rug4-20 kilo7
MinimeisNeeSchouder8mnd- 5jr6
Minimonkey SlingJaSling2-12 kilo7

Het verschil tussen een draagdoek, gewone draagzak voor baby’s, ergonomische babydrager en framedrager

Het doel van een draagdoek, babydrager en framedrager is hetzelfde, namelijk je een handsfree manier geven om je baby of peuter te drager. Met als extra bonus dat ze zorgen voor een goede binding met je baby omdat je lekker dicht tegen elkaar aan zit. Een ding is ook altijd hetzelfde ongeacht of je kiest voor een draagdoek, babydrager of framedrager, namelijk het gewicht rust op je middel. Er zijn ook wat bijzondere dragers op de markt waarbij je kind op je nek gedragen wordt maar die bespreek ik niet in deze test. De manier van dragen (voorop of achterop) en het comfortniveau verschilt enorm. 

Draagdoek baby

Draagdoeken zijn in feite een enorm grote doek die je om jezelf heen wikkelt en waar je de baby dan in stopt. Er zijn verschillende manieren van dragen, zo kun je de kleinste baby’s zelfs zijdelings tegen je aan hangen. Op de buik dragen en op de rug dragen is ook mogelijk. Het voordeel van een doek is dat je baby echt lekker in een cocon tegen je aanzit. Indien gewenst kun je het kindje helemaal afsluiten van de buitenwereld. Ook past een doek altijd, zowel bij je man als bij jou. De nadelen: het knopen is zo’n gedoe. Als je kindje zwaarder wordt, krijg je toch snel last van je schouders en in warme klimaten is zo’n doek best heet. Persoonlijk vonden we de draagdoek fijn tot ongeveer 4-5 maanden en zijn toen overgestapt op een babydrager.

draagdoek baby

Babydragers en ergonomische babydragers (ook voor peuters)

In Nederland zijn een aantal zeer populaire babydragers op de markt, zoals de Baby Bjorn, die niet ergonomisch zijn. Dit betekent dat je kindje hier in een onnatuurlijk houding inzit en dit is slecht voor de rug van je kindje. Alle draagconsultenten raden deze sterk af. We noemen ze hier toch zodat je weet dat ze bestaan maar we zouden ze zelf niet kopen. 

Een ergonomische draagzak kun je op je buik of op je rug dragen (sommige ook nog op de heup). Je zet ze vast met een gesp en de schouderbanden zijn verstelbaar. Je kindje zit hier met zijn knieën hoger dan de billen en heeft een bolle rug. Dit staat ook bekend als de kikkerhouding.  In deze houding zit je kindje op een natuurlijk manier en valt de heupknop netjes in de kom. Als je de babydrager goed afstelt, kun je je kindje er lang in dragen, het is niet zwaarder dan een rugzak. Als jij en je man veel in lengte/breedte verschillen ben je wel even bezig met de afstelling.

Nog even de belangrijkste kenmerken van een ergonomische baby draagzak op een rijtje:

  • Je kindje zit rechtop tegen je aan.
  • Je kindje zit straks tijden het dragen. Let vooral ook op dat het hoofdje niet naar voren of naar achteren kan zakken. Die moet je makkelijk een kusje kunnen geven. Zo weet je dat hij/zij niet te hoog of te laag in de babydrager zit.
  • Uiteraard moet er nog wel voldoende ruimte zijn om te ademen. Te strak is ook niet goed. 
  • Het gezicht van je kindje zit naar je toe. Dit geeft rust en hierdoor zit je kindje in een natuurlijke houding.
  • De juiste houding met de knietjes hoger dan de billetjes. Dit is goed voor de heupen. 
  • Wil je toch een onbekend merk aanschaffen? Dus niet die wij getest hebben, check dan altijd of de babydrager wel voldoet aan de NEN-EN 13209-2 veiligheidsnorm.

Framedrager

Een framedrager is als het ware een backpack waarvan het bovenste gedeelte een kind bevat. Het voordeel is dat het voor jezelf erg fijn zit. Je kunt ook zwaardere kinderen hier nog makkelijk langere tijd in dragen. Je kindje staat er in en het is dus niet ergonomisch.

Een framedrager is minder geschikt voor een jonge baby, terwijl peuters het juist leuk vinden om hoog te zitten en veel te zien. In een framedrager kun je bovendien meer spullen meenemen en je kunt deze makkelijk neerzetten met je kind erin. Wil je kind even zelf lopen dan kun je deze alleen niet klein opvouwen. Een framedrager is hierdoor het beste geschikt voor gezinnen die veel lange wandelingen gaan maken waarbij je ook echt extra spullen mee wil nemen of die oudere/zware kinderen nog willen dragen. Lees ook onze review van diverse framedragers.

Geteste babydragers

Ergobaby Performance – Lichtgewicht en veelzijdig

Dit is de babydrager die we zelf als eerste hebben gekocht. Ideaal voor actieve gezinnen omdat de Ergobaby lichtgewicht is en klein op te vouwen. Jonge baby’s kun je op de buik dragen, in eerste instantie met een speciale verkleiner. Wanneer je kindje ouder wordt, is de rughouding prettiger, je kunt zelfs nog kiezen voor dragen op de heup. Aan de ergobaby zit een mutsje vast waardoor je jouw kindje helemaal kunt afschermen van de buitenwereld en het nekje niet naar achter kan vallen.

Ijsland met kinderen

In tegenstelling tot sommige andere draagzakken bestaat de Ergobaby uit één deel. Je kindje zit dus direct op je huid in plaats van in een soort zitje. Dit maakt dat het lastiger is om je kindje in de rughouding te krijgen als je alleen bent. Eigenlijk moet je peuter al zelf op je rug kunnen klimmen. Een ander nadeel vinden wij dat onze peuter best veel kan bewegen, meer dan we eigenlijk zouden willen. De eerste twee jaar als baby vonden we deze draagzak echter geweldig maar toen ze wat ouder werd zijn we toch gaan kijken naar naar andere opties. Het is geen enkel probleem om je kindje met de Ergobaby carrier een paar uur te dragen.

De Ergobaby zet je vast met en gesp, eigenlijk vergelijkbaar met een backpack. Dit werkt makkelijk en snel en door een extra beveiliging met elastiek kan er niks gebeuren. Er is ademend materiaal gebruikt wat zorgt dat je minder snel gaat zweten. Deze baby draagzak is bovendien geschikt om te wassen. Dus ook een melkboertje is niet gelijk een probleem.

Bekijk hier de prijzen van de Egobaby of klik hier en bekijk de laagste prijs op bol.com.

ergo baby drager

Lees hier onze complete review van de Ergobaby draagzak en bekijk actuele prijzen

Stokke My Carrier – Hippe drager voor langdurig plezier

De Stokke My Carrier is een draagzak met een hippe uitstraling die ook bij vaders in de smaak zal vallen. Jonge baby’s kun je op de buik dragen, naar je toe en van je af. De houding van je af klinkt misschien leuk omdat je baby naar buiten kan kijken maar is slecht voor de heupen van je kindje. Ondanks wat Stokke zelf zegt, heeft deze drager volgens draagexperts ook wanneer je kindje naar je toe zit, geen ergonomische houding doordat er een verstevigd rugpand in zit.

Stokke my carrier

De Stokke bestaat uit meerdere losse delen die je met ritsen en karabijnhaken vastzet. Het is dus niet makkelijk om snel te wisselen van positie. De Stokke is erg stevig omdat er ook een ijzeren frame inzit. Dit merk je zeker bij een peuter waarbij de Stokke heel erg comfortabel draagt. Met deze drager zit je kindje niet direct tegen je rug of buik aan maar in een houder. Handig, want je kan je kindje al in de houder zetten en makkelijk zonder hulp van iemand anders op je rug te tillen. Wel neem je hierdoor meer ruimte in. Op basis van onze ervaringen met de Stokke my Carrier zeggen we dat dit een drager is die echt met je meegroeit van baby tot en met kleuter.

Los van de draag optie, en de prijs van de Stokke vonden we het enige nadeel van deze drager dat deze door de frame minder klein om te vouwen is. Ga je met de rugzak op vliegvakantie dan is dat echt wel een bezwaar omdat je dan ook nog de Stokke My Carrier los moet meedragen.

stokke babydrager
stokke babydrager

Baby Bjorn – de goedkoopste draagzak baby

Veel ouders kopen de Baby Bjorn omdat die zo goedkoop is en bij gebrek aan goede informatie zoals ervaringen van andere ouders. De babydrager is niet ergonomisch en dus slecht voor de heupen van je kind. Bovendien vonden we hem zelf ook nog niet eens lekker zitten. Als je toch gaat dragen, kun je beter wat meer investeren in een fijne babydrager. Tegenwoordig is er ook de stuk duurdere Baby Bjorn One op de markt die volgens het merk zelf wel ergonomisch is, mits je je kindje niet met het gezicht naar voren draagt. 

Tula – Comfortabele baby en peuterdrager

Er is een Tula babydrager voor de allerjongste. Maar waar Tula echt in uitblinkt is de peuterdrager voor oudere kinderen van 18mnd tot 4 jaar, al kun je een insert kopen die de drager geschikt maakt vanaf 3,5 kilo. De drager heeft een robuuste uitstraling en is in veel verschillende vrolijke motiefjes te kopen.

tula peuterdrager

De Tula peuterdrager bestaat uit één stuk. De drager heeft een wat bredere heupriem en schouderbanden maar is verder redelijk dun van stof. De drager is erg vergelijkbaar met de Ergobaby en heeft een zelfde soort gesp-systeem. Ook hier is het dus wat lastig om jonge kinderen in de rug houding te zetten als je alleen bent. Met een peuter gaat het bij deze drager wel gemakkelijk.

Hoewel de Stokke My Carrier nog net wat lekkerder droeg, is dit onze favoriete drager voor oudere kinderen. We hebben onze dochter hier nu al meerdere vakanties in gedragen. Hij is ergonomisch en bovendien redelijk klein op te vouwen dus ideaal mee te nemen op reis. Dus zoek je een draagzak voor een kind van 2 of 3 jaar dan is de Tula echt ideaal. Zelfs tot ze net 4 was zat ze er nog af en toe in. Ook een Tula aanschaffen? Bekijk de actuele prijs en lees meer reviews.

tula drager

tula-peuter

Manduca babydrager

De Manduca babydrager is in draagcomfort en vormgeving erg vergelijkbaar met de Ergobaby alleen is dit merk wel een stukje duurder. Het is ook een ergonomische drager die vanaf de geboorte tot peuterleeftijd te gebruiken is. Je pasgeboren baby draag je op je buik met een verkleiner. Je peuter draag je op de rug. In het rugpand zit een rits waardoor je deze drager nog extra kunt verkleinen en vergroten. Dit maakt dat je hier langer plezier van gaat hebben dan van de meeste andere babydragers.

De drager is lichtgewicht (600 gram), wasbaar en makkelijk mee te nemen op reis. De Manduca is een prima rugdrager en genoeg ouders zijn er heel enthousiast over. Onze peuter dochter wil er niet zo lang in zitten als in de andere dragers. Ik heb het gevoel dat door de vorm van de banden kinderen minder zicht hebben dan in andere dragers. Hierdoor gaat ze ook met haar nek achterover hangen om rond te kijken. Bekijk prijzen van de Manduca hier.

manduca

Minimeis schouderdrager

Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo heel enthousiast was over de MiniMeis. Een nieuw soort baby- en kinderdrager waarbij je je kind op de schouders draagt. Voor ons type vakanties met wandelingen met veel hoogteverschil in de bossen is het niet zo geschikt. Vanwege takken in het gezicht van je kindje maar ook doordat je zelf niet recht loopt en het niet zo stabiel voelt. Onze dochter ging hier ook niet makkelijk in slapen zoals in een reguliere draagzak.

Maar onze blogger Elke zweert erbij en is juist enorm fan van de MiniMeis. Het is in ieder geval een hele andere manier van drager. Je belast je lichaam ook op een andere manier en er hangt niks aan je rug. Voor kinderen is het natuurlijk ook erg leuk om op de schouders van papa of mama te zitten en zo alles goed te kunnen zien. Bekijk hier de actuele beschikbaarheid en prijs.

Plitvice meren met kinderen
Minimeis peuterdrager

Minimonkey Sling – lichtgewicht en voor in het water

De Minimonkey Sling is een bijzondere drager. Niet bedoeld voor ouders die structureel en langere tijd willen dragen. Juist voor de incidentele drager of voor toch gewoon lekker makkelijk wat mee wil nemen op vakantie. De Minimonkey sling is zelfs geschikt om mee te nemen in het water. Wat natuurlijk ideaal is als je met een baby en een peuter tegelijk in het zwembad moet spelen. 

Omdoen is even wennen. Eerst doe je de sling om, en vervolgens zet je je kindje erin en dan moet je nog een extra veiligheidslus aan zijn of haar beentje vast maken. 

Je draagt de Minimonkey Sling over een schouder. Daardoor is deze niet geschikt om langere tijd te dragen. Je kindje zit wel ergonomisch in deze drager maar voor je eigen schouders wordt het snel te zwaar. Voordeel is wat dat ook hele jonge baby’s al in de minimonkey sling kunnen. Gebruik wordt aangeraden tot 15 kilo maar wij hebben zelf alleen lichtere kinderen hierin gedragen. Bekijk hier de prijs van de Minimonkey Sling

Minimonkey sling

Naast deze merken horen we ook regelmatig goede verhalen over de Bondolino, Patapum en de Marsupi ergonomische babydragers. Maar we hebben hier dus geen eigen ervaringen mee. 

Heb jij een favoriete baby- of peuterdrager?

16 gedachten over “Beste draagzak baby en peuter zelf getest”

  1. Wat leuk om alle ervaringen hier te lezen. Mijn vriendin is nu 9 weken zwanger van ons eerste kind en ik ben alvast aan het oriënteren. Ik heb zelf totaal geen ervaring met draagzakken of draagdoeken dus dit artikel is super waardevol voor mij. Vooral voor de eerste periode lijkt een draagdoek mij heel fijn. Bij de meeste draagzakken lijkt het zo dat de benen zo gescheiden moeten liggen en dat lijkt met geen fijne houding voor een kleine baby. Na een paar maanden lijkt me dat juist wel weer een betere houding.

  2. Hoi Ik vroeg me af of je toevallig de mini monkey sling al eens getest hebt en wat je daarvan vond?

  3. Leuke blogs! Heel interessant!
    Wij houden ook erg van reizen en hebben een dochtertje gekregen. Dat wilt ons niet weerhouden van het reizen.
    Wel vinden we het belangrijk om haar veilig vanuit het vliegtuig te vervoeren naar het hotel. Zelf heb ik ook een draagdoek. Is het veilig genoeg om haar daarin mee te nemen in eventuele taxi’s of hebben jullie andere tips?

  4. Ik heb een marsupi voor onze dochter een erg fijne draagzak al merk ik nu ze 6 kilo weeg ik meer last krijg van het dragen de stof voelt dan net te slap.. ik heb namelijk de zomereditie. Ben nu op zoek naar een buik/rugdrager

  5. Weet u of er ook ergonomische rugdrager bestaan geschikt voor een warm klimaat en kindjes van zowel 78 en 102 cm?

    Ik ben erg aan het rondkijken, maar kom er niet echt uit. Ergobaby’s met mesh lijken niet t/m 104 te gaan en Tule Coast begint of bij 86 of gaat tot 86/92. Klopt dit? Heeft u nog suggesties?

    Ik ben benieuwd!

  6. Hoi, ik zoek een buikdrager voor mijn gastkindje van 7,5 maand (flinke dame van ongeveer 8 kg volgens haar moeder) die nu een gipsbroek hehee ivm heupluxatie. Bij mij past ze daardoor niet in auto of bakfiets dus enige optie is buikdrager op de bakfiets. Ik wil graag een draagzak omdat dat makkelijker is dan een doek die je weer helemaal moet vouwen en knopen (ik heb wel een geweven doek van ByKay). Wat zou een goede optie zijn? Groetjes, Marloes

    1. Hi Marloes,
      Ik gebruikte een ergo baby 8 jaren geleden voor mijn eerste kind en het was echt comfortabel! Mij jongste is nu 2 jaar oud. Ik draag haar met een multi power draagzak van gold baby carrier. Deze is goedkoper maar hetzelfde draagcomfort als ergobaby. Als je iets goedkoper wil vinden dan adviseer ik deze drager.

  7. Hi Marcel en Tikva,
    Misschien beviel de Manduca jullie niet zo goed doordat op de foto de drager te laag hangt. Hierdoor komt jullie dochter in de ‘holling’ van de rug van haar vader te zitten, zitten de schouderbanden te ver naar achteren en heeft ze daardoor geen zicht. Ze hangt dus automatisch naar achteren. Je kunt ook zien dat Marcel naar voren leunt om te compenseren. Op de foto waar Tikva haar draagt in de Tula zie je dat jullie dochter op schouderhoogte zit en dus kan meekijken. De Manduca wordt over het algemeen als zeer fijne drager ervaren. Misschien heb je wat aan deze tip?

  8. Waar wij al jaren profijt van hebben is de Piggyback Rider. Dit is een drager voor grotere kinderen die nog niet erg lang zelf kunnen lopen. Hij is geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar en tot 22 kilo, meen ik. Onze zoon is niet zo groot en niet zo zwaar en nu hij 7 is kunnen we hem met zijn 19 kilo nog steeds gebruiken. We gebruiken hem als we gaan hiken door bergen of bossen, maar ook als we door steden wandelen of zelfs pretparken. De Piggyback Rider bestaat uit 2 tuigjes, 1 voor kind en 1 voor de ouder. Die van de ouder bevat een aluminium plankje waar het kind op staat en beide tuigjes klik je aan elkaar. Zo zit het kind gezekerd aan de ouder. Het pakketje is super compact en weegt niks! Het kind staat achter op het plnije en kijkt mooi over het hoofd van de ouder heen. Kostte destijds 90 euro, maar we gebruiken hem al 4 jaar. Echt ideaal!!

    1. Ik heb wat foto’s gegoogled maar zit dat niet irritant dat je kind telkens tegen je kont aanschopt? Sowieso voor ons nu nog geen optie omdat dochter nog graag een dutje doet.

      1. Wij vinden het een stabiel systeem en je kunt zelf de hoogte van het kind bepalen. Als het tegen je billen aan zit, kan het iets omhoog gezet worden. We schaften hem aan toen onze zoon bijna 3 jaar was omdat we een rondreis door Amerika gingen maken. We hebben het altijd als handig ervaren en niet als lastig. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. 🙂

  9. Wij hebben een draagdoek thuis en op vakantie in huis en een tula drager voor dagjes uit en op reis. Draagzak is makkelijk in en uit halen van de kleine en fijn strak waardoor ons meisje zich helemaal overgeeft en geniet tijden het wandelen. Wij hebben sowieso het geluk dat ze goed slaapt ij de draagzak

  10. Inderdaad onmisbaar een drager! Ik heb veel met doeken gedragen (en soms nog) met dl van bijna 3. Alleen dan geen rekbare doek, maar een geweven. Verdeeld het gewicht het beste denk ik ook vergeleken met een drager. Maar ja, het is even knopen, maar je wordt er al snel handiger in. Mijn man begint er alleen niet aan 🙂
    Dus nu hebben we een Tula peuterdrager gekocht, echt een hele mooie en goede drager. Van de zomer zal onze dochter dus wel weer wat uurtjes op onze rug doorbrengen. We hebben ook een Bondolino, maar dat is wel echt een babydrager en vonden wij niet zo fijn voor rugdragen.
    Fijn dat je het ergonomisch dragen promoot!

  11. Bedankt voor dit fijne artikel, ik ben nog op zoek naar iets voor Pippa, ipv de buggy weer mee te nemen deze zomer. En ook,… om wat flexibeler te zijn overdag.

  12. Ik heb verschillende soorten geprobeerd. In het begin verschillende babydragers waar ze nog in een kommetje op je borst/buik in liggen. De Lodger shelter leek fijn maar was veel te warm, niet zo zeer voor mezelf maar vooral voor mijn dochter (zweethaartjes). Dit soort doeken vond ik voor even thuis of een ommetje in de buurt fijn maar voor op reis stuk voor stuk niks. Helemaal niet die met ellenlange slierten eraan, dat is totaal niet praktisch. Dan nog een van Life Tree, maar die heb ik zelden gebruikt. Het meest gebruikte ik een supersimpele die je zelf kunt maken van een lap stof. Even snel omknopen en klaar, maar dan wel toen ze nog heel klein waren. Een vrij harde rugdrager met stangen heb ik ook nog geprobeerd (irritant) en een peuterdrager van Rose & Rebellion een keer meegenomen toen ik in mijn eentje met de kinderen ging, mijn zoontje nog 3 was en mijn dochter 5 en ik niet wist hoe ik alle bagage anders moest gaan dragen, maar toen wilde mijn zoontje er al niet meer in. Uiteindelijk gebruikte ik (itt jouw advies, wat ik inderdaad later ook hoorde) in de begintijd toch het meest de Babybjorn. Ik had 2 verschillende.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven