Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bioparc Doué-La-Fontaine: een familieavontuur op een unieke locatie

Bioparc Doué-La-Fontaine: een familieavontuur op een unieke locatie

Ik sta oog in oog met een giraffe. Zo dichtbij ben ik nog nooit bij een giraffe geweest. De giraffe neemt met zijn lange tong nog een hapje van het takje met blaadjes dat ik in mijn handen heb. Wat een geweldige ervaring!

Ik ben met een dierenverzorger mee op pad in het Bioparc Doué-La-Fontaine. Willen jij en je gezin ook eens meelopen met een dierenverzorger in deze bijzondere dierentuin in Frankrijk? Dat kan!

Bioparc dierentuin

Wat is Bioparc Doué-La-Fontaine?

Bioparc Doué-La-Fontaine ligt in de Atlantische Loirestreek, Frankrijk. De setting waarin de dieren van het Bioparc zich bevinden is uniek in de wereld, namelijk in een voormalige steengroeve. Lees ook ons blog over de Atlantische Loirestreek met kinderen.

Bioparc dierentuin

Het begon allemaal in 1960 bij Louis Gay. Hij ontdekte de verlaten steengroeve met zijn verborgen grotten en open groeves en besloot hier een dierentuin te beginnen. In 1961 opende de dierentuin zijn deuren. In 1972 kwam zijn zoon Pierre Gay met een nieuwe visie: zich inzetten voor natuurbescherming en de bezoekers zich hiervan bewust maken. Zo ontstonden er allerlei banden tussen het Bioparc met natuurbeschermingsorganisaties- en projecten van over de hele wereld.

In 2003 startte ook kleinzoon François Gay bij het Bioparc als landschapsarchitect. Hij ontwierp onder andere de Vallei van de Neushoorns en de Zuid-Amerikaanse volière in het Bioparc.

Bioparc dierentuin

Bijzonder dierenpark in de Atlantische Loirestreek

Ben je op vakantie met je gezin in de Atlantische Loirestreek, breng dan zeker een bezoek aan het Bioparc Doué-La Fontaine. In het Bioparc leven meer dan 1.800 dieren in extra grote verblijven waarbij de natuurlijke omgeving waarin de dieren in het wild leven zoveel mogelijk wordt gecreëerd. De dieren in het Bioparc worden niet getraind dus verwacht dan ook geen dierenshows in het park. Wel kunnen jij en je gezin aanwezig zijn bij de voedermomenten van de dieren. Bij de ingang van het Bioparc kun je zien wanneer en bij welke dieren de voedermomenten zullen plaatsvinden. De dierenverzorger vertelt tijdens deze momenten (in het Frans) meer over de dieren.

Wil je geen dier overslaan, dan kun je het beste de looproute door het Bioparc aanhouden. De looproute door het park is duidelijk aangegeven met nummertjes. Of houd bij elke splitsing rechts aan.

Het Bioparc is ingedeeld in verschillende themagebieden:

De Afrikaanse volière (la Volière africaine): dit gedeelte is in 2021 geopend. In deze steengroeve van 2000 m2 leven tientallen Afrikaanse vogelsoorten. Vanaf verschillende uitkijkpunten kun je de vogels goed bekijken. Ze zijn soms erg nieuwsgierig en komen dan echt heel dichtbij. Een van de vogels wilde wel even poseren voor de lens van mijn camera. De vogels kunnen in de volière rondvliegen, in het Bioparc is er namelijk voor gekozen om de vleugels van de vogels niet te knippen.

Bioparc dierentuin

De carnivorenkrater (le Cratère des carnivores): in deze rotsachtige setting kun je onder andere leeuwen, cheetah’s, meerkatten en stekelvarkens bekijken. Je vindt er een grote, overdekte hut waar je een 360 graden uitzicht hebt over de verschillende verblijven. Ik was aanwezig bij het voedermoment van de cheetah’s. De cheetah’s worden aangemoedigd om achter een prooi aan te rennen voordat zij te eten krijgen. Mooi om te zien!

Bioparc dierentuin

De geesten van de Himalaya (Les Fantômes de lHimalaya): dit gedeelte van het park in 2017 geopend en is ontworpen door François Gay. Dieren die hoog in de onherbergzame Himalaya leven, zoals de sneeuwluipaard en makhor geit, kun je hier bewonderen. De leefomgeving van deze dieren is zo ontworpen dat zij de mogelijkheid hebben om te kunnen klimmen.

Bij het amfitheater leven verschillende soorten gieren. Ik was aanwezig tijdens het voedermoment van de gieren. Het aas voor de gieren wordt in het amfitheater neergelegd terwijl de dierverzorger meer vertelt over deze bijzondere dieren. En dan is het wachten tot het moment dat de gieren het aas gaan opeten. En soms heb je, net als ik, pech en wacht je voor niks. Het regende, de gieren bleven liever op hun plekje zitten dan dat ze een hapje gingen eten. De gieren worden dus niet gedwongen of opgejaagd. Als zij niet willen dan wordt dat gerespecteerd.

Het giraffenkamp (Le Camp des girafes): de giraffen van het Bioparc delen hun leefgebied met de zebra’s. Je kunt de giraffen en zebra’s vanaf verschillende uitzichtpunten goed bekijken. En ik had het geluk om zelfs heel dichtbij de giraffen te mogen zijn om ze lekkere, verse blaadjes te voeren. Het Bioparc zet zich ook in voor giraffen in het wild. Zo ondersteunt het Bioparc de bescherming van de laatste West-Afrikaanse giraffen in Niger in samenwerking met l’Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger.

Bioparc dierentuin

De Zuid-Amerikaanse volière (La Grande volière sud-américaine): een van de grootste Zuid-Amerikaanse volières van Europa vind je in het Bioparc. De volière werd in 2019 geopend en is uniek. De voormalige steengroeve waarin de volière zich bevindt doet denken aan de dorre, rotsachtige omgeving van de Andesgebergte. Je vindt er meer dan 30 soorten vogels, waaronder 7 soorten papegaaien. Als ik de volière binnenloop is het een enorm lawaai en vliegen de papegaaien onrustig heen en weer. Ze hebben het al in de gaten: de dierenverzorger komt aanlopen met lekkere hapjes. Terwijl het eten wordt uitgedeeld aan de papegaaien vertelt de dierenverzorger ons meer over deze bijzondere vogels. Houd je camera bij de hand want je kunt hier mooie foto’s maken van de papegaaien.

Bioparc dierentuin

De vallei van de neushoorns (La Vallée des rhinocéros): indrukwekkend zijn de zwarte neushoorns die in dit gedeelte van het park leven. De zwarte neushoorn is in het wild een ernstig bedreigde diersoort maar hier nog te bewonderen. Je vindt in dit deel van het park verder een aantal andere Afrikaanse dieren, zoals gazellen, mangoesten en dwergnijlpaarden. Het was erg aandoenlijk om moeder en kind dwergnijlpaard samen te zien zwemmen. Bij de boerderij kunnen kinderen dwerggeiten en schapen aaien.

Bioparc dierentuin

Het Okapi heiligdom (Le Sanctuaire des okapis): het Bioparc is een van de weinige Europese dierenparken waar je okapi’s, afkomstig uit de bossen van Congo in Afrika, kunt bewonderen. De setting van dit gedeelte van de dierentuin is prachtig. Het ligt in een voormalige steengroeve en is heel dicht begroeid met verschillende bomen en planten. Het is dus wel even goed zoeken of je de okapi’s kunt ontdekken tussen al dat groen. Er leven in dit deel van het Bioparc naast de okapi’s ongeveer twintig andere diersoorten.

De Aziatische zone (La Zone asiatique): in dit gedeelte kun je Sumatraanse tijgers zien. Wil je meer te weten komen over deze bijzondere dieren in het Bioparc, neem dan plaats op de tribune en luister naar het verhaal van de dierenverzorger tijdens het voedermoment. In het wild wordt de Sumatraanse tijger helaas heel ernstig bedreigd. Het Bioparc ondersteunt sinds 2006 de Indonesische NGO “Sumatran Tiger Trust” om het uitsterven van deze tijgers tegen te gaan.

Bioparc dierentuin

Je komt in dit gedeelte van het park ook drie soorten gibbons tegen. Heb jij ook wel eens een gibbon horen zingen? Wat een geweldig mooi geluid kunnen deze apen maken!

De Europese volière (La Volière européenne): in deze volière van ruim 1.200 m2 groot kun je kijken naar vogels die in Europa voorkomen, zoals lepelaars, kraanvogels en ooievaars. Het verhaal rondom de kaalkopibissen is een bijzondere. Deze vogels kwamen in het verleden veel voor rondom het Middellandse Zeegebied maar helaas is de populatie door verschillende redenen sterk afgenomen en werd dit soort aangemerkt als kritisch bedreigd. Sinds 2003 ondersteunt het Bioparc het Eremita project en worden jonge kaalkopibissen die geboren zijn in het Bioparc in Spanje uitgezet in de vrije natuur.

Bioparc dierentuin

Ook voor wilde gieren zet het Bioparc zich sinds 1983 in. Gewonde gieren werden opgenomen in het park. Nakomelingen die geboren worden in het Bioparc worden uitgezet in de Franse bergen en in Bulgarije. Er zijn inmiddels al meer dan 50 gieren uitgezet in het wild.

Canyon van de luipaards (Le Canyon des léopards): kun jij ze vinden tussen de dichte begroeiing? Ze hebben zich vaak goed verstopt. De Javaanse panter, waarvan er slecht een aantal te zien Europese dierentuinen. Of de Sri Lankaanse panter waarvan er nog maar ongeveer 800 in het wild leven.

Het Zuid-Amerikaanse territorium (Le Territoire sud-américain): reuzenotters uit het Amazonegebied, brilberen, en verschillende soorten apen zoals de kleine kapucijnapen, brulapen, tamarins  leven in dit groene, beboste deel van het Bioparc.

Madagaskar: de in het wild ernstig bedreigde rode en witte vari’s kun je hier bekijken. Met behulp van het Bioparc is in 1999 de NGO Antongil Conservation op Madagaskar opgericht. Deze organisatie zet zich in om de biodiversiteit in de Antongil-baai in het noordoosten van Madagaskar te beschermen. In 2019 zijn er in dit gebied vari’s uitgezet en inmiddels zijn er al een aantal jonge dieren geboren.

De reptielen (Les Reptiles): verschillende soorten reptielen zoals slangen, krokodillen en schildpadden zijn te zien in dit gedeelte van het dierenpark. Indrukwekkend zijn de enorme reuzenschildpadden uit de Seychellen die wel meer dan 100 jaar oud kunnen worden. En helemaal geweldig is het voor jou en je gezin als je, net als ik, de schildpadden mag voeren.

Bioparc dierentuin

Dierverzorger voor een halve dag/VIP tour in het Bioparc

Zijn jij en je gezin gek op dieren en zouden jullie wel eens een kijkje nemen achter de schermen van een dierenpark en willen meelopen met een dierenverzorger? Dat kan in het Bioparc.

Boek je de VIP tour dan kun je, samen met een dierenverzorger, een kijkje nemen in de verblijven van de dieren en mag je meehelpen met het voeren van de dieren. De VIP tour duurt in totaal 3 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ik mocht meelopen met een dierenverzorger, nam een kijkje in de verblijven van de reuzenschildpadden en de giraffen en mocht de dieren ook voeren. Ik vond het een hele toffe ervaring om zo dichtbij de dieren te kunnen zijn.

Bioparc dierentuin

Of word dierenverzorger voor een halve dag. Je helpt de dierenverzorger mee met het schoonmaken van de dierenverblijven, de maaltijden voor de dieren voor te bereiden, het voeren van de dieren en het binnen- en buitenlaten van de dieren. Kinderen vanaf 16 jaar zijn welkom om mee te lopen met een dierenverzorger, een erg leuke, leerzame en unieke ervaring voor tieners.

Tip: reserveer de tours in het Bioparc ruim vooraf want de tours zijn erg populair en het aanbod is beperkt.

Eten en drinken in het Bioparc Doué-La-Fontaine

Op het terras van restaurant “Le camp des giraffes” in het Bioparc kun je genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de giraffen en zebra’s. Ik heb er genoten van een heerlijke driegangen lunch en genoot van het geweldige uitzicht.

Bij slecht weer kun je binnen in het gezellige, in Afrikaanse sfeer ingerichte restaurant eten. Naast het restaurant zijn er verspreid door het Bioparc nog vier snackbars te vinden waar je drankjes, ijsjes en kleine snacks kunt kopen.

Bioparc dierentuin

Aan de allerkleinsten is ook gedacht in het Bioparc. Er zijn een magnetrons aanwezig waar je een babyflesje kunt opwarmen en in de toiletten vind je aankleed kussens voor het verschonen van je kindje.

Het is niet toegestaan te picknicken in het park. Buiten het Bioparc, tegenover de ingang, bevindt zich een ruime picknickplaats met picknicktafels. Als je hier wilt gaan picknicken met je gezin, dan kun je bij de ingang van het Bioparc een stempel op je hand vragen waarmee je weer terug het park in kunt.

Bioparc dierentuin

Spelen in het Bioparc Doué-La-Fontaine

Voor de kleintjes zijn er door het hele Bioparc houten klimdieren te vinden waar ze op kunnen zitten en klimmen. Bij een van de snackbars is ook een klein speeltuintje te vinden.

Wist je dat er in het Bioparc bewust gekozen is om geen (interactieve) schermen op te hangen? De idee is dat de bezoekers van het park hun volledige aandacht richten op de dieren en niet afgeleid worden door schermpjes.

Geen kinderwagen meegenomen? Bij de ingang van het park zijn buggy’s te huur.

Bioparc dierentuin

Logeren met je gezin in de gîtes van het Bioparc

Lekker dichtbij het Bioparc logeren met je gezin? Boek dan een van de fijne huisjes, gelegen tegenover de ingang van het park. Ik logeerde een nachtje in een spiksplinternieuw vierpersoons huisje. De huisjes zijn in de zomer van 2023 opgeleverd. Mijn huisje beschikte over twee slaapkamers, waarvan één kamer met een tweepersoonsbed en één kamer met een stapelbed.

gîtes van het Bioparc
gîtes van het Bioparc
gîtes van het Bioparc

Verder waren er in het huisje een volledig ingerichte keuken met afwasmachine en twee badkamers met douche aanwezig. Buiten was er een ruime, overdekte veranda met een tafel en stoelen en een groot terras met ligstoelen. Voor kleine kinderen is er in het huisje een kinderbed aanwezig. Er liggen spelletjes in het huisje en je kunt gratis gebruik maken van WIFI. ’s Ochtends werd er een heerlijk ontbijt gebracht bij mijn huisje. Je kunt een dag van tevoren je bestelling doorgeven voor het ontbijt.

gîtes van het Bioparc

Er zijn ook grotere huisjes te boeken, voor maximaal 6 personen. Deze huisjes hebben drie slaapkamers en de inrichting van deze huisjes heeft een Afrikaans thema.

gîtes van het Bioparc

Kom je met je eigen camper naar het Bioparc dan kun je gratis verblijven op het parkeerterrein van het Bioparc.

Openingstijden en toegangsprijzen van het Bioparc Doué-La-Fontaine

Het Bioparc is elke dag geopend van begin februari tot half november en in de kerstvakantie.

De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar € 26,00, voor kinderen van 3 t/m 10 jaar € 19,50 (prijzen 2023). Kinderen tot 3 jaar hebben gratis toegang. Parkeren bij het Bioparc is gratis.

Kijk voor meer informatie over de openingstijden, toegangsprijzen en prijzen van de tours op de website van het Bioparc.

GezinOpReis bezocht de Atlantische Loirestreek in samenwerking met Enpaysdelaloire Anjou tourisme Mayenne tourisme en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top