Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Nausicaá: bezoek het grootste aquarium van Europa met kinderen

Nausicaá: bezoek het grootste aquarium van Europa met kinderen

Voorafgaand aan ons bezoek aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk, verheugde onze vierjarige zoon zich het meest op een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Het bezichtigen van haaiensoorten, krokodillen en pinguïns leek hem ‘helemaal te gek’. In deze blog vertel ik je graag alles over ons bezoek aan Nausicaá met kinderen.

Nausicaa aquarium opaalkust

Nausicaá aquarium

Nausicaá bevindt zich in Boulogne-sur-Mer en ligt direct aan de zee. Sinds de uitbreiding in 2018 is dit het grootste aquarium van Europa. Er zijn zo’n 36.000 zee-, land en zoetwaterdieren te bezichtigen en het aquarium kent drie grote exposities.

Grootse Aquarium Europa

Nausicaá is het grootste aquarium in Europa. Het grootste bassin bevat 10.000 m³ water, wat betekent dat het 6 weken duurt om dit te vullen. Nausicaá is dus ontzettend groot!

opaalkust nauticaa

Audiovisueel parcours

Direct bij binnenkomst kun je meteen mee op reis naar eilanden over de hele wereld. In deze bijzonder mooi vormgegeven expositie vertellen eilandbewoners hun verhaal en hun uitdagingen middels een audiovisueel parcours. Hierbij kun je veel schermen en bijzondere projecties verwachten, maar ondertussen zie je ook diverse aquaria. Wij hebben ons uitermate vermaakt bij de grappige wormen die hun kop steeds verder uit het zand staken, bij de tientallen ‘Nemo-vissen’ en bij het magische schouwspel van kwallen.

Haaientank

Al snel komen we bij het eerste grote bassin waar we grote haaien zien! Het is tof hoe je bij Nausicaá de dieren van allerlei kanten kunt bekijken. Middels grote raampartijen zie je ze van bovenaf én van beneden. Wij zagen toevallig ook duikers aan het werk die tussen de haaien zwemmen (één keer per week worden de ramen schoongemaakt).

Nausicaa aquarium opaalkust

Tunnel

Spectaculair zijn absoluut de 28 meter lange tunnel en het grote bassin waarbij je maar liefst 22.000 dieren kunt ontdekken. Jonah bleef maar ‘oooooh’ zeggen bij het zien van de hamerhaai, de scholen vissen en een heuse mantarog (die maar liefst 8 meter lang kan worden)! Erg indrukwekkend!

Nausicaa aquarium opaalkust

Reptielen in Nausicaá

In Nausicaá is er niet alleen ruimte voor vissen, maar zijn er ook reptielen te zien zoals slangen, kikkers, hagedissen en kameleons. De brilkaaimannen hebben zelfs een eigen ruimte genaamd ‘het overstroomde bos’. Onze zoon was bijzonder gefascineerd door deze krokodillensoort die zich tijdens ons bezoek helemaal niet verroerd hebben.

Nausicaa aquarium opaalkust

Een interessant detail is dat in 2015 de 21ste klimaatconferentie plaatsvond in Frankrijk, waardoor destijds de expositie ‘Oceaan en klimaat: te heet voor deze planeet’ werd gerealiseerd. Hier leer je meer over de rol van de oceaan en de impact van de klimaatopwarming. Maar natuurlijk kun je ook hier weer dieren vinden, bijvoorbeeld de brilpinguïns.

opaalkust nauticaa

Educatie in Nausicaá

Educatie staat bij Nausicaá hoog in het vaandel. Zo zijn de exposities bijzonder goed ingericht, maar zijn er ook interactieve spellen voor kinderen van alle leeftijden. Stap bijvoorbeeld aan boord van de Thalassa (een Frans oceaanschip) en leer alle aspecten van het werk van de onderzoekers aan boord kennen.

In het aanraakbassin kun je aanhalige roggen aaien, net als tarbotten en enkele andere vissen. Vergeet niet in de haaienkooi te stappen waar je middels projectie oog in oog komt te staan met een haai! Zelfs de lift is interactief gemaakt door middel van een film die alleen start als je beweegt. Nausicaá staat bol van de techniek. Ik kan er maar niet over uit hoe alles is vormgegeven. Het klopt allemaal perfect qua sfeer, projectie, kleur en geluid. Zelden heb ik zo’n passend geheel gezien.

Nausicaa aquarium opaalkust

Animatieprogramma van Nausicaa

Het animatieprogramma van Nausicaa biedt je de kans om deel te nemen aan verschillende activiteiten die gericht zijn op het onderwijzen van kinderen over het zeeleven. Een van de hoogtepunten van het programma is de mogelijkheid om te assisteren bij het trainen van de zeeleeuwen. Zo krijg je de kans om te zien hoe deze slimme en grappige dieren worden getraind en leren over de verschillende trucs die ze kunnen uitvoeren. Het is een unieke kans voor kinderen om te leren over deze fascinerende dieren en hun gedrag.

opaalkust nauticaa

Een andere leuke activiteit die deel uitmaakt van het animatieprogramma van Nausicaa is het voeren van de vissen in de lagune. Je kunt deelnemen aan deze activiteit en leren over de verschillende soorten vissen die in de lagune leven. Daarnaast kun je ook helpen bij het voeren van de haaien en het voederen van de dieren in het aanraakbassin. Het aanraakbassin is een populaire attractie waar bezoekers de kans krijgen om verschillende zeedieren te aaien en te voeden, waaronder zeesterren, krabben en roggen. Het is een leuke en educatieve ervaring voor kinderen die hen laat zien hoe ze zorg moeten dragen voor dieren in hun natuurlijke omgeving.

De unieke 3D-ervaring

Grand Large is een onvergetelijke en spectaculaire ervaring voor alle zintuigen, gelegen in het hart van Nausicaá. Je kunt de diepe zee ontdekken, een plek die vaak miskend en ontoegankelijk is, en kennismaken met majestueuze dieren via een unieke Augmented Reality-tool. Deze ervaring vindt plaats in een van de meest fascinerende ruimtes van Nausicaá, voor het grote raam van 100m². 3D brillen zorgen voor holografische dierenprojecties met onovertroffen resolutie, wat resulteert in adembenemende beelden die zorgen voor ontroering bij deze buitengewone ontmoetingen met de bewoners van de zee.

Tijdens de reis naar de volle zee fungeert de lederschildpad als gids en ontmoeten bezoekers diverse soorten die de adem benemen, waaronder de walvishaai, de reuzenkwal en de Brydevinvis. De tentoonstelling “Op reis in volle zee” inspireert je om meer te leren over wat zich onder het oppervlak van de oceaan bevindt. Ook nodigt het je uit om het leven in de volle zee te ontdekken, geïnspireerd door de biodiversiteit en de omgeving rond het eiland Malpelo. Al met al biedt Grand Large een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring voor alle bezoekers van Nausicaá.

Praktische informatie voor Nausicaá met kinderen

Handige informatie voor een bezoek met de allerkleinsten: bij de entree kun je buggy’s en draagzakken huren en bij de drie eetgelegenheden zijn kinderstoelen en fleswarmers aanwezig. Tip: één restaurant heeft een groot raam met uitzicht op het strand. Hier is ook het aanraakbassin en een kleine omringde speeltuin voor de allerkleinsten te vinden.

Nausicaa aquarium opaalkust

Parkeren kan direct langs het strand of bij parking ‘l’Estuaire’. Gemiddeld duurt een bezoek aan Nausicaá 4,5 uur, maar je kunt je er gemakkelijk de gehele dag vermaken. Alhoewel de toegangsprijs wellicht wat aan de hoge kant lijkt, is het naar mijn mening de besteding meer dan waard! Ik hoop dat je een fantastisch bezoek beleeft aan het ontdekkingscentrum Nausicaá met het hele gezin! Boek voordelig en snel je tickets via Tiqets.

Nausicaa aquarium opaalkust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top