Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Combineer natuur, cultuur en historie in de Atlantische Loirestreek met kinderen

Combineer natuur, cultuur en historie in de Atlantische Loirestreek met kinderen

In de Atlantische Loirestreek (in het frans Pays de Loire) vind je voor gezinnen en kinderen voor ieder wat wils: uitgestrekte zandstranden en de mogelijkheden voor watersportactiviteiten, kastelen met een rijke historie, natuur met activiteiten zoals fietsen, wandelen en kanoën. In dit blog vertel ik je meer over de activiteiten die je in de Atlantische Loirekust met kinderen kunt ondernemen.

De Atlantische Loirestreek (in het frans Pays-de-Loire) bestaat uit een vijftal departementen. Sarthe, Mayenne, Maine-et-Loire, Vendée (lees ook ons blog over de Vendée met kinderen) en enigszins verwarrend Loire-Atlantique. Pays-de-Loire met kinderen moet je niet verwarren met de Centre-val de Loire met de bekende Loirevallei een regio die bekend staat om de kastelen. Lees hiervoor ons blog over Loirevallei met kinderen. Om het nog verwarrender te maken is provincie Auvergne-Rhône-Alpes ook nog twee departementen Loire en Haute-Loire.

Atlantische Loirestreek met kinderen

Nantes met kinderen

De meeste bekende stad van de Atlantische Loirestreek is Nantes. In Nantes kunnen gezinnen met kinderen genieten van diverse activiteiten. Les Machines de l’île biedt interactieve ervaringen met indrukwekkende mechanische creaties, zoals de ‘Grote Olifant’. Jardin des Plantes is een botanische tuin met een speeltuin en kinderboerderij. Het historische Château des Ducs de Bretagne is weer interessant voor een stukje geschiedenis. In deze stad kan je prima een paar dagen vermaken.

Bezoek het prijswinnende attractiepark Puy du Fou

Tijdens je bezoek aan de Atlantische Loirestreek mag een bezoek aan het historische attractiepark Puy de Fou natuurlijk niet ontbreken! Dit park bestaat sinds 1989 en wint al jarenlang internationale awards (waaronder beste show en zelfs beste attractiepark ter wereld). En dat is meer dan terecht!

Het park bestaat uit shows, interactieve voorstellingen en dorpen. Wandel bijvoorbeeld dwars door de Middeleeuwen of ervaar de 18e eeuw. Hoogtepunten zijn natuurlijk de grote shows. Zo vertelt “Mousquetaire de Richelieu” het verhaal over de drie musketiers. Verwacht luchtacrobatiek, Spaanse danseressen, vechtscènes en paarden, en dat allemaal op het grootste podium van Europa. Een ander hoogtepunt is de show “Le Bal des Oiseaux Fantômes”, waarin honderden vogels en een tiental valkeniers de hoofdrollen spelen. Onder andere gieren, raven en duiven vliegen rakelings over de hoofden van het publiek, je kunt de slag van hun vlucht zelfs voelen. Vanuit een luchtballon duiken arenden met een duikvlucht naar beneden, wat een spektakel!

Atlantische Loirestreek met kinderen - Puy du Fou - Mousquetaire de Richelieu

Het lokale verhaal over Kardinaal Charette wordt in de show “Le Dernier Panache” vertelt. Daarin zit je op een draaiende tribune en geniet je van een 360 graden projectie, natuurlijk aangevuld met kanonnen, paarden en héél veel show. Een laatste aanrader is de interactieve voorstelling “Le mystère de la Pérouse” waarbij je door een schip loopt dat op weg is naar de Paaseilanden. Een bizar staaltje techniek laat de wanden van het schip bewegen waardoor het lijkt alsof je daadwerkelijk op de golven deinst. Dit bezoek loopt echter niet goed af, het schip zinkt en water komt van alle kanten binnen!

Het attractiepark Puy du Fou is te groot om in één dag te bezoeken. Ik raad je daarom aan om er twee dagen voor uit te trekken en daarbij óók de avondshow te bewonderen. Deze magische show speelt zich af op én in de fontein, een visuele parel.

Wil je meer weten over Puy du Fou? Lees dan ook ons uitgebreide blog over Puy du Fou met kinderen.

Andere attractieparken in de Atlantische Loirestreek

Behalve het bekende Puy du Fou zijn er in de Atlantische Loirestreek nog meer attractieparken en waterparken. Zo bezochten we Gliss O’ Fun een van de betere waterparken in de regio. Je lees hier meer over in ons blog over de Vendée met kinderen.

o gliss waterpark

Dierenparken in de Atlantische Loirestreek

Er zijn verschillende dierenparken en dierentuinen in de Atlantische Loirestreek. Een dierentuin die er echt uitschiet is Bioparc Doué-La-Fontain. Wat Bioparc Doué-La-Fontaine zo bijzonder maakt is dat je hier een dagje mee kan lopen met een dierenverzorger. In het Bioparc leven meer dan 1.800 dieren in extra grote verblijven waarbij de natuurlijke omgeving waarin de dieren in het wild leven zoveel mogelijk wordt gecreëerd. 

Meer weten lees ons uitgebreide blog over Bioparc Doué-La-Fontain.

Vaar door de moerassen van natuurgebied Marais Poitevin

Het natuurgebied Marais Poitevin is enorm uitgestrekt, het is dan ook de tweede grootste drassige zone van Frankrijk. Je kunt het gebied, wat ook wel het Groene Venetië wordt genoemd, verkennen met een roeiboot, een kano, een waterfiets of per sup (zolang het maar niet gemotoriseerd is). Je moet dus flink aan de bak om dit gebied te verkennen!

Het gebied is een enorm labyrint van smalle kanalen en eilanden. Gelukkig zijn er routes uitgezet van verschillende lengtes die goed staan aangegeven. Probeer onderweg dieren te spotten, zoals bevers en ijsvogels. Handig: vanuit de abdij van Maillezais kun je een roeiboot (eventueel mét gids die ook het roeien voor z’n rekening neemt) of kano huren.

Bezoek de Abdij van Maillezais of overnacht in de Abdij van Fontevraud

In de moerasgebieden van Marais Poitevain is meer dan 1.000 jaar geleden een fort gebouwd om de regio te verdedigen. Rond het jaar 1.000 werd het fort vervangen door een abdij. Weer 300 jaar later ontving het gebied de bisschopszetel en werd er een immense kathedraal gebouwd in dit moerasgebied. Helaas verliezen ze de zetel weer in de 16e eeuw; een eeuw later raakt het gebied in verval en verlaat men het gebied.

Tegenwoordig kun je deze ruïnes bezoeken. Beklim de kerk en kijk vanuit boven op het gebied neer. Vanwege de vele archeologische opgravingen weet men precies hoe de kathedraal er vroeger heeft uitgezien; lijnen op de grond geven de oorspronkelijke grootte aan. Voor kinderen is het leuk om je bezoek te combineren met een show over de geschiedenis (inclusief in je ticket) of om met een roeibootje of kano de moerassen te gaan verkennen (exclusief in je ticket).

Weer heel iets anders maar ook leuk om te doen is overnachten in een van de Abdijen in de Atlantische Loirestreek. Het kan in de abdij van Fontevraud, een van de grootste en best bewaarde kloostercomplexen uit de Middeleeuwen.

Er zijn verschillende ruimtes in de abdij speciaal ingericht voor kinderen en leren zij spelenderwijs meer over het werk van een archeoloog. Of over de cipiers die hier werkten in de periode dat de abdij nog een gevangenis was. Ook kunnen ze de abdij met hun eigen fantasie verder bouwen met lego steentjes. Lees hier onze blog bijzonder overnachten in Abdij van Fontevraud.

Fontevraud Abdij

Kastelen in de Atlantische Loirestreek

Hoewel de Pays-de-Loire niet zo bekend staat om de kastelen als de Centre-val de Loire zijn die er wel degelijk. Ga bijvoorbeeld naar Laval een gezellig Frans stadje dat enorm veel historie uitstraalt. Laval is gelegen aan de oever van de rivier Mayenne. De rivier heeft altijd een belangrijke rol gehad in de geschiedenis van de stad. Het meest opvallende bouwwerk in Laval is het kasteel van Laval. Je leest er meer over in ons blog over Laval.

Of voor een heel kindvriendelijk kasteel ga je in de Vendée naar het kasteel van de avonturiers. Hier zijn er in en rondom het oorspronkelijke kastelen allemaal leuke avonturen en ontdekkingsroutes voor gezinnen. Die worden bovendien ook nog eens in het Nederlands aangeboden. Je lees er alles over in ons blog over het kasteel van de avonturiers.

Kasteel van de avonturiers

Een andere optie is het landgoed Chateau des Essarts. Ook weer een heel leuk uitstapjes in de Atlantische Loirestreek met kinderen. Alhoewel je het 19e-eeuwse kasteel en de 16e-eeuwse ruïne niet kunt betreden, valt er hier wel van alles te beleven. Zo kun je in het ‘parcours aventure’ een speurtocht doen in Romeins thema.

Doorloop de opdrachten en kom onderweg Romeinse tenten tegen waar je misschien wel een deel van de oplossing vindt. Zin in iets actievere spellen? Ga dan het ‘parcours nature’ in met een trampoline op 5 meter boven de grond!

Spring tussen de bomen op deze enorme trampoline van maar liefst 90 m2. Verder zijn er gegidste tours of kun je juist luisteren (in het Frans) naar acteurs die je meer vertellen over het historische landgoed. In de zomer zijn er ook gave shows met paarden. Een entreeticket biedt je tot alles toegang, behalve de avondshows die je voor een paar euro kunt bijkopen. Bij het Chateau des Essarts vind je ook een kleine horecagelegenheid waar je bijvoorbeeld ijsjes kunt kopen en waar zich toiletten bevinden.

Leer over de lokale geschiedenis in Logis de la Charbotterie

De streek Vendée (binnen de Atlantische Loirestreek) kent een bijzondere historie. In tijden van de Franse Revolutie is hier lange tijd gevochten onder generaal Charette. Het verzet heeft meer dan 300.000 inwoners het leven gekost doordat tegenstanders een grote brand stichtten. Deze Vendée-oorlog wordt in Logis de la Charbotterie uitgelegd middels een interactieve tentoonstelling (in het Frans of Engels). Personages op schermen vertellen je niet alleen het verhaal, maar kinderen kunnen in de tentoonstelling ook vragen beantwoorden en spellen spelen.

Atlantische Loirestreek met kinderen - Puy du Fou - Mousquetaire de Richelieu

De andere acht kamers van dit historische gebouw zijn ingericht in de tijd van toen. Bekijk bijvoorbeeld de slaapkamer, de bevelkamer of de bijzondere kapel (de glas-in-lood ramen vertellen de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Charette). Tot slot kun je een bezoek brengen aan de tuinen waar diverse bloemen groeien en waar groenten verbouwd worden. Vanuit hier kun je ook een wandeling door het bos maken naar de plek waar Charette in 1789 is aangehouden. Mocht je je bezoek aan de Atlantische Loirestreek combineren met Puy du Fou, dan is deze Logis de la Charbotterie zeker een aanrader om je historische reis te beginnen.

Fietsen tussen de wijngaarden

In de Atlantische Loirestreek wordt wijn gemaakt. Hoe leuk is het dan om dit gebied te verkennen op de fiets? Bij wijnhuis Mourat staan de fietsen al voor je klaar. Er zijn zelfs kinderzitjes en kinderfietsen te huur. De route is 13 kilometer lang (alhoewel je natuurlijk ook je eigen route kunt samenstellen) en brengt je langs de verschillende wijngaarden van het wijnhuis.

Picknicken kun je onderweg in één van de wijngaarden in de schaduw van een eeuwenoude witte molen. Verwacht overheerlijke salades en Franse patisserie, indien je de picknick van tevoren bij het wijnhuis hebt besteld. Natuurlijk kun je deze laten vergezellen door bijpassende wijnen. Het is overigens geen probleem om je eigen picknick hier te nuttigen. Niet zo sportief? Je kunt ook kleine elektrische golfkarretjes huren om het gebied te verkennen.

Wijnhuis Mourat produceert zo’n 1,3 miljoen flessen wijn per jaar. Ben je geïnteresseerd in het proces over het maken van wijn? De eigenaren nemen je graag mee op een rondleiding waar ze je alles vertellen over het proces.

Leuke accommodaties in de Atlantische Loirestreek

Overnacht in een echt kasteel bij Chateau de la Preuille

De Atlantische Loirestreek staat bekend om de vele kastelen. Hoe gaaf is het dan om er ook daadwerkelijk in één te overnachten? Dat kan voor een prima prijs in Chateau de la Preuille van het Nederlandse stel Sandra en Paul. Het kasteel beschikt over vier kamers, een torenkamer én een vakantiehuis (oftewel het pressoir, waar eeuwen geleden de wijn werd geperst).

Naast alle faciliteiten die uitermate geschikt zijn voor kinderen (zwembad, familiekamers) is het Nederlandse stel van mening dat kinderen vooral mogen ontdekken. Je kunt verhalen over krokodillen in de slotgracht, bordspelletjes in alle kasten en een echte schat in de grond verwachten. Wat een feest om hier met kinderen te overnachten. In Chateau de la Preuille kun je trouwens ook heerlijk eten; de eigenaren werken samen met een lokaal restaurant met een prima prijs-kwaliteit verhouding!

Puy du Fou – Hotel La Citadelle

Ga je meerdere dagen naar het attractiepark Puy du Fou? Dan kan ik je zeker het parkhotel La Citadelle aanraden. Het hotel is geheel gethematiseerd naar de Middeleeuwen en aan werkelijk alle details is gedacht. De bedlampen lijken net lantaarns, het toilet lijkt net een houten zitting te hebben en op de muren vindt je gave schilderingen. In de familiekamers is er een extra kamer met een stapelbed, natuurlijk van hout.

Auberge de la Rivière in Velluire

Ben je op zoek naar accommodatie rondom het natuurgebied Marais Poitevin? Dit Logis hotel biedt prima kamers met uitzicht op de rivier. Vooral het bijbehorende restaurant is een aanrader voor culinaire liefhebbers.

GezinOpReis bezocht de regio in samenwerking met Atlantische Loirestreek en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Meer weten over Frankrijk? Ga hier naar al onze blogs over dit prachtige land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top