Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Pont-en-Royans, het mooiste stadje van de Vercors

Pont-en-Royans, het mooiste stadje van de Vercors

We rijden Pont-en-Royans binnen en ik ben direct onder de indruk. Wow, wat is het hier ontzettend mooi. Pastelkleurige huizen boven een helder riviertje. Kronkelige straatjes, een kerktoren en om mij heen de bergen. De aangename sfeer wordt nog versterkt door de vele families met kinderen die heerlijk met en in het water aan het spelen zijn. Het water van de heldere rivier, maar ook van de sproeiers en het bad voor een mooie waterval.

Ik kan zelf ook wel wat verkoeling gebruiken, want ik bezocht Frankrijk bij temperaturen van rond de 40 graden. Verkoeling heeft Pont-en-Royans genoeg, water is zo belangrijk voor het stadje dat er zelfs een watermuseum is.

Pont en Royans
Pont en Royans

Bezienswaardigheden van Pont-en-Royans

Pont-en-Royans is een stadje met minder dan duizend inwoners gelegen in het Regionaal natuurpark van de Vercors. Ongeveer tussen Valence in de Drôme en Grenoble. De belangrijkste bezienswaardigheid van Pont-en-Royans zijn de gekleurde huizen, de “Maisons Supsendues”, die overhangen boven de Bourne rivier. Er zijn in het stadje meerdere uitkijkpunten om mooie foto’s te maken van deze woningen uit de 16e eeuw. Ik heb uiteraard niet alle stadjes in de Vecors gezien maar volgens de dame van Vercors toerisme die in de regio woont, wordt Pont-en-Royans dankzij deze middeleeuwse huizen beschouwd als het mooiste stadje in dit deel van Frankrijk.

Pont en Royans
Pont en Royans

Musée de l’Eau, watermuseum

Het watermuseum in Pont-en-Royans is een aangename verassing. Zo’n modern en interactief museum verwacht je niet in het Franse binnenland. Dit museum is een extra reden om Pont-en-Royans met kinderen te bezoeken. Het museum bestaat uit een tweetal ruimtes plus een filmzaal en de waterbar. In de ruimtes zijn meerdere interactieve en kindvriendelijke opstellingen.

Musée de l'Eau pont en royans
Musée de l'Eau pont en royans

Sommige alleen in het Frans een aantal ook in het Engels, en weer andere spreken zo voor zich dat er geen taal nodig is. Zo is er de tunnel die aan de ene kant warme lucht blaast en aan de andere kant ijs. Ook leuk zijn de quizzen over water die je tegen elkaar kunt spelen. Kinderen kunnen zelf ook wat testjes doen om te zien hoe water werkt. In de filmzaal worden verschillende films vertoont, waaronder een aantal 3D films die je meenemen onder water.

De waterbar tenslotte is een bar waar honderden verschillende soorten water te zien en te koop zijn. Wanneer je op vakantie bent in Frankrijk merk je het al, bijna elke regio heeft haar eigen mineraalwater. In de waterbar zijn de meeste van deze merken vertegenwoordigd, naast een selectie watermerken uit de rest van de wereld. Een echte water sommelier kan helpen de verschillen te proeven.

Musée de l'Eau pont en royans
Musée de l'Eau pont en royans

Mis ook vooral niet het glazen uitkijkplatform dat uitsteekt vanuit het museum en uitzicht geeft over de rivier en de waterval.

Park en Waterval Pont-en-Royans

Het stadje Pont-en-Royans is gebouwd rondom de Bourne rivier en loopt als het ware in een hoefijzer vorm rondom het water.  Een van de oevers heeft ruimte voor een parkje en hier is zelfs een waterval van een paar meter hoog.

Pont en Royans

Voor de waterval zijn plateaus aangelegd waar het water rustig afloopt. Het lijkt een beetje op een kunstmatige versie van de terrassen van Pamukula. Het onderste bad is het diepste en lokale kinderen maken hier goed gebruik van door bommetje te maken en lekker te spelen. Ondertussen zoeken hun ouders een plekje in het groene gras waar dankzij de bomen veel schaduw is. Een klein speeltuintje maakt dit mooie plekje compleet af. Het is toch heerlijk om na een wandeling door het stadje hier lekker te spelen. Ook in de rivier kan trouwens gezwommen worden, maar het water in de baden is warmer.

Park en Waterval Pont-en-Royans

Pont-en-Royans hotel

Pont-en-Royans is zo klein dat je het hele dorpje inclusief museum en speeltijd in het park in een halve dag makkelijk kunt bekijken. Je kunt Pont-en-Royans natuurlijk ook heel goed gebruiken als uitvalsbasis voor het Regionaal natuurpark van de Vercors.

Hotel Pont en Royans

Het aantal hotels in Pont-en-Royans is beperkt. In 2019 waren er maar drie hotels, waarvan de grootste, het hotel Musée de l’Eau, slechts 31 kamers heeft. Je kunt je voorstellen dat in het hoogseizoen de kamers dan ook snel vol zitten. Ik sliep in het hotel Musée de l’Eau, dit hotel is al ouder maar recent gerenoveerd. Mijn kamer had een moderne maar minimalistische inrichting, met een prettige badkamer met regendouche. Mijn kamer had uitzicht over het dorpje waar anderen uitkijken over de rivier. Een bezoek aan het museum is inbegrepen bij verblijf in dit hotel.

Hotel Pont en Royans

Bij het hotel hoort een restaurant waar in de ochtend ook het ontbijtbuffet wordt geserveerd. Het restaurant heeft een fijn terras met uitzicht over de waterval en de rivier. Hier kun je in de avond nog heerlijk zitten. Ondertussen kunnen je kinderen spelen met de watersproeiers die een deel van het terras in beslag nemen. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Hotel Pont en Royans
Hotel Pont en Royans

Er is ook een camping in Pont-en-Royans. Camping Municipal Les Seraines ligt aan de rand van het plaatsje aan de rivier.

Wat te doen in de omgeving van Pont-en-Royans

Saint-Nazaire-en-Royans

Vanuit Pont-en-Royans kun je makkelijk alle kanten uit. Zo is het maar een kwartier rijden naar Saint-Nazaire-en-Royans, ook een mooi stadje met een heel hoog viaduct. Dankzij de lift aan de buitenkant kun je hier ook met kinderen makkelijk omhoog. Op de rivier kun je een boottocht maken met een radarboot of huur een rooibootje. Verder kun je in Saint-Nazaire-en-Royans de Grotte de Thaïs bezoeken, waar zelfs prehistorische muurschilderingen zijn gevonden.

Saint-Nazaire-en-Royans

Domein Mayoussier

Nog dichterbij kun je een bezoekje brengen aan een lokale wijnproducent zoals Domein Mayoussier om een lokaal geproduceerde wijn te proeven. Dit is een van de weinige producenten in Frankrijk die er in geslaagd is een totaal nieuwe wijngaard op te zetten.

Domein Mayoussier
Domein Mayoussier

Mountainbiken in de Vercors

Een andere optie is om juist dieper de bergen in te gaan. De natuur is hier in de Vercors echt spectaculair met granieten toppen die bedekt zijn met bomen. Het doet een beetje denken aan een scene uit Jurrasic Park.

Vercors natuur
Vercors natuur

De wegen hier zijn super smal en al slingerend rijden we de route steeds hoger en hoger tot we aankomen in het kleine gehuchtje Presles. Een gebied met een eigen microklimaat in de bergen.

Vercors natuur
Vercors natuur

Hier worden we opgewacht door onze gids met een aantal e-mountainbikes. Vanuit hier zijn er meerdere routes te fietsen. Van groene routes voor beginners tot zwart voor de absolute experts.

Wij gaan gelukkig voor groen en ik vind het eigenlijk onverwacht echt gaaf. Dankzij de ondersteuning zijn de stukken ook echt goed te doen. Omlaag rijden we over stenen en paadjes waar ik met een normale fiets direct omgevallen zou zijn, maar nu dankzij de brede banden grip heb. Eerder dan ik zou willen is het al klaar. Lijkt het je ook gaaf om te gaan e-mountainbiken? Het kan met kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Reserveren kan door een e-mail te sturen naar Croque Montagne in St. Jean en Royans. De website is in het Frans, maar onze gids Nicholas sprak goed Engels.

vercors mountainbike
vercors mountainbike
vercors mountainbike

Voor meer tips over de omgeving, bekijk de website van Vercors Toerisme. Ik bezocht de regio in samenwerking met Vercors Toerisme, Atout France en de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top