Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Loirevallei met kinderen, van kastelen tot ballonvaart

Loirevallei met kinderen, van kastelen tot ballonvaart

De Loirevallei, een mooie streek in het midden van Frankrijk waar veel te zien en te doen is met je gezin. Je vindt er historische steden zoals onder andere Amboise, Blois, Orléans, Tours en ontelbare kastelen. De Loirevallei is ook nog eens niet zo heel ver rijden vanaf Nederland en België. Een leuke familiebestemming voor in de zomervakantie maar zeker ook voor een kortere vakantie, zoals de herfstvakantie of de meivakantie.

Loirevallei met kinderen

Blogger Leonie en haar gezin bezochten de Loirevallei in de zomervakantie. Ze bezochten een aantal bijzondere kastelen, sliepen een nachtje in een kasteel, kanoden onder een kasteel door en vlogen zelfs met een luchtballon over kastelen heen.

In dit blog nemen we je mee naar het Loirevallei. Deze regio wordt ook wel een Loiredal genoemd. Wellicht een beetje verwarrend maar in Frankrijk heb je ook nog het Loire departement maar dit is gelegen te westen van Lyon zo’n vier uur ten oosten van de Loirevallei. Je vindt hier onze tips voor de departementen Loire en Haute-Loire. Ook heb je de regio Pays de la Loire welke juist weer zuidelijker ligt en onder andere de Vendée omvat.

Loirevallei met kinderen

Wat te doen in de Loirevallei met kinderen

Kastelen bekijken in de Loirevallei

Waarom staan er eigenlijk zoveel kastelen in de Loirevallei? Tijdens de Honderdjarige Oorlog werden langs de oevers van de Loire kastelen gebouwd als militaire forten. Na de oorlog hadden deze geen militaire functie meer en werden zij overgenomen door de adel. In de Renaissance tijd vestigden de koningen hun hof in de kastelen aan de Loire en bouwden er nieuwe kastelen bij. Veel van de kastelen in de Loirevallei zijn goed bewaard gebleven. Het centrale gedeelte van de Loirevallei (tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire) is in het jaar 2000 zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de landschappelijke en culturele waarde.

Kastelen spreken altijd enorm tot de verbeelding van jong en oud en veel van de kastelen in de Loirevallei zijn te bezoeken. Wij bezochten een aantal bijzondere kastelen: Château du Rivau, Château du Clos Lucė, Château de Chambord en Château de Cheverny. In het blog over deze kastelen in de Loirevallei vertellen wij meer over wat er allemaal te doen is in en bij deze kastelen.

Loirevallei met kinderen

Stap terug in de tijd in de Vallée Troglodytique des Goupillières

Bij het plaatsje Azay-le-Rideau vind je een bijzonder openluchtmuseum: een compleet dorp van troglodieten woningen ofwel grotwoningen. De vallei van de grotwoningen van Les Goupillières. In de Loirevallei werden vroeger veel kastelen en woningen gebouwd van tufsteen, een wit gesteente. Dit werd gewonnen uit rotsen en daarmee ontstonden gaten en openingen.

Vallée Troglodytique des Goupi

Men kwam op het idee om hier woningen van te maken. In de vallei van de grotwoningen kun je deze bijzondere woningen van binnen bekijken. De woningen in het museum zijn ingericht met authentieke voorwerpen en meubels, het lijkt net of hier nog echt mensen wonen. Je krijgt een mooi beeld van het leven in die tijd. Het is zeker ook leuk voor kinderen om te bezoeken: er zijn verschillende boerderijdieren en in het bos bij het museum zijn van bomen en hout een roversdorp, huis van de heks en burcht gemaakt waar ze kunnen spelen.

Vallée Troglodytique des Goupi

De rondleiding door het openluchtmuseum is in het Frans maar wij kregen een Nederlandstalige folder mee met daarin een uitgebreide uitleg over de bezienswaardigheden. Het museum is niet heel groot en in anderhalf uur hadden we het allemaal bekeken. We vonden het museum zeker een bezoekje de moeite waard en het was interessant om te zien hoe men vroeger in deze bijzondere woningen leefden.

Vallée Troglodytique des Goupi

Parkeren bij het museum is gratis, het is een kleine wandeling naar de ingang.

En een kleine tip: de paden zijn niet allemaal even vlak, doe dus zeker een paar goede schoenen aan als je het museum gaat bezoeken. Informatie over de openingstijden en entreeprijzen vind je op de website.

Vallée Troglodytique des Goupi

Miniatuurkastelen bekijken in Mini Châteaux de la Loire

In het miniatuurpark Mini Châteaux de la Loire in Amboise zijn meer dan een en veertig van de mooiste kastelen van de Loirevallei nagebouwd op een schaal van 1:25. Een wandelroute brengt je langs alle kastelen en je kunt informatie over de kastelen lezen op de bijbehorende bordjes (in het Frans en Engels). Voor kinderen wordt de wandeling door het park extra leuk met de “Histo’Tab” (een IPad). Als echte historische detectives kunnen kinderen hiermee op zoek gaan naar Koninklijke mysteries en schatten.

Mini Châteaux de la Loire

De wandeling met de Histo’Tab duurt ongeveer anderhalf uur. Het gebruik van de IPad is niet bij de entreeprijs van het park inbegrepen. Onze kinderen deden een andere (gratis) puzzeltocht. Zij kregen een blad mee met zes portretten van bekende historische figuren. Ze moesten op zoek naar welk portret bij welk kasteel hoort. Naast de miniatuur kastelen zijn er nog andere leuke attracties voor kinderen in het park.

Mini Châteaux de la Loire

Ze kunnen een ritje maken langs de kastelen op een paardenbaan, rijden in een mini Bugatti auto, of lekker springen in het springkasteel. Wij speelden nog een potje schaak op het reuze schaakbord. We vonden Mini Châteaux de la Loire een mooi aangelegd miniatuurpark en hebben er een paar uur doorgebracht. Het was vooral erg leuk om de kastelen te zien die we zelf ook bezocht hebben, maar dan in miniatuurvorm.

Mini Châteaux de la Loire

Parkeren bij het miniatuurpark is gratis. Entreeprijzen en openingstijden vind je terug op de website van Mini Châteaux de la Loire.

Mini Châteaux de la Loire

Kanoën onder Château de Chenonceau door

Wij houden als gezin van actieve dingen doen op vakantie. Deze bijzondere kanotocht was er eentje waar we erg naar uitkeken om te gaan doen tijdens onze reis door de Loirevallei. Bij kanoverhuur Canoë Company in Civray-de-Touraine stapten we in een vierpersoons Canadese kano. Na ongeveer twee kilometer kanoën vanaf het beginpunt arriveerden we bij het prachtige Château de Chenonceau.

Kanoën onder Château de Chenonceau

Dit prachtige kasteel is over de rivier Le Cher gebouwd. Je kunt onder de bogen van het kasteel doorvaren, dat is echt wel heel tof om te doen. Het is niet toegestaan om aan te meren bij het kasteel en uit je kano of boot te stappen. Maar je kunt het kasteel uiteraard wel een andere keer bezoeken als je dat wilt. We vaarden een paar keer onder het kasteel door en kanoden toen weer terug naar het startpunt. Onze kanotocht was in totaal ongeveer vier kilometer lang.

Je kunt vanuit Civray-de-Touraine ook langere kanotochten (zes, twaalf of achttien kilometer) maken op de rivier Le Cher. Je wordt dan met een busje (met kano) naar een ander startpunt gebracht en van daar vaar je dan weer terug naar Civray-de-Touraine. Onderweg passeer je dan het Château de Chenonceau.

Op de website van Canoë Company kun je informatie terugvinden over de kanotochten in de Loirevallei.

Kanoën onder Château de Chenonceau

Bekijk de kastelen en de Loire vanuit een ballon

Wat een gave ervaring was dat: ballonvaren over de Loire met ons gezin! We waren super blij toen we ’s morgens bericht kregen dat onze geplande ballonvlucht door zou gaan. Want het is nooit zeker als je dit boekt of het ook daadwerkelijk door kan gaan, dat hangt helemaal af van de weersomstandigheden.

Loire vanuit een ballon

Begin van de avond werden we opgehaald bij een parkeerterrein in Amboise en reden we naar een groot veld naast de Loire waar we mee hielpen de ballon klaar te maken voor vertrek. Het opstijgen was wel even spannend maar daarna was het alleen maar genieten van het prachtige uitzicht over de Loirevallei. We vlogen over de Loire en zagen het kasteel van Amboise en een aantal andere kastelen en landhuizen vanuit de lucht.

Loire vanuit een ballon

Na ongeveer een uur landden we weer veilig op een grasveld, zo’n twintig kilometer verderop van ons startpunt. We hielpen mee de ballon weer op te vouwen en kregen een drankje en een certificaat en werden daarna weer teruggebracht naar de parkeerplaats waar onze auto geparkeerd stond. Wat ons betreft echt een aanrader om te doen met je gezin als je in de Loirevallei bent.

Wil je de Loirevallei ook vanuit de lucht bekijken? Balloon Revolution biedt diverse arrangementen aan voor ballonvluchten in de Loirevallei.

Loire vanuit een ballon
Loire vanuit een ballon

Andere leuke activiteiten in de Loirevallei met kids

Fietsen in de Loirevallei

Heel populair is om de Loirevallei per fiets te ontdekken. Er zijn veel fietsroutes te vinden in deze streek. De bekendste fietsroute is de La Loire à Vélo: een unieke fietsroute van ongeveer negenhonderd kilometer met goed onderhouden en bewegwijzerde fietspaden tussen Cuffy (aan de rivier Le Cher) en Saint-Brévin-les-Pins, waar de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt. Onderweg kom je langs historische Loirevallei steden zoals Orléans, Blois, Tours, Amboise en leuke dorpjes en prachtige kastelen.

Het is misschien wel wat lang om de hele route te fietsen met je gezin, het is natuurlijk ook mogelijk een gedeelte te fietsen van deze route. Er is van alles mogelijk als je wilt gaan fietsen in de Loirevallei, zoals je huurfiets op een andere locatie inleveren dan je bent gestart. Of ga je langer dan een dag fietsen dan kun je je bagage laten vervoeren. En voor kleine kinderen die zelf nog niet kunnen fietsen zijn er bijvoorbeeld fietskarren te huur.

Huttopia Les Châteaux

Dierenparken in de Loirevallei

Vind je het leuk om dierenparken te bezoeken met je gezin? De Loirevallei heeft een aantal bijzondere dierenparken.

ZooParc de Beauval in Saint-Aignan-sur-Cher heeft een van de grootse dierencollecties van Europa en wordt gerekend tot een van de vijf mooiste dierentuinen ter wereld. Overnachten bij het dierenpark is mogelijk in één van de vier themahotels.

In Bioparc Zoo de Doué-la-Fontaine vind je meer dan veertienhonderd dieren in een natuurlijke omgeving. Het park is in de jaren zestig gestart op een oude steengroeve en heeft een van de grootse volières van Europa.

Wil je meer weten over de vissen en dieren die leven in de rivier de Loire? Bezoek dan Grand Aquarium de Touraine. Naast de locale riviervissen- en dieren vind je er ook tanks met tropische vissen en een haaientunnel. Je kunt een combiticket kopen voor het aquarium en Parc Mini Châteaux.

Loirevallei

Pretparken in de Loirevallei

Family Park in Sorigny is een pretpark met diverse kinderattracties, springkussens en op warme dagen kunnen kinderen een plons nemen in het zwembad. Het park is leuk voor kinderen tot ongeveer twaalf jaar. Er is een picknickgedeelte waar je kunt barbecueën.

Aan de oever van de Loire in het plaatsje Rochecorbon ligt Lulu Parc. In dit pretpark is gedacht aan de jongere en oudere kinderen. Er is een apart speelgedeelte voor de allerkleinsten met speeltoestellen, waterspelletjes en er is een kinderboerderij. Voor de oudere kinderen zijn er onder andere skelters, elektrische auto’s en bootjes, springkussen, waterglijbanen te vinden. Je kunt er ook een potje minigolf spelen.

Overnachten met je gezin in de Loirevallei

Er is een enorm aanbod aan overnachtingsplekken de Loirevallei: van luxe hotels tot eenvoudige campings. Tijdens ons bezoek aan de Loirevallei overnachtten wij met ons gezin in drie totaal verschillende accomodaties.

Slapen als een prins/prinses in een kasteel: Château du Rivau

Onze eerste nacht sliepen we in een echt kasteel, Château du Rivau in het plaatsje Lémeré. Het kasteel is eigendom van de familie Laigneau. De familie heeft het kasteel in de afgelopen vijfentwintig jaar omgetoverd tot een waar sprookjeskasteel. Het heeft prachtige tuinen waarbij enorm veel aandacht is besteed aan details en ook heel erg leuk is voor kinderen. Wij overnachtten in twee van de twaalf luxe kamers bij het kasteel.

Château du Rivau

Onze ruime kamers hadden heerlijke bedden, een badkamer met bad/douche en een apart toilet. Vanuit onze kamers hadden we een geweldig uitzicht op het kasteel. Het kasteel beschikt over twee restaurants. Verse groenten en fruit uit eigen tuin worden gebruikt in de gerechten die men daar bereidt. Tijdens ons verblijf waren de restaurants ’s avonds gesloten maar men had voor ons een picknick voorbereid die we in de prachtige tuin konden opeten.

Château du Rivau
Château du Rivau

Als hotelgasten hadden we, na sluitingstijd voor bezoekers van het kasteel, de tuinen voor onszelf, dat was echt een geweldige ervaring. En konden we exclusief genieten van deze bijzonder mooie plek. De volgende dag stond er een ontbijt voor ons klaar met verse broodjes, broodbeleg, fruit en yoghurt. We hadden met ons gezin twee kamers in het kasteel. De kamers zijn namelijk geschikt voor twee volwassenen en maximaal één kind.

Kijk op de website voor meer informatie over de openingstijden van Château du Rivau en de mogelijkheden voor overnachten op het kasteel. Of bekijk hier meer beoordelingen.

Château du Rivau
Château du Rivau

Kamperen bij rivier Le Cher op camping River Camp

Na onze kanotocht over de rivier Le Cher naar Château de Chenonceau overnachtten we op camping River Camp in Civray-de-Touraine. Camping River Camp is een eenvoudige, kleine camping aan de rivier Le Cher in de buurt van Amboise. Een ideale uitvalsbasis als je wilt gaan fietsen of kanoën of Château de Chenonceau wilt bezoeken. Er stond voor ons een vierpersoons tent met twee slaapcabines klaar op de camping. We hoefden zelf alleen slaapzakken en een kussen mee te nemen. De camping beschikt over twee sanitaire gebouwen met warme douches en toiletten, een gemeenschappelijke (overdekte) ruimte met keukenbenodigdheden en koelkast en een plek om een kampvuur te maken.

camping River Camp

Restaurant Bistrot’Quai ligt naast de camping. Vanaf het terras kun je genieten van het uitzicht over de rivier onder het genot van traditionele Franse terrines en lokale wijn en bier.

De fietsroute “le Cher à vélo” ligt aan de camping, het is dus een ideale overnachtingsplek als je met de fiets op pad bent. We zagen ook best veel gezinnen op de camping die op fietsvakantie waren.

Kamperen is niet helemaal ons ding maar een nachtje in deze tent was een leuke afwisseling tijdens ons verblijf in de Loirevallei.

camping River Camp

Overnachten in een chalet op palen op camping Huttopia Les Châteaux

Onze laatste nacht in de Loirevallei overnachtten we in een houten chalet op palen op camping Huttopia Les Châteaux in Bracieux. Ons chalet was rustig en vrij gelegen aan een klein riviertje en beschikte over drie slaapkamers, badkamer, volledig ingerichte keuken en woonkamer. Een fijn chalet om te verblijven met je gezin. De camping is heel kindvriendelijk ingericht met speeltuintjes en een (overdekt) zwembad. Voor de allerkleinsten is er een peuterbad.

Huttopia Les Châteaux

In het restaurant en bijbehorende terras kun je terecht voor een hapje en drankje en je kunt er verse broodjes bestellen voor je ontbijt. Er is in het restaurant een speelgedeelte voor kinderen met een tafelvoetbal, spelletjes en boekjes. Er worden op de camping ook allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen. Op de camping kun je fietsen huren en kun je met je gezin op de fiets de Loirevallei gaan ontdekken. Wij verbleven maar één nacht op deze camping en hadden, naast een korte wandeling over het terrein, helaas niet heel veel tijd om te de camping verder te verkennen.

Huttopia Les Châteaux

Kijk voor meer informatie over de prijzen van chalets op de website van camping Huttopia Les Châteaux of bekijk hier meer beoordelingen.

Naast chalets zijn er op de camping ook volledig ingerichte tenten, stacaravans, pipowagens te huur en beschikt het over ruime staanplaatsen voor campers, caravans en tenten.

Huttopia Les Châteaux

Bereikbaarheid Loirevallei

De Loirevallei is goed bereikbaar met de auto. De afstand vanaf Utrecht naar bijvoorbeeld Tours is ongeveer 700 kilometer. Voor een kortere vakantie zoals de herfst- of meivakantie is het daarom zeker ook een leuke vakantiebestemming.

Wij combineerden onze vakantie in de Loirevallei met een paar dagen Parijs en Disneyland Parijs.

Gezin op Reis bezocht de Loirevallei in samenwerking met CRT Centre-Val de Loire en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top