Home / Nederland / Op boerderij vakantie in Nederland met kinderen

Op boerderij vakantie in Nederland met kinderen

Heb je jonge kinderen? Wat is er dan leuker dan logeren bij de boer? Zo’n grote koe een hapje stro geven, knuffelen met de konijnen en lekker de hele dag rondrennen met je laarzen aan. Een vakantie bij de boer is, zeker in de periode dat zo weinig kan, alleen nog maar populairder geworden.

Maar waar kun je nu allemaal terecht voor een vakantie bij de boer in Nederland? Ik ging voor je op zoek, samen met bloggers Elke en Luísa die met hun kids als diverse keren op een boerderij sliepen. Ga je voor een kleinschalige accommodatie bij een boer, liever voor een boerencamping of toch voor het gemak van een vakantiepark, maar dan eentje met boerderijdieren? Het is aan jou!

farmcamps

Farmcamps

Farmcamps is een organisatie met 20 locaties op verschillende boerderijen verspreid door heel Nederland. Het concept is op elke boerderij min of meer hetzelfde. Je logeert op een actieve boerderij in een luxe safaritent en beleeft het boerenleven van dichtbij. Qua overnachting heb je de keuze om te kamperen in verschillende volledig uitgeruste safaritenten voor 4 tot 6 personen: gezellig ingericht met veel steigerhouten accenten. Dit is echt glamping, want er zijn zelfs tenten met een vaatwasser, een eigen toilet en ligbad in de tent!

farmcamps

Blogger Elke vertelt over haar ervaring bij Farmcamps den Branderhorst: Met onze kinderen van 4 en 2 jaar logeerden wij in een zogenaamde Lodgetent, een tent uitgerust met 6 vaste slaapplekken, een compleet ingerichte keuken, een badkamer met douche en toilet, een gevulde speelgoedkist en een Hooihuys: een leuk houten speelhuisje binnen in de tent. Wij verbleven er in het eerste weekend van het seizoen, het Paasweekend. De nachten waren nog erg fris, maar gelukkig waren er twee fijne gaskachels in de safaritenten aanwezig!

farmcamps

Ook bij den Branderhorst worden de gezinnen betrokken bij het boerenleven. Zo konden onze kinderen elke ochtend helpen met het voeren van de kippen, koeien, varkens, het paard en de pony’s. Daarnaast hebben we nog een workshop koeien knuffelen gevolgd, hebben de kinderen pony gereden en hadden we een eigen konijntje te logeren bij de tent. De kinderen vonden het fantastisch om een paar keer per dag naar de dieren te lopen: even kijken of de kippen al een ei hadden gelegd, helpen bij het borstelen van de pony’s, gras plukken voor de koeien of het eetbare gft-afval naar de varkens brengen.

Op het kampeerveld was nog allerlei ander vermaak te vinden, zoals een grote trampoline, speeltoestellen, allerlei skelters, een zandberg (in plaats van een zandbak) en een voetbalveld.

Ergens anders op het erf kon je spelen bij de boomhut met kabelbaan. Terwijl onze kinderen zich eindeloos vermaakten, konden mijn man en ik ook tussendoor even tot rust komen op de veranda of in onze eigen hangmat. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

farmcamps
farmcamps

Boerenbed

Boerenbed is ook een bekende aanbieder van boerderijvakantie door heel Nederland. Er zijn dus meerdere plekken waar je terecht kunt, al vind je de meeste opties rondom de Veluwe. De meeste boeren hebben zo’n 5 tot 8 tenthuisjes waar gasten kunnen verblijven.

Het zijn dus altijd kleinschalige vakanties. Sommige boeren hebben extra faciliteiten, zoals een speeltuintje of de speelschuur, maar verwacht niet te veel extra’s. Het gaat vooral om gezellig samen zijn, spelen met andere kindjes en genieten met je gezin. Kook op een houtkachel, help de boer de kippen te voeren en geniet van het buitenleven. Bekijk hier de locaties van Boerenbed in Nederland.

Boerderijvakantie op Terschelling bij Boerderij Spanjer

Luísa was op zoek naar een plek waar de kinderen lekker konden spelen zonder dat het al te massaal werd. Omdat haar kinderen gek zijn op dieren, koos ze voor een weekje logeren bij de boer!

Bij aankomst op boerderij Spanjer werden we hartelijk ontvangen door de boer die ons gelijk aangaf dat we overal op de boerderij mochten kijken deze week. De vijftal vakantieverblijven op deze boerderij liggen naast de boerderij waar de boer en boerin wonen en zijn verschillend van maat. Wij verblijven in een fijn huisje met drie slaapkamers, eigen keuken en badkamer. Op het erf van de boerderij zagen de kinderen allereerst de fijne speeltuin met een grote trampoline, schommels en een zandbak. 

Een rondje over de boerderij leerde ons dat er schapen, koeien en kippen waren. Alhoewel we met de kinderen wel vaker op kinderboerderijen zijn, was het voor hen erg leuk om op elk moment van de vakantie even bij bijvoorbeeld de koeien langs te gaan. Met de vele speelgoedtractoren en trapauto’s scheurden alle kinderen van de ene plek naar de andere en omdat deze boerderij niet erg druk was, deden ze daarbij niemand kwaad.

boerderijvakantie terschelling

Alhoewel ik begreep dat de kinderen op andere boerderijen meer betrokken worden bij het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij, was dit bij onze boerderij niet het geval. Meer dan naar de dieren kijken en bijvoorbeeld de koeien wat hooi geven, was het niet. Voor onze oudste kinderen van 5 en 3 jaar was dit echter prima. Het grootste vertier voor hen bleef de fijne speeltuin waar zij met de andere aanwezige kinderen continu hebben gespeeld.

Het verblijven op een boerderij was voor ons dan ook met name een positieve ervaring omdat we onze kinderen op het veilige erf, zonder onze continue toezicht, buiten konden laten spelen. Op een bungalowpark bieden de kleinere speeltuintjes vaak maar een beperkte speelmogelijkheid en is de afstand tussen een huisje en de grotere speeltuin vaak te groot om kleine kinderen alleen er naartoe te laten gaan.

boerderijvakantie terschelling

Qua leerzame ervaring zouden we een volgende keer wel op zoek gaan naar een boerderij waar er meer mogelijkheden zijn om de kinderen te betrekken bij de verzorging van de dieren. En dit dan bewust niet om enige entertainment op te zoeken die je wel hebt op bijvoorbeeld een bungalowpark, maar omdat wij het belangrijk vinden dat de kinderen bewust worden van het vele werk van de boeren om de dieren gezond groot te laten worden en wat daar allemaal bij komt kijken.

Koe in de Kost, Heeten

Tussen Deventer en Raalte ligt het kleine dorpje Heeten. Hier kun je terecht voor een wel hele bijzondere vakantie bij de boer met kinderen. Je slaapt niet in een vakantiehuis of in een glamping tent, maar in een Grondulows. Zeer comfortabele en sfeervol ingerichte woningen die bijna opgaan in het landschap. Op de daken groeit gras en de koeien lopen letterlijk voor je raam te grazen.

Je kinderen mogen ook helpen op de boerderij of ze kunnen spelen met de vele dieren kippen, pony’s, konijnen en poezen. Er is ook een speelweide met trampoline, schommels en skelters. Lees hier meer over Koe in de Kost.

Vakantiepark Dierenbos, Vinkel

Een verblijf bij vakantiepark Dierenbos is natuurlijk niet hetzelfde als logeren bij de boer. Het heeft echter wel een aantal van dezelfde elementen. Bij Dierenbos vakantiepark zijn er verschillende dierenweides met dieren op het park. Zo is er vlakbij de receptie een konijnenknuffelweide met Vlaamse reuzen, een gedeelte met geitjes, een volière en een vogelweide. Je kinderen hebben hier dus alle mogelijkheden om te knuffelen met (kinder)boerderij dieren.

Bijkomend voordeel is dat er ook extra faciliteiten zijn, zoals het zwembad en diverse speeltuinen. Bovendien verblijf je in comfortabele huisjes die ook helemaal aansluiten bij het dieren thema. Wij zijn in ieder geval super enthousiast. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top