Je volgt de blogs van GezinOpReis natuurlijk omdat jullie van reizen houden. Dit keer beschrijven we niet zomaar een reis, maar een tijdreis! Met onze tieners probeerden wij de gratis app uit van ‘Brabant Remembers’, een heel bijzondere app die je verhalen laat beleven van de Tweede Wereldoorlog.
Waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog beleven in je eigen huis
Onze tieners hebben gelukkig grote interesse voor de gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog. We vinden het belangrijk om ze mee te geven dat dit nooit meer mag gebeuren. Dat hun eigen familie heeft gestreden voor de vrijheid die we nu hebben. Toen ik hoorde van deze app was ik dan ook meteen heel nieuwsgierig! Waargebeurde verhalen die hebben plaatsgevonden in Brabant beleven vanuit je woonkamer, hoe gaat dat dan?
Living History Augmented Reality App van Brabant Remembers
Klinkt interessant! Maar wat is het en wat doet het?
Heel technisch aangelegd ben ik niet, maar de (video)technologieën in deze app laten jou ervaren dat jij in het verhaal staat en zodoende het verhaal meebeleefd. Dat vonden wij wel tof klinken! Diverse visuele en auditieve effecten zorgen ervoor dat deze waargebeurde verhalen een flinke impact op je krijgen. En dat dus in je eigen huiskamer (of elke andere plek die je wilt). Het gebruik van meerdere (video)technologieën maken dat dit een unieke app is, een wereldprimeur!
De gratis app kun je downloaden via de Appstore of de Playstore. Als je de app voor het eerst opstart, krijg je een duidelijke uitleg en moet je toestemming geven voor o.a. het gebruik van je locatie. En dan beginnen maar.
Het verhaal instappen en beleven
De app heeft verschillende onderdelen. Zo kun je ook ‘gewoon’ video’s bekijken of echt naar locaties in Brabant gaan waar je ook verhalen kunt horen. Wij gaan voor de ervaring vanuit je huis, dus kiezen we voor ‘tijdreis’. Hier vind je vijf verhalen die de oorlog vanuit verschillende hoeken belichten: de soldaten in de tanks, de verzetsstrijders, kinderen tijdens de oorlog, en meer. Stuk voor stuk waargebeurde verhalen.
Nadat je het verhaal hebt gedownload en je het verhaal ‘plaatst’ in je woonkamer (zorg voor een beetje loopruimte) verschijnt er ineens een tienermeisje in beeld in je woonkamer. Zij schetst in het kort de locatie, de tijd, de omstandigheden en dan wordt er gevraagd door de poort te stappen die op je beeldscherm verschijnt. Vanaf dat moment zit je in het verhaal. Mijn tiener draait in het rond: “O kijk, daar zie ik de trein!”. “Wacht, daar staan mensen…”. Deze mensen beginnen te praten en vertellen wat ze doen. Terwijl ik mijn tiener rondjes zie draaien, vooruit en achteruit zie lopen en ondertussen haar focus op de telefoon heeft, hoor ik van een afstandje het verhaal. Heel passend bij tieners. Er wordt best wel wat uitgelegd en het wordt ook echt niet allemaal in lieve woordjes verteld. Dit maakt indruk!
“Mam, ik wil nog even een ander verhaal doen. Die van de granaat klinkt spannend!” Spannend blijkt het te zijn, want ze schrikt halverwege het verhaal enorm als de granaat afgaat. Ok, dit is dus wel echt een beleving van het verhaal.
Mijn tiener is enthousiast en ik ook. Deze vijf verhalen zijn echt interessant. Ieder verhaal duurt niet heel lang, zo’n vijf minuten. Maar ik denk dat dat ook prima is voor de concentratie. Wat ik mooi vind, is dat aan het einde van het verhaal steeds een vraag wordt gesteld: “Wat zou jij hebben gedaan?” Ik denk dat het heel goed en belangrijk is dat kinderen leren nadenken over keuzes en de gevolgen die deze keuzes kunnen hebben. Wat zo’n keuze kan betekenen voor het leven van een ander. Het bracht ook echt een mooi en open gesprek op gang.
Als leerkracht zag ik ook meteen mogelijkheden. Deze app is echt tof om te gebruiken in de hogere groepen van de basisschool en de eerste groepen van het middelbaar onderwijs.
Heb je jongere kinderen, dan zou ik nog even wachten om de verhalen te gaan beleven.
“Kunnen we ook naar die plekken toegaan? Ik wil nog wel meer zien”. Ik denk dat de app is geslaagd als ik deze zin van mijn tiener te horen krijg. Als ik op de kaart in de app kijk, zie ik dat er veel plekken te bezoeken zijn voor meer informatie. Of misschien naar één van de musea die mee hebben gewerkt aan deze app: Oorlogsmuseum Overloon of Nationaal Monument Kamp Vught.
Kijk op de website van Brabant Remembers voor meer informatie: www.brabantremembers.com/ar-app.