Home / Nederland / Brabant / Tilburg met kinderen, tips voor leuke kinderactiviteiten

Tilburg met kinderen, tips voor leuke kinderactiviteiten

Op zoek naar een originele en iets minder bekende bestemming? Tilburg met kinderen is leuk en biedt veel activiteiten. Je kunt je hier prima een weekend vermaken met jullie gezin. Er is ook een goede mix van activiteiten voor kinderen van verschillende leeftijden. Op basis van verschillende bezoeken aan deze Brabantse stad geven we je tips voor leuke kinderactiviteiten in Tilburg. De meeste leuke activiteiten bevinden zich in het gebied naast het spoor of tussen het spoor en de oude binnenstad van Tilburg.

Wat te doen in Tilburg met kinderen?

Natuurmuseum Brabant

Het Natuurmuseum Brabant is een natuurhistorisch museum in Tilburg. Het ontzettend leuke museum bestaat uit drie verschillende verdiepingen en een extra vleugel. We beginnen bij de prehistorie. Hier zijn niet alleen heel veel opgezette dieren, zoals een enorme mammoet, maar komen we gelijk al een interactief spel tegen. We moeten heel zachtjes sluipen of zelfs kruipen om op een mammoet te kunnen jagen. Te veel lawaai en hij loopt weg.

Natuurmuseum Brabant

Aan de andere kant van het museum komen we nog meer opgezette dieren tegen, maar wel op een manier die het interessant maakt. Met veel achtergrond informatie en her en der verspreid dingen om te doen, waarbij je zelf onderzoeker kunt worden en meer leren.

Een interessante tentoonstelling gaat over het opzetten van dieren. Stap voor stap met foto’s, video en voorbeelden zien we hoe een heel dier uit zijn velletje wordt gehaald en weer in elkaar gezet. Om vervolgens te lachen bij dieren waar het niet helemaal goed is gegaan. Bijvoorbeeld omdat vroeger iemand alleen de vacht van een dier kreeg, maar geen idee had hoe het er echt uit had moeten zien.

Natuurmuseum Brabant

Op de bovenste verdieping zijn er ruimtes specifiek gericht op de leeftijd van kinderen. Kikker speciaal voor peuters en kleuters, BOS voor kinderen van 4 tot 8 jaar en Zoek het zelf uit voor kinderen vanaf 10 jaar. Vooral bij Kikker en bij BOS is het wel echt heel druk. Ik denk vooral ook omdat het hier meer om spelen draait. In de rest van het museum kunnen jonge kinderen natuurlijk ook rondkijken, maar het is extra leuk als je zelf kunt lezen en zo ook extra leert.

Natuurmuseum Brabant

Je kunt in dit museum makkelijk een halve dag doorbrengen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Er is ook een restaurant aanwezig. Lees ook ons uitgebreide blog over Natuurmuseum Brabant. Heb je geen museumkaart? Kaartjes voor het Natuurmuseum Brabant koop je vaak met flinke korting op een actie website. Bekijk hier aanbiedingen van Tripper voor Natuurmuseum Brabant.

Ontdekstation013

Het Ontdekstation013 is een hele leuke plek om heen te gaan in Tilburg met kinderen. Het is onderdeel van de Spoorzone, een vernieuwd gebied bij het Centraal Station. Koop van tevoren een kaartje zodat je zeker weet dat er plek is. Bovendien is het ook niet elke dag open, voornamelijk in de weekenden en schoolvakanties.

De zoon van blogger Mirella heeft zich hier een hele middag vermaakt, zoveel is er te doen. Zo maakte hij een stopmotionvideo; met een vastgeschroefde iPad en een green screen kun je met speelgoeddieren een eigen verhaal ontwikkelen. Ook mocht hij uit oude eclectische apparaten zelf iets nieuws knutselen. Natuurlijk met hulp van en onder begeleiding van enthousiaste medewerkers. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en de die dag aangeboden activiteiten kun je kiezen waar jullie aan mee willen doen.

Ontdekstation013

Misschien wel het leukste was de workshop raket schieten. Hier kon hij met twee petflessen, een tennisbal en ducttape zelf een raket maken. Compleet met versiersels en al mogen kinderen de raketten daarna afvuren vanaf een lanceerplatform met behulp van luchtdruk en water.

Ontdekstation013

Ontdekstation013 beschikt ook over een kleine bar. Verwacht hier lekkere koffie, frisdranken en een kleine kaart met tosti’s, poffertjes en zakjes chips of snoep. Tussen de tafeltjes worden uiteraard weer speelmomenten aangeboden; denk aan een zandtafel en houten treinbaanrails. Ook staat hier een ouderwetse flipperkast waar je geen muntjes in hoeft te gooien, ook zeer populair bij de ouders!

Andere toffe plekken die je op dit terrein kunt bezoeken, zijn onder andere de Stadsbrouwerij, Ladybird Skatepark en verschillende theaters en podia.

Ontdekstation013

LocHal

Ook de LocHal is een gebouw in de Spoorzone van Tilburg. De hoge hal is multifunctioneel: er is een stadscafé met goede koffie, er zijn kunstexposities van Kunstloc Brabant en de bibliotheek heeft gave afdelingen met een enorme kinderafdeling en interactieve ruimtes.

Op ieder moment is het pand anders in te delen dankzij zware gordijnen en slimme schotten, steeds afhankelijk van de programmering en het publiek. Wij waren zwaar onder de indruk van het pand, echt een voorbeeld van industriële herinrichting. Leuk om als je in Tilburg bent even binnen te lopen. In de Spoorzone zijn ook buitenspeelmogelijkheden en verschillende cafés en restaurantjes.

Lochal

Textielmuseum

Bij een Textielmuseum verwacht je wellicht niet direct een kindvriendelijk museum. We worden dan ook aangenaam verrast door het Textielmuseum in Tilburg, waar tijdens de schoolvakantie en in veel weekenden speciale activiteiten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld sokken ontwerpen en laten maken. Blogger Tikva maakt samen met haar dochter een tasje, dit is een extra betaalde activiteit. Aan lange tafels zijn allerlei kinderen druk bezig om vormpjes uit te knippen en te bedenken. We bedenken een leuk idee en gaan ook druk aan de slag. De vormpjes leggen we op het tasje en dan worden ze onder een hete machine erop gedrukt. Het leuke is dat je ook meerdere lagen over elkaar heen kunnen plakken. We zijn hier wel een uur mee bezig.

Textielmuseum Tilburg

Daarna moeten we natuurlijk ook nog een kijkje nemen in het museum zelf. Het is een mix van historische machines, zoals weefgetouwen, en hypermoderne productie machines, zoals een machine welke supersnel kan borduren. Het interessante van het Textielmuseum in Tilburg is dat hier ook daadwerkelijk dingen worden ontwerpen en geproduceerd. Er is zelfs een deel waar je vloerkleden kunt kopen.

Textielmuseum Tilburg

In het museum zelf zijn ook enkele interactieve elementen. Zo kun je zelf een wandkleed ontwerpen op de computer. Mocht je het Textielmuseum voor kinderen nog boeiender willen maken, dan kun je kiezen voor een gratis speurtocht of een van de betaalde spellen die je bij de balie haalt en dan door het museum heen speelt. Check vooral vooraf de website en als het even kan, raden we aan te gaan op het moment dat er leuke workshops zijn. Je kunt hier ook terecht bij het restaurant. Het Textielmuseum ligt op zo’n 20 minuten lopen vanaf het NS station.

Textielmuseum Tilburg

Dierenpark De Oliemeulen

Dierenpark De Oliemeulen begon ooit als reptielenhuis, maar is tegenwoordig een klein dierenpark. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten te zien, zoals (roof)vogels, apen, lemuren, stokstaartjes en katachtigen. Naar onze mening hebben ze soms wel wat weinig ruimte.

Er zijn dagelijks demonstraties met wurgslangen en Kriebeltje de vogelspin. Wie durft, mag ze vasthouden. Je kunt je hier wel uur vermaken, zeker met jonge kinderen waarvoor al dit soort dieren nog nieuw zijn. Het personeel is enthousiast en dat draagt zeker bij aan de sfeer.

oliemeulen tilburg

Indoorspeelplekken in Tilburg

Er zijn in Tilburg meerdere indoorspeeltuinen en speelplekken, waaronder The Gaming Factory. Hier kun je tegen een vast bedrag twee uur of langer games spelen, waaronder veel historische games. Ook zijn er air hockey tafels en flipperkasten.

Een andere plek is The Voltage. Een groot entertainment centrum waar van alles te doen is, zoals karten, paintballen en laser gamen. Er zijn ook een binnenspeeltuin en heel veel verschillende escaperooms, waaronder een speciaal voor kinderen.

Kindvriendelijk hotel in Tilburg

Ben je op zoek naar een leuk kindvriendelijk hotel in Tilburg? Van der Valk Tilbug heeft mooie luxe kamers, waaronder familiekamers waarbij je met een glijbaantje uit het stapelbed glijdt. Er is ook een binnenzwembad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Heb je een wat kleiner budget, kijk dan naar Hostel Roots. Een kindvriendelijk hostel met simpele kamers met een tweepersoonsbed en stapelbed. De ligging in hartje centrum is uitstekend. Bekijk hier Hostel Roots.

 Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg

Niet in Tilburg maar wel een hele goede uitvalbasis voor een weekendje Tilburg is Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg. Dit grote hotel op een kwartiertje rijden vanaf het centrum van Tilburg is heel kindvriendelijk. Natuurlijk hebben ze hier familiekamers.

 Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg

Ze hebben een binnenzwembad, bestaande uit drie verschillende zwembaden. Er is een kinderspeelhoek en je kunt er bowlen. Buiten het hotel is er een speeltuin en je loopt in een paar minuten naar het leuke speelbos Gilze. Fijn is dat je hier gratis kan parkeren. Bij het hotel zit ook een prima restaurant. Het is ook net iets vriendelijk qua prijs dan Van der Valk in hartje Tilburg. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Gilze speelbos

Wat te doen in de omgeving?

In de omgeving van Tilburg is ook nog ontzettend veel te doen voor kinderen. Je hebt natuurlijk de bekende attracties zoals Beekse Bergen, maar je kunt ook leuke wandelingen maken met je gezin of naar het toffe klimbos in Goirle.

Lees voor meer tips ons blog over uitjes in de omgeving van Tilburg of over Noord-Brabant met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top