Home / Nederland / Brabant / Mountainbike en wandelroutes in de Loonse en Drunense duinen met kinderen
mountainbike loonse drunense duinen

Mountainbike en wandelroutes in de Loonse en Drunense duinen met kinderen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een Nationaal Park in Brabant. Dit park dankt haar bijnaam, de Brabantse Sahara, aan het feit dat er maar liefst dertig vierkante kilometer stuifzand ligt. Het zijn zeker niet alleen duinen in de Loonse en Drunense Duinen, maar er is ook heide en stukken bosgebied. Er zijn in het park veel fiets-, mountainbike- en wandelroutes. Maar welke routes in de Loonse en Drunense Duinen zijn leuk met kinderen?

Wandelroute Kapucijnenberg

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt beheerd door Natuurmonumenten. De Loonse en Drunense Duinen zijn niet alleen heel uitgestrekt, er zijn ook meerdere toegangsroutes tot het park.

Loonse drunense duinen

Wij waren recent een weekend bij Landal Kaatsheuvel, vanwaar je direct het Nationaal Park inloopt. We gingen meerdere dagen wandelen en mountainbiken. Blogger Cindy woont in de buurt en komt er ook regelmatig. In dit blog vind je onze tips voor kindvriendelijke wandelingen onder de 5 kilometer en voor wie hier ook wil mountainbiken met kinderen.

Wandelen in De Loonse en Drunense Duinen met kinderen

Goed om te weten: je kunt vanaf verschillende punten de duinen in. Kaatsheuvel, Drunen, Loon op Zand,  Udenhout en zelfs vanuit Cromvoirt.

Loonse drunense duinen

Wandelroute Kapucijnenberg

De Kapucijnenroute bij Udenhout is een route van een kleine 4 kilometer. Deze wordt door Natuurmonumenten bestempeld als een route speciaal voor wie wil wandelen met kinderen in de Loonse en Drunense Duinen. Om deze reden kozen we ook voor deze wandelroute. Dit rondje start vanaf parkeerplaats De Rustende Jager. De route is goed aangegeven met rode paaltjes.

loonse drunense duinen

Er zijn op de route geen speeltoestellen of andere bijzonderheden voor gezinnen. Het enige wat ik kan bedenken waarom ze juist deze route als kindvriendelijk bestempelen, is dat je een speurtocht kunt aanschaffen. Deze kun je kopen bij De Rustende Jager. Op een aantal bordjes staan letters en die heb je nodig om tot de oplossing te komen.

Wandelroute Kapucijnenberg

De route is afwisselend. We lopen het eerste stuk door het bos en komen daarna in het echte duingebied. We zien veel vogels en komen regelmatig een boom tegen waarin geklommen kan worden.

Buggyvriendelijke wandeling Loonse en Drunense Duinen

Wandelen met jonge kinderen en op zoek naar een wandelroute in de Loonse en Drunense duinen die mogelijk is met een kinderwagen? Cindy liep toen de kinderen nog klein waren vaak van herberg De Drie Linden in Drunen (met leuke speeltuin) naar café De Rustende Jager in Biezenmortel.

Je loopt dan over een wandel- en fietspad dat ook geschikt voor wandelwagens. Onderweg leuke zijpaadjes de duinen of de bossen in. Dat is minder handig met wandelwagens. Maar wel het leukst van deze route. De route is maar twee kilometer en je loopt dan over hetzelfde pad weer terug.

Loonsche Drunense duinen wandelen met kind
Loonse drunense duinen

Wandelroute Roestelberg

Wandelroute Roestelberg bij Kaatsheuvel is een route van 5,5 kilometer. De route kun je starten bij parkeerplaats Roestelberg of loop nog een stukje door en parkeer bij het Genieten in Kaatsheuvel. Dit recreatiepark heeft een groot restaurant met terras aan de rand van de duinen. Er is een waterspeeltuin met een groot piratenschip en binnenspeeltuin. Perfect dus om na je wandeling met kinderen wat te eten.

Route Roestelberg wordt aangegeven met gele paaltjes. Je begint hier direct goed in de Duinen. Mocht je 5,5 kilometer nou wat te lang vinden, dan is er ook de mogelijkheid om aan het einde van het duingebied, voor je het bos in gaat, een zijpad te nemen en de afstand te halveren.

Wandelroute Kapucijnenberg

Mountainbiken Loonse en Drunense Duinen

Mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen met kinderen? Er is geen speciale familieroute of kinderroute, maar die zijn ook maar op heel weinig plekken in Nederland. Er zijn twee officiële single tracks: een van 16km (groen) aan de oostkant van het park en een van 26km (zwart) aan de zuidkant. Je kunt beide routes ook met elkaar combineren, wat Marcel een ochtend deed.

Wandelroute Kapucijnenberg

Denk eraan dat je, wanneer je wil MTB-en in de Loonse en Drunense duinen, een MTB sticker nodig hebt. Een MTB-vergunning met de benodigde sticker kost je 12,- euro voor een heel jaar. Dit MBT vignet is niet alleen geldig in de Loonse en Drunense Duinen maar ook voor de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos en Beetsterzwaag.

De groene route is voor beginners, de zwarte route is voor meer ervaren mountainbikers. De groene route gaat niet langs de duinen en dat is nou juist wat toch leuk is aan Mountainbiken Loonse en Drunense Duinen. Bij beide routes kom je regelmatig over een regulier fietspad en je bent dus niet verplicht het hele rondje te doen.

mtb loonse duinen

Wij kozen er daarom voor toch voor de MTB-route in het stuifzand in De Loonse en Drunense Duinen. Wanneer je deze start bij de parkeerplaats Hondenwandelroute Waalwijksebaan dan is er een mooi afwisselende stuk van 8 kilometer. Alleen helemaal aan het begin en aan het einde is dan een pittige heuvel die wat te moeilijk was voor onze op dat moment zevenjarige dochter. De rest kon ze prima en met veel plezier rijden. Daarna kun je via het reguliere fietspad weer terug naar het startpunt. De hele route kostte ons, inclusief enkele korte stops om wat te drinken, anderhalf uur. Wat echt al best lang is als je met kinderen gaat mountainbiken.

mtb loonse duinen

Wil je nog een stukje extra doen, dan kun je beter eerder beginnen, bijvoorbeeld bij de Roestelberg, en niet langer doorgaan, want na dit deel komt echt een pittig stuk. De mountainbike routes in de Loonse en Drunense Duinen zijn erg populair. Wij vonden het op zaterdagochtend aanzienlijk rustiger dan op zondag.

mtb loonse duinen

Vakantieparken bij de Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen liggen vlakbij de Efteling. De laatste jaren is het gebied echt ontdekt als bestemming voor een weekendje weg. Mede dankzij een aantal nieuwe vakantieparken op loopafstand of fietsafstand van zowel het Nationaal Park als het attractiepark.

De Efteling heeft een tweetal vakantieparken, Loonsche Land en Bos en Duin. Verblijf hier is inclusief entree tot de Efteling. Bekijk hier de vakantieparken van de Efteling.

Landal Kaatsheuvel

Wij sliepen bij Landal Kaatsheuvel een kleinschalig vakantiepark van Landal. Geopend in 2020 met allemaal mooie nieuwe en fris ingerichte huizen. Er is ook een overdekt zwembad met een peuterbad. Bekijk hier de woningen van Landal Kaatsheuvel.

Een ander modern park is EuroParcs Kaatsheuvel. Oudere chalets zijn bijna allemaal verwijderd en in plaats daarvan staan er nu moderne fijn ingerichte woningen. Een deel van het park is al klaar, maar er wordt zeker tot 2021 nog verder bijgebouwd. Mede daardoor zijn prijzen nu nog laag. Dit grote vakantiepark bij de Loonse en Drunense Duinen heeft bovendien veel faciliteiten. Een goed restaurant, een binnenzwembad en een buitenzwembad met glijbanen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

EuroParcs Resort Kaatsheuvel

Meer tips nodig voor de omgeving? Bekijk ons blog over Tilburg en omgeving of ga een dagje naar dierenpark Beekse Bergen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top