Home / Nederland / Brabant / Oorlogsmuseum Overloon met kinderen
oorlogmuseum overloon

Oorlogsmuseum Overloon met kinderen

Het Oorlogsmuseum in Overloon met kinderen bezoeken? Wij gingen met onze dochter en waren heel benieuwd wat we ervan konden verwachten. Zeker na eerdere enthousiaste verhalen van andere gezinnen.

Oorlogsmuseum in Overloon in Noord-Brabant ligt vlakbij de grens met Limburg.

oorlogsmuseum overloon met kinderen

Voor welke leeftijd is Oorlogsmuseum in Overloon geschikt? Jonger dan je misschien denkt. Mijn neefje vond het al super tof toen hij drie jaar was. Nou moet ik wel zeggen dat hij zo’n jongetje is dat alles met tanks en grote auto’s mooi vindt. Aan de andere kant vond onze dochter, die juist weer helemaal niet zo van grote gevaartes is, het museum minder interessant dan wij verwacht hadden.

Sorry om dan toch een cliché te gebruiken, maar de meeste jongetjes zijn nou eenmaal meer gefascineerd door grote voertuigen dan de meeste meisjes.

Ik zou zelf zeggen: bezoek het Oorlogsmuseum in Overloon met kinderen vanaf een jaar of acht als je echt voor de educatieve experience gaat. Jonger kan ook, als je vooral gaat voor de tanks, vliegtuigen en andere voertuigen.

Het is in ieder geval geen museum dat je kind nachtmerries gaat geven, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Check ook ons blog met tips voor een bezoek aan een oorlogsmuseum of concentratiekamp met kinderen.

oorlogsmuseum overloon met kinderen

Oorlogsmuseum Overloon

Tentoonstelling

Het eerste deel van het museum is heel interactief. Zo worden er verschillende levensverhalen verteld en moet je dan zelf op cruciale momenten kiezen wat je zelf gedaan zou hebben op zo’n moment. Ook onze dochter doet mee. Hoewel het natuurlijk heel makkelijk is om met de kennis achteraf de “beste” keuze te maken.

oorlogmuseum overloon

Bovendien heb ik niet het idee dat ze alles echt helemaal snapt. Hiervoor moet je toch wat ouder zijn en al meer achtergrondkennis hebben. Je kunt natuurlijk ook gewoon rondkijken bij de uniformen en kinderwagens met dubbele bodem.

Verder zijn er veel persoonlijk voorwerpen te zien, zoals dagboeken en foto’s. Heel interessant allemaal, maar hiervoor is het wel zo handig als je kind zelf al goed kan lezen.

oorlogmuseum overloon

Oorlogsvoertuigen

Het tweede deel van het museum bevat een heleboel oorlogsvoertuigen. Dit is ook waar we de meeste gezinnen die met jonge kinderen Oorlogsmuseum Overloon bezoeken snel naar zien doorlopen.

oorlogsmuseum overloon met kinderen
oorlogsmuseum overloon met kinderen

Het gaat niet alleen om voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook over tanks die in Vietnam zijn gebruikt. Op de boordjes staat wat informatie over het voertuig, waar het vandaag komt en waarvoor het gebruikt werd. Wij vinden ook de leger ziekenwagen interessant om te bekijken. Dit museum heeft de grootste collectie historische militaire voertuigen van Nederland.

oorlogsmuseum overloon met kinderen

“De wielen zijn groter dan ikzelf, zelfs groter dan jou papa”. Van een aantal voertuigen zijn we toch echt wel zwaar onder de indruk. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe het moet zijn als zoiets voorbij rijdt. Dat kan wel, een weekend per jaar is er een speciaal event: Militrack. Duitse motoren, personenvoertuigen, vrachtwagens, halfrupsen en tanks rijden rond op een speciaal parcours en jij en je kinderen kunnen zelfs meerijden.

oorlogmuseum overloon

Buiten

Ook buiten in het bosgebied rondom het museum staan nog allerlei legervoertuigen. Wat binnen niet mag, doen kinderen hier natuurlijk wel: gewoon lekker bovenop de tanks klimmen.

oorlogsmuseum overloon met kinderen
oorlogsmuseum overloon met kinderen

Venray Remembers

Nog niet genoeg geleerd? Een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon is ook perfect te combineren met Venray Remembers. Dit initiatief brengt je via verschillende wandel-, fiets-, en autoroutes langs bezienswaardigheden, activiteiten en locaties die je meer vertellen over het oorlogsverleden van Venray en omgeving.

Dit alles gaat via de Venray Remembers App die gratis is te downloaden op je smartphone, voor zowel Apple als Android. Lees meer over dit initief en hoe wij dit hebben ervaren op ons blog.

Praktische informatie Oorlogsmuseum Overloon

We kunnen gratis parkeren en moeten dan een klein stukje door het bos lopen naar de ingang van Oorlogsmuseum Overloon.

Check van tevoren de website voor de actuele openingstijden en huidige regelementen zoals reserveren vooraf. Heb je een museumjaarkaart, dan is een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon gratis.

In Oorlogsmuseum Overloon zit ook een klein restaurant met een beperkte kaart met gerechten, zoals een broodje kroket of een hamburgermenu. Je kunt hier dus ook lunchen en daarna je bezoek voortzetten.

Meer tips nodig? Lees ook ons blog met leuke uitjes in Noord-Brabant of toffe interactieve musea in Nederland met kinderen.

Rotterdam met kinderen

Mocht je meer musea willen bezoeken die gerelateerd zijn aan het leger, dan is het Maritiem museum in Rotterdam een echte aanrader. Dit museum met prachtig uitzicht over de Leuvehaven is voornamelijk gericht op kinderen. Je kunt tentoonstellingen bijwonen waar je meer te weten komt over de lange en bijzondere historie van het Korps Mariniers. Ook kun je hier actieve missies uitvoeren, volledig verkleed in marinierskleding voer je samen met het hele gezin opdrachten uit, zoals je bijvoorbeeld ook doet in een escape room. Bekijk hier meer informatie over openingstijden en entreeprijzen voor het Maritiem Museum in Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top