Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Op drakenjacht en andere gave activiteiten tijdens een weekendje Gent met kinderen

Op drakenjacht en andere gave activiteiten tijdens een weekendje Gent met kinderen

Een weekendje Gent met kinderen, goed idee! Al na mijn eerste avond vraag ik me af waarom het me 36 jaar heeft gekost om Gent te ontdekken. Het heeft alles waar wij gek op zijn: lekker eten, een gezellig en compact centrum, interessante gebouwen en voor onze dochter is er genoeg te spelen. 

Leuke activiteiten in Gent met kinderen

Op pad met draakje Fosfor

Een van de leukste dingen om te doen in Gent met kinderen is een wandeling door de stad met behulp van de speciale app. Draakje Fosfor is zijn bril kwijt en jij kunt hem helpen die te vinden. De app is een moderne speurtocht waar je met behulp van een smartphone langs verschillende plekken in het historische centrum van Gent komt. Daar moet je dan opdrachten doen.

speurtocht kinderen gent

Zo moesten we bepaalde steentjes vinden op straat maar ook zelf grappige foto’s maken met bijvoorbeeld een kanon. Op de smartphone zie je het draakje Fosfor net als in  Pokemon Go in het straatbeeld van Gent. De app is bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar maar onze dochter van 4 vond het geweldig: “Papa, wat moeten we nu doen?!”. Toen we de bril eenmaal hadden gevonden (waar verklap ik natuurlijk niet) wilde ze direct nog een keer. De juf op school vroeg me zelfs waar dat draakje Vosje was waar onze dochter over verteld had. 

Jammer genoeg haperde de app bij ons een keer maar gelukkig is er een SOS knop die verklapt waar de volgende locatie zit. Meer informatie over de app en de download pagina hier

bezienswaardigheden gent
speurtocht kinderen gent

Boottocht door Gent

Gent is een fijne stad om vanaf het water te bekijken. Bovendien is het na een dag lopen ook wel prettig om de benen even rust te geven. Onze dochter had grootste plannen om kapitein te zijn maar na 5 minuten op het water viel ze al in slaap. We maakten een boottocht met “de Bootjes van Gent” één van de twee rederijen waar je met de Citykaart Gent een gratis boottocht mag maken. 

Onze enthousiaste gids vertelde op een levendige manier in maar liefst vier talen allerlei wetenswaardigheden en smeuïge verhalen over de stad. Zoals dat wat nu een statig hotel is vroeger het bordeel van de haven was. 

In plaats van mee te varen met de bootjes van Gent is een kajak of kano huren ook een fijne optie! Heb je geen Citykaart, koop dan je tickets vooraf online. Zo hoef je niet in een wachtrij te staan en vaak kun je kosteloos annuleren.

boottocht gent
boottocht gent

Beklim de Belfort toren

De Belfort is één van de meest in het oog springende gebouwen in Gent. Als je goed kijkt, zie je op het dak de glimmende draak ronddraaien. De draak van Gent is al sinds 1377 een begrip en waar draken zijn heb je ook altijd mooie verhalen en legendes. Enkele hiervan kan je lezen in de Belfort. 

Natuurlijk kom je hier niet alleen om het mooie middeleeuwse gebouw van binnen te bekijken maar ook om zelf de beklimming naar de top te maken. Hier heb je uitzicht over de stad en kan de klokken van het carillion bekijken. Gelukkig kan je een beetje valsspelen want na enkele trappen is er er een lift die je naar boven zoeft. 

Verstoppertje in Kasteel Gravensteen

Kasteel Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het centrum van de stad. In de voormalige slaapkamer van de gravin is nu een rijke en verontrustende verzameling martelwerktuigen te vinden. In de burcht zit ook een wapenmuseum. 

De burcht is niet buggyvriendelijk maar de vele trappetjes en smalle gangen maken het wel heel geschikt voor een spontaan spelletje verstoppertje. 

gravensteen gent
gravensteen
gravensteen
bezienswaardigheen gent gravensteen

Dringen bij het Lam Gods

In Gent zijn enkele kerken maar de meest bezochte is zonder twijfel de Sint Baafskathedraal. Hier kan je met eigen ogen een beroemd 15e eeuws Vlaams veelluik bekijken “de aanbidding van het Lam Gods”. Net zoals je niet naar het Louvre gaat zonder de Mona Lisa te bekijken vonden wij dat we als we dan toch in Gent waren we hier ook even een kijkje moesten nemen. 

Gelukkig maar, want anders waren we niet in de kelders van de Sint Baafskathedraal beland. Vooral de zilveren reliekschrijn uit 1616 met zeer gedetailleerd weergegeven taferelen (piraten volgens onze dame) is echt bijzonder. 

Sinds 2021 kan niet zomaar meer naar de kelders. Deze zijn nu onderdeel van de VR-Tour. Dankzij augmented reality komt zowel het schilderij als de crypte tot leven. Er is een speciale ‘family’ tour die ook voor (wat oudere) kinderen interessant is.

sint baafskathedraal

Overige tips

Gent heeft een prachtige oude binnenstad die nog mooier wordt wanneer de zon onder is. Een speciaal lichtplan zet de historische gebouwen in de schijnwerpers. 

Gent at night
bezienswaardigheden gent

Wanneer je door het centrum van Gent loopt zal je niet direct veel graffiti tegen komen met uitzondering van een klein steegje het zogenaamde”graffitistraatje”. Toch zijn er in de stad veel murals te vinden. Wanneer jij of je kinderen interesse hebben in streetart dan kan je op de site Sorry, Not Sorry locaties vinden. 

graffiti gent

Kindvriendelijke musea in Gent

We bezochten verschillende musea in Gent en waren erg onder de indruk van hoe Gent op een simpele manier musea voor volwassenen geschikt weet te maken voor het hele gezin. Dat terwijl het kindermuseum in Gent “de wereld van Kina” wat tegenviel in vergelijking met bijvoorbeeld soortgelijke musea in Mechelen en Mons. Ben je twee dagen of langer in Gent, schaf dan een Citykaart Gent aan. Daarmee mag je gratis naar alle kindvriendelijke musea maar ook naar de Gravensteen en op boottocht door Gent. Ook het openbaar vervoer is inbegrepen wat handig is wanneer je naar het Kina en het STAM wil gaan. Alleen voor de kinderspellen in de musea of een kinderaudiotour betaal je extra. 

Tip: de net geüpdatete reisgids Gent van Time to Momo

bezienswaardigheden gent

Designmuseum Gent met kinderen, Playmobil speurtocht

Een Designmuseum is niet het eerste waar je aan denkt bij Gent met kids. Heb je kinderen in de leeftijdscategorie van onze dochter (4 jaar) dan ga je ze hier toch echt een plezier mee doen. In het museum kan je namelijk een speurtocht doen naar verstopte Playmobilpoppetjes.

playmobil gent design museum

Kinderen krijgen een boekje waar de poppetjes instaan en waar foto’s een hint geven van de locatie waar ze te vinden zijn. Met een potlood kan je aangeven welk poppetje je waar hebt gevonden. Eerlijk is eerlijk, we moesten aan het einde om twee hints vragen. Wat een briljant idee om je museum zonder veel investering familieproof te maken. Terwijl onze dochter druk bezig was met haar zoektocht konden wij op het gemak rondkijken. 

playmobil gent design museum
playmobil gent design museum

Huis van Alijn, Poes is jarig 

Het huis van Alijn in Gent is een museum over de geschiedenis van Gent. De kamers zijn hier ingericht zoals de huizen van de Gentenaren van 1900 tot 1970. Voor kinderen zijn er een tweetal audio guides. “Poes is jarig” voor jonge kinderen en voor oudere kinderen “op zoek naar de moordenaar van Hendrik”.

huis van alijn

Wij kiezen voor “Poes is jarig” en krijgen een kroon en een stickervel meer. We zoeken in elke kamer de poezenvoetjes op de vloer. Via de audioguide wordt er een verhaal verteld en in een aantal gevallen moeten er opdrachten gedaan worden, zoals het zoeken van een pop of het maken van een puzzel. Doe je dat goed dan mag er een sticker geplakt worden wat natuurlijk een perfecte motivator is.  

huis van alijn

We gaan lekker van start maar onze dochter heeft af en toe wel wat moeite met het begrijpen van het verhaal en de opdrachten. Ik moet Vlaamse uitdrukkingen zoals “zien elkaar graag” (verliefd) voor haar uitleggen. Ze heeft het wel enorm naar haar zin en wanneer we klaar zijn, loopt ze vol trots met haar verdiende button en kroon naar buiten. Met de tour ben je ongeveer een uur bezig in het museum, zonder audioguide is 30 minuten voldoende aangezien de ruimtes vrij klein zijn.

huis van alijn

STAM – Gent stadsmuseum 

Van de verschillende musea die we in Gent voor kinderen bezochten was het STAM onze favoriet. Het is een hele goede start van een weekendje Gent omdat je hier direct achtergrondinformatie krijgt over de historie van de stad. Het verhaal van Gent is erg boeiend.

Wat je nu leert over de middeleeuwse tijd zie je later weer terug tijdens een wandeling door het centrum. Gent was ook één van de eerste steden in Europa met grootschalige industrie, een periode van zwaar en hard werk. Tegenwoordig staat Gent ook bekend als een belangrijke studentenstad.

stam gent

Al deze periodes worden op een pakkende manier weergegeven. Op enkele punten is er wat te doen voor kinderen zoals de enorme tafel met Lego waar niet alleen verschillende van de gebouwen uit Gent zijn nagemaakt maar waar je ook zelf aan de slag kan. 

stam gent
stam gent

Tijdens ons bezoek was er ook een speciale tentoonstelling over draken. Ook hier is aan de kinderen gedacht. Zo kan je zelf een draak knutselen, computergames spelen waar draken in voorkomen en voor de kleintjes is er een speelhoek met glijbaan. 

stam gent draken
stam gent

De wereld van Kina

De wereld van Kina bestaat uit “de tuin” en “het huis”. Beide liggen in andere delen van de stad en wij bezochten alleen het binnengedeelte. Het is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren maar je ziet de historie als natuurhistorische museum zeker nog terug. Er is een interactief gedeelte maar dit is kleiner dan het ouderwetse stuk dat toch voornamelijk bestaat uit opgezette dieren en displays over bijvoorbeeld de Neanderthalers.  

wereld van kina gent

Op de bovenste verdieping is er een gedeelte over het menselijk lichaam en intimiteit. Wanneer je met je kinderen over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen wil praten dan zit je hier goed. Zijn ze daar nog niet aan toe dan kan je dit deel makkelijk overslaan. 

wereld van kina gent

Het interactieve deel van de wereld van Kina heeft een aantal leuke elementen zoals de kamer waar je fluoriserende stenen kunt zien in het donker. Er is een kamer waarin je een aardbeving kunt meebeleven en op een muurprojectie zingen stenen een vrolijk nummertje “wij zijn KEI KEI goed”. Een aantal objecten werkten niet (meer) goed tijdens ons bezoek. We waren in dit museum dan ook snel klaar. 

wereld van kina gent

Industriemuseum Gent

Het Industriemuseum Gent (voorheen MIAT) ligt op loopafstand van het centrum en zit in een oude spinnerij. Vanaf de 5e verdieping heb je uitzicht over de stad. 

Waar we in het STAM in Gent al iets hadden geleerd over het industriëleverleden van Gent gaat het Industriemuseum Gent hierin nog een stap verder. Je kunt hier zelfs nog oude weefmachines in actie zien.

miat gent

We kochten het museumspel dat geschikt is voor kleuters en kinderen. We kregen een boekje mee met afwisselende opdrachten. Zo moeten we ontdekken welke lapjes stof van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Bij een stellage met kookstelen uit verschillende tijdsperiode’s moet in het boekje doormiddel van stickers een zelfde beeld gemaakt worden. Niet elke opdracht was zelfstandig uit te voeren door onze kleuter maar het merendeel wel. Bovendien zijn ze niet alleen leuk maar ook leerzaam. Daarnaast zijn de voorwerpen die te zien zijn afwisselend, van de huisraad van een gezin van toen tot aan auto’s van nu. 

miat gent
miat gent

Kindvriendelijk hotel Gent

Wij sliepen in het NH Gent Belfort waar ze heerlijke driepersoonskamers hebben. Je hebt de keuze uit reguliere kamers en de ruimere suites. Deze kamers hebben een aparte toilet, een badkamer met ligbad en douche, een enorm tweepersoonsbed en een 1-persoonsbed in een eigen hoekje. Daarnaast is er een bank, tafeltje en bureau. Kortom, alle ruimte en faciliteiten die je maar nodig hebt. Het ontbijtbuffet is vers en uitgebreid. Er zijn fijne extra’s zoals een wafelmaker waar je zelf een verse Belgische wafel in kunt maken. Ook aan de kinderen is gedacht, die hebben een eigen keuze aan ontbijtproducten zoals chocomelk en cornflakes. Zijn ze al klaar en jij nog niet dan liggen de kleurtjes en tekenblokken klaar.

 Wij vonden de locatie ideaal: je zit midden in centrum van Gent. Ze hebben ook een eigen parkeergarage onder het gebouw. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen van het NH Gent Belfort.

kindvriendelijk hotel gent
kindvriendelijk hotel gent
kindvriendelijk hotel gent

Heb je een groter gezin en zoek je een hotel met familiekamer in Gent? Hotel Cathedral heeft duplex familiekamers voor 4 personen. Ook het Monasterium Poortackere heeft een familiekamer met vide in een statig oud pand. Heb je een kleiner budget, bekijk dan eens Treck Hostel waar ze een speciale familiekamer in junglethema hebben met speelgoed. 

ontbijt nh gent
ontbijt nh gent
ontbijt nh gent

4x kindvriendelijk restaurant Gent

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Gent? Wij aten tijdens ons weekend bij 5 verschillende leuke opties in Gent. Sowieso is uit eten in Gent echt een feestje. Of zoals ze het zelf zeggen: “Franse cuisine maar dan met Duitse porties”.

Dus heerlijk eten, maar daarna moet je wel echt even uitbuiken. Een van onze lezers tipt nog het houtdok in Gent, met mooie speeltuin en een zitstrand. Je kunt zoals de bloggers van Kidseropuit ook nog op zoek naar Gentse neuzen tijdens je citytrip Gent met kids, en ook op de site van Visitgent staan nog meer tips. 

eten kind gent
eten kind gent

’t Vosken Gent

Bij restaurant ’t Vosken is uit eten met kinderen in Gent wel erg makkelijk. Er zijn kinderstoelen aanwezig en is er een kindermenukaart die verder gaat dan kip met appelmoes. Een kindersteak, stoofpotje en verschillende pastagerechten behoren tot de mogelijkheden. Het restaurant heeft een leuke locatie op het levendige Sint Baafsplein. We hebben hier echt heerlijk genoten van de hoge kwaliteit gerechten en het vriendelijke personeel. 

te vosken gent
t vosken gent

Du Progres

Bij Du Progres lag de kleurplaat al klaar voor onze dochter. Bovendien smaakte het eten hier echt weer uitstekend, zo goed dat we zelfs nog ruimte maakten voor een toetje. Dit is een kindvriendelijk restaurant in Gent met smaakvolle en traditionele gerechten. Het staat dan ook in de top 10 op Tripadvisor. Voor de kleintjes zijn er keuze opties zoals een hamburger, frikadel, spaghetti of vissticks. Het enige nadeel is dat het binnen vrij krap is. 

duprogress
duprogress
duprogress

STAMcafe

Een praktische optie voor de lunch is om een bezoekje aan museum het STAM te combineren met het naastgelegen STAMCafe. Bij mooi weer kan je buiten in de tuin eten. Dit kindvriendelijke restaurant in Gent heeft geen aparte kinderkaart maar wel veel opties op het reguliere menu die ook geschikt zijn voor de kleintjes. Daarnaast hebben ze uitgebreide selectie met taarten, brownies, broodjes en stevige Vlaamse kost. Ook hier zijn kinderstoelen aanwezig. 

stamcafe gent
stamcafe gent
stamcafe gent

Den Baudelo

Een keer wat anders dan anders, wij gingen naar Holy Foodmarket maar sinds 2019 is dit Den Baudelo. Een foodcourt in een oude kerk. Ook in ons eigen stadje Deventer hebben we een foodhal en vinden die een hele leuke manier van uit eten gaan met kinderen. Iedereen kan zijn eigen gerechten kiezen en er is dus voor ieder wat wils.

eten kind gent
eten kind gent

Wij bezochten Gent in samenwerking met toerisme Vlaanderen en Visit Gent. We gaan alleen samenwerking aan waarbij volledige vrijheid hebben om onze eigen mening en ervaringen te delen.  

2 gedachten over “Op drakenjacht en andere gave activiteiten tijdens een weekendje Gent met kinderen”

  1. Leuk verslag over mijn eigen stad!
    De Tuin van Kina is nochtans echt wel de moeite. Mooie tentoonstellingen volledig op maat van kinderen en zeker ook voor kleuters. De tuin is een oase van rust, waar je bovendien leuke parcours kan volgen.

  2. Ziet er uit alsof jullie het onwijs naar je zin hebben gehad in Gent. Zelf was ik al enige tijd op zoek naar een leuk weekendje weg met de kinderen. Nooit eerder in Gent geweest, maar denk dat het erg leuk is en niet te ver van huis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top