Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / De Westhoek met kinderen, toffe regio vol speurtochten en andere activiteiten voor het hele gezin
Veurne met kinderen

De Westhoek met kinderen, toffe regio vol speurtochten en andere activiteiten voor het hele gezin

Wij gaan dit weekend naar “‘de Westhoek”. Waar? Mijn collega’s en vrienden hebben geen idee waar ik het over heb. Bij plaatsjes Ieper, Diksmuide en Veurne gaan al wat meer belletjes rinkelen. Bij de Panne en dan het binnenland in. Het is duidelijk de Westhoek, het westelijk deel van Vlaanderen tegen de Franse grens heeft in Nederland nog niet de bekendheid van bijvoorbeeld de Ardennen.

veurne bezienswaardigheden

Museum en herdenkingsplaatsen rondom de Eerste Wereldoorlog zijn erg belangrijk voor het toerisme in de Westhoek. Maar deze groene regio met veel natuur heeft ook veel te doen voor gezinnen met kinderen. “Ik ben gek op speurtochten” roept onze dochter meerdere malen enthousiast. Tijdens dit weekend is ze een bofkont want we doen de ene na de andere leuke speur- en puzzeltocht. De Westhoek met kinderen, dat is leuk!

De Westhoek met kinderen

Veurne, Diksmuide en Ieper, leuke stadjes in de Westhoek

De Westhoek is geen regio van grote steden. Ieper, met zo’n 35.000 bewoners, is de grootste en meest bekende stad van deze regio. In een apart blog vertel ik je meer over wat je kunt doen in en rondom Ieper met kinderen.

Diksmuide is een stadje met zo’n 16.000 inwoners en een levendig stadsplein met historische gebouwen, zeker wanneer je zoals wij een bezoekje brengt tijdens een van de jaarlijkse evenementen.

Diksmuide

Een van de meest opvallende gebouwen aan de rand van Diksmuide is de De IJzertoren, vooral een monument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. In het gebouw zit een museum. Eerst gaan we met de lift naar de 22e verdieping en nemen dan de trappen naar het uitkijkpunt. Daarna lopen we weer omlaag.

ijzertoren

Van de verschillende musea en herdenkingsplekken in deze regio is dit er een die minder geschikt is voor kinderen. Je moet namelijk door alle verdiepingen. Een van deze verdiepingen is compleet donker en hier hoor je geluiden van bommen en schreeuwende soldaten. Daarnaast zijn de tentoonstellingen niet interactief wat het ook voor oudere kinderen minder interessant maakt.

Eet tip: Diksmuide “restaurant Water en Vuur” een schip op de IJzer naast de IJzertoren met ruime keuze vegan en vegetarische gerechten en een uitgebreide kinderkaart.

ijzertoren

Ons favoriete stadje van de Westhoek was Veurne. Een compact stadje met mooie oude huizen en een vriendelijk sfeertje. In dit stadje gingen we op pad met een speurtocht “op zoek naar de slaperbank”. Dit is een van de KD tochten die in de Westhoek beschikbaar zijn om een stadsbezoek ook voor kinderen leuk te maken. Ook in Lo-Reninge, Vleteren en Wervik kan je zo’n tocht maken.

veurne stadhuis
veurne stadhuis

We starten ons bezoek door een rugzakje met route en benodigdheden op te halen bij het toerisme office. Hier krijgen we ook de “slapersmuts” die onze dochter lachend opzet. Voor de rest van de wandeling is ze de Veurnese slaper die op zoek is naar zijn mooie bank. De tocht voert ons door het oude stadje en af en toe besluiten we zelf ergens even extra te stoppen. Zo kijken we even binnen in de mooie oude kerk en in het historische stadhuis. Tip: naast de kerk zit ook een speeltuin.

veurne bezienswaardigheden
veurne bezienswaardigheden
veurne bezienswaardigheden

Om verder te komen met de route moeten er opdrachten gedaan worden. Dit kan een rekenopdracht zijn maar ook een spel. Zoals ballen gooien door een houten stellage en een paar balletjes helpen door een doolhof. Ook komen we langs een mooie natuurspeeltuin waar natuurlijk even goed geklauterd wordt.

veurne bezienswaardigheden
veurne bezienswaardigheden
veurne bezienswaardigheden
veurne bezienswaardigheden

De indicatie voor deze speurtocht is 8-12 jaar maar met wat hulp kon onze dochter van vijf de opdrachten prima uitvoeren. Onze dochter vond het verhaal wel wat ver gezocht en het einde ronduit teleurstellend. Maar ik zal de clou niet aan jullie verklappen. De bank hebben we wel gevonden en ons ondertussen prima vermaakt en in zo’n twee uur (incl stops) een mooie wandeling gemaakt door Veurne.

Eet tip voor Veurne “t Hof van de Hemel” een biercafé met veel bijzondere bieren in een historisch pand met heerlijke maaltijden, een enthousiaste uitbater en een uitgebreide kinderkaart.

Niet in de speurtocht maar wel een aardig museumpje aan de rand van Veurne is het Bakkerijmuseum. Ook hier kregen we een doe-boekje voor kinderen en helpen we Tom Poes een aantal opdrachten op te lossen. Bij het museum zit ook een een cafeetje met restaurant en speeltuin. Het is een stuk minder interactief dan andere Bakkerijmusea, maar onze dochter vond het erg leuk om de opdrachten te doen.

veurne bakkerijmuseum
veurne bakkerijmuseum
veurne bakkerijmuseum

Veel en goed eten in de Westhoek

Wij hebben de Westhoek ervaren als een regio waar eten heel belangrijk is. Veel, goed en liefst lokaal lijken de steekwoorden te zijn. Tussen de middag wordt er ook uitgebreid en warm gegeten. Hoofdschuddend, “Dan komen die Nederlands hier een wafel eten,” omschrijft één van de restauranteigenaren ons Nederlandse lunchgedrag. Nee, daar snappen ze hier in West-Vlaanderen niks van. De maaltijd is een belangrijk moment van de dag en zeker in het weekend wordt er uitgebreid geluncht. Een simpel broodje komt niet eens op de kaart voor.

Eten in de westhoek

Wij vragen ons ondertussen af waarom niet iedereen in de Westhoek uit elkaar klapt maar proppen onze monden nog verder vol want te lekker om te laten liggen. Zelfs een salade is een flinke maaltijd maar het smaakt allemaal heerlijk.

eten

Je merkt dat het concept “lokaal voor lokaal” hier ook echt werkt. Je krijgt hier geen varkenshaasjes, maar vlees van een boer die ze echt kennen die varkens kweekt op een verantwoorde wijze. Kaas komt van de lokale kaasmaker en zeker niet uit de supermarkt en voor het eitje is er de kippenteller. Wat smaakt er nu beter bij zo’n maaltijd dan een lokaal gebrouwen biertje? Dat proef je en na zo’n verhaal ben je automatisch veel meer bewust van wat je in je mond stopt.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Niet zoals zo vaak in Nederland een kinderkaart met kipnuggets of een kroket maar keuze uit minimaal zes verschillende gerechten. Hoewel de keuze voor onze dochter altijd direct gemaakt was “spaghetti”.

Eettip: restaurant met een leuke en veilig afgesloten speeltuin “De Kippe“. De uitstraling en de muziek van een Hollands café maar de maaltijd als in een Frans restaurant!

eten
eten

Vermist in de Blankaart – speurtocht door natuurgebied de Blankaart

De Blankaart is een klein natuurgebied langs het water van de IJzer en hier gaan we op zoek naar de vermiste koning. Al twee dagen kijkt onze dochter uit naar deze speurtocht want dit is er een met dieren en met stickers. Trotst stapt ze uit de auto met haar kaart “Papa en waar nu naar toe”. We krijgen een hint en volgen het juiste pad door de Blankaart.

blankaart speurtocht
blankaart speurtocht
blankaart speurtocht

Op verschillende plekken in de Blankaart doen we opdrachtjes en ontmoeten we “dieren” die ons weer een hint geven. Maar we ontmoeten ook genoeg echt dieren. De Blankaart is een vogelparadijs en Marcel die vogelkenner bij ons in huis is helemaal blij dat hij van dichtbij een rietgors ziet, waar wij een paar eendjes net zo leuk vinden.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat we überhaupt zoveel vogels zien want echt stil doen, dat kan mevrouwtje niet in haar enthousiasme. Wanneer we een koekoek horen wordt de luidkeels nagedaan en bij de kikkervijver spreekt ze ook ‘kikkers’ en springt en kwaakt in het rond.

blankaart speurtocht
blankaart speurtocht

Voor een redelijk klein natuurgebied is er heel veel afwisseling. Stukjes bos, houten paden langs het water en een mooie weide vol veldbloemen. Het zorgt voor een afwisselende route waar telkens wat te zien is. Maar dat raadsel van de vermissing? Het is wel duidelijk wie bij ons de meeste dierenkennis heeft, want alleen Marcel weet het op te lossen.

Het was een prachtige wandeling met een klein minpunt, de muggen. Neem vooral Deet mee want op de de zompige stukjes in het bos hangen ze met honderden rond om je te grazen te nemen.  Maar een stukje overslaan dat vond mevrouwtje echt geen optie. Liever muggenbulten dan een stukje van deze leuke tocht missen.

blankaart speurtocht
blankaart speurtocht

Kasteel Beauvoorde – op zoek naar ridder Arthur

Kasteel Beauvoorde is een klein kasteeltje en het voormalig woonhuis van ridder Arthur. Ridder Arthur (1853-1908) was geen historische ridder maar een adellijke man met een afkeer van moderne technologie, waardoor het kasteel ingericht is in een stijl van een paar eeuwen eerder. Na zijn dood liet hij in zijn testament opnemen dat het kasteeltje opengesteld moest worden voor het publiek. Het was nogal een excentrieke persoon en daar vertelt het personeel op de binnenplaats graag en uitgebreid over. Onze dochter heeft helemaal geen geduld om daar naar te luisteren want die wil gewoon naar binnen.

Voor haar is het avontuur al begonnen. Ze heeft een bolhoed opgezet en een snor getekend (net als ridder Arthur) en heeft in haar hand een aantal opdrachten van het familieparcours ‘ontdek het kasteel met ridder Arthur”

kasteel beauvoorde
kasteel beauvoorde

In het kasteeltje is echt van alles te zien en te doen. In meerdere kamers zijn vragen en opdrachten te doen voor haar. Daarnaast hebben we nog een audio-guide meegekregen en blijken er in de kamers ook nog losse opdrachten te staan zoals “feit of fabel” die niets met de puzzeltocht te maken hebben. Hierdoor ervaren we een overkill aan informatie. We besluiten op de splitsen. Een iemand doet het familieparcours met onze dochter de andere de audioguide en de losse opdrachten laten we zitten.

kasteel beuvoorder
kasteel beuvoorder

Er wordt gepuzzeld, verkleed en heel veel gelachen. “Is dit leuk?” ”Dit is echt leuk” Een bezoek aan dit kasteeltje is door onze dochter goedgekeurd!

Mocht je meer tijd hebben dan wij dan zit er naast het kasteel ook nog een mooi parkje en kan je op vertoon van je entreekaartjes diverse spelen lenen. Zoals jeu-de-boules en hiermee lekker aan de slag gaan. Of neem een schepnetje mee en ga kikkers vangen.

veurne kasteel

Fietsen in de Westhoek met kinderen

Behalve wandelen kan je in de Westhoek ook goed fietsen met kinderen. Er zijn een aantal kindvriendelijk routes met onderweg stops bij restaurantjes en activiteiten die interessant zijn voor ouders. Wij maakten de fietstocht “Crossen door de bossen met Jaenk en Nink”. Hierbij stopten we bij verschillende historische plekken uit de Eerste Wereldoorlog maar ook bij speeltuinen en natuur. Je leest erover in ons blog Ieper met kinderen.

Fietsen in de westhoek
Ieper bezienswaardigheden

Overnachten in de Westhoek met kinderen

Er zijn in de Westhoek tal van lokale B&B’s en guesthouses. Natuurlijk zijn er in de stadjes ook hotels maar echt mega-hotels of de bekende vakantieparken zal je niet vinden in dit gebied.

Wij sliepen bij B&B Het Midden van de Wereld in een klein plaatsje vlakbij Diksmuide. Heel centraal in de regio en vanaf daar konden we alle kanten uit. B&B Het Midden van de Wereld bestaat nog niet zo lang en zit in een bijzonder huis met veel hout en natuurlijke materialen. Een grote wilde tuin met schommel maakt het helemaal af. De vriendelijke eigenaresse zorgt elke ochtend voor een heerlijk vers ontbijtje met lokale steekproducten. Ook hier merk je weer de trots voor de regio en inzet voor lokale producten.

Onze dochter had haar eigen kamer met grote kist vol speelgoed! Verder had ze een tussendeur naar het halletje met badkamer en onze kamer. Die was ook weer hartstikke ruim was en op de vide was een huiskamertje. Kortom, een hele fijne plek om te verblijven. Neem contact op via de website of als je dat prettiger vindt meer reviews en reserveren via booking.com.

Wat is er nog meer te doen in de Westhoek voor gezinnen?

In dit blog een selectie van wat wij gedaan hebben in de Westhoek. Maar deze regio heeft nog een stuk meer te doen voor kinderen. Zo zijn er behalve de door ons beschreven speurtochten en fietstochten nog veel meer mogelijkheden. De Westhoek heeft een eigen pretpark (Bellewaerde) en Plopsaland de Panne ligt ook vlakbij. Sowieso kan je een bezoek aan de Westhoek natuurlijk eenvoudig combineren met de westkust of zelfs met de Franse kust met stadjes zoals Duinkerke en Bray-Dunes.

Op de site van toerisme Westhoek kan je nog veel meer tips vinden voor de regio. Wat je sowieso moet doen tijdens een bezoek aan de Westhoek met kids is het leuke doe-boek ophalen. Een boek vol puzzels, zoek-de-verschillen en weetjes over de regio. Kinderen tot 12 jaar kunnen ook een Westhoek armbandje krijgen en die geeft weer gratis toegang tot veel musea en bezienswaardigheden.

Ons bezoek aan de Westhoek werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Westhoek die activiteiten, enkele maaltijden en overnachting voor ons organiseerden. Andere activiteiten zoals diverse musea bezochten we op eigen initiatief en kosten. Zoals je van ons gewend bent gaan we alleen samenwerkingen aan waar we volledige redactionele vrijheid hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top