Home / Voorbereiding / Producten / Buggy of kinderwagen mee in vliegtuig? Onze tips

Buggy of kinderwagen mee in vliegtuig? Onze tips

Op vakantie met een baby of peuter en wil je een buggy of kinderwagen mee in vliegtuig? Hier moet je rekening mee houden.

Bij welke maatschappijen mag je een kinderwagen of buggy meenemen?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen maar niet bij allemaal. Het maakt ook nog uit of je met een baby vliegt of met een peuter die al een betaalde stoel heeft. Soms moet je kiezen of een buggy of een Maxi Cosi. Onze tip: lees goed de algemene voorwaarden en als het niet duidelijk is stuur een e-mail voordat je een ticket boekt. De meeste populaire Nederlandse maatschappijen zetten we alvast voor je op een rijtje.

WieMet baby 0-2
KLMOpvouwbare buggy (tot gate)/kinderwagen(ruimbagage)
en een autostoeltje
TUIParaplubuggy (kleine buggy) of Maxi Cosi
TransaviaOpvouwbare buggy tot 7kg anders kinderwagen
als ruimbagage. Additioneel een goedgekeurd autostoeltje
Corendon Opvouwbare buggy (tot gate) of kinderwagen(ruimbagage). 

Kinderwagen of buggy wat is handiger

Een kinderwagen is het de enige optie wanneer je kindje nog niet rechtop kan zitten en nog in een bak slaapt. Ook wanneer je naar bestemmingen gaat met een minder dan ideaal wegdek is een kinderwagen nou eenmaal een stuk comfortabeler dan een buggy. Op onze reis naar IJsland met baby vlogen we met Icelandair, een maatschappij waarmee je een kinderwagen kunt meenemen. Vanwege de ongelijke paden daar hebben we hier ook voor gekozen.

buggy mee in vliegtuig?

Zodra je kindje echter wel rechtop kan zitten kan je ook kiezen voor een buggy. Dit is op je vakantie misschien wat minder comfortabel maar heeft wel andere voordelen. Bij bijna elke maatschappij kan je een buggy meenemen, Een buggy mag in onze ervaring eigenlijk altijd mee tot aan de gate, je kindje kan er dus ook op het vliegveld nog lekker inzitten, en bovendien zijn buggy’s goedkoper. Natuurlijk is het vervelend als je buggy beschadigd raakt tijdens de vlucht maar dit is minder erg dan wanneer het om een kinderwagen gaat.

Voor sommige bestemmingen heb je ook voldoende aan alleen een babydrager. Bijvoorbeeld wanneer je toch niet veel gaat lopen of wanneer je weet dat de stoepen zo slecht zijn dat een buggy of kinderwagen er toch niet goed kan rijden.

kinderwagen mee in vliegtuig?

Beschermhoes kopen

Buggy of kinderwagen mee in vliegtuig, in beide gevallen kan je niet zonder goede beschermhoes. Er zijn legio verhalen van gezinnen die op de bestemmingen aankwamen en erachter kwamen dat hun buggy beschadigd is. Gelukkig is dit onszelf niet overkomen. We hadden in eerste instantie geen beschermhoes voor onze kinderwagen maar de dame die onze bagage aannam op Schiphol raadde dat enorm aan. Toen kochten we dus halsoverkop op Schiphol (dus duur) nog een hoes. Zonde van het geld zeker omdat deze maar een vakantie meeging. Ik adviseer je dan ook je beschermhoes van te voren aan te schaffen.

Zo heeft bol.com een universele reistas voor bugggy’s en voor verschillende types kinderwagen kan je gebruik maken van een Stokke Prampack.

buggy mee in vliegtuig?
Lekker slapen in Ho Chi Minh Stad in een goedkope maar fijne buggy.

Kinderwagen of buggy toch kapot na vlucht

Je hoeft alleen maar even te googlen op “buggy kapot vliegtuig” en je zult genoeg verhalen tegen komen van pechvogels. Het lijkt alsof vooral bij lowcost airlines er wat minder zorgvuldig om wordt gegaan met je eigendom.

Mocht dit je toch overkomen dan is het heel belangrijk dat je direct op luchthaven waar het gebeurd is een rapport laat opmaken. Je kunt proberen de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk te stellen maar het is veel makkelijk en sneller om direct naar je reisverzekering te gaan. Juist daarom is het belangrijk om dit rapport te hebben zodat ze ook weten dat het echt op het vliegveld geconstateerd is en je buggy niet elders kapot is gegaan.

buggy mee in vliegtuig?

Speciale reisbuggy aanschaffen

Inmiddels zijn er een aantal speciale reisbuggy’s op de markt. Niet goedkoop, maar dan krijg je wel een super lichtgewicht buggy (minder dan 5 kilo) die heel klein opvouwbaar is. Sommige merken zijn zelfs zo klein dat ze mee mogen als handbagage in het vliegtuig en je ze als schoudertas kunt dragen. Lees ons overzicht met de beste reisbuggy’s voor een vliegvakantie.

Goedkope buggy kopen voor op vakantie

Voor onze reizen na Ijsland zoals de vakantie naar Cambodja en Thailand en onze reis naar Panama hebben we een goedkope buggy aangeschaft. Een die prima is voor op reis maar waarbij het ook geen drama is als die kapot zou gaan of gejat wordt.

kinderwagen mee in vliegtuig?
Mama moest hard werken om me over dit “pad” vooruit te duwen.

Er zijn een paar dingen om op te letten:

 • Stevige wieltjes voor al die ongelijke wegen en stoepen.
 • Klein op te klappen, moet ook meekunnen in de bus en eventueel vastgebonden op je rugzak
 • Goede zonnehemel, je wilt geen verbrand kindje
 • Lichtgewicht (zie regels luchtvaartmaatschappijen)
 • Goedkoop

Er zijn al buggy’s voor €30 euro maar die hebben bijvoorbeeld geen zonnekap en die zijn zo basic dat je kindje er ook niet echt lekker in slaapt maar voor €50-€75 euro kan je een perfecte reisbuggy vinden.

Wij hebben zelf een Mamas & Papas buggy, maar dit model bestaat niet meer, andere goedkope buggy’s die aan deze eisen voldoen zijn de kidsriver, de topmark of safetyfirst.

buggy mee in vliegtuig?

Dit blog verscheen voor het eerst in 2015 en is daarna regelmatig geüpdatet.

10 gedachten over “Buggy of kinderwagen mee in vliegtuig? Onze tips”

 1. Tip: laat de banden leeglopen als je een kinderwagen moet inchecken. Door de luchtdruk kunnen de binnenbanden ontploffen en kom je met lekke banden op de plaats van bestemming.

 2. Wij hebben een mooie Hamilton buggy gekocht, die zich zelf inklapt..
  Echt geweldig..En mag ook mee als handbagage…
  Deze buggy heeft extra breed zitvlak voor het kind en rijd echt geweldig

 3. Afgelopen maand zijn wij met easyjet van AMS naar kroatie gevlogen met onze baby van 10 maanden. Ondanks alle zorgen konden we onze joolz kinderwagen (onderstel en zitgedeelte) meenemen tot de gate. Daar werd deze ingecheckt als ruimbagage en na afloop bij de odd size luggage deze weer opgepikt. Perfect gegaan. Ook mocht gratis de maxicosi mee. Deze taggen ze op schiphol bij de incheckbalie, waarna je m afgeeft bij de odd size luggage. Erg tevreden dat alles op rolletjes liep bij zo’n low cost airliner.

 4. Wij zijn met de kleine nu verschillende keren met het vliegtuig gegaan. Eerst met de ik de kinderwagen van Mutsi, die viel uit elkaar voordat we gingen vliegen (bij de tweede reis). Toen zijn we niet kunne gaan omdat de kleine van 5 maanden onvoldoende rechtop kon zitten om snel op t vliegveld een buggy te kopen. Ook was het winter en de bestemming was Ierland, niet handig voor zo’n kleintje zonder de warme wagen met de regenkap.
  We zijn in januari nog naar Parijs geweest, toen was de kleine man 7/8 maanden met de Stokke kinderwagen in de Prampack. We hebben alle wagens met verschillende maatschappijen mee mogen nemen tot aan de gate, ook de Stokke die uit twee delen bestaat. Omdat de douane een enorm gedoe was, alles door de scan in losse delen. Heb ik op de terug reis de wagen meteen ingecheckt en op t vliegveld de kleine in de draagzak. Stuk makkelijker reizen dan de wagen bij de gate nog inpakken en alles door de scan. Hoewel de baby ook uit de zak moest en de draagvlak door de scan en zijn jasje. Ook een gedoe maar minder dan de wagen uit elkaar halen met een baby op de arm.
  We gaan in mei weer een poging wagen naar Ierland, dit keer met een buggy. Dan is hij een jaar en het is lente. Gaat helemaal goed komen. Ik ga wel nog zo’n hoes kopen voor in de bagage. Met alle tips van hier een buggy gekocht van Koelstra, zover ik kon zien lichtste in gewicht, grote zonnekap en makkelijk in te klappen. Wel iets duurder dan gehoopt, 149,0 dus toch maar groei op letten.

 5. De Bugaboo is weliswaar groter,maar ik vond ‘m wel altijd véél fijner dan een buggy. We hebben er flinke tochten -off road wandelend- mee kunnen maken in de Alpen (vanwege de veel fijnere wielen), maar ook in Turkije. Alleen in die dolmusjes was het nooit heel handig. En het grote voordeel is dat je het met 1 hand kunt duwen en je andere kind (als je die hebt) een handje kunt geven. Met een buggy lukt dat niet.
  Toen ik (een paar jaar later) uiteindelijk in mijn eentje met 2 kinderen op pad ging (en de jongste nog steeds graag in de buggy zat) heb ik helemaal geen wagen meer meegenomen omdat ik anders alleen al voor een trolley geen hand meer vrij had.

 6. Wij hebben met verschillende Turkse airlines (ook charters) de Bugaboo mee mogen nemen. Ook een Bugaboo én een buggy (voor 2 kinderen dus). Maar zoals jij ook al zegt: er wordt inderdaad niet altijd al te voorzichtig mee omgegaan en we hebben ‘m wel eens in meerdere onderdelen (‘Hé, daar gaat een wiel, is dat niet die van ons?’) terug moeten vinden. Uiteindelijk kwam het altijd goed. Wel moest die hele Bugaboo ook een keer door de X-ray. Helemaal uit elkaar, alle losse dingen eraf, van lees boekje aan koordje tot tasje aan de stang. Best even een gedoe als je een dreumes op je arm hebt (omdat ze in de ik-wil-niet-staan-en-nee-ook-niet-op-de-grond-zitten-fase zit) en eentje in je buik, maar goed, je vergeet het ook snel weer.

  1. Wat fijn om te lezen dat een bugaboo mee mag in het ruim van het vliegtuig. Zaten hier al te twijfelen of het wel of niet zou mogen. Vooral omdat de kleine van 8 maanden er heerlijk in zit en ligt.
   Wij vliegen as donderdag 6 oktober 2016 naar marmaris.

   1. Volgende week gaan wij naar Kos met onze baby van bijna 3 maanden. Voor op de bestemming zelf willen wij graag onze kinderwagen met reiswieg meenemen. Vanaf het vliegveld hebben wij een transfer van 30 minuten en ons hotel bevind zich 3 km buiten Kos-stad dus ook hiervoor zullen wij gebruik maken van het ov. Wij twijfelen of we dus ook de maxicosi mee zullen nemen… Wat adviseer je? Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top