Nina Schuyffel (30) reisde 7 weken lang met haar man en zoontje van net 1 per camper door Nieuw-Zeeland. Aan GezinopReis vertelt ze haar verhaal en zet ze haar tips op een rij. Meer tips check dit blog met 10 reistips in Nieuw-Zeeland.
Nieuw-Zeeland met een baby
Nieuw-Zeeland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je gaat reizen met een baby. De reistijd is enorm en het tijdverschil met Nederland is 12 uur – niet ideaal voor de jetlag. Toch hoefden mijn man en ik niet lang na te denken toen we ons, al googelend, aan de talloze plaatjes van prachtige bergtoppen en oneindige vergezichten vergaapten. Toegegeven: de reis ernaartoe is zwaar. Maar als je er eenmaal bent, word je beloond met een adembenemende natuur die je nergens anders ter wereld zult vinden.
Nieuw-Zeeland is erg makkelijk te bereizen
Nieuw-Zeeland is erg goed toegerust op reizigers. Zeker als je– zoals wij – gewend bent aan backpacken in minder ontwikkelde landen, zul je dit land een verademing vinden. Het is er veilig, de infrastructuur en de accommodaties zijn goed en er zijn overal (schone!) openbare toiletten en informatiepunten. Verdwalen kan bijna niet, want bij de meeste wandelingen zijn de routes duidelijk uitgestippeld. Bovendien staat er vaak ook nog bij hoe lang je ongeveer over een hike doet. En dat is wel zo prettig met een kleintje op je rug.
Nieuw-Zeeland met een camper
De meeste reizigers ontdekken Nieuw-Zeeland per camper – een perfect vervoermiddel om in alle vrijheid van plek naar plek te trekken. Populaire camper verhuurders zijn: Maui, Britz, Jucy en Happy Campers. De verhuurbedrijven hebben vestigingen in elke stad in Nieuw-Zeeland, waar je terecht kunt als er iets kapot is. Ze zijn altijd bereikbaar en geven goede instructies, en de campers zijn over het algemeen van goede kwaliteit. De huurprijs is afhankelijk van het type camper en kan variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s per dag.
Vooraf een kampeerplek reserveren is niet nodig. Er zijn veel campings in Nieuw-Zeeland en er is altijd wel plek. Wij raden aan om Campermate te downloaden. In deze app vind je niet alleen campings, maar ook supermarkten, benzinestations, toiletten en meer.
Hoewel campings in Nieuw-Zeeland verschillen in kwaliteit, hebben ze bijna allemaal een gemeenschappelijke keuken, een wasservice, schone douches en een speeltuintje. De kosten voor een kampeerplek liggen tussen de 30 en 60 dollar (ongeveer 18 tot 35 euro) per nacht voor twee volwassenen. Kinderen onder de vijf jaar hoeven meestal niet te betalen. Naast betaalde campings zijn er ook free campings (je kampeert dan midden in de natuur) en DOC-campings, die in beheer zijn van de Departement of Conservation: er zijn hier geen faciliteiten, je betaalt meestal alleen voor het onderhoud.
Tips voor gezinnen die met een camper door Nieuw-Zeeland willen reizen
Neem de tijd
Nieuw-Zeeland wordt vaak (onterecht!) nog gezien als een aanhangsel van Australië. Reizigers doen dit land er ‘een beetje bij’ tijdens een bezoek down under. Jammer, want Nieuw-Zeeland is een heel ander land dan Australië. Het heeft een eigen cultuur en er is genoeg te zien. Neem daarom lekker de tijd. Zeker met kinderen, die over het algemeen niet uren achter elkaar willen rijden, is het fijn om geen haast te hebben. De kans is klein dat je snel weer in Nieuw-Zeeland bent en het zou zonde zijn als je hoogtepunten zoals Milford Sound (wat best een eindje rijden is) over moet slaan. Wij trokken zeven weken uit voor onze camperreis en hadden zelfs langer willen blijven.
Fight the jetlag
Boek de eerste dagen een hotel zodat je baby kan wennen aan de jetlag. Je wilt niet met een camper in de middle of nowhere zitten als je kind ‘s nachts klaarwakker is en wil spelen. De meeste reizigers beginnen hun tocht in de Auckland en reizen van het Noordereiland naar het Zuidereiland. Wij hebben het andersom gedaan en begonnen in het wat rustigere Christchurch. Dit vonden wij ideaal, omdat we ons in alle rust konden voorbereiden op de camperreis. Bovendien was het een welkome afwisseling om na zeven weken in de natuur, nog een paar dagen in de bruisende stad Auckland te verblijven.
Huur een camper met wc
Nieuw-Zeelanders zijn niet zo fan van reizigers die hun behoeften doen in de natuur. Probeer daarom, als het kan, een camper met wc te boeken. Met een zogeheten selfcontained vehicle word je nergens geweigerd en kampeer je op de mooiste plekken, want je mag op elke free camping in de natuur staan. Onze favoriet was Lake Pukaki, een prachtig blauw meer waar je op uitkijkt zodra je de camperdeur opendoet. En Lake Hayes: in dit meer is het lekker zwemmen en je camper staat hier mooi beschut tussen de bomen. De DOC-camping bij de indrukwekkende Mount Cook is ook mooi. Vanuit hier starten meerdere wandelingen.
Bereid je goed voor
Controleer van tevoren zorgvuldig hoe de camper er precies uit ziet. Waar slaapt je kindje? Bovenin? En zit er dan een plank voor zodat hij er niet uitvalt? Is er een magnetron voor het opwarmen van flesjes of hapjes, of een gaspitje dat ook werkt als de camper niet is aangesloten op stroom? Is er genoeg opbergruimte voor spullen die je niet constant nodig hebt, zoals de buggy? Het is lastig in te schatten, dus bel ze vóór je reis op en vraag om meer foto’s als je op de website niet genoeg duidelijkheid krijgt.
Pak licht en slim in
In een camper kun je niet te veel meenemen. Veel kleding is sowieso niet nodig, aangezien je op elke camping wel een wasje kunt draaien. Pak ook niet te veel speelgoed in: er is onderweg genoeg te doen en te zien en veel campings hebben in de algemene lounge area een speelhoek voor kinderen ingericht. De volgende spullen zijn wel handig om mee te hebben:
Een rugzak waar je kindje in past, zodat hij lekker om zich heen kan kijken tijdens de vele wandelingen die je in Nieuw-Zeeland zult maken. Hiken is hier een van de hoofdactiviteiten: in elk plaatsje zijn wel een paar lange of korte routes uitgestippeld. Erg populair is de Abel Tasmas Coast Track, een meerdaagse wandeling langs de kust waarbij je overnacht in hutten (ook leuk voor korte stukjes). Wij vonden ook de wandelingen rondom Wanaka Lake heel mooi. Wanaka zelf is een heel mooi en gezellig plaatsje; hier kun je je zeker een paar dagen vermaken. Verder op de lijst:
- Een aantal grote hydrofiele doeken, handig om te gebruiken als lakentje, handdoek, speelkleed, zonnescherm over de buggy, verschoonkleed, etc.
- Een goede hoed en beschermende kleding tegen de felle zon.
- Een warme trui. Ook in de zomer (december t/m februari) kan het in Nieuw-Zeeland erg afkoelen.
- Een opvouwbaar kinderbedje dat je gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Wij hadden de Deryan Travel Cot: een tentje dat heel handig is voor in de camper, omdat je kindje daar niet uit kan vallen.
Lees ook onze andere blogs over Nieuw-Zeeland met kinderen zoals onze tips voor camperreizen of het interview Australië en Nieuw-Zeeland met kids.
Hoi Nina, mooi verhaal! Wij willen ook naar Nieuw Zeeland voor 2 – 3 maanden met 2 kinderen van 3,5 en 1. Welke route hebben jullie aangehouden? Wat voor camper hebben jullie gehuurd? Wat waren jullie uiteindelijk kwijt voor 7 weken Nieuw Zeeland? Groeten, Andrea
Hallo,
Vraag wij willen 5 weken met een kind van 2,5’jaar naar nieuw zeeland. Welke route en bestemmingen raden jullie aan? Waar hebben jullie de camper gehuurd en hoe gingen jullie met een jetlag om?