Home / Inspiratie / Interview: 3 maanden Zuidoost-Azië met een peutertweeling

Interview: 3 maanden Zuidoost-Azië met een peutertweeling

Heerlijk met je gezin nog een paar maanden op reis net voordat school begint! Terwijl wij kozen voor Zuid-Amerika ging dit gezin naar Zuidoost-Azië met niet één maar twee peuters.

Een gezin dat van reizen houdt

Wij zijn Ivo (38), Marlieke (32) en tweeling Roos en Siem (4), samen vormen wij een gezin wat ontzettend van reizen houdt. Zoveel dat ik (Marlieke) dit jaar mijn baan op heb gezegd en een eigen magazine begonnen ben dat helemaal gericht is op reizen met kinderen. Benieuwd naar dit nieuwe magazine? Het verschijnt vier keer per jaar online en is gratis! Meer info op vind je op de Kleine Globetrotter.

Drie maanden Zuidoost-Azië

Voordat we kinderen hadden, gingen we minstens éé keer per jaar naar Azië op vakantie en maakten we al eens een reis van drie maanden door India, Nieuw-Zeeland, Cambodja en Vietnam. Toen ik in verwachting was, zeiden we al meteen tegen elkaar dat we zouden blijven reizen. Toen het uiteindelijk een tweeling bleek te zijn, gooide dit wel wat roet in het eten. De eerste twee jaar was het echt overleven en was een weekje weg in Nederland al een gigantische onderneming. Toen de tweeling bijna drie was waagden we de sprong en boekten we tickets naar Bali voor onze eerste verre reis. Het was een feest! Veel makkelijker en leuker dan we dachten, dat smaakte naar meer!

Een maand later boekten we onze tickets naar Azië voor een reis van drie maanden. De route werd gepland en eerste kerstdag 2017 zaten we in het vliegtuig richting Maleisisch Borneo.

We vlogen op Kuching op de Maleisische deelstaat Sarawak, een hele leuke kleine stad bleek later. We hadden een week om te acclimatiseren. Vanuit Kuching maakten we uitstapjes naar de jungle van het Bako National Park en naar het orang-oetan opvangcentrum Semenggoh waar we semi wilde orang-oetangs hebben gespot.

Na tien dagen Borneo vlogen we naar het vasteland van Maleisië. Hier bleven we een paar dagen in Kuala Lumpur, Ipoh, het eiland Pangkor en Georgetown. Vanaf het vasteland vlogen we naar Phuket in Thailand, waar we direct in een boot stapten richting Koh Yoa Noi. Hier hielden we tien dagen vakantie en genoten we van het echte eilandleven. Helemaal uitgerust vlogen we naar het noorden van Thailand, zo begonnen we in Chiang Mai en zakten we via Sukhothai af naar Bangkok.

Vietnam was onze laatste bestemming. Hier ontdekten we in dertig dagen het noorden van het land. Een aanrader! Vooral de mooie natuur in Phong Nga, Ninh Binh en Sa Pa is erg de moeite waard.

 Kleine zorgen voor niks

Van tevoren waren er wel kleine dingen waar we ons zorgen over maakten. Wat als we ziek worden? Of is het verkeer niet te druk in Bangkok? Wat als ik een van mijn kinderen uit het oog verlies? Allemaal onzin dingen bleek later! We zijn geen van allen echt ziek geweest. En de kinderen waren teveel onder de indruk van de drukte en de aandacht, dat ze dicht bij ons in de buurt bleven.

Maleisisch Borneo en Koh Yao Noi

We hebben twee echte verrassingen gehad tijdens onze reis. Maleisisch Borneo (Sarawak) vonden we echt boven verwachting mooi en de stad Kuching was heel kindvriendelijk met een grote, autovrije promenade. Het is er schoon en veilig. De mensen praten er ook nog een heel goed Engels. Wij hadden verwacht dat dit de moeilijkste bestemming van onze reis zou worden, maar niets bleek minder waar.

Zelfs de tocht naar de jungle van Bako National Park was makkelijk. Binnen een uur zit je van de stad in de meest mooie natuur, hier komen we zeker terug!

Daarnaast waren we ook blij verrast door het eiland Koh Yao Noi. Niet een typisch Thaise bounty eiland, maar daardoor nog lekker rustig. Doordat de bevolking Moslim is, heerst er geen ‘party cultuur’. Wel zo lekker als je met een gezin reist. Wij huurden hier tien dagen lang een scooter en ontdekten elke uithoek van het eiland. Een dikke vette aanrader voor wie eens een ander eiland wil ontdekken in Thailand.

Drie maanden lang 24 uur op elkaars lip

Drie maanden lang 24 uur op elkaars lip, dat is absoluut niet makkelijk. Sterker nog, dat is iets wat mij vies tegen viel. Ik keek van tevoren heel erg uit naar de quality time met mijn gezin. Maar ik had na een paar dagen al heel erg behoefte aan meer rust en ruimte om me heen. Dat zorgde soms voor irritaties. Niet zozeer tussen mijn man en mij, maar wel naar de kinderen toe.

Daarnaast is reizen met twee peuters van drie ook heel intensief. Bepaalde situaties kunnen ze nog niet goed verwerken en dat uitte zich bij ons in driftaanvallen. Vooral de eerste dag op een nieuwe plek bleek een uitdaging, dan werden alle grenzen maar weer eens opgezocht.

Inmiddels zijn we heel veel wijzer en weten we dat één van onze kinderen heel snel overprikkeld raakt in een nieuwe situatie. Meer rust inbouwen en goed voorbereiden op wat komen gaat lijkt de oplossing. We gaan er in ieder geval niet minder door op pad!

Onze favoriete accommodatie

Tijdens onze reis sliepen we op veel verschillende plekken. Als we een favoriet moeten kiezen, dan Nipah Guesthouse op Pulau Pangkor. Een klein guesthouse waar de creativiteit en de lol van afspat. En wat een lief gezin die de boel runt!

Ze hebben een klein zwembad voor verkoeling en een heel handig do it yourself ontbijt wat ideaal is met kinderen. Lekker op je gemak zelf bepalen hoe je je eieren, brood of pannenkoeken wilt. Ideaal!

Tip voor wie ook lang op reis wil

Spring in het diepe en ga! Accepteer dat het niet altijd rozengeur en maneschijn zal zijn. Dat is het thuis ook niet. Houd het tempo laag  en kies soms voor een appartement met meerdere slaapkamers zodat iedereen tot rust kan komen en zich terug kan trekken als het nodig is.

De ervaring die je hebt als gezin is onvergetelijk!

1 gedachte over “Interview: 3 maanden Zuidoost-Azië met een peutertweeling”

  1. Wat een heerlijk artikel om te lezen! Wij gaan zelf van half januari t/m half april door Thailand en Nieuw Zeeland reizen met onze twee kids (dan 2 en 4 jaar), inderdaad nog nét voor de leerplicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top