Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Carnaval in Panama

Carnaval in Panama

Wij vierden carnaval in Panama. Muziek, dans en gezelligheid tijdens de optochten en feesten. Dit is wel wat anders dan carnaval in Nederland, geen boerenkiel en houterige moves. Nee, carnaval in Panama is een swingende feestje voor alle leeftijden zoals je kunt zien in de video die we hebben gemaakt.

Carnaval in Panama stad

Wij kozen ervoor om carnaval te vieren in Panama stad. Zonder dochter hadden we misschien voor meerdere dagen gekozen maar nu leek Fat Tuesday met de grootste optocht ons een mooie dag om mee te maken.

In de loop van de middag gingen we naar Avenue Bilbao. Daar aangekomen stonden er al lange rijen om langs de politiecontrole’s te komen. Als buitenlander worden we eruit gepikt en mogen we doorlopen, ondanks dat we geen ID mee hebben, komen we na het beantwoorden van wat vragen het terrein op. Een klein kind mee hebben op reis geeft je soms echt een streepje voor.

We horen de pompende beats van dance en reaggeton en iedereen om ons heen is gekleed voor een pool party. Niet per se een pretty sight 😉

Carnaval panama
Carnaval panama stad
bilboa carnaval

Een dame loopt op ons af “gringa” en gooit zo een emmer water over onze dochter. Van de schrik weet ze niet hoe te reageren. We waren al gewaarschuwd voor deze Panamese gewoonte om carnaval met veel water samen te laten gaan. Die emmer is wel heel extreem maar een straal water uit een super soaker is in de warmte eigenlijk wel lekker fris. De mobiele podia waar artiesten optreden zijn vergezeld van tankwagens waar vanaf de dansende menigte constant nat wordt gespoten. Er is zelfs een schuimparty aan de gang.

Aan het einde van de middag zijn we weer terug en zijn alle kleine feestjes opgeruimd. Tijd voor de optocht! Het duurt best lang voor ze komen en onze kleine dame maakt van de tijd gebruik om nog even te slapen. Wij nemen nog maar een biertje en na een uur wachten zijn ze daar.

Carnaval panama
carnaval12

De carnavals queen zwaait uitbundig. De dansers volgen haar. De drummers gaan flink te keer om het ritme aan te geven. Spontane mensen uit het publiek springen op de weg en geven hun eigen showtje. Carnaval in Panama stad is echt een feest.

Er is ruimte genoeg langs de weg en niemand staat op elkaar. Er is wel beveiliging maar die gedragen zich ook heel gemoedelijk. Alle supersoakers zijn verdwenen. Hele families maken er een picknick van en de verkopers van bier, frisdranks en broodjes doen goede zaken. Opa’s en 0ma’s hebben klapstoeltjes mee genomen om allemaal goed te kunnen zien.

Ook de optocht is een en al verbroedering. Diverse Panamese bevolkingsgroepen hebben hun eigen wagen. De Chinezen in Panama en de Colombianen in Panama had ik nog wel verwacht. Maar de Egyptenaren, hoeveel zouden dat kunnen zijn?

panama carnaval
Carnaval panama

Het is een uur of twee later en donker wanneer de hele stoet voorbij is. De meeste groepen nemen even rust en maken zich dan op voor nog een ronde. Sommige wagens die we eerder op de dag misschien niet zo bijzonder vonden komen met verlichting helemaal tot hun recht.

Op het stuk weg waar de optocht niet komt is het nu ook een feest van jewelste. Gebraden kip, broodjes hamburger of popcorn overal is het druk. Het enorme podium is nu in gebruik genomen door bekende Panamese en internationale artiesten.

Carnaval panama
Carnaval panama

Praktische informatie Carnaval in Panama

In Panama zijn meerdere plekken waar het Carnaval uitbundig gevierd wordt. Zo hebben steden als Santiago en Colon (Bocas del Toro eilanden) hun eigen kleine optochten.

Waar carnaval vieren in Panama

Het kleine stadje Las Tablas op het Azuero schiereiland heeft echter het meest uitbundige carnaval van het land. Het benedendorp en het bovendorp zijn het hele jaar bezig om de mooiste creaties te maken. Wil je hier verblijven, dan moet je eigenlijk wel een jaar van te voren een hotel reserveren. Ook de hotels in de andere plaatsen op reisafstand van Las Tablas zitten vaak al weken van te voren vol.

Na Las Tablas is Panama stad de beste plek om carnaval te vieren. Ook hier geldt dat hotels sneller vol zitten. Omdat er zoveel keuze is kan je altijd nog wel wat vinden. Als je niet in een krot wil zitten of een paar honderd dollar wil betalen kan je beter van te voren reserveren. Check ook onze hotels in Panama.

Carnavalsvakantie

Ook in de rest van het land moet je rekening houden met carnaval want de week van te voren hebben de Panamezen carnavalsvakantie. In die week gaan ze zelf op pad dus het openbaar vervoer en alle hotels zitten veel voller, vooral op plekken zoals Bocas del Toro, Santa Fe, Santa Catalina, El Valle en alle stranden langs de Panamericana.

Andere tips

De carnavalsoptocht in Panama stad vindt plaats op Avenue Bilboa aan de Cinta Costera. Begin en eindpunt verschillen wel eens dus informeer ter plekke. Wil je zoals ons niet alle dagen gaan dan is het programma als volgt.

Zaterdag > De koningin wordt gekozen. Vaak spelen er overdag al live bandjes. ’s Avonds houden uitgaansgelegenheden speciale carnavalsfeesten.

Zondag > Vandaag is er een traditionele optocht waarbij de vrouwen de nationale kledij “pollera” dragen. Ook veel toeschouwers kleden zich traditioneel aan.

Maandag > Een kleine optocht en overdag is er weer muziek en optredens.

Dinsdag > Overdag muziek en optreden, ’s avonds een afsluitende grote optocht. Ook is er een openluchtconcert met bekende artiesten.

Denk verder aan een ID-kaart. Ga je overdag zorg dan voor een waterdichte tas om bijvoorbeeld je camera en een fris t-shirtje in te doen. Er zijn op het terrein mobiele dixies maar die zijn na een paar dagen enorm ranzig. Drink niet te veel en neem in ieder geval zelf WC-papier mee.

Carnaval panama
Carnaval panama
Carnaval panama
Carnaval panama
Carnaval panama
Carnaval panama
Carnaval panama

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

4 gedachten over “Carnaval in Panama”

 1. Wat een goeie tips allemaal, super leuk om te lezen. Moest je voor de optocht een ticket kopen/reserveren?

  1. Super leuk! Ik ben er dit jaar bij aanwezig.
   In welke stadsgedeelte raad je aan om een overnachting te boeken? Vind dat zeg lastig om op voorhand te bepalen qua veiligheid als vrouw alleen en zo met drukte van de carnaval en ook events in de avond.

   Dankjewel!

   Liefs Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top