Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Watervallen en andere bezienswaardigheden in El Valle de Anton, Panama
El valle de Anton

Watervallen en andere bezienswaardigheden in El Valle de Anton, Panama

El Valle, Panama of officieel El Valle de Anton. Het is een rustig dorpje in het hoogland omringd door bergen, of eigenlijk de resten van de kraterrand van een gigantische vulkaan. Drie kwartier vanaf de Panamaricana, die langs de kust loopt, heerst hier een ander klimaat. Wij bezoeken El Valle met onze peuter dochter. We bezoeken naast de bekende bezienswaardigheden van El Valle dus ook enkele plekken die speciaal leuk zijn voor wie El Valle met kinderen bezoekt.

El valle de anto winkeltje met souveniers

Het is in El Valle de Anton aangenaam genoeg om overdag, wanneer de zon schijnt, in het zwembad te liggen maar ’s nachts koelt het zo af dat je lekker onder een dekbedje wilt kruipen. Tropische planten worden afgewisseld met naaldbomen, voor de huizen staan heggen vol bloeiende bloemen in knalkleuren zoals fuchsia, roze, oranje en wit.

De smalle weggetjes zijn het speelterrein van de vele dorpshonden en paarden. Komt er al iemand langs, dan wordt er vriendelijk gegroet. Er is niet heel veel te doen anders dan wandelingen maken in de omgeving naar de metershoge watervallen of naar een natuurlijke vijver die uitnodigt tot een duik.

El Valle de Anton kerkje

Het dorp is behoorlijk uitgestrekt en er wonen relatief veel expats of Panamezen die hier een tweede huis hebben. In het weekend is het dan ook veel drukker dan door de week. In tegenstelling tot veel steden in Midden-Amerika ontbreekt een Plaza Central. In El Valle zijn langs de doorgaande weg een aantal restaurants te vinden, plus de supermarkt, banken en de lokale markt. Ook is er een marktje om souvenirs in te slaan.

Bezienswaardigheden El Valle Panama

De Chorre El Macho

De Chorro el Macho waterval, oftewel de mannelijke waterval, is de hoogste in El Valle. Het is een eindje buiten het dorp, maar omdat we met een huurauto door Panama reizen is dat geen probleem. Anders kan je een taxi nemen of met een busje gaan. Bij de ingang kunnen we ook kiezen om te gaan ziplinen. Erg verleidelijk, maar we houden het deze keer bij de wandeling naar Chorro el Macho, de grote waterval.

Chorre El Macho el valle
Chorre El Macho el valle

De entree is redelijk prijzig ($7,50 p.p.) en we lopen zo’n 5 minuten door de jungle. Een korte route door het bos gaat over twee hangbruggen en komt dan bij het uitkijkpunt op de 115 feet (35m) hoge waterval. Volgens de Lonely Planet zou die 85 meter zijn maar dat is vast een tikfoutje. Een kleine tegenvaller, maar dat maakt het tochtje niet minder mooi.

We kijken tijdens het lopen goed rond of we dieren zien (met name boomkikkers) maar behalve de vlinders zien we niks. Rtsjjj, wat is dat voor een geluid? Onze dochter kijkt omhoog en daar vliegt zomaar een mens over ons heen. Ze is niet heel erg onder de indruk van deze vreemde vogels.

Chorre El Macho el valle

Na de wandeling gaan we naar het waterbad dat ze hier hebben gemaakt. Het is best wel koud dus ik blijf lekker aan de kant, maar Marcel en de baby gaan wel het water in. Eerst zijn we nog alleen maar later komen er heel veel kinderen spelen.

Chorre El Macho el valle

Praktische informatie: Helaas zijn de lagoon onder waterval en de plekken dicht bij de waterval niet meer toegankelijk. Mocht je dit lezen op Google, dan zal deze informatie niet up-to-date zijn. Denk altijd aan je veiligheid. Ziplinen kost 65 dollar voor de volledige tour of 20 dollar voor een verkorte versie. Voor een beter beeld van de wandeling bekijk dit 45 seconden filmpje! De wandeling is voor kinderen die al zelf kunnen lopen, wat minder interessant.

Chorro de Las Mozas

Nadat we genoeg gebadderd hebben, gaan we naar de Chorro de las Mozas waterval oftewel de meisjeswaterval. Eigenlijk is het meer een stroomversnelling. Deze plek is echt levendig met picknickende families.

Chorro de Las Mozas

Om te zwemmen is het ook een stuk mooier, we zitten midden tussen de natuur. De rivier kabbelt kalm en de wind ruist door de bomen. Daartussen klinkt het gelach van spelende kinderen en in de verte heeft een auto de radio aanstaan. Hier ga ik wel het water in, er is een ondiep gedeelte waar zelfs onze babydochter kan staan. Zo’n blonde baby is best interessant en al snel moet ik allemaal vragen beantwoorden van kinderen. We oefenen ook onze talen, ze tellen in het Engels tot 20 voor mij en ik doe hetzelfde in het Spaans. Wat een fijn plekje.

Praktische informatie: Entree 1 dollar p.p. betaal je bij de toegangsweg. Bereikbaar met taxi of huurauto.

Chorro de Las Mozas el valle

Pozos Termales

Behalve de bovengenoemde watervallen zijn er ook nog echte warme baden: de Pozos Termales. Deze twee thermale baden bieden heerlijke ontspanning, naast de prachtige omgeving geniet je ook van een moddermasker. Volwassenen betalen 7 dollar en kinderen tussen de 6 en 12 jaar 4 dollar.

Een wandeling die je in de omgeving kunt maken brengt je naar de “vierkante bomen”, bomen die niet helemaal rond zijn, maar ook niet helemaal vierkant. We gaan hier nog heen, maar de informatie in de Lonely Planet is vrij onduidelijk. Uiteindelijk komen we erachter dat je bij hotel La Campestre binnen moet informeren. Voor 2 dollar doen ze dan het hek op hun terrein voor je open waar een pad naar de bomen loopt. Het is dan alleen al te laat op de dag om dit nog te doen.

Piedra Pintada

Een andere optie is een wandeling naar de getekende rots (Piedra Pintada) met geometrische tarieven. Let wel op hier wordt gewaarschuwd voor inbraak in huurauto’s dus dit is het beste te doen met het openbaar vervoer.

El Nispero dierentuin en botanische tuin El Valle

Ten slotte bezochten wij nog de dierentuin in El Valle. Deze is vooral leuk als je Panama met kinderen bezoekt of wanneer je een bijzondere interesse hebt in kikkers omdat je hier diverse zeldzame exemplaren kunt zien.

El Nispero dierentuin en botanische tuin  El Valle

El Nispero is een kleine dierentuin in El Valle. Mooi gelegen in het groen zijn er verschillende dieren maar vooral veel vogels te zien. Als je Panama met kinderen bezoekt, is dit leuk om naar toe te gaan maar anders zou ik het niet aanraden. De ruimtes voor de dieren zijn naar Nederlandse begrippen echt wel klein. Een beetje zielig om de dieren in een paar stappen door hun kooien te zien lopen.

El Nispero dierentuin en botanische tuin  El Valle
El Nispero dierentuin en botanische tuin  El Valle

Als je echter een speciale belangstelling hebt voor kikkers, dan is een bezoek wel de moeite waard, want de dierentuin heeft enkele zeldzame exemplaren die in het wild nauwelijks te vinden zijn. Het terrein zelf met veel bomen, bloemen en heldere watertjes is ook echt wel mooi.

El Nispero dierentuin en botanische tuin  El Valle

Butterfly Haven

Butterfly Haven is een kleine maar leuk vlindertuin in El Valle. Het Engels sprekende personeel kan je een rondleiding geven en informatie over de verschillende vlinders.

El Serpentario

Klein en duur slangen centrum. Alleen voor wanneer je alle andere bezienswaardigheden in El Valle de Anton al gezien hebt of bijzondere interesse hebt in slangen.

Hotels in El Valle de Anton

AirBNB El Valle

In El Valle hebben we onze eerste ervaring met Air BnB. We komen in een cottage terecht met twee slaapkamers in de tuin van een mooi huis. De foto’s deden het geen eer aan. We hebben een zwembad en een grote overkapte buitenkeuken. Wauw, wat een gave verassing! Superluxe, zeker voor de 42 dollar die het kost, een prijs die je normaal in Panama betaalt voor een standaard kamer.

el valle panama hotel
el valle panama hotel

Onze dame met de kleine hond en kat. Wanneer de klusjesman weggaat zijn we alleen, de eigenaar is er namelijk niet. Wel zijn er nog 2 waakhonden die indringers weg moeten houden. Eerlijk is eerlijk: het voelt niet helemaal lekker. Ons huisje kan niet op slot en er is dus alleen een hek.

el valle panama hotel

Hotel en hostels El Valle

Liever een hotel of een hostel in El Valle? Hostal La Casa de Juan is een populair en goedkoop hostel waar je ook nog een gratis een fiets kunt huren. Ze hebben er geen familiekamers. Ben je met je gezin op reis in Panama dan is The Golden Frog Inn is een populair hotel met zwembad in El Valle. Het heeft goede beoordelingen en ook een familiekamer. Lees hier meer reviews.

Een andere goed optie voor gezinnen is het Crater Valley Boutique Hotel. Met zwembad, speeltuin en diverse familiekamers.

Praktische informatie El Valle de Anton

El Valle is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Panama stad. Er is een directe bus vanuit Panama Stad vanaf het Albrook Busstation. Met de een huurauto is het eerst ongeveer anderhalf uur over de Panamericana en dan nog een half uur de bergen in.

Lees ook ons blog El Valle, Boquete of Sante Fe, welk bergdorpje moet je kiezen.

El Valle de Anton

Wij kozen El Valle als eerste stop tijdens onze Panama-rondreis. In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Het is een goede plek om van je jetlag af te komen. De 11 uur durende vlucht naar Panama is de langste tot nu toe met onze dochter. We maken nog gebruik van het babytarief maar hopen op een vrije plek.

Gelukkig zit het vliegtuig inderdaad niet helemaal vol. Bij het boarden is mevrouwtje een beetje hangerig, want het is al dutjestijd geweest maar eenmaal opgestegen is er veel te veel te zien. Ze wil spelen, mensen bekijken, door de gangen lopen, filmpjes kijken, snoepjes bietsen bij het cabinepersoneel en uit het raam gluren. Uiteindelijk valt ze uren later total-loss in slaap om na een paar uur slaap weer vrolijk verder te gaan. We zijn super trots op haar want behalve bij een onverwacht luchtzak tijdens het landen hebben we geen traantje gezien terwijl we toch pas om 23 uur Nederlandse tijd aankomen. Lees ook onze tips over jetlag bij een baby.

Bezienswaardigheden el valle markt

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Dit blog is geüpdatet in 2022, lees ook onze andere blogs over Panama.

2 gedachten over “Watervallen en andere bezienswaardigheden in El Valle de Anton, Panama”

  1. hllo,
    Is het mogelijk om de naam en het adres van de air b en b waar jullie geslapen hebben in El Valle door te geven? Ziet er namelijk prachtig uit. En wat een leuk reisverslag!
    Groet Cora

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top