Geen stress op Bastimentos in eilandengroep Bocas del Toro

1

Geen stress, geen gemotoriseerd vervoer, alleen voetpaden die je naar de mooiste stranden brengen. Dat is Bastimentos eiland, één van de eilanden van de Bocas del Toro archipel in Panama.

Het eiland ligt maar 10 minuten met de boot vanaf hoofdeiland Colon, maar je belandt in een heel andere wereld. Van een partyplace naar een authentiek Caraïbische dorpje, zeker wanneer je zoals wij in het enige stadje Old Bank verblijft. Houten huizen gebouwd op palen, geverfd in primaire kleuren met trapjes die leiden naar een veranda. Muziek schalt uit de ramen en de big momma’s hangen over het balkon te kletsen met de buurvrouw. Een hond rekt zich nog eens loom uit en neemt het hele pad in beslag tot hij wordt weg gejaagd door de spelende kinderen.

Bastimentos

Bastimentos

Bastimentos

Onze bijna twee jaar oude dochter stapt er met verwondering rond. Er is ook zoveel te zien, hier een kip, daar een jong katje. Uiteindelijk bereiken we het einde van het pad en staan we aan de zee.

We hebben onze huurauto op het vaste land achtergelaten en voor even onderbreken we onze roadtrip in Panama en gaan we weer door het leven als backpackers. We delen een houten bungalow en badkamer met koud water met twee andere groepjes reizigers. We koken ons eigen potje in een mini-keukentje en brengen heel wat uurtjes door in een hangmat. Het leven zou perfect zijn als onze kleine dame niet enorm misbruik maakte van de situatie door bij ons in bed te willen slapen. Ze heeft goed door dat we haar nu niet laten gillen of huilen. Zo’n knuffelig meisje dat tegen je aan kruipt is heel gezellig maar nacht na nacht behoorlijk vermoeiend.

Bastimentos

Bastimentos

Red Frog Beach Bastimentos

Niet dat we een enorm actief programma hebben. We gaan vooral op zoek naar enkele van de mooiste stranden van de archipel. We zijn onder de indruk van Star Fish beach op Isla Colon maar Bastimentos heeft zeker ook heerlijke plekjes. We nemen een bootje naar de Red Frog beach, na een korte wandeling door de mangroven en het bos staan we op een prachtig uitgestrekt strand. Het water is glashelder en de visjes dartelen rondom je voeten. Het is niet echt een zwemstrand omdat er hier veel riptides voorkomen en de golven behoorlijk heftig zijn. Rode, gele en groene vlaggen geven een indicatie van de veiligheidssituatie. We zoeken het enige groene plekje op waar toevallig ook net een enorme boom voor schaduw zorgt. Een fijn plekje voor onze dreumes om met de schepjes en vormpjes te spelen, dat is leuk maar ze is wel panisch om vieze voeten te krijgen. Gek kind, haar hele hoofd en lichaampjes onder het zand is geen probleem maar zand tussen haar tenen is “bah!”

We gaan op zoek naar de rode kikkers waar het strand naar vernoemd is maar kunnen ze niet vinden. Ze zitten ook rond onze bungalow dus uiteindelijk zien we ze toch. De kikkers zouden het strand verlaten omdat er hier steeds meer gebouwd wordt. Een paar jaar geleden was er niks maar nu zijn er diverse hotels aan het strand.

Bastimentos red frog strand

Bastimentos strand

De Duivels van Bastimentos

‘s Avonds wandelen we vaak nog even naar de boat dock waar ook een winkeltje en een klein parkje is. We kopen een koude cola die we opdrinken op een bankje verwarmd door de laatste zonnestralen. Dit wordt echter met de dag een gevaarlijkere bezigheid. Carnaval komt eraan en op bastimentos wordt de traditie van “Diablos” serieus genomen. Deze in duivelspak verklede mannen en kinderen zijn aan het begin nog lief maar worden met de dag agressiever. Met zwepen slaan ze mensen die binnen hun cirkel durven te komen. Een leuk spel voor de lokale jeugd die duivels uitdaagt en vriendjes in de cirkel duwen. Van een afstandje kijk ik graag naar het spel maar wanneer de ‘Diablos’ opeens een sprintje zetten richting een groepje toeristen waar ik (gelukkig zonder onze dochter) ook sta te kijken, hol ik als een gillende keukenmeid snel weg. Zo’n zweepslag doet volgens mij best wel pijn. Na het Carnaval zullen de “Diablos” uitgedreven worden door een priester en iedereen die geslagen is mag wraak nemen door op haar beurt de duivels te slaan.

eiland Bastimentos

Bastimentos

Up in the Hill & Wizzard Beach

Een andere dag lopen we naar Up in The Hill, een organische farm en coffee shop waar biologische chocolade wordt verkocht. Tijdens de wandeling klimmen we omhoog en krijgen telkens een mooier uitzicht over het eiland tot we tussen de bossen verdwijnen. Een groot deel van het eiland is een National Park maar onze weg voert langs een mix van kleine landbouw en uit de kluiten gewassen tropische planten. Mevrouwtje wil zelf lopen dus de wandeling van misschien een kwartier duurt op haar tempo zeker een half uur. Regelmatig moeten we stoppen omdat er weer iets interessant te zien is. Mede daarom gaan we na onze chocolade-break weer dezelfde weg terug in plaats van een half uur (voor ons dus een uur) door te lopen naar Wizard beach. Later in de week op onze laatste ochtend gaat Marcel in de regen nog wel hardlopen en wat we al van onze bungalowgenoten hoorden, klopt helemaal. Ook Wizard beach is weer een prachtig strand en en omdat het niet zo makkelijk bereikbaar is, zijn er meestal maar een handjevol mensen.

Het is jammer om Bastimentos te verlaten, maar de regen maakt het vertrek wel makkelijker. We zien vrijwel niks en binnen een paar meter is het eiland uit ons blikveld verdwenen in een wolk van grijs. Dag mooi eiland, tot ooit weer ziens!

Bastimentos

Bastimentos

 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Ooh jullie hadden camera bij, ik durfde niet nadat twee mannen waren overvallen de dag ervoor (van het hotel naast het onze). Dus wijselijk enkel met zwemspullen naar wizard beach gewandeld. Zo mooi allemaal, en heerlijke versnaperingen in Up the Hill… daar veel kerstkadootjes gekocht. En geen overvallers gezien, al zou ik de eerste slechterik nog willen zien die een mama met kleuter overvalt. Maar goed, ik wilde geen onnodige risico’s nemen…

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.