Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Celje, een stad van legenden

Celje, een stad van legenden

Celje was voor ons maar een korte stop tijdens onze reis door Slovenië. We bleven er een kleine 24 uur omdat het op de route lag van Ljubljana naar Maribor en goed te combineren was met het waterpark in Laško.

We voelden ons er direct thuis; de hostel dame, de pizzeria, iedereen was zo gastvrij. De volgende dag zette die trend alleen maar door: “Is je dochter zes? Ach, we doen alsof ze vijf is, dan mag ze gratis.” En de meneer van het toerisme office die ons overlaadde met foldertjes en aanbood om wel even te bellen of een attractie toch echt nog niet open was.

Celje bezienswaardigheden
Celje bezienswaardigheden

In het autovrije centrum waren kinderen lekker aan het voetballen en rolschaatsen. De oude gebouwen in de stad zijn net zo mooi als die in Ljubljana en er zijn veel gezellige terrasjes en restaurants. Wat ik hier niet tegenkwam, en wat toch wel een verademing was na Ljubljana, waren de groepen toeristen en de overvolle straten. Hier had ik nog echt het idee zelf wat ontdekt te hebben. Ik hoorde alleen maar Sloveens op straat en kreeg alleen maar een Sloveense menukaart. Net voor we weggingen zagen we toch nog iemand met een selfie-stick, dus wie weet hoe lang Celje nog zo onontdekt blijft.

Celje bezienswaardigheden
Celje bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Celje

Romeinse resten in het tourist office

Bij het toerisme informatiecenter in Celje kun je een handige kaart krijgen en de openingstijden van diverse attracties in Celje checken. Dat niet alleen, want je kunt meteen een kijkje nemen in de geschiedenis van Celje. Onder het gebouw liggen namelijk de resten van een Romeinse weg en een mozaïekvloer.

Celje romeinen

Kasteel van Celje

Celje mag dan een “small town feel” hebben, maar het is na Ljubljana en Maribor toch de derde grootste stad van Slovenië. Het is een stad met een rijke historie en daar herinneren ze je graag aan.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Celje is ongetwijfeld het kasteel. Dit is het grootste middeleeuwse kasteel van Slovenië. Het werd bewoond door de graven van Celje die tijdens hun hoogtepunt een groot rijk hadden in dit deel van Europa. Velen daarvan spelen een rol in de legendes van Celje. Zoals het verhaal van Frederick II die zijn vrouw vermoorde zodat hij met zijn geliefde Veronika kon trouwen. Dat pakte niet goed uit want zijn vader die tegen dit huwelijk was, sloot Frederick een jaar lang op in de toren op en verdronk Veronika.

Kasteel van Celje
Celja Kasteel

Tegenwoordig is het kasteel een ruïne, maar de stevige muren en enkele torens zijn bewaard gebleven, waaronder de toren waarin Frederick II volgens het verhaal opgesloten zal hebben gezeten. In 1456 werd de laatste graaf vermoord en namen de Habsburgers het rijk en het kasteel over.

Celja Kasteel
Celja Kasteel

De belangrijkste reden om nu een bezoek te brengen aan het kasteel is toch vooral het uitzicht. Vanuit een heuvel kijkt het uit over de stad en de omliggende groene bossen. Er is ook een klein museum van martelwerktuigen maar dat heb ik met mijn dochter na een korte blik naar binnen overgeslagen. Fijner is het cafeetje met speeltuin in het kasteel.

Celja Kasteel

De wandeling omhoog naar het kasteel duurt ongeveer 1,5 uur. In de zomer gaan er bussen en anders kun je het beste een taxi nemen. Wij betaalden hiervoor namelijk nog geen drie euro. Voor de terugweg liepen we wel in een ruim half uur naar beneden. Na het eerste stukje is er alleen geen stoep meer en door de kronkelende weg is het lastig voor auto’s om door te hebben dat er ook wandelaars zijn. Gelukkig is de weg wel erg rustig. Er moet ook een wandelpad zijn maar we kwamen er pas later achter dat deze ongeveer halverwege aan de noordkant van het kasteel zou moeten beginnen en niet bij de ingang.

Museum voor Recente Geschiedenis & kindermuseum Herman’s Den

Ga je naar Celje met kinderen dan vind je het vast leuk om te weten dat Celje een kindermuseum heeft. Ze zijn er heel trots op dat ze volgens hun het enige kindermuseum in Slovenië zijn. Alhoewel ik tijdens onze vakanties in Slovenië toch genoeg andere gezinsvriendelijke musea ben tegen gekomen.

kindermuseum Herman's Den slovenie Celje
kindermuseum Herman's Den slovenie Celje

Van tevoren wist ik niet echt wat ik moest verwachten, maar het museum is vooral een verzameling speelgoed waarmee gespeeld mag worden, verspreid over een viertal kamers.

Mijn zesjarige dochter was hier natuurlijk helemaal blij mee, maar oudere kinderen zullen zich voor de poppen en het andere speelgoed misschien al snel te stoer voelen. Voor hen is er nog wel een ruimte met educatieve onderwerpen. Hier wordt uitleg gegeven over het gebruik van je zintuigen en over de aarde.

kindermuseum Herman's Den slovenie Celje
kindermuseum Herman's Den slovenie Celje

Het kindermuseum is gecombineerd met het Museum voor Recente Geschiedenis. Hier leer je over bijvoorbeeld over Celje van voor de Tweede Wereldoorlog tot nu, door middel van korte persoonlijke verhalen van mensen uit die tijd.

Celje museum van recente geschiedenis

Celje Regionaal Museum

Het Regionale Museum van Celje ligt verspreid over een aantal gebouwen in het stadje. Het is een aardig museum dat een indruk geeft van de ontwikkeling van Celje in de prehistorie en de middeleeuwen.

Celje regionaal museum
Celje regionaal museum

Er wordt op diverse plekken ook uitleg gegeven in het Engels, wat wel zo makkelijk is. Voor kinderen is het meeste niet zo interessant hoewel er her en der verspreid wel wat dingen voor ze te doen zijn, bijvoorbeeld een ridderpak aantrekken. We zijn vrij snel door dit museum heengegaan en hadden in minder dan een uur alles wel bekeken.

In 2020 gaat er nog een nieuw gebouw open waarin een Romeinse villa te zien zal zijn.

Celje regionaal museum
Celje regionaal museum

Stadspark, Tree House Celje en de Tempel van Hercules

Celje ligt aan de rivier de Savinja. Aan de overkant van de rivier bevindt zich een groot, groen stadspark. Wij zijn maar een klein stukje het park ingegaan. Zoek je een leuke speeltuin in Celje dan kun je die hier vinden, compleet met restaurantje voor de ouders.

Ook zit hier een ijsbaan waar een deel van het jaar geschaatst kan worden. Wil je een langere wandeling maken, loop dan naar de het City Forest Tree House. Deze boomhut is gebouwd als educatiecentrum en er is hier ook een avonturenspeeltuin voor kinderen. Check van tevoren de openingstijden bij het tourist office, want die zijn namelijk niet heel logisch. Toen wij er waren, was het bijvoorbeeld alleen in het weekend tussen 17:00-19:00 uur open.

In het park kan je verder nog de resten van de Tempel van Hercules vinden. Heb je tijd genoeg dan kun je zelf helemaal naar de top van het park lopen naar het 400m hoger gelegen kerkje van St Nicholas.

Celje bezienswaardigheden
Celje bezienswaardigheden

Wat te doen in de omgeving van Celje

Ook rondom Celje is er genoeg te doen. Voor een aantal van deze bezienswaardigheden heb je wel echt je eigen vervoer nodig. Wij waren tijdens deze vakantie op reis met de trein. Celje heeft een goede en frequente treinverbinding met Ljubljana en met Maribor. Laško is zowel met de bus als met de trein in minder dan twintig minuten bereikbaar.

Adventure park en rodelbaan Celjska Koca

Het klimpark is voor kinderen vanaf vijf jaar en die met hun armen bij 150cm kunnen reiken. Er zijn weinig vijf-jarigen die dat kunnen, dus realistisch gezien is het eerder geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven of acht. Kinderen tot 15 jaar mogen alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene. Er is hier ook een rodelbaan op wat in de winter een ski-slope is van 800m. De rodelbaan is voor kinderen vanaf 4 jaar, en vanaf 10 jaar mogen ze zelfstandig.

Celje bezienswaardigheden

Smartinsko Jezero

Een populaire recreatieplek in de zomer is het meer Smartinsko Jezero dat op een kwartiertje rijden ligt van Celje. Het meer is groot genoeg en je kunt er met een bootje of met waterfietsen rondvaren. Er zijn ook kinderactiviteiten zoals zorbing in een bal en enkele restaurantjes.

Laško waterpark en Thermen

Wij bezochten het waterpark in Laško, waar je zowel binnen als buiten heerlijk kunt zwemmen. Je kunt hier gerust voor een halve dag heen, maar ik kan het aanraden om net als wij hier een nachtje te blijven slapen. Ik vertel je er meer over in mijn blog over Thermana Laško.

(Kindvriendelijk) hotel in Celje

Het aanbod aan hotels in Celje is beperkt. In eerste instantie hadden we gekozen voor het moderne hotel. Last-minute heb ik dit veranderd in MCC Hostel wat uitstekende beoordelingen heeft. Ik zou niet meer tevreden kunnen zijn. Zo’n leuke plek, hele vriendelijke mensen, een gezellig restaurant beneden en de goedkoopst overnachting die we in heel Slovenië gehad hebben.

hostel Celje

De kamers hebben een gedeelde wc, maar wel een eigen douche in de kamer. Echt een aanrader. Jammer genoeg hebben ze geen familiekamers, maar reis je met 1 kind dan kan er een bed bijgeplaatst worden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Vergeleken bij bijvoorbeeld Maribor en Ljubljana zijn er weinig appartementen. Maar mocht je op zoek zijn: dit appartement en dit appartement liggen in het centrum en zijn ruim genoeg voor een gezin.

hostel Celje
hostel Celje

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top