Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Wat te doen tijdens een super dag in Hluboká nad Vltavou

Wat te doen tijdens een super dag in Hluboká nad Vltavou

De verrassing van onze laatste vakantie in Tsjechië was absoluut het stadje Hluboká nad Vltavou. Ongeveer 10km boven České Budějovice, de grootste stad in Zuid-Bohemen en slechts een uur rijden van Lipno nad Vltavou. Niet alleen is hier een prachtig kasteel, maar ook nog eens een leuke mooi gelegen dierentuin en een tof speelpark waar de meeste kinderen zich prima een hele dag kunnen vermaken.

Wij hadden één dag in Hluboká nad Vltavou maar dat hadden er best twee mogen zijn. Benieuwd wat er allemaal te doen is in Hluboká nad Vltavou?

Bezienswaardigheden Hluboká nad Vltavou

Dierentuin Hluboká

Zoo Hluboká is een leuke dierentuin om te bezoeken tijdens een vakantie in Tsjechië met kinderen. De dierentuin is mooi gelegen aan het water en niet al te groot. Geen uitje voor een hele dag, maar wel voor een uur of twee à drie. Met een prijs van nog geen zes euro voor een volwassene is deze ook nog eens vriendelijk geprijsd.

Er is een handige looproute waarmee je langs alle verschillende dieren komt. Hoewel er ook beren en tijgers zijn in de dierentuin, viel het ons op dat er vooral veel kleinere soorten te zien zijn.

dierentuin hluboka
dierentuin hluboka

“Zijn dat stokstaartjes zonder staart?”. Ik moet het antwoord schuldig blijven aan mijn dochter. Maar gelukkig hangt er een bordje en het blijkt een dier uit Australië te zijn. Ook zien we Koati’s en andere kleine dieren die ik nog niet eerder in het echt heb gezien.

dierentuin hluboka

Het is een fijne dierentuin zonder hoogteverschil om lekker rond te slenteren. De dieren hebben ruimte genoeg maar zijn toch goed zichtbaar. Deze dierentuin heeft in tegenstelling tot sommige andere dierentuinen die we in Tsjechië bezochten geen enorme speelplek. Er zijn twee kleine speeltuintjes, eentje in het midden van de dierentuin en de andere bij het restaurant. Hier is ook een kinderboerderij waar je de geitjes kunt voeren.

dierentuin hluboka

De dierentuin ligt aan het meer en hier hebben ze mooi gebruik van gemaakt. Het laatste deel van de route lopen we over houten steigers over het meer met daaromheen een enorm net. De vogels in de volière leven hierdoor in een wel heel natuurlijke omgeving.

dierentuin hluboka

Kasteel Hluboká

De meest opvallende bezienswaardigheid van Hluboká nad Vltavou is Kasteel Hluboká. Wat een bijzonder gebouw! Dit kasteel in Tsjechië werd gebouwd in de 13e eeuw door de Tsjechische koningen. Daarna werd het door verschillende families bewoond.

Kasteel Hluboká

Pas later kreeg het kasteel zijn huidige romantische uitstraling. De familie die hiervoor verantwoordelijk was liet zich inspireren door Kasteel Windsor in Engeland. Het is nu in ieder geval absoluut een kasteel met een sprookjesachtige uitstraling. Zeker in combinatie met de rozentuin voor het witte gebouw. De tuinen van het kasteel zijn vrij te bezoeken.

Wanneer ik daar rustig aan het fotograferen ben, hoor ik mijn dochter die in de schaduw is blijven zitten opeens gillen. “Mama kom snel”, ik ren naar haar toe maar gelukkig er is niks aan de hand. Er komt alleen een optocht voorbij met ridders. Ze promoten de riddergevechten die je hier tegen betaling kunt bekijken. Verderop in de tuinen heb je ook nog de mogelijkheid om zelf boog te schieten.

Kasteel Hluboká

Daarnaast zijn er diverse rondleidingen te boeken. Zoals een rondleiding door de keukens, door de woonvertrekken of naar de toren. Wil je alles zien, dan zul je dus moeten kiezen voor meerdere rondleidingen. Tijdens ons bezoek was het super druk en omdat we slechts beperkt de tijd hadden, hebben we alleen de buitenkant bekeken. Voor informatie over de rondleidingen bekijk de website.

Kasteel Hluboká

Speeltuin, klimparcours en sporten

Naar Hluboká nad Vltavou met kinderen? Dan moet je zeker naar Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou, maar wees gewaarschuwd, de kans is groot dat je hier niet meer wegkomt. Het is een recreatiegebied aan de rivier met allerlei verschillende activiteiten. De speeltuinen zijn gratis, maar voor een aantal andere opties moet je betalen.

Mijn dochter ziet zoveel leuks dat ze niet weet waar ze moet beginnen. Het klimparcours dan maar. Of eigenlijk een parcours met netten. Die is namelijk voor alle leeftijden toegankelijk, terwijl het echt hoge klimparcours vanaf 140cm is.

Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou
Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Het is heet, dus ik stel voor eerst even wat te drinken en een ijsje te eten voor we verder gaan spelen. Er zijn op het terrein meerdere plekken waar je hiervoor terecht kunt. Het restaurant waar je binnen en buiten kunt zitten, een verhoogde cocktailbar is ideaal voor ouders die willen chillen maar wel hun kinderen in het oog willen houden en er is een kiosk bij het water. Wij kiezen voor het laatste en zoeken een heerlijk plekje op aan de rivier.

Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Vergeet vooral je zwemkleding niet. Wil je wat actiefs doen, dan worden er hier ook kajaks en sups verhuurd om een tochtje te maken op het rustige water.

Wat ook fijn is aan Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou is dat er een afgezet gedeelte is voor jonge kinderen. Hier heeft je peuter of kleuter ook haar eigen attracties zoals een springkussen, auto’s om op te rijden en een speeltuin, maar dan wel afgezet met een hek. Ook is hier meer schaduw gecreëerd zodat jonge kinderen veilig kunnen spelen.

Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Mijn dochter staat inmiddels alweer te springen om wat nieuws te proberen. We kunnen bijvoorbeeld beachvolleyballen, maar daar is het erg druk. Ze kiest voor een van haar favoriete activiteiten, minigolf. Dikke zucht, want daar vind ik zelf nou weinig aan, maar als je kind maar blij is. Eerlijk is eerlijk, het gaat ook steeds een stukje beter. Waar ze een jaar geleden nog wel tien slagen nodig had (“het maakt niet uit, het gaat erom dat je plezier hebt”) heeft ze nu voor het eerst een hole-in-one.

Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou
Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Zwembad Hluboka nad Vltavou

Heb je meer tijd in Hluboka nad Vltavou dan wij, dan is er ook nog een openluchtzwembad met glijbaan in het stadje. Genoeg dus voor gezinnen om zich mee te vermaken.

Eten in historisch restaurant met brouwerij

Het historische centrum van Hluboká nad Vltavou aan de voet van het kasteel is niet al te groot. Een pleintje met meerdere restaurants. Wij aten bij Solidní Šance, een historisch restaurant uit 1692 dat al generaties lang in handen is van een familie. Buiten op het terras merk je daar niet heel veel van maar loop vooral even naar binnen voor de traditionele sfeer en voorwerpen. Naast het restaurant zit ook een brouwerij. Hier worden hun eigen speciaalbiertjes gemaakt. In de namiddag en avond kun je ook eten in de brouwerij.

Solidní Šance

Met de fiets of met de boot van Hluboká nad Vltavou naar České Budějovice

Wij verbleven in České Budějovice, ook een hele fijne sfeervolle stad. We huurden hier fietsen en reden daarmee naar Hluboká nad Vltavou. Je kunt de fiets huren naast Lanna cafe aan de Moldau. Ga wel op tijd, want het aanbod kinderfietsen is zeer beperkt. Wij waren als eerste van de dag en er ze boden ons een kleuterfiets aan, gelukkig zag ik nog net een fiets staan die wel geschikt was voor mijn dochter van zeven.

Met de fiets of met de boot van Hluboká nad Vltavou naar České Budějovice

De fietstocht is maar tien kilometer en heel vlak. Je fietst grotendeels langs het water en dat is echt genieten. Onderweg kun je ook nog stoppen bij Vodácké centrum, waar je wat kunt drinken en kunt kijken naar de kajakkers op het hier uitgezette parcours.

Heen en terug fietsen te vermoeiend? Of sowieso geen zin in de fiets? Er gaan ook boten van Hluboká nad Vltavou naar České Budějovice. Je mag de fiets hierop meenemen. Dit is een hele rustige tocht over de rivier.

Met de fiets of met de boot van Hluboká nad Vltavou naar České Budějovice

Benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving van Hluboká nad Vltavou? Lees ook onze andere blogs:

Ons bezoek aan Hluboká nad Vltavou werd ondersteund door CzechTourism Benelux. Bekijk de website van CzechTourism www.visitczechrepublic.com voor nog meer tips over Tsjechië of https://www.jiznicechy.cz/en/ voor informatie over de regio.

1 gedachte over “Wat te doen tijdens een super dag in Hluboká nad Vltavou”

  1. Leuk om te lezen hoe andere het hebben ervaren. Wij zijn ook vele jaren met de kinderen naar Tsjechië geweest maar nu waren we met zijn tweeen. Ik vond de restaurants best wel duur geworden voor hier dan hè. In Nederland is het nu bijna evenveel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top