Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Lipnomeer met kinderen, onze tips

Lipnomeer met kinderen, onze tips

Een vakantie aan het Lipnomeer met kinderen is hartstikke leuk. Je kunt hier ook terecht voor een wintersport vakantie maar in dit blog vertel ik je meer over het Lipnomeer in de zomer.

Het Lipnomeer is een enorm stuwmeer van wel 50km lang in het zuidwesten van Tsjechië. Niet al te ver van de grens met Oostenrijk. In de regio Zuid-Bohemen waar we o.a. ook de hoofdstad České Budějovice en unesco werelderfgoed stadje Česky Krumlov bezochten. De regio rondom het meer is groen en heuvelachtig en heeft ook veel leuke attracties voor gezinnen. Langs het hele meer zijn diverse campings en dorpjes te vinden. De meeste Nederlandse gezinnen kiezen er echter voor te verblijven in Lipno nad Vltavou omdat hier veel attracties zijn en het populaire Landal park Marina Lipno. Of ze kiezen voor het iets verderop gelegen Frymbark waar ook diverse attracties te vinden zijn.

Boomkroonpad Lipno

Wat te doen aan het Lipnomeer met kinderen

Kramolin berg in Lipno nad Vltavou

Een van de bekendste bezienswaardigheden aan het Lipnomeer is boomkroonpad Lipno. Logisch ook want het is net zo tof als het er op de foto uit ziet. Om bij het boomkroonpad en een aantal andere attracties op de berg te komen heb je twee opties. Neem de kabelbaan omhoog of kies voor de sportieve optie en loop omhoog. Wij kozen voor de kabelbaan, een langzame stoeltjes lift waarin je alvast rustig rond kunt kijken.

Voordat je een kaartje koopt is het handig te bedenken wat je allemaal wil doen. Er zijn namelijk combi tickets voor verschillende attracties waarmee je voordeliger uit bent. Bekijk deze website voor meer informatie.

Op de top zit een restaurant en een aantal winkeltjes. Ook zit hier een step verhuur. Mocht je na afloop van al je activiteiten op de berg geen zin hebben de kabelbaan terug te nemen of om te lopen dat kan je ook met een step of mountainbike terug naar beneden te gaan. De steps worden boven aan de berg verhuurd. Mountainbikes worden vaak vanaf beneden mee genomen met de stoeltjeslift. Er is vanaf de top een familieroute maar ook een aantal echte downhill parcoursen. Ook de familieroute zou ik trouwens pas aanraden als je kind al een beetje mountainbike ervaring heeft.

kabelbaan lipno

Boomkroonpad Lipno

Wij lopen eerst naar het Boomkroonpad van Lipno. Na de entree betaald te hebben kom je op een rustig omhoog lopend houten parcours. We zien vrij snel al leuke hindernissen. Naast het normale looppad kan je een route doen met elementen van een kimbos. Loop over wiebelende balken of wip-wapende houten tegels. Natuurlijk compleet veilig want er zit een net onder.

Boomkroonpad Lipno

Hoger en hoger totdat we op tot we bij de toren komen. “Dat doe ik echt niet” mijn dochter ziet de glijbaan in het midden en haakt gelijk af, te hoog en te eng. “Laten we eerst eens rustig naar boven lopen” met zachte hand stel ik voor eerst maar eens rond te kijken en ondertussen laat ik natuurlijk regelmatig wat vallen over andere dingen die heel eng leken maar wel super gaaf waren.

Boomkroonpad Lipno

Vanaf de top van de 40 meter hoge toren hebben we een super uitzicht over de omgeving. Een paar verdiepingen lager begint de glijbaan. Je betaal hier ter plekke nog een extra bedrag voor van 50CZK. Ze besluit het toch te doen al is het nog wel even slikken als we merken dat je dus echt alleen moet. Je mag hier niet samen met een ouder en daarom is de glijbaan ook pas voor kinderen vanaf 6 jaar. We roestsjen naar beneden, zij eerst dan ik. Beneden vraag ik “hoe was het?” Een stralend gezicht “GEWELDIG, kunnen we nog een keer”.

Boomkroonpad Lipno

Forest Kingdom

Ook op de top van de berg het “Forest Kingdom” een grote betaalde speeltuin. Niet zo gaaf als Mirakulum in de buurt van Praag maar wel met een aantal van dezelfde elementen. Een klim en klauter parcours in het bos met houten boomhutten en groen glijbanen. Veel springkussens en diverse schommels.

Forest Kingdomn lipno
Forest Kingdomn lipno

Jonge kinderen hebben een eigen gedeelte wat net allemaal wat kleiner en makkelijker is. Waar bijvoorbeeld ook wipkippen staan. Er zijn op het terrein ook twee restaurants en nog enkele kiosken dus alle mogelijkheid om een hapje of drankje te halen.

Terwijl mijn dochter heerlijk speelt ben ik blij dat ze ook aan de ouders hebben gedacht. Bij alle speelplekken staan bankjes en van die fijne schommel lig stoelen.

Forest Kingdomn lipno
Forest Kingdomn lipno

Rodelbaan Lipno

Eenmaal terug onderaan de berg zoeken we de bobsleebaan op die we al uit de lift hebben gezien. Er blijkt niet een bobsleebaan in Lipno nad Vltava te zijn maar zelfs twee. Een moderne bob op rails en een ouderwetse waarbij je door een halve buis rijdt. Beide hebben trouwen een goede lengte om echt leuk te zijn ze lopen namelijk parallel aan elkaar.

rodelbaan lipno

Mijn dochter is nog te klein om zelfstandig te mogen dus ik koop een zes ritten kaart. Daarmee kunnen we met zijn tweetjes drie keer met de bob. We testen ze beide en ik vraag mijn dochter welke het gaafst is. De ouderwetse want daar stuur je meer zelf en voelt het alsof je nog net wat harder door de bocht vliegt. Op de bobsleebaan op rails hoef je namenlijk niet eens te remmen je kunt gewoon in een lijn door naar beneden.

rodelbaan lipno

Andere attracties in Lipno nad Vltavou

Een andere attractie bij de start van de kabelbaan in Lipno nad Vltavou is het klimpark. Niet echt tussen de bomen maar meer op hoge palen. Wel met een toffe lange zipline over een meertje. Ook kan je hier minigolfen en staan er vaak meerdere trampolines en springkussen waar je tegen betalen gebruik van kunt maken.

Mocht je minder mooi weer hebben of gewoon ergens anders willen zwemmen dan in het meer dan kan je terecht bij Aquaworld Lipno.

Zwemmen, kajakken en suppen

Er zijn natuurlijk meerdere plekken in het Lipnomeer waar je heerlijk kunt zwemmen. Wij kozen voor het strand van Frymburk. Makkelijk om te parkeren en minder druk dan in Lipno nad Vltavou. Een fijn groot grasveld met een leuke speeltuin en het laatste stuk bij het meer is een zandstrand. Het loopt langzaam af en kinderen kunnen hier dus veilig spelen.

lipnomeer

Mijn dochter wilde dolgraag een keer suppen en laten ze hier nou net een sup’s, waterfietsen en andere watervoertuigen verhuren. Een leuke manier om actief op het water te zijn. Je kunt het stand-up-paddle board huren voor een dag maar wij vonden een uur prima.

Ook fijn behalve het restaurant bij de speeltuin zit er ook op het strand zelf een kiosk. Makkelijk om even wat extra water of een ijsje te kopen.

lipnomeer

Park Frymburk

“Kunnen we daar heen” ik zie nog net uit mijn ooghoek een soort groene slide. “Vandaag niet maar over een paar dagen zijn we weer bij het Lipnomeer” zeg ik haar. Een paar dagen later zijn we dus terug bij Park Frymburg. Ik twijfel nogal of een kaartje koop voor een x aantal keer of voor ongeveer twintig euro een onbeperkt ticket.

park frymburg

Ik kies uiteindelijk voor het laatste en gelukkig maar want de rest van de middag ben ik mijn dochter kwijt. Ze heeft het fantastisch op de slide. Een lange groene opblaasglijbaan met daarin een beetje koud stromend water. Op haar buik, op je rug, rennend alle kinderen halen de gekste trucjes uit. Eenmaal beneden weer puffend de heuvel op rennen.

park frymburg

Ook aan ouders is gedacht wij hebben fijne zit stoelen met een parasol halverwege de heuvel. Voor mijzelf koop ik een kaartje voor een keer om het toch even mee te maken. Hartstikke tof maar een middagje chillen bevalt mij ook wel.

Normaal gesproken zijn er bij park Frymburg nog veel meer dingen te doen maar vanwege de bijzondere situatie in de zomer van 2020 is niet alles open. Wel kon je eventueel nog suppen hier of waterskiën.

park frymburg

Overnachten aan het Lipnomeer

Op zoek naar een fijne basis voor je vakantie aan het Lipnomeer. Als eerder genoemd maar het Landal park Marina Lipno met appartementen is niet voor niks populair bij Nederlandse gezinnen. Ook het Lipno Lake Resort is een goede optie met ruime appartementen en alle faciliteiten waaronder een buiten zwembad die je maar nodig hebt.

Liever een vakantiehuis? Bekijk hier het aanbod van Interhome.

Uitstapjes vanaf het Lipnomeer

Het Lipnomeer is een prima uitvalsbasis voor een vakantie met kinderen in Tsjechië. Afstanden in Zuid-Bohemen zijn niet te groot dus je kunt ook prima een aantal andere mooie plekken bezoeken. Hoewel wij het andersom deden en wij juist twee keer een dagtrip naar het Lipnomeer maakten. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je zoekt op vakantie. Is je prioriteit zwemen en chillen en veel andere Nederlandse gezinnen kies dan voor het meer.

Český Krumlov

Český Krumlov moet je gewoon gezien hebben. Een ontzettend mooi stadje met een kasteel. Je kunt hier ook raften of kanoën met kinderen en zijn diverse attracties om te bezoeken. Een tip zet de wekker en vertrek echt vroeg want in de zomervakantie staan er vanaf tien uur en in het weekend nog eerder files om het stadje in te komen. Zonder files ben je iets meer dan een half uur onderweg.

Alles weten over dit stadje? Lees mijn blog over Český Krumlov met kinderen.

kajakken cesky krumlov

De berg Klet

Konden je kinderen geen genoeg krijgen van het steppen vanaf de berg in Lipno? Neem ze mee naar een mooi natuurgebied en ga ook hier met de step op pad. Vanaf Lipno nad Vltavou is het een klein uur rijden naar Krasetín vanaf waar op het hele uur de ouderwetse kabelbaan wordt opgestart die je naar de top van de berg brengt.

Geniet van het uitzicht, bezoek het observatorium, eet wat in het restaurant en neem dan zoals wij hier deden de step naar beneden. Wandelen kan natuurlijk ook.

berg klet

Hluboká nad Vltavou

Een wat langere dagtrip maar wel echt de moeite waard is die naar Hluboká nad Vltavou. Ook hier is de tip om vroeg te vertrekken omdat je langs Český Krumlov rijdt. In dit stadje kan je een sprookjesachtig kasteel vinden, een toffe dierentuin en een heerlijke speelplek met o.a. klimpark, trampolines en midgetgolf aan het water.

Je leest er alles over in mijn blog over Hluboká nad Vltavou

dierentuin hluboka

Kastelen en kasteel ruïnes

Wij kozen voor een bezoek aan kasteel ruïne Dívčí Kámen welke je combineert met een niet al te lange wandeling. Wel met hoogteverschil en wat pittige klimmetjes maar ook met een aantal leuke dingen voor kinderen om te doen op de route. Dit kasteel is een ruim uur rijden.

Dichterbij Lipno nad Vltavou zijn er nog een aantal andere opties. Namelijk kasteel Kasteel Rožmberk op een klein half uur rijden. Dit kasteel bij een stadje is van binnen ingericht met historische meubels en te bekijken met een tour.

Of kies voor Vítkův hrádek ook een klein half uur rijden. Een ruïne waar je lekker kunt klimmen en klauteren en met een gerestaureerde toren die tegen een klein bedrag van binnen te bekijken is. Om hier te komen moet je ook een stukje wandelen maar daarna kan je hier ook wat drinken kopen en even uitrusten aan de picknicktafels.

Dívčí Kámen

Andere tips voor gezinnen

Houden je kinderen van dierentuinen. Behalve de al genoemde dierentuin in Hluboká nad Vltavou kan je ook naar ZOO Dvorec dit is ook net wat meer dan een uur rijden. Of ga naar de krokodillen dierentuin in Protovin. Meer natuur ? Ga naar het Šumava Nationaal Park waar ook diverse wandelroutes zijn speciaal voor gezinnen.

Enkele van onze activiteiten in dit blog werden mogelijk gemaakt door het Tsjechisch verkeersbureau. Bekijk de website van CzechTourism www.visitczechrepublic.com voor nog meer tips over Tsjechië of https://www.jiznicechy.cz/en/ voor informatie over de regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top