Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Leuke dingen om te doen in Český Krumlov met kinderen

Leuke dingen om te doen in Český Krumlov met kinderen

Tijdens mijn zoektocht naar tips voor Česky Krumlov met kinderen lees ik vaak hetzelfde. Česky Krumlov is een super mooi stadje, het staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst, maar het is ook knetterdruk. Het lijkt vooral een plek die je bezoekt als dagtrip. Wanneer ik met mijn dochter naar Tsjechië ga, pak ik het anders aan. Wij overnachten drie dagen in werelderfgoed stadje Česky Krumlov en vinden het een geweldige plek!

Ik denk dat we het geweldig vinden omdat we geen haast hebben om alles op één dag te zien. Česky Krumlov is bovendien heel centraal gelegen in de regio, dus we gebruiken het voor dagtrips in de omgeving. Tegen de tijd dat wij weer terug zijn, vertrekken de dagjesmensen weer en kunnen we in alle rust genieten van dit ontzettend mooie stadje.

kajakken cesky krumlov

Česky Krumlov met kinderen

Kanoën Česky Krumlov

Als er een ding is wat je zeker moet doen in Česky Krumlov met kinderen, dan is dat kanoën of kajakken. In het stadje zijn meerdere verhuurders. Ik ben blij dat ik bij er bij meerdere langsliep, want hoewel de prijs weinig verandert, kreeg ik lang niet overal even goede informatie. Vraag vooral zelf door, slechts één verhuurder vertelde mij dat als ik de langere tocht wilde doen ik de kajak dan een stuk moest overtillen. Niet erg handig als je alleen met een kind bent. De andere verhuurders meldde dit niet proactief, maar pas toen ik zelf vroeg naar obstakels op de route.

kajakken cesky krumlov
kajakken cesky krumlov

Mede hierdoor koos ik uiteindelijk voor het korte rondje rondom de stad en met twee stroomversnellingen. Zou ik nog een keer naar Česky Krumlov gaan maar wel met mijn man samen, dan zou ik zeker kiezen voor een langere route. Dit was te snel voorbij en super leuk om te doen.

Lekker op het frisse water en dan de mooie stad bekijken. De stroomversnellingen zijn trouwens niet natuurlijk, maar zijn aangelegde hellingen om langs de watervallen in de rivier te komen. Prima te doen dus. Nog een tip: ga bij voorkeur niet in het weekend, want dan ontstaan er lange opstoppingen bij de stroomversnellingen.

kajakken cesky krumlov
kajakken cesky krumlov

Kasteel Česky Krumlov

Het meest opvallende gebouw van Česky Krumlov is het kasteel. Gelegen op een heuvel en met de indrukwekkende Mantelbrug die twee delen van het kasteel met elkaar verbindt. Tip: kijk ook zeker even in de gracht, hier is een berenkuil gemaakt met bruine beren.

Berenkuil Cesky Krumlov
Mantelbrug

De verschillende binnenplaatsen van het kasteel en de traditionele kasteeltuin zijn gratis te bezoeken. Alleen vanwege het uitzicht is het de klim al meer dan waard. Wil je het kasteel ook van binnen bekijken, dan zijn er diverse opties. Voor elke tour betaal je opnieuw, dus het is wel slim om van tevoren te bedenken welke deel van het kasteel je het liefste wil zien.

Ondanks dat we wel tijd hadden om meerdere tours te doen, koos ik zelf alleen voor de optie “Kasteel, museum en toren”, dan krijg je ook al een indruk van het kasteel. Bovendien is dit een tour zonder gids en ik weet gewoon dat mijn dochter niet altijd geduld heeft om lang stil te moeten zijn in elke mooie kamer. Bekijk de website voor de verschillende tour opties.

kasteel cesky krunlov
kasteel cesky krunlov

Klooster Česky Krumlov

Het klooster van Česky Krumlov is na het kasteel het grootste gebouw van Česky Krumlov. In dit gebouw zitten nu meerdere musea en ambachtswinkels. Zelfs als je geen zin hebt een museum te bezoeken tijdens je verblijf in Česky Krumlov met kinderen, neem dan toch even een kijkje in het straatje met ambachtswinkels. Hier worden bijvoorbeeld sieraden gemaakt en kleding. De verkopers zijn helemaal gewend aan toeristen die komen kijken hoe ze de producten maken.

cesky krumlov

Van de diverse musea in het klooster is er maar één die ik zou aanraden voor gezinnen, namelijk de interactieve tentoonstelling. Hierbij kom je door een aantal ruimtes die te maken hebben met de middeleeuwen. Ook is er een speelkamer met een Leonardo da Vinci thema.

Klooster České Krumlov
Klooster České Krumlov

In een aantal ruimtes kun je zelf iets doen, zoals schrijven met een ganzenveer of je verkleden in middeleeuwse kledij. Terwijl je in andere ruimtes een drukwerkje kunt maken of je eigen geurtje creëert, zoals ze dat deden in de middeleeuwen. Dit kan ook onder begeleiding. Voor deze craft workshops betaal je wel apart. Het is handig om eerst even langs te lopen en te checken wanneer welke workshop plaatsvindt. Tijdens ons bezoek in juli stonden op de website nog steeds de data van februari, dus die informatie is niet up-to-date. Wel kun je op de website een overzicht vinden van diverse workshops.

Klooster České Krumlov

Musea in Česky Krumlov

Zoals in wel meer bij toeristen populaire stadjes is er in Česky Krumlov een enorm aanbod van musea. Iedereen die een graantje wil meepikken, kan zelf wat verzinnen. En zo heb je huizen die nu een wassenbeeldenmuseum zijn, een spiegeldoolhof, een horror house en een poppenmuseum. In onze ervaring stellen dit soort musea vaak weinig voor, dus hebben we ze niet bezocht. Wel bekeken we nog enkele van de grotere officiële musea. Geen ervan is een absolute must-see tijdens je bezoek aan Česky Krumlov met kinderen, maar als je de tijd over hebt, is het wel aardig om even binnen te kijken.

Egon Schiele Art Centrum

Zoals wel vaker met kunstmusea is de geschiktheid voor kinderen zeer afhankelijk van de expositie die er hangt. Wij hadden geluk met Tsjechische schilder Alena Anderlová die hele toegankelijke kunst maakte. Bijna als een illustraties van een kinderboek. Ook het werk van Japanse kunstenaar Tets Ohnari, die een interpretatie maakte in goud van de stad, is de moeite. Ik moest mijn dochter echter ook even snel door een tentoonstelling loodsen met schilderijen die niet voor kinderen gepast waren.

Egon Schiele Art Centrum

Museum Fotoatelier Seidel

In Museum Fotoatelier Seidel ga je terug in de tijd. Niet alleen met foto’s van vroeger, maar ook met een huis dat nog net zo ingericht is als honderd jaar geleden. De audio-guide in het Engels geeft super veel informatie, maar vond ik vaak ook wel wat te traag. Uiteindelijk hebben we gewoon door het huis gelopen en enkele bordjes gelezen wanneer we meer wilden weten.

Museum Fotoatelier Seidel
Museum Fotoatelier Seidel

Regional Museum in the Czech Krumlov

In dit lokale museum vind je vooral veel oude foto’s en informatieborden. Ik vond het wel interessant om te lezen hoe bijvoorbeeld het kanoën rondom de stad is ontstaan.

Regional Museum in the Czech Krumlov

Kindvriendelijk hotel Česky Krumlov

Een van de redenen waarom onze trip naar Česky Krumlov zo fijn was, was zeker ons hotel. Van tevoren heb ik lang getwijfeld, maar uiteindelijk koos ik voor Pension Fialka.

Niet in het oude centrum, maar wel op loopafstand. Bovendien met de mogelijkheid te parkeren op eigen terrein. Extra fijn, omdat Česky Krumlov super populair is. Op weg langs ons pension naar het plaatsje toe stond in de zomervakantie om half 10 al een dikke file en in het weekend nog eerder. Nu konden we gewoon de auto laten staan en er op ons gemak heen lopen in een kleine tien minuten. Bovendien vertrokken we vroeg genoeg voor onze dagtrips om de file te vermijden.

Het is een kleinschalig pension met maar twee familiekamers. Er is een vriendelijke eigenaresse die er zelf ook woont. Mijn dochter was helemaal blij met het speeltuintje en aanwezige speelgoed. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk restaurants in Česky Krumlov

In onze drie dagen in Česky Krumlov hebben we natuurlijk lang niet alle restaurants kunnen testen. Sterker nog, we aten drie keer bij hetzelfde restaurant omdat mijn dochter de aardappelpuree hier zo geweldig lekker vond en elke keer vroeg of we weer terug konden gaan. Toch wil ik je een drie opties geven waar we enthousiast over waren, mocht je geen zin hebben om zelf op ontdekking te gaan.

Café Zapa

Café Zapa heeft buiten een paar plekjes, maar is het beste als je binnen wilt zitten en op reis bent met jonge kinderen zoals een peuter of kleuter. Hoewel ook mijn zeven jarige dochter nog druk aan de slag ging met de blokken. Binnen is namelijk een speelhoek met mini-glijbaan, blokken en spelletjes. Bij dit café kun je goed terecht voor koffie met een taartje, salades en broodjes.

kindvriendelijk restaurant cesky krumlov

U Spokojené Matky

Zoek je een fijne chill plek, dan kan ik U Spokojené Matky aanraden. Weggestopt in een verre uithoek van de kloostertuin met ook een uitgang richting het water. Een groot ommuurd grasveld, fruitbomen, een trampoline en dan dit kleine restaurant. Eigenlijk meer een kiosk met wat stoeltjes en hangmatten. Je komt hier voor de zelfgemaakte limonade, salades en het speciaalbier.

kindvriendelijk restaurant cesky krumlov

Depo Pub

Als laatste onze absolute favoriet: Depo Pub. Zoals de naam misschien al verraadt, is bier hier zeker belangrijk. Binnen in het gebouw zie je de enorme tanks. Buiten is een groot terras met uitzicht op de kleine speeltuin in het park. Ideaal voor ons, want ik kon lekker op het terras zitten terwijl mevrouwtje aan het spelen was tot het eten kwam.

De menukaart is niet klein en er is ook geen apart kindermenu, maar ze zijn wel flexibel. Bovendien zijn veel van de Tsjechische gerechten ook heerlijk voor kinderen. Mijn dochter smulde dus van de aardappelpuree, maar er staan bijvoorbeeld ook pannenkoeken met bessen en gegrilde kaas met brood op de kaart.

speeltuin cesky krumlov

Benieuwd wat er nog meer te doen is in Tsjechië met kinderen? lees ook onze andere blogs:

In Česky Krumlov kregen we een Česky Krumlov pas waarmee we enkele activiteiten konden ondernemen. Overige activiteiten en accommodatie op eigen gelegenheid. Zoals je van ons gewend bent gaan we ook alleen samenwerkingen aan met volledige redactionele vrijheid. Bekijk de website van CzechTourism ( www.visitczechrepublic.com) voor nog meer tips over Tsjechië of https://www.jiznicechy.cz/en/ voor informatie over de regio.

2 gedachten over “Leuke dingen om te doen in Český Krumlov met kinderen”

  1. Linda Peeters - de Jong

    Hallo Tivka, Bij Lipnomeer en České Budějovice staat binnenkort. We vertrekken wij 26 juli naar Tsjechie. Eerst Reuzengebergte, dan Praag, dan Moravië (Moravische Karst) en als laatste week Lipnomeer. Dus ben benieuwd naar jouw tips daar. Wanneer komt dit? Groeten Linda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top