Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Bezienswaardigheden in de middeleeuwse stad Coimbra

Bezienswaardigheden in de middeleeuwse stad Coimbra

Het centrum van Portugal is voor veel mensen nog onontdekt terrein. Toch is juist dit een geweldig gebied om te bezoeken met kinderen. Er is namelijk voor iedereen wat wils: of je nu van middeleeuwse stadjes houdt, de voorkeur geeft aan wandelen in de bergen of graag wil leren surfen: het kan hier allemaal! Of je combineert het gewoon allemaal in één reis!

Blogger Esmeralda bracht onlangs een bezoek aan het hart van Portugal en was onder de indruk van al het moois wat deze regio te bieden heeft. Een van de hoogtepunten van haar bezoek was zonder meer de middeleeuwse stad Coimbra. In deze blog lees je wat je niet mag missen in en rondom Coimbra met kinderen!

coimbra universiteit

Coimbra Bezienswaardigheden

Geschiedenis Coimbra

Coimbra ademt geschiedenis uit en dat is niet gek: al eeuwen lang is dit een van de belangrijkste steden van Portugal. Zo belangrijk dat de stad in de twaalfde en dertiende eeuw zelfs een tijd lang de hoofdstad van het land was. Coimbra ligt in de regio die Centro genoemd wordt, tussen Porto en Lissabon in.

Door de gunstige ligging aan de rivier de Mondego woonden hier al in de Romeinse tijd mensen, die de stad Aeminium noemden. Vanaf toen tot 1064, toen de stad in handen kwam van de koning van Castilië, waren het vooral de Moren die het ervoor het zeggen hadden. Pas in 1131 komt de stad écht in Portugese handen. Van de Romeinse en de Moorse tijd zijn nog diverse overblijfselen te zien, zoals het oude Romeinse Aquaduct.

Het oude centrum van Coimbra ligt aan de oostkant van de rivier. Je kan hier dwalen door de smalle straatjes of één van de historische bezienswaardigheden bezoeken. Ook leuk is een boottocht over de rivier de Mondego of een picknick in de botanische tuinen.

Coimbra

De universiteit van Coimbra 

Tegenwoordig is de Coimbra vooral bekend als studentenstad. De oudste universiteit van Portugal (en één van de oudste ter wereld) is hier gebouwd op de resten van het Moorse fort hoog boven de stad. De universiteit is in 1290 gesticht door koning Dinis, maar verhuisde een aantal keer tussen Lissabon en Coimbra. Uiteindelijk werd Coimbra in 1537 de definitieve thuisstad. Op dit moment is de universiteit nog steeds in gebruik, er studeren studenten vanuit heel de wereld.

Je kan de universiteit en alle bijbehorende gebouwen bezoeken, met of zonder gids. Door alle bijzondere verhalen die bij dit historische gebouw horen is het wel aan te raden een tour met gids of een audiotour te doen. De belangrijkste delen die je dan bezoekt zijn de bibliotheek, de universiteitsgevangenis, het paleis, de kapel en de toren.

Je komt het terrein van de universiteit binnen door de IJzeren Poort. Vanuit daar loop je het plein op waaraan alle belangrijke gebouwen liggen. Daar valt je oog meteen op de toren. Als je vanuit een bepaalde hoek vanaf het midden van het plein naar de toren kijkt, lijkt die een beetje op een uil. Niet geheel toevallig natuurlijk het symbool van de wijsheid! Je kan de toren beklimmen, maar let op: kinderen onder de 6 mogen niet mee naar boven en ben je claustrofobisch of slecht ter been dan is het ook niet aan te raden.

De universiteit van Coimbra enige universiteit ter wereld die in een koninklijk paleis ligt. De binnenzijde van het universiteitsgebouw is dan ook voorzien van veel pracht en praal. Ook de bijbehorende kapel is indrukwekkend.

Wat op mij echter de meeste indruk maakte en ook voor kinderen leuk is om te zien is de oude bibliotheek. Je zou denken, een bibliotheek, dat is toch gewoon een verzameling boeken? Dat dacht ik ook, maar ik ben er nu achter dat je bibliotheken én bibliotheken hebt. Voor de Harry Potter fans onder ons: ik denk niet dat ik me ooit meer in Zweinstein heb gevoeld dan in de bibliotheek van de universiteit van Coimbra. Een beetje magisch, een beetje mysterieus. Onze gids vertelde trouwens nog een grappig weetje: om te voorkomen dat de meer dan 200.000, soms eeuwenoude, boeken worden opgegeten door motten, woont er een vleermuisfamilie achter de boekenkasten.

Credits: Nuno Calvet

Onder de bibliotheek vind je ruimtes die je misschien niet direct binnen een universiteit verwacht. Er ligt namelijk een gevangenis. Kwam je in de 16e eeuw te laat in de les? Of was je brutaal tegen je leraar? Dan liep je het risico een of meerdere nachten te moeten logeren in één van de cellen. Voor de zwaardere “misdaden” was er zelfs een cel zonder ramen en daglicht en ik kan je vertellen, die voelde behoorlijk griezelig!

De universiteit van Coimbra met kinderen bezoeken is een aanrader, al zou ik de allerkleinsten niet meenemen omdat hen veel zal ontgaan van de geschiedenis. Met kinderen vanaf een jaar of 6 is dit echter een leuke bezienswaardigheid, vooral de bibliotheek, de toren en de gevangenis zullen indruk maken! En sla ook de botanische tuinen aan de voet van de universiteit niet over! Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van de universiteit.

Coimbra universiteit
Coimbra universiteit

Portugal dos Pequenitos, themapark voor kids

In het centrum van Coimbra ligt een themapark speciaal voor de kleintjes : Portugal dos Pequenitos. In dit park leren kinderen spelenderwijs over de geschiedenis van Portugal. Het park is één van de oudste attracties voor kinderen in het land en bestaat al bijna 80 jaar. Het is geopend in 1940 op initiatief van een nogal exentrieke professor die Bissaya Barreto heette. Barreto vond het erg belangrijk dat de Portugese jeugd uitleg kreeg over hun cultuur en zo leerde die te waarderen en in stand te houden. Hij bouwde daarom Portuga dos Pequenitos, zodat kleine kinderen hier kennis konden maken met hun eigen cultuur.

In het park vind je drie verschillende delen. Het deel waar je binnenkomt is helemaal gericht op de overzeese kolonieën van Portugal en laat de verschillende culturen daar zien, bijvoorbeeld die van Brazilie en Macau. Het middelste deel vond ik zelf het leukste, omdat het een aantal van Portugal´s bekendste monumenten laat zien op kindergrootte. Bijvoorbeeld de Universiteit van Coimbra, waar we vlak daarvoor nog doorheen gelopen waren en die echt exact was nagemaakt. Leuk om plekken te herkennen waar je ook zelf bent geweest.

Portugal dos Pequenitos
Portugal dos Pequenitos

Voor volwassenen zijn de gebouwen eigenlijk te klein om goed naar binnen te kunnen gaan, maar dat maakt het juist voor kinderen zo leuk. Vooral het derde deel is voor de kleinsten erg leuk, je vindt er een groot aantal traditionele Portugese huisjes en winkeltjes, die ze zelf kunnen ontdekken.

Portugal dos Pequenitos betekent letterlijk “Portugal voor de kleintjes” en dat klopt ook wel. Verwacht geen uitgebreid attractiepark, maar ben je in Coimbra met kinderen dan is dit een leuke break voor de kleinsten om even lekker te kunnen rennen en spelen. Toen wij er waren was er ook een tijdelijke tentoonstelling van beelden van LEGO die door een Nederlandse kunstenaar gemaakt waren. Zo zijn er regelmatig exposities en activiteiten voor kinderen, zoals spellen en voorstellingen.

Het park is 364 dagen per jaar open (alleen op 1e Kerstdag zijn ze gesloten). De openingstijden verschillen per seizoen, het beste check je daarvoor van tevoren de website. Kaartjes koop je aan de poort, voor volwassenen is de entrée 10 euro en kinderen vanaf 3 jaar betalen 6 euro.

Portugal dos Pequenitos
Portugal dos Pequenitos
Portugal dos Pequenitos

Science Museum Coimbra

Naast de Universiteit van Coimbra ligt het bijbehorende Wetenschapsmuseum van de stad. We bezochten eerst het deel met alle oude instrumenten waar studenten vroeger natuurkundeles mee kregen. Daarnaast waren er ook zalen met skeletten en opgezette dieren, wat ik zelf een beetje griezelig, vond maar wat wel indrukwekkend was.

Er staat bijvoorbeeld een enorm skelet van een walvis en een opgezette leeuwenfamilie. In de 18e eeuw was de Universiteit van Coimbra zijn tijd ver vooruit, er werd op een moderne en interactieve manier les gegeven aan de studeren. Je moet je voorstellen dat het toen niet mogelijk was op studiereis of stage naar een ander continent te gaan, dus werden de dieren in bijvoorbeeld Afrika gevangen en naar Coimbra gebracht.

In het museum zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en het is mogelijk een rondleiding met een gids te doen. Op het moment dat wij er waren was er geen interactieve tentoonstellingen, maar die worden er wel regelmatig georganiseerd. Het Laboratorium wat ook bij het museum hoort was helaas gesloten toen we er waren, wat ik zelf jammer vond omdat dat het meest interactieve deel van het museum is.

Met grotere kinderen (vanaf een jaar of 9) is dit een interessant museum om een uurtje rond te wandelen. Het is echter wel voornamelijk kijken en weinig doen, met kleinere kinderen zou ik hier zelf daarom niet zo snel heengaan. Het museum is gesloten op maandagen, op alle andere dagen geopend van 10 tot 18 uur.

Science Museum Coimbra
Science Museum Coimbra
Science Museum Coimbra

Tip: vinden je kinderen wetenschap wel leuk maar houden ze meer van zelf ontdekken? Bezoek dan het Exploratorio, een museum waar kinderen spelenderwijs leren over bijvoorbeeld de natuur en het heelal. Dit museum is ook gesloten op maandag en ik kan je dus niet vertellen wat onze eigen ervaringen hiermee zijn, deze staat dus nog op ons verlanglijstje!

Dagtrips vanuit Coimbra met kinderen

Figueira da Foz

Voor wie van surfen en uitgestrekte stranden houdt is dit dé place to be. Figueira da Foz ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van Coimbra en is dus prima te doen om een dagje te genieten van zon, zee en strand. Surflessen voor jong en oud zijn er terplekke makkelijk te boeken. Het strand is hier op sommige plekken wel 100 meter breed en hoewel het één van de populairste badplaatsen van Portugal is, is het geen overbevolkt strand. Houd er wel rekening mee dat het zeewater hier het hele jaar door erg koud is!

Ook het centrum van het stadje is het bezoeken waard. Figueira da Foz ligt aan de rivier de Mondego en was een belangrijke plaats in de eeuwenlange strijd van de Portugezen tegen de Moren. Aan het eind van de 16e eeuw werd ter verdediging een fort gebouwd aan de monding van de rivier. Het Forte Santa Catarina is tegenwoordig nog prima in tact en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Serra da Lousã

Het Lousã gebergte ligt zo’n 40 kilometer ten oosten van Coimbra. Hier vind je nog echt authentieke bergdorpjes van leisteen en het is een prachtig gebied als je van wandelen en mountainbiken houdt. In de zomer kan je er ook prima zwemmen in de riviertjes in het gebergte, sommige hebben zelfs een zandstrand. Met kinderen is dit een mooi en afwisselend gebied, waar veel toegankelijke wandelpaden zijn.

Ben je in het Serra da Lousã gebergte, dan is het ook een aanrader om het Biologisch Park Serra da Lousã te bezoeken. Dit dierenpark laat je kennismaken met de inheemse dieren die in de regio thuishoren. Onder andere wolven, herten en zwijnen kan je hier zien. Sommige leven niet meer in het wild, zoals beren en lynxen en kom je alleen daar tegen. Het park is ruim opgezet en gericht op het behoud van de diersoorten, ik had er niet het gevoel in een dierentuin rond te lopen.

Naast het dierenpark is er ook een boerderij, een zwembad, een speeltuin en een restaurant waar gekookt wordt met lokale producten. Het park en alles wat er bijhoort is een bijzonder project, het is namelijk eigendom van een stichting die zich inzet voor diverse sociale projecten. Bezoek je het park of het restaurant, dan draag je dus ook nog bij aan een goed doel. Je kan overigens ook overnachten in het Hotel Parque Serra da Lousã, waarover je meer leest in de blog over kindvriendelijke accommodaties in Portugal.

Parque serra da lousa
Serra da Lousã
Serra da Lousã

Coimbra met kinderen praktisch tips

Coimbra is zowel vanuit Porto als Lissabon prima te bereiken en is een prima tussenstop als je tussen de twee steden reist. Met TAP Air vlieg je dagelijks rechtstreeks naar beide steden vanaf Amsterdam en de vliegtijd is slechts ongeveer 3 uur.

Het netwerk van snelwegen in Portugal is uitstekend en je kan er dan ook prima met een huurauto rijden. Coimbra is deels autovrij, houd er dus rekening mee dat je buiten het oude centrum moet parkeren en dat de straatjes er stijl zijn. Een buggy is dus niet aan te raden.

Met de trein is Coimbra ook goed te bereiken, er is een directe verbinding vanaf zowel Lissabon (anderhalf uur) als Porto (een uur). Kaartjes koop je online op de website van de Portugese Spoorwegen of ter plekke op het station. Voor een enkele reis vanaf Lissabon betaal je ongeveer 20 euro en vanuit Porto kost het rond de 12 euro.

Wil je in Coimbra met kinderen overnachten, dan zijn er diverse opties in alle prijsklassen. Ik sliep een nachtje in het prachtige Sapientia Boutique Hotel in het oude centrum pal naast de universiteit. Een heel goede en kindvriendelijke accommodatie in Coimbra met ruime appartementen voor gezinnen.

Zoals een bekend Portugees fado lied zegt: Coimbra é uma Lição. Wat zoveel betekent als “Coimbra is een les” en dat klopt voor mijn gevoel wel. Er is heel veel geschiedenis in dit bijzondere stadje en onderwijs neemt een belangrijke plaats in hier. Laat je daardoor niet afschrikken om Coimbra met kinderen te bezoeken. Er is genoeg te ontdekken, doen en beleven voor kinderen van alle leeftijden, mits je het een beetje plant en afwisselt. Ik vond Coimbra een verrassend gemoedelijk plaatsje en zou het zeker aandoen op een rondreis door Portugal!

Sapiente boutique hotel coimbra
Sapiente boutique hotel coimbra

Gezinopreis.nl bezocht Coimbra in samenwerking met TAP Air het Centro da Portugal Tourism Board en Visit Portugal waar je nog meer tips kunt vinden over deze regio en de rest van Portugal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top