Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Nationaal Park Peneda-Gerês, een prachtig natuurgebied
Peneda Geres

Nationaal Park Peneda-Gerês, een prachtig natuurgebied

Tijdens mijn reis door het noorden van Portugal bezocht ik het natuurgebied Peneda Gerês. Dit natuurgebied, in het noordwesten van Portugal, is het enige nationale park van Portugal en is ruim 700 vierkante kilometer groot. In dit prachtige natuurgebied vind je bergen, kleine dorpjes, bossen en watervallen. De omgeving is heel geschikt om wandelingen te maken of om andere buitensporten te doen zoals klimmen of fietsen.

wandelen peneda geres

Nationaal Park Peneda-Gerês

Pedra Bela Waterfall trail

Met onze gids van A2Z Adventures liepen we de “Pedra Bela Waterfall trail”, een wandeling van ongeveer 10 kilometer door het nationaal park Peneda-Gerês.

Deze wandelroute start bij de brug over de Arado rivier, bij een prachtige waterval. We wandelden door een adembenemend mooie omgeving met bergen, watertjes en velden met paarse bloemen. Ongeveer halverwege de route stopten we bij een idyllisch plekje, een kleine waterval met een meertje. Het water in het meertje was heerlijk fris, erg fijn om even in af te koelen tijdens onze wandeling.

Na deze aangename stop ging onze wandeling weer verder door deze prachtige omgeving. Het landschap en de uitzichten veranderden steeds weer als we een bocht maakten of een heuvel overgeklommen waren. De wandeling was wel pittig, we moesten flink klimmen en dalen.

Het wandelpad lag vol met grote en kleine stenen dus het was goed opletten waar je liep. Deze wandelroute is dan ook minder geschikt om te doen met hele kleine kinderen. Je kunt de Pedra Bela Waterfall trail op eigen gelegenheid doen maar houd er rekening mee dat de route niet overal even goed is aangegeven. Het is dan ook raadzaam een GPS mee te nemen tijdens de wandeling of je kunt er ook voor kiezen de wandeling onder begeleiding van een gids te doen.

wandelen peneda geres
Peneda Geres waterval

Santuário de Nossa Senhora da Peneda

We maken tijdens ons bezoek aan de Penada Gerês een stop bij het heiligdom van Nossa Senhora da Peneda. Dit heiligdom werd tussen het einde van de 18e eeuw en het midden van de 19e eeuw gebouwd en ligt in een prachtige omgeving. We beklimmen de 300 meter hoge trap en bekijken de 20 kapelletjes waarin schilderijen hangen die het leven van Jezus afbeelden.

We kijken rond bij de kerk en kopen wat souvenirs in de kleine winkeltjes rondom de kerk. De kerk konden we helaas niet van binnen bekijken want deze was in verband met een besloten dienst gesloten voor publiek. Wil je op deze bijzondere plek overnachten? Dat is mogelijk in de oude pelgrimsverblijven naast de kerk waar tegenwoordig een hotel in is gevestigd.

Santuário de Nossa Senhora da Peneda
Santuário de Nossa Senhora da Peneda

Bijzondere bouwwerken in het dorp Soajo

We passeren tijdens onze autorit in de Peneda-Gerês wel hele bijzondere bouwwerken. Op het eerste gezicht lijken deze bouwwerken op graftombes maar onze gids vertelt ons dat deze bouwwerken “espigueiros” zijn. Het zijn korenschuren uit de 18e en 19e eeuw. Boeren bewaarden mais en graan in deze schuurtjes om ze te beschermen tegen ongedierte zoals ratten. Op de daken van de schuurtjes zette men een kruis ter bescherming van de inhoud van de schuurtjes. In het noorden van Portugal kun je deze bijzondere bouwwerken op meerdere plaatsen tegenkomen.

espigueiros
espigueiros

Overnachten in de Peneda Gerês

In het natuurpark Peneda Gerês zijn volop overnachtingsmogelijkheden. Je vindt er hotels, pensions en ook een aantal campings.

Wij verbleven tijdens onze reis in Águas do Gerês Hotel Termas & Spa in Gerês. Het hotel beschikt over een uitgebreid wellness centrum waar je schoonheids- en gezondheidsbehandelingen kunt doen. Of je kunt gaan zwemmen in de buitenzwembaden die zich bevinden op korte loopafstand van het hotel.

De ruime hotelkamers beschikken over een eigen badkamer en airco. Gezinnen kunnen een familiekamer boeken, die bestaat uit 2 aangrenzende kamers met een tussendeur en 2 badkamers. Het ontbijtbuffet is goed verzorgd en uitgebreid. Voor lunch en diner kun je in het restaurant genieten van heerlijke streekgerechten.

Lees ook ons blog over kindvriendelijk hotels in Portugal en wandelen in Serra d’Arga.

hotel peneda geres
hotel peneda geres
hotel peneda geres

Bereikbaarheid Peneda-Gerês

Vanaf Amsterdam vliegt TAP Portugal rechtstreeks naar Porto. Vanaf het vliegveld van Porto is het met een huurauto ruim een uur rijden naar nationaal park Peneda-Gerês. Het nationaal park is ook met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit de plaats Braga zijn er meerdere busverbindingen naar de Peneda-Gerês.

peneda geres
peneda geres
peneda geres

Gezinopreis.nl bezocht Peneda-Gerês in samenwerking met Porto and Northern Portugal Tourism Board en visitportugal waar je nog meer tips kunt vinden over Portugal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top