Home / Voorbereiding / Tips / Cruise met kinderen, tips en leuke routes

Cruise met kinderen, tips en leuke routes

Op een cruise met kinderen? Benieuwd hoe dat zou zijn? Ik ook, recent maakte ik een middellandse zee cruise van Barcelona naar Marseille en Genua met de MSC Meraviglia.

Het was mijn eerste echte cruise. Hoewel we al wel een keer een mini-cruise naar Newcastle hadden gemaakt met DFDS Seaways, een nachtje geslapen hebben op de SS Rotterdam en ook al een keer een week op een vaarvakantie waren geweest met een kleine boot. Dit was een totaal andere ervaring.

cruise met kinderen

De pro’s en con’s van een cruise vakantie

Benieuwd of een cruise met kinderen iets is voor jullie gezin? Er waren een aantal dingen die ik geweldig vond zoals het waterpark op het schip maar zeker ook wat puntjes die mij tegen vielen. Een familiecruise zal echt niet iedereen aanspreken. Deze manier van vakantie houden moet passen bij je gezin en de vakantiebehoefte die je op dat moment hebt.

Cruise met kinderen

Relaxte manier van reizen

Het fijne van een cruise met kinderen is dat je veel verschillende plekken kunt bezoeken en niet merkt dat je aan het verplaatsen bent. Geen gezeur met lange autoritten of jankende kids. Zodra ze op de boot zijn kunnen ze lekker rondlopen en is er van alles te beleven. Reizen doe je vooral in de nacht en mocht je al een zee dag hebben dan is er genoeg te beleven.

Wil je gaan cruisen met een baby dan moet je er rekening mee houden dat baby’s vaak welkom zijn vanaf zes maanden. Vooral met een actieve peuter of kleuter kan een autovakantie nog al eens een uitdaging zijn, een cruise is dan een heel goed alternatief.

cruise met kinderen

Fijne kamers en kinderen meenemen is voordelig

Ik was helemaal happy met onze hut met balkon. Bij veel maatschappijen betaal je per hut, een standaard twee persoonshut met slaapbank voor twee kids is dus niet duurder dan een hut met twee personen bezetten. Voor kinderen moeten natuurlijk wel havengelden en maaltijden betaald worden maar zelfs met deze meegerekend is de prijs voor gezinnen vaak erg aantrekkelijk.

Toch liever meer ruimte? Je kunt ook kiezen voor een familiekamer of een kamer met tussendeur.

cruise met kinderen
cruise met kinderen

Veel bestemmingen, maar weinig tijd ter plekke

Ik ben iemand die graag steden echt verkent. Bij een cruise ben je overal maar een dagje of eigenlijk vaak nog korter van 8:00 tot 16:00. Zelf word ik daar heel onrustig van en ga dan juist rond rennen om zoveel mogelijk te zien en te beleven.

Ik denk daarom dat ik niet snel voor een Middellandse Zee cruise zou kiezen waarvan ik weet dat de bestemmingen eigenlijk wel om twee of drie dagen vragen.

Voor veel mensen is het feit dat je met een cruise veel bestemmingen aandoet juist een voordeel. Die gaan lekker de sfeer opsnuiven, bezoeken een plekje of gaan op een terrasje mensen kijken.

parc guell barcelona
Cruise met kinderen

Cruisen is heel massaal

Een cruise is een heel massaal gebeuren. Moderne cruise schepen zoals die waarop ik verbleef, hebben wel plek voor meer dan 5000 gasten en daar komt dan nog bijna 2000 man personeel bij. Ondanks dat het een enorm schip was, voelde het voor mij vaak toch (te) massaal.

Bij het ontbijt was het altijd zoeken naar een plekje om te eten. Zat ik dan eenmaal dan was er constant geluid van alle mensen om mij heen. De kwaliteit van de maaltijden was aardig maar zeker niet waar wij normaal gesproken voor kiezen op vakantie.

Het zwembad op het achterschip was wel rustiger dan de andere zwembaden maar ook daar was het vol. Niet erger dan wanneer je kiest voor een populair resort maar zeker drukker dan je gewend bent als je normaal kiest voor kleinschalige hotels en bnb.

cruise met kinderen
Cruise met kinderen

Entertainment aan boord, maar (vaak) tegen bijbetaling

Op de MSC Meraviglia waren hele gave activiteiten voor gezinnen. Het gaafst vond ik het waterpark op het bovendek. Met drie volwaardige glijbanen kun je hier heerlijk spelen. Maar dat niet alleen, er waren ook genoeg andere wateractiviteiten zoals meerdere zwembaden.

cruise met kinderen
Cruise met kinderen

Beneden deks is er ook genoeg te doen. Zo zijn er kidsclubs voor verschillende leeftijden. Van de allerkleinsten tot een disco voor tieners.

Voor veel activiteiten moet je echter bijbetalen. Een potje bowlen, een stukje racen, videogames. Alles op een cruiseship draait erom om je nog net wat meer geld uit te laten geven.

cruise met kinderen
Cruise met kinderen

Toffe cruises met kinderen

Wil je gaan cruisen met kids? Deze routes en maatschappijen zijn extra kindvriendelijk.

MSC Cruises met kinderen

MSC Cruises is een sterk groeiende cruise maatschappij. Kindvriendelijkheid is een van de belangrijkste aspecten waar ze op letten bij het bouwen van hun schepen.

Natuurlijk hebben deze boten een kinderclub. Maar er zijn ook toffe extra’s zoals een waterpark op een boot, een hightech 4-D bioscoop, een samenwerking met LEGO en meer. MSC Cruises bieden bovendien een goede prijs-kwaliteit verhouding en zijn door de informele sfeer ook heel geschikt voor een eerste keer cruisen. MSC is wereldwijd actief o.a. in het Middellandse Zee gebied, de Noorse Fjorden en het Caribisch gebied.

Bekijk hier actuele aanbiedingen van MSC Cruises.

Cruise met kinderen

Norwegian Cruise Line met kinderen

Norwegian is een hele kindvriendelijke cruise maatschappij. Ook hier is de kledingstijl informeel. Bovendien heb je in tegenstelling tot veel andere maatschappijen de mogelijkheid te dineren wanneer je wil. Je zit niet vast aan een stikte eettijd.

Voor kinderen is er ontzettend veel te doen op de schepen van Norwegian. Een schip, de Norwegian Joy, heeft zelfs een kart track op het bovenste deck. Daarnaast zijn er natuurlijk kidsclubs, zwembaden en toffe aquaparken. Ook de shows aan boord van Norwegian zijn erg afwisselend en geschikt voor gezinnen.

Cruise met kinderen

Disney Cruise Line met kinderen

Hoe maak je je kinderen helemaal gek? Met een Disney Cruise. De hele cruise beleving staat in het teken van hun favoriete Disney figuren.

Als je wel eens in een Disney pretpark bent geweest dan heb je enige idee van wat een Disney Cruise zo bijzonder maakt. Er zijn overal karakters, princessen, Mickey en zijn vrienden en meer.. Neem ook de tijd om een show te bekijken, een Disney film te bekijken of gewoon relaxt een drankje te nemen aan het zwembad.

Niet goedkoop maar wel een once-in-a-lifetime experience. De meeste cruises vinden plaats in de Caribbean waar je zelfs een eigen eiland hebt. Maar er zijn ook enkele opties in Noord-Europa. Bekijk hier de routes van Disney Cruise Line.

curacao stranden playa kalki

Holland America Line met kinderen

De Holland America Line heeft quality time met het gezin hoog in het vaandel staan. Zeker op het nieuwste cruiseschip, de Nieuw Statendam. Aan boord vind je 2 zwembaden, diverse kwaliteitsrestaurants, dagelijkse activiteiten zoals de BBC Earth Experience, muziek, sport, spelletjes en shows.

Holland america line zwembad cruise
Holland america line zwembad cruise

Kinderen zullen zich uitstekend vermaken in Club HAL. Daar wordt iedere dag wat leuks georganiseerd voor iedere leeftijdsgroep. Zoals knutselen of een spannende speurtocht aan boord voor de jongsten van 3 t/m 6 jaar. Pizza’s bakken, gamen en gezellige pyjamafeestjes voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. En voor tieners tot 18 jaar zijn er onder andere sportwedstrijden, kookworkshops en karaoke. Kinderen slapen tegen gereduceerd tarief bij de ouders op de kamer. Er zijn ook ruimere familiekamers voor 5 gasten, met extra kastruimte en 2 badkamers.

De Holland America Line (HAL) is wereldwijd actief en vaart onder andere in het Middellandse Zee-gebied, de Noorse Fjorden, Alaska en het Caribisch gebied. Bekijk hier de actuele prijs en routes van Holland America Line.

Holland america line zwembad cruise

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top