Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Wat te doen in Marseille met kinderen

Wat te doen in Marseille met kinderen

Het is de op één na grootste stad van Frankrijk en ook een van de meest zonnige met meer 300 dagen zon per jaar. Maar is er ook wat te doen in Marseille met kinderen? De opties zijn beperkter dan ik had verwacht van een stad van deze grootte. Overweeg je een stedentrip naar Marseille maak dan ook een uitstapje in de omgeving, bijvoorbeeld naar Nationaal park Calanques, voor een afwisselend weekend. Of maak Marseille een onderdeel van een langere vakantie in Frankrijk met kinderen.

Boottocht naar Château d'If

Marseille is een historische stad. De haven werd rond 600 voor Christus door de Grieken gesticht. Nog steeds voelen de inwoners van Marseille zich meer verbonden met de stad zelf dan met Frankrijk als land. Doordat Marseille in 2013 uitgeroepen werd tot culturele hoofdstad van Europa, ligt de stad er nu mooier en opgeruimder bij dan twintig jaar geleden. Er is toen veel geïnvesteerd in moderne musea en een goede infrastructuur voor toeristen.

Loop rond door de historische wijk Le Panier of door de levendige Vieux Port (oude haven). Ga fietsen met een e-bike naar de Notre-Dame de la Garde. Of verlaat juist de stad voor een boottocht naar het nabijgelegen Cassis en de Calanques.

Marseille heeft een aantrekkelijke city pass die toegang geeft tot veel bezienswaardigheden, het toeristentreintje en het openbaar vervoer. Koop je Marseille City Pass hier van te voren online.

Bezienswaardigheden Marseille met kinderen

Rondwandeling door de oude stad

Het oudste gedeelte van Marseille, “Le Panier”, is nog steeds omgeven door dikke stadsmuren met hierbinnen allerlei smalle straatjes met veel hoogteverschil. Het is een autoluw gedeelte van de stad met veel schattige kleine winkeltjes en restaurantjes. Er wordt hier ook veel zeep verkocht, een specialiteit van Marseille. In de oude stad bevindt zich ook de Kathedraal van Marseille. Het is erg leuk om hier rond te lopen met het gezin, maar laat de buggy vooral thuis.

Marseille met kinderen

Museum of the Roman Docks

In de oude stad kun je het gratis Museum of the Roman Docks vinden. In dit museum, die overigens maar uit één ruimte bestaat, zie je de fundamenten van de vroegere Romeinse haven. Ook worden hier een aantal voorwerpen tentoongesteld die gevonden zijn in historische scheepswrakken voor de kust van Marseille. Dankzij recent archeologisch onderzoek weten we dat onder de huidige gebouwen en pleinen, zoals Jules-Verne en Bargemon, zich hedendaags nog de resten bevinden van de oude kades, steigers, pakhuizen en baden. De havenroeping van de stad is alomtegenwoordig in de opgravingen en de topografie wordt nog steeds verder onthuld.

Het museum is zeker de moeite waard om even te bezoeken en zo je kinderen echt te laten ervaren hoe oud Marseille is.

Museum of the Roman Docks

Kindermuseum Marseille

Marseille heeft een kindermuseum, “Le Préau des Accoules”, maar deze is vooral gericht op Franse schoolkinderen en daarom gesloten in onze zomervakantie. Van dinsdag tot en met zaterdag is er gratis toegang vanaf 16:00. Je moet er wel rekening mee houden dat alles in het museum in het Frans zal zijn.

Boottocht naar Château d'If

Fort Saint-Jean en Mucem

Zowel het fort als de hypermoderne zwart kubus die via een loopbrug bereikbaar is, kun je niet missen. Dit is een van de moderne gebouwen die het Marseille van nu zoveel interessanter hebben gemaakt. Het Mucem is een modern museum met vaak erg interessante, vaste en wisselende tentoonstellingen. Bekijk hier de openingstijden en actuele tentoonstellingen.

Fort Saint-Jean en Mucem

Reuzenrad van Marseille

Vóór het museum vind je het reuzenrad van Marseille. Leuk om te doen tijdens een tripje naar Marseille met kinderen, hoewel er in deze stad betere gratis uitzichtpunten te vinden zijn.

Fort Saint-Jean en Mucem

Parc en Palais Longchamp

Natuurhistorisch museum Marseille

Een ander museum in Marseille dat eventueel nog interessant zou kunnen zijn voor gezinnen is het natuurhistorisch museum, gelegen in de buurt van het treinstation.

Het natuurhistorisch museum in Marseille bestaat al meer dan 150 jaar, wat ook wel terug te zien is in de inrichting. Dit is nog echt een traditioneel natuurhistorisch museum met opgezette dieren in kasten. Een grote verbouwing staat echter gepland en in de loop van 2019 gaat het museum voor geruime tijd dicht tot begin 2020. Het museum bezet een deel van het grote en mooie Palais Longchamp. Andere musea die te vinden zijn in dit voormalig paleis zijn het paleis museum en het museum voor schone kunsten.

Dierentuin van Marseille

De voormalig 19e eeuwse dierentuin van Marseille in het Parc Longchamp is niet meer als zodanig in gebruik. Ter ere van Marseille als culturele hoofdstad werden de leegstaande kooien omgetoverd tot de “funny zoo” met kunstwerken van onder andere apen, dino’s en olifanten.

Marseille met kinderen

Langs de kust

Palais du Pharo

Vanaf de oude stad kun je het veerpondje nemen en de haven oversteken. Loop vanuit daar naar het Palais du Pharo, een van de beste uitkijkplekken in Marseille. Vanaf hier heb je een top uitzicht over de oude stad en over de fortificaties.

marseille met kinderen speeltuin
marseille met kinderen speeltuin

Er is hier ook een leuk parkje vinden, het Émile Duclaux Parc. Ben je op zoek naar een speeltuin in Marseille dan zit er hier een aan de rand van het park. Deze grote speeltuin heeft veel schaduw en is ideaal voor in de zomer. Verder bevindt zich aan de rand van het park een draaimolen en een restaurantje waar veel gezinnen wat komen drinken.

Paleis de Pharo

Monument aux Morts de l’Armée d’Orient

Volg je de kustlijn dan kom je vanzelf het Monument aux Morts de l’Armée d’Orient tegen en iets verderop ook de Port du Velon, een erg fotogenieke haven.

Stranden van Marseille

Langs de kust kom je ook een aantal kleinere stranden tegen, waaronder het vaak drukke zandstrandje Plage des Catalans. Voor wat meer rust, zoek dan strandjes op zoals Plage de Maldormè. Je moet er wel rekening mee houden dat deze en veel van de andere kleine rustige stranden kiezelstranden zijn. Neem dus waterschoenen mee.

Nog wat verder langs de kust kun je de Plages du Prado vinden. Dit zijn aangelegde zandstranden die heel geschikt zijn om te vliegeren. Ook kun je hier vaak windsurfers zien.

Veel gezinnen kiezen er ook voor om in plaats van de stranden van Marseille te bezoeken een uitstapje te maken naar Cassis, een leuk stadje met een mooi zandstrand.

stranden marseille

Parc Borély

Een stukje landinwaarts bevindt zich Parc Borély. Dit park is goed te combineren met een strandbezoek. Er is een kasteel, je kunt er roeien op een meertje of gewoon lekker picknicken. In het park vind je ook een mooie Japanse tuin, een speeltuin en een carrousel.

Overige activiteiten in Marseille met kinderen

Notre-Dame de la Garde

De niet te missen bezienswaardigheid van Marseille is de Notre-Dame de la Garde, gelegen op een heuvel en alleen voor het uitzicht al een bezoek waard. Van binnen is de kerk ook erg mooi met veel muurschilderingen. Wat nu de crypte is, was vroeger de kerk.

Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame

Fietstour in Marseille

Marseille is een uitgestrekte stad. Een leuke manier om wat gevoel bij je bestemming te krijgen is door een fietstour te maken. Wil je ook naar de
Notre-Dame de la Garde tijdens je tour, kies dan voor een e-bike. Je benen zullen je erg dankbaar zijn. Bekijk hier de fietstochten met een Nederlandse gids in Marseille.

Marseille met kinderen

Adventure park Marseille

Pastré Aventure Park is een adventure park voor kinderen vanaf vijf jaar, gelegen in een parkje in Marseille. Een andere wat grotere optie is het Ecopark Adventures Saint-Jerôme.

Boottocht naar Château d’If

Voor de kust van Marseille liggen meerdere eilanden. Deze zijn makkelijk te bezoeken met de diverse boottochten die worden aangeboden. Het verhaal van de Count of Monte Cristo is gebaseerd op het eiland met de gevangenis Château d’If, alhoewel de film is opgenomen op Malta. Koop je fast-track ticket hier van te voren online.

Boottocht naar Château d'If

Nationaal park Calanques

Een populair uitstapje vanuit Marseille is een bezoek aan Nationaal Park Calanques. Het werd pas in 2012 uitgeroepen tot Nationaal park en is een erg mooie plek met rotswanden en helder water. Behalve wandelen kun je hier ook goed zwemmen en snorkelen.

Kindvriendelijke hotels in Marseille

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Marseille? Keuze genoeg, aangezien de meeste grote ketens goed vertegenwoordigd zijn in Marseille.

Wij kiezen zelf graag voor Novotel vanwege de goede familiekamers en prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien is er altijd een speelhoek.
Novotel Marseille Vieux Port ligt bovendien midden in het centrum en heeft ook een zwembad. Lees hier meer reviews en bekijk de actuele prijs.

Een andere optie is het Radisson Blu Hotel Marseille Vieux Port. Het is net een wat hogere prijsklasse maar heeft wel een kinderkaart en kinderstoel. Ook dit hotel heeft een fijn zwembad en ligt op loopafstand van het centrum.

Marseille met kinderen
Boottocht naar Château d'If

Meer blogs lezen over het zuiden van Frankrijk? Lees ook ons blog over Nice met kinderen en over Roquebrune-Sur-Argens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top