Home / Voorbereiding / Tips / Zo bepaal je het budget voor een lange reis met kinderen

Zo bepaal je het budget voor een lange reis met kinderen

Hoe bepaal je het budget voor een wereldreis of lange reis met kinderen?

We gingen in 2007-2008 met zijn tweeën op wereldreis en hebben al een keer langere tijd flink moeten sparen en een budget gemaakt (zie wereldreis praktisch). Ook heb ik eerder 2 maanden door Zuid-Amerika gereisd. Het verschil met onze nieuwe reisplannen is alleen dat er honderden sites zijn die je een idee geven van het budget dat je als backpacker nodig hebt terwijl er maar weinig informatie is over de kosten van een lange reis met een kindje.

bocas panama

Inmiddels hebben we zelf keuzes gemaakt voor de reis die we in 2017 gaan maken. We gaan 2 maanden naar Zuid-Amerika. In de planningsfase kwamen ook andere bestemmingen voorbij en dachten we aan een periode van 6 weken tot 6 maanden. Voor wie nu ook over een lange reis met kindje nadenkt, vertel ik graag hoe je het maken van een budget het beste aan kunt pakken.

Stap 1: Globaal budget en spaarmogelijkheden in kaart brengen

Aan het begin is nog veel onduidelijk. Wij wisten nog niet zeker hoe lang we op reis wilden en waar we naar toe zouden gaan. Gelukkig hoef je dit nu nog niet te weten. Wat wel belangrijk is is om te bepalen hoeveel je realistisch kunt sparen en wat je ongeveer nodig hebt. Ik gebruik hiervoor een excel sheet.

Doorlopende kosten thuis. Hypotheek, autoverzekering, telefoon, internet, abonnementen (sportschool, tijdschriften), verzekeringen, studieschuld etc. Dit is een vast bedrag per maand wat je ook op reis kwijt gaat zijn. Misschien kan je je huis nog verhuren of besparen op verzekeringen maar kijk in eerste instantie naar het huidige bedrag. Dit is in ons geval ongeveer €2000 euro per maand. Een goede financieel adviseur kan je daar ook bij helpen. 

Kosten vooraf zoals vliegtickets. Voordat je überhaupt ergens bent moet je al een ticket kopen en je hebt spullen nodig. Heb je al goede rugzakken, een Deryan tentje en goede wandelschoenen, dan hoeft dit weinig te kosten. Heb je nog niks trek dan je portemonnee maar. €1000 is helemaal geen raar budget om alles aan te schaffen dat je nodig hebt voor een langere reis (excl. electronica). Wij willen misschien nog nieuwe wandelschoenen kopen en een fleecetrui voor onze dochter maar verder hebben we weinig nodig daarom budgetteren we hier nu niks voor.

Om je een globaal idee te geven van de kosten van vliegtickets. Een superuitgebreid wereldreisticket kost €4000 per persoon. Een budget wereldreisticket met weinig stops in Azië, Noord-Amerika en Australië kost €2500 per persoon. Een vlucht naar Azië + enkele Airasia vluchten binnen het continent komen op €900 per persoon. Een vlucht naar Zuid-Amerika of Afrika + 2-3 lokale vluchten (vliegen is hier duur) is zo’n €1250 per persoon.

Omdat de vluchten zo’n grote kostenpost zijn is het de moeite om voor je boekt echt langere tijd prijzen te volgen en slim te boeken. Lees voor tips ons artikel goedkoop vliegen met kinderen.

Wij betaalden zelf tot nu toe €636,11 (kind €577,11) voor een open-jaw ticket Ams-Bogota en Lima-Ams. We betaalden €185 voor een retour Bogota-Lima en €229 (kind 75% hiervan) voor 2 tickets binnen Peru: Lima-Cusco en Tacna-Lima. Misschien boeken we nog een vlucht in Colombia maar omdat hier wel low-cost airlines zijn zou dit voor minder dan €100 moeten kunnen. Ruim onder de €1500 p.p. dus die het ons gekost had als ik gewoon was gaan boeken zonder alle acties en opties in de gaten te houden, een dagje eerder of later was gegaan of geen open-jaw ticket had gekoezen. Vooral ons retour ticket Bogota-Lima (waarvan we de terugreis niet gaan gebruiken) was een goede aanbieding. Normaal kost dit ticket vanaf €350. Slim boeken levert ons dus bijna €1000 voordeel op.

vliegen met peuter
Jordanie in de herfstvakantie

Kosten per dag per bestemming.  Ook voor je dagelijkse kosten is het handig als je een globaal idee hebt waar je tijdens je lange reis heen wilt, maar zolang je geen vliegticket hebt geboekt ligt niks met zekerheid vast. In ons oorspronkelijk wereldreisplan zouden we bijvoorbeeld maar 7 dagen naar het dure Japan gaan. Toen bleek dat het sparen goed ging maakten we hier 14 dagen van.

Voor een gezin met 2 jonge kinderen die met het openbaar vervoer reizen, samen een budget+ of midrange kamer delen, uit eten gaan in westerse restaurantjes en niet te veel dure activiteiten doen zou je voor Zuid-Oost Azië €100 per dag kunnen rekenen en voor de goedkope landen in Midden/Zuid-Amerika €125 per dag. Wil je ook naar westerse landen dan is dit dagbudget (veel) meer. Vaak kan je online goede indicaties vinden zoals dit gezin dat de kosten van een reis in Zuid-Afrika deelt.

Kosten voor luxe items. Ik adviseer iedereen om naast het dagbudget ook geld apart te zetten voor dingen die je echt graag wil doen maar die niet binnen je budget passen. Gewoon een keer omdat je jarig bent een luxe hotel, een ballonvlucht over Bagan of een bezoek aan de Galapagos eilanden. Voor onze komende reis hebben we €750 opzij gezet om te duiken, naar Macchu Picchu te gaan en voor fietsexcursies of een keer een luxe hotel.

hotel bangkok

Spaarmogelijkheden in kaart brengen Kijk nog eens naar je vaste kosten thuis. Dit zijn kosten die hierboven berekend hebt. Reken daarbij een bedrag op dat je nodig hebt voor boodschappen, benzine, onderhoud van auto/huis etc,  kinderopvang en en een minimum voor kleren en haal dit van je inkomsten af en je hebt het bedrag dat je maximaal maandelijks kunt sparen. Dit bedrag lijkt misschien heel veel maar wees reëel. Om dit te sparen doe je dus helemaal niks. Je gaat nooit uit eten en koopt nooit een cadeautje voor iemand. Niemand zal dus in staat zijn elke maand dit bedrag te halen. Het is aan jou te bepalen hoeveel je je huidige leven nu aan wil (of moet) passen voor je reis. Ga je er een spel van maken zo dichtbij mogelijk bij het max spaarbedrag te komen of kies je samen een ander doel zodat je bijvoorbeeld nog wel 1x per kwartaal uit eten kunt.

Bali voor Kids

Daarnaast heb je misschien al wel spaargeld. Krijg je een 13e maand of een stabiele kwartaalbonus en wil je vakantiegeld opzij zetten voor de reis? Wil je onbetaald op reis of kan je de reis maken door een combinatie van vakantiedagen en ouderschapsverlof waardoor je toch nog wat inkomsten hebt op reis?

Stap 2 Bepalen je wensen je budget of bepaalt je budget je wensen?

Als het goed is, heb je nu een beetje een globaal idee van wat er financieel nodig is en wat er mogelijk is. Bij bijna niemand zullen je wensen en je budget gelijk opgaan. Nu is het tijd te bepalen wat doorslaggevend is.

Mijn eerste verre reis van 2 maanden Zuid-Amerika in 2004 was een halsoverkop beslissing. Ik wilde niet verder met de universiteit (ik had al een HBO diploma) en op zoek naar een serieuze baan maar eerst nog een mooie reis maken. Ik wilde dus geen maanden of jaren sparen en ik hakte in november de knoop door en in februari zat in het vliegtuig. Mijn budget (bijbaan en wat extra lenen bij IB-Groep)  was dus doorslaggevend en doordat ik wist hoeveel geld ik had, besloot ik  2 maanden weg te gaan.

Tijdens onze wereldreis ging het anders. Onze wens was echt lang weg te gaan maar met afwisselende bestemmingen. Wel low-budget reizen maar met ruimte om leuke dingen te kunnen doen en niet alleen de goedkoopste landen. We maakten al 2,5 jaar voor onze reis een spaarplan en eigenlijk nog daarvoor besloten we goedkoop te gaan wonen juist om veel te kunnen sparen. Het eerste jaar spaarden we redelijk, het 2e jaar een stuk beter en de laatste 6 maanden echt hardcore. We rekenden uit wanneer we genoeg geld zouden hebben om te gaan en dat werd onze vertrekdatum. In dit geval waren onze wensen dus het uitgangspunt en pasten we onze levensstijl net zo lang aan tot we het passende budget hiervoor hadden.

Oman auto

Nu we op reis gaan me onze dochter zitten we gebonden aan een tijdsperiode (omdat onze dochter naar school moet). In eerste instantie wilden we 6 weken tot 6 maanden weg maar niet onze banen opzeggen. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat 2 maanden de termijn was waar Marcels werkgever nog mee akkoord zou gaan. We hebben wel besloten dat ik (Tikva) nog 1,5 week langer vrij ben in Nederland om bij onze, dan, kleuter haar eerste schoolweek te zijn.

Twee maanden is niet de tijd die Zuid-Amerika verdient. Ik wilde best flink sparen en rekende uit wat het zou kosten van hoogtepunt naar hoogtepunt vliegen, Rio de Janeiro, Iguazu falls en de Galapagos. Of misschien Galapagos en Paaseiland. Of Patagonië en iets anders.

Marcel was het daar niet mee eens. Hij vond het belachelijk dat een reis van 2 maanden meer zou gaan kosten dan 3×3 weken op vakantie. Marcel dacht eerder aan 10.000 euro voor de hele reis terwijl ik met mijn vliegreis van highlight naar highlight plan uitkwam op het dubbele.

Het was even slikken! GEEN Galapagos, GEEN Paaseiland, geen heleboel andere dingen die me heel gaaf leken.. maar uiteindelijk geef ik hem gelijk. Tijdens het plannen van een reis word je al snel meegesleept door mooie verhalen en foto’s en wil je alles NU. Terwijl een lange reis zeker met kinderen niet draait om het afstrepen van bucketlist items maar om quality time met elkaar.

Uiteindelijk zal je vanzelf merken want het belangrijkste is voor jou. Zo lang mogelijk weg blijven dus alleen naar de goedkoopste bestemmingen, liever een mix, of ga je echt voor een bepaalde droom en spaar je daarvoor ook langer.

Ijsland
shwedagon-pagode

Stap 3:  (be)sparen

Als het goed is heb je inmiddels een richtlijn hoeveel geld je nodig hebt en kan je een spaarplan maken.  Dit is een voorbeeld spaarplan:

spaarvoorbeeld

In dit spaarplan staat hoeveel maanden je nodig hebt om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Natuurlijk zijn jullie ook benieuwd hoe wij het zelf ons reis bij elkaar hebben gespaard. We dachten al lang na over een lange reis met het gezin en openden hiervoor een speciale spaarrekening. Een leuke bonus werd hier deels op gezet, maar ook andere extra’s. Zo doe ik mee aan een aandelenplan op het werk waardoor elke maand een bedrag ongemerkt opzij wordt gezet. Toen de aandelen hoog stonden in 2015 verkocht ik ze. In tegenstelling tot onze wereldreis waar we echt van 0 begonnen of mijn eerdere reis naar Zuid-Amerika zaten we nu dus in een luxe positie. Toen het duidelijk was dat we (maar) 2 maanden op reis gingen, naar ook nog eens voor Zuid-Amerika betaalbare landen, bleek dat ons spaardoel en het al gespaarde bedrag elkaar nauwelijks ontliepen.

Stap 3.1 extra verdienen voor je reis

Naast besparen kan je ook zorgen voor extra inkomsten. Wat voor ons helpt is om dit dan ook gelijk concreet te maken. Een avond overwerken is een leuke fietstocht in Bangkok. Een dagje op de vrijmarkt een nacht een 5 sterren hotel.

Boekenkast opruimen en boeken verkopen

We hebben onze boekenkast een goed opgeruimd. 20 boeken hadden een waarde van 10 euro of meer en hebben we op bol.com gezet. Als je een boekt verkoopt voor 10,-  dan gaat 15% van de opbrengst naar bol.com en natuurlijk betaal je ook verzendkosten a 2,50. De totale opbrengst is dus niet zo groot maar alle beetjes helpen.

Spaarpot met kleingeld

Al het kleingeld dat ergens in huis slingert of dat op straat ligt gaat direct de spaarpot in. Ook gasten gooien er wel eens een paar euro in. Anders geef je het ongemerkt uit. Nu slaan we de spaarpot vlak voor de reis kapot en gaan we iets gaaf doen met al die munten.

Bloggen

Met bloggen kan je geld verdienen maar dit staat niet in verhouding tot de hoeveelheid werk die het kost. Ik adviseer je dus nooit een blog te beginnen om geld mee te verdienen. Maar als je zoals ons al een succesvol blog hebt kan je wel extra actief achter samenwerkingen aangaan om zo wat extra inkomen te verdienen voor op reis.

Overige ideeën

Vraag je baas om extra uren. Neem de diensten op feestdagen die niemand wil hebben maar waar een leuke toeslag op zit. Ga op de vrijmarkt staan. Breng je oude kleding naar een tweedehands winkel. Ga online enquêtes invullen, er is altijd wel wat te doen.

header-chiang-rai-watervallen
reisboeken-kinderen-header

Stap 4:  finetunen & gaan

Als je een tijdje bezig bent met (be)sparen merk je vanzelf dat je er zicht op krijgt wat je allemaal kunt doen. Door elke maand samen naar jullie overzicht te kijken wordt steeds duidelijker wat reëel is en niet. Er blijft natuurlijk altijd de onzekere factor of je op reis daadwerkelijk rond kunt komen van wat je in gedachten had. Maar je moet maar zo denken: als andere mensen het kunnen, kan jij het ook. Toch is het slim om af en toe even te finetunen. Is de dollar weer veel meer waard geworden bijvoorbeeld (of minder, dat zou mooi zijn).

Vanzelf kom je het moment dat je nog maar 9-12 maanden van de reis verwijderd bent en geld mag gaan uitgeven. Spulletjes kopen (in de uitverkoop natuurlijk) en vliegticket boeken (lees ons artikel goedkoop vliegen met kinderen) en dan na wat als eindeloos lang voelt wordt het toch eindelijk D-day!

3 gedachten over “Zo bepaal je het budget voor een lange reis met kinderen”

  1. Super om te lezen! Wij gaan over 3 weken met onze 4 kinderen naar West -Amerika. Voor 3,5 week. Tickets, hotels en autohuur zijn voldaan maar nu de kosten ter plaatse nog. Achteraf heb ik wel spijt dat ik niet een beter plan heb gemaakt zoals jij dat hierboven beschrijft. Ik kan er nu wel wakker van liggen van de kosten die we ter plaatse nog moeten maken. Maar het komt goed 🙂 Alleen je kunt niet alles doen als je met 4 kids bent. Keuzes maken! We hebben er in ieder geval enorm veel zin in :-)!

  2. Hoewel ik geen kind heb vind ik het toch een heel handig en overzichtelijk artikel. Het begint ook gelijk weer te kriebelen. Het is alleen lastig omdat je hier echt niet zo makkelijk als in Nederland verlof kan opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top