Home / Reisinformatie / Europa / Cyprus / Wat te doen in Limassol, Cyprus?

Wat te doen in Limassol, Cyprus?

Limassol (Lemesos) is de grootste kuststad van het eiland Cyprus. Omdat Limassol aan de zee ligt is het onder toeristen een populairdere bestemming dan de hoofdstad van Cyprus, Nicosia. Langs het kilometers lange strand bevinden zich veel grote hotels met zwembaden en alle andere faciliteiten die je maar nodig hebt voor een vakantie op Cyprus.

Desondanks vonden wij het centrum van Limassol niet zo heel erg bijzonder. Gelukkig is er in de directe omgeving van Limassol wel veel te doen. Bovendien zit je ook redelijk centraal op het eiland, naar Ayia Napa en Larnaca is het nog geen uur rijden. Ook hoofdstad Nicosia en het Troödosgebergte in het binnenland zijn goed bereikbaar, waardoor het toch een goede basis is voor een vakantie op Cyprus.

Een vakantie boeken in Limassol? Cyprus is ideaal voor een zonvakantie hoewel een zonvakantie in December natuurlijk wel wat minder lekker is dan september.

Wat te doen in Limassol

Limassol is een grote moderne stad. Hoewel er hier al 4000 jaar geleden mensen woonden is een groot deel van de stad pas de afgelopen vijftig jaar ontstaan. Daardoor is het oude centrum kleiner dan je wellicht zou verwachten bij een stad van meer dan 150.000 inwoners.

Bezienswaardigheden limassol

Langs de kust van Limassol loopt een kilometers lange promenade. Toch is de kans groot dat het vanaf je hotel te ver lopen is naar het centrum. Het centrum bestaat uit de moderne Marine en op loopafstand daarvan het historische centrum met o.a. het kasteel van Limassol. Er rijden genoeg bussen en taxi’s die je naar het centrum kunnen brengen. Parkeerplaatsen zijn beperkt maar gelukkig zijn er inmiddels een aantal grote parkeergarages.

Limassol kasteel

Het kasteel van Limassol stamt uit de 12e eeuw. Het is een typische vierkante middeleeuwse burcht. In het kasteel zit tegenwoordig een museum die wij zelf niet bijzonder interessant vonden. Veel website raden aan om toch naar binnen te gaan vanwege het uitzicht vanaf de top.

bezienswaardigheden Limassol kasteel

Ayia Napa Kathedraal

De belangrijkste kathedraal van Limassol die zowel van buiten als van binnen een bezoekje waard is. De kerk is gratis toegankelijk op het moment dat er geen diensten plaatsvinden.

Agia Napa Kathedraal limassol
Agia Napa Kathedraal limassol

Jachthaven Cyprus

De moderne jachthaven van Cyprus is na een jarenlange verbouwing nu helemaal af. Je hebt er diverse goede restaurants maar ook ketens zoals TGIF en de Burger King. De echt grote jachten liggen buiten de haven maar wat hier ligt is toch al indrukwekkend om te zien.

Mocht je in de periode voor kerstmis in Limassol zijn dan kun je hier een kerstmarkt vinden compleet met warme wijn. Ook wordt er dan een reuzenrad geïnstalleerd. Maak een rondje voor uitzicht op de bergen en de zee.

Jachthaven Cyprus

Limassol Municipal Gardens

Vanaf het oude centrum is het een klein half uur lopen langs de boulevard naar de Limassol Municipal Gardens. Ben je op vakantie in Cyprus met kinderen dan is dit een fijn park met diverse speeltuinen.

Archeologisch museum Limassol

Naast de Limassol Municipal Gardens zit het Archeologisch museum van Limassol, een goedkoop maar goed opgezet museum. Hier krijg je meer achtergrond informatie over de boeiende geschiedenis van Cyprus, wat zeker van nut is als je later tijdens je vakantie diverse archeologische plekken gaat bezoeken.

Dierentuin Limassol

De dierentuin van Limassol is een van de beste dierentuinen op Cyprus. De dierentuin is niet groot maar kost ook slechts een paar euro. Er zijn verschillende dieren te zien zoals otters, herten, stokstaartjes en apen. Er is hier ook een kinderspeelplaats en een cafeetje. Ben je in Limassol met kinderen dan is het leuk om hier een uurtje voor uit te trekken.

Stranden Limassol

Er zijn verschillende stranden in Limassol. De meeste stadsstranden zoals Armonia Beach en Onisilos Beach zijn wel lang en hebben goede voorzieningen, maar zijn niet bijzonder mooi. De meeste hotels hebben faciliteiten op het strand zoals ligbedden en stoelen.

stranden Limassol

Een populair strand bij de lokale bevolking is Lady’s Mile Beach. Zo genoemd naar het paard “Lady” van de gouverneur die hier tijdens de Britse overheersing graag kwam om paard te rijden. Dit strand is maar liefst 5 km lang en op sommige plekken kan je zelfs met je auto op het strand rijden.

Het fijne van dit strand is dat het heel langzaam afloopt, prettig dus met jonge kinderen. Bovendien zijn er een aantal leuke strandtenten. Ook dit strand is alleen in kleur nou niet bijzonder mooi en is eerder grijs/zwart dan wit.

Lady's beach cyprus

Wil je echt naar een mooi strand niet te ver van de stad, dan is Pissouri Beach ten westen van Limassol een goede optie.

Cyprus Historic & Classic Motor Museum

Ben je autoliefhebber dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het automuseum in Limassol. Je vind hier geen klassiekers maar wel vooral auto’s uit de jaren ’50 en ’60. De aardige eigenaar geeft graag meer informatie. Dit museum ligt aan de rand van de stad.

Limassol bezienswaardigheden have

Limassol met kinderen

Ondanks dat er in Limassol behalve de dierentuin geen bijzondere attracties zijn vonden wij het wel een fijne stad. Wat Limassol met kinderen prettig maakt is vooral de lange boulevard, de diverse speeltuintjes in de stad en natuurlijk het strand.

Limassol met kinderen

Hotels in Limassol

In Limassol is een groot aanbod aan goede hotels. Wij sliepen zelf in het Mediterranean Beach Hotel: een uitstekend viersterrenhotel aan het stand met familiekamer en met zowel een fijn binnen als buiten zwembad. Dit hotel heeft een kidsclub, spa, sportvelden en meerdere restaurants. Bovendien is de prijs-kwaliteit verhouding goed. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Je kunt dit hotel ook boeken inclusief vlucht via Sunweb. Bekijk hier het aanbod.

hotel cyprus limassol
hotel cyprus limassol

Wat te doen rondom Limassol

Rondom Limassol is van alles te doen. Je wist het misschien niet maar op Cyprus zijn meerdere stukjes Groot-Brittannië. Zoals het naast Limassol gelegen schiereiland, Akrotiri. Een deel hiervan is niet toegankelijk want het is een Britse legerbasis. Dit is duidelijk aangegeven. De rest van het gebied is juist de moeite waard en leuk voor een halve tot hele dagtocht. Uiteraard kun je vanuit Limassol ook richting Ayia Napa of Nicosia.

Lees ook onze tips voor waterparken in Cyprus, of ga naar de culturele bezienswaardigheden op Cyprus.

Zoutmeer Akrotiri

Er zijn op Cyprus twee zoutmeren, een in de buurt van Larnaka, de andere op Akrotiri. Vooral in de winter komen hier veel vogels zoals flamingo’s. Jammer genoeg is het bezoekerscentrum best nog een eind vanaf het meer. Ook is er geen houten vlonder of een andere manier om dichter bij de vogels te komen. Je zult zelf door de modder moeten lopen of een grote telelens en verrekijker meenemen als je de vogels van dichtbij wil bekijken.

flamingo's cyprus

Klooster St-Niklaas van de katten

Overal op Cyprus kom je heel veel katten tegen. Misschien dat het dan ook niet zo raar is dat er zelfs een klooster is voor St-Niklaas van de katten. Er zijn op Cyprus meerdere interessante kloosters te vinden.

kasteel kolossi

Kasteel van Kolossi

Het kasteel van Kolossi is net als het kasteel van Limassol een middeleeuwse burcht. Simpel en rechttoe rechtaan. Dit gebouw uit de 15e eeuw is wel goed bewaard gebleven en ligt in een mooie tuin. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

kasteel kolossi

Opgravingen van Kourion

De opgravingen van Kourion zijn de mooiste van Cyprus. Als je hier rondloopt dan zie je dat de oude Grieken en Romeinen het zo slecht nog niet hadden, met uitzicht over de omgeving en altijd een frisse bries van de zee.

kourion Cyprus
kourion Cyprus

Kourion was vroeger een belangrijke stadstaat aan de zuidwestkust van Cyprus. In de twaalfde eeuw voor Christus, na de ineenstorting van het Myceense rijk vestigden de Grieken zich hier. Een groot deel van de stad werd in de vierde eeuw door aardbevingen verwoest. Een deel werd echter herbouwd en ook de Romeinen voegden nog weer wat gebouwen toe.

Zo is er nu een oud theater te zien met plek voor 3000 mensen. Dankzij de mozaïeken weten we ook de rol van een aantal gebouwen zoals “het huis van de gladiator”, de Romeinse baden en het huis van Achilles.

kourion Cyprus

Het Heiligdom Apollo

Het heiligdom van Apollo ligt buiten de mainsite van Kourion. Het is wel mogelijk om een combinatie ticket te kopen. Hier moet je zelf even pro-actief om vragen, het werd ons namelijk niet aangeboden.

Het heiligdom van Apollo is een stuk kleiner dan de stad. Er zijn hier de resten te zien van een tempel. Een deel is gereconstrueerd waardoor je toch gevoel krijgt bij hoe het ooit geweest moet zijn.

Cyprus Apollo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top