Home / Reisinformatie / Europa / Cyprus / Nicosia de gedeelde hoofdstad van Cyprus
Leventis Municipal museum

Nicosia de gedeelde hoofdstad van Cyprus

Nicosia in Cyprus is een bijzondere stad. Het is de enige gedeelde hoofdstad van Europa. De stad wordt gescheiden door de “green line”, zo genoemd naar de groene viltstift die is gebruikt op de kaart om de stad in twee delen te scheiden. Aan de ene kant Cyprus en aan de andere kant Noord-Cyprus (of door Turkije bezet Cyprus, afhankelijk van wie het verhaal vertelt).

De groene zone zelf is op veel plekken heel smal. Huizen, winkels en alles wat hier stond, is nu leeg of gesloopt. Op diverse plekken hebben VN soldaten hun uitkijkpunten. Niet dat dit nog echt nodig lijkt te zijn, want het is al tientallen jaren rustig in de stad. In 2003 werd het voor het eerst in 38 jaar mogelijk om van het ene naar het andere deel van de stad te lopen. Neem dus je paspoort mee op reis en combineer beide helften van Nicosia.

Nicosia cyprus
Nicosia cyprus

Wij vonden de Cypriotische kant van Nicosia (ook wel Lefkosia genoemd) erg modern. Vol met grote shoppingmalls, hippe barretjes, een groot aanbod van musea en leuke restaurantjes. De Noord-Cypriotische kant (ook wel Lefkoşa genoemd) is duidelijk minder snel ontwikkeld. Dat zie je bijvoorbeeld aan de elektriciteitskabels die hier niet onder de grond lopen maar gewoon boven je hoofd. Er wordt veel goedkope kleding verkocht en goud. Er zijn hier nog aantal interessante oude gebouwen bewaard gebleven en er zijn een aantal sfeervolle straatjes.

Nicosia restaurant

Er zijn twee grensovergangen in Nicosia voor voetgangers. Lendra Street en Ledra Palace hotel. De eerste is het makkelijkste omdat de groene zone hier maar smal is. De grensovergang zelf klinkt spannender dan het is. Je moet aan beide kanten je paspoort laten zien. Waarschijnlijk vragen ze even hoe lang je blijft (een paar uur of een nachtje) en waar je het land in bent gekomen. Daarna loop je gewoon weer door.

Bezienswaardigheden Nicosia (Cyprus)

Stadswandeling

Het beste wat je kunt doen, is Nicosia te voet ontdekken. Het gedeelte binnen de oude Venetiaanse stadsmuren is prima te voet te verkennen. Je komt dan veel winkels tegen, restaurantjes en meerdere kerken. De meeste zijn in de ochtend open tot 12:30 uur en daarna pas weer vanaf 14:00 uur.

Tijdens een stadswandeling kom je ook langs veel leuke restaurantjes. Hoewel er aan fastfood ketens ook geen gebrek is in Nicosia. Dit is echt een stad om een terrasje te pakken en mensen te kijken. Onder het genot van een koffie, een smoothie of wat je ook veel hebt, zijn shisha lounges.

Nicosia bezienswaardigheden
Nicosia bezienswaardigheden

Musea in Nicosia

In Nicosia zijn een aantal musea, die allemaal vrij compact zijn. Je hoeft dan ook geen uren voor een museumbezoek uit te trekken, een half uur tot een uur is echt ruim voldoende. Veel musea zijn gratis, zoals de verschillende municipal musea, maar ook het motorcycle museum en Leventis museum. Heb je niet zoveel tijd in de stad, dan raden wij in ieder geval de volgende musea aan.

Leventis Municipal museum

Het Leventis Municipal musem is een gratis museum in Nicosia. We liepen even binnen zonder verwachtingen maar het bleek echt een uitstekend museum te zijn. Met een mooie afwisselende collectie van historische voorwerpen verspreid over een tweetal verdiepingen. Van de prehistorie tot aan de scheiding van de stad,alles komt aan bod. Met duidelijk bordjes en uitleg in het Engels. Doordat het museum niet al te groot is, raak je ook niet overweldigd door de hoeveelheid voorwerpen.

Leventis Municipal museum

Boven is er een aparte ruimte voor kinderen. Hier kunnen ze in een kast allemaal voorwerpen van vroeger bekijken en aanraken. Via tablets kunnen ze ook meer leren over het Cyprus van vroeger.

Leventis Municipal museum

Cyprus museum

Het Cyprus museum is een uitstekend museum over de historie van Cyprus. Ga je later tijdens je vakantie op Cyprus nog naar archeologische vindplaatsen dan kun je hier veel van de voorwerpen zien die daar vandaan komen. Van voorwerpen uit de koninklijke tombes van Salamis tot een aantal sfinxen die gevonden zijn bij Tamassos.

En mocht je geen tijd hebben om naar de originelen te gaan kijken, er zijn ook een aantal tombes nagemaakt zodat je een idee hebt hoe die er oorspronkelijk uit hebben gezien.

Ben je in Nicosia met kinderen, dan kun je bij de kassa vragen om een van de discovery kids. Een houten tasje met daarin een aantal voorwerpen waarmee je op verschillende plekken in het museum opdrachten kunt doen.

Cyprus museum

CVAR

Dit in 2014 geopende museum is het beste museum in Cyprus voor liefhebbers van kunst. Van 1400 tot het heden. Je kunt hier schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken bewonderen.

Nicosia met kinderen

Ben je op familievakantie in Cyprus en benieuwd wat er te doen is in Nicosia met kinderen?

Kindvriendelijk museum in Nicosia

Enkele van de musea, zoals het als genoemde Cyprus museum, hebben speciale activiteiten voor kinderen. Het Fairytale museum in Nicosia is zelfs een apart museum helemaal gericht op gezinnen. Je leert hier over sprookjes van over de hele wereld. Kinderen kunnen zich hier ook leuk verkleden.

Speeltuinen in Nicosia

Op zoek naar een speeltuin in Nicosia? Rondom de oude stadsmuur is een in 2020 vernieuwd park met onder andere een speeltuin voor jonge kinderen en skateboard park.

Kerst kermis Cyprus

Mocht je in december of begin januari in Cyprus zijn, breng dan een bezoek aan de kerstkermis van Nicosia. Ja, ze hebben er glühwein en wat stalletjes, maar wij vonden het nou niet echt wat we verwachten van een kerstmarkt. Een kermis is een betere omschrijving. Het reuzenrad wat normaal in Agia Napa staat, wordt hierheen verplaatst, er is een achtbaan en diverse andere adrenaline attracties. Vooral tieners kunnen zich hier uitstekend vermaken. Voor kleine kinderen zijn er ook wel een paar attracties maar het aanbod is kleiner.

reuzenrad nicosia

Bezienswaardigheden Nicosia (Noord-Cyprus)

Ook voor het noorden adviseer ik je weer om gewoon te voet op verkenning te gaan. Je komt dan genoeg tegen. Pak een terrasje om mensen te kijken.

Büyük Han

De enige plek in het noorden van Nicosia die je wat ons betreft echt niet mag missen, is de Büyük Han. In de Ottomaanse tijd was dit een plaats voor reizigers, nu is het een goed bewaard sfeervol gebouw. Met een binnenplaats die is omgeven door twee verdiepingen met allerlei winkeltjes. Niet alleen maar tacky souvenirs (hoewel die er zeker ook zijn) maar ook een oude boekwinkel, zeepmaker en andere interessante workshops.

Büyük Han
Büyük Han

Kumarcilar han

Een soortgelijk gebouw, maar kleiner, zit om de hoek. Ook deze caravansara bestaat uit twee verdiepingen. Beneden was voor de dieren, boven voor de reizigers. Dit gebouw is in 2018 opgeknapt en nu kun je er een aantal restaurantjes vinden.

kumarcilar han

Bazaar Bundabuliya

De overdekte markt Bazaar Bundabuliya is zeker een kijkje waard. Het is een mix van winkeltjes voor de lokale bevolking die bijvoorbeeld verse groente en fruit verkopen en winkeltjes gericht op toeristen. Wil je nog souvenirs hebben, dan ga je die hier zeker vinden. Van een goedkope sleutelhanger tot een compleet Perzisch tapijt.

Bazaar Bundabuliya
Bazaar Bundabuliya

Selimiye Moskee

Deze moskee is van oorsprong een kerk en dat zie je vooral aan de buitenkant nog goed. Een ietwat vervallen gotische kerk met twee minaretten. De moskee is buiten gebedstijden gratis te bezoeken maar de binnenkant vonden wij niet zo heel interessant. Waarschijnlijk ook omdat het dus niet als moskee gebouwd is en de kleurige mozaïeken die je normaal vaak ziet ontbreken.

Selimiye Moskee

Bedestan

Direct naast de moskee staat nog een byzantijnse kerk. Deze is nu in gebruik voor de optredens van de dervishen. Mocht je dit nog nooit gezien hebben, dan is het wel interessant om een keer mee te maken. Optredens vinden meerdere keren per dag plaats en kosten 7 euro per persoon.

Hotels in Nicosia

Het eerste wat je moet bedenken, is aan welke kant van de stad wil je slapen. Prijzen in het noorden liggen over het algemeen wat lager, maar het aanbod is ook kleiner. Het zijn hier vooral kleinschalige B&B’s. Populaire plekken zitten dan ook snel vol. Een aanrader is bijvoorbeeld het TasEV Guesthouse.

Nicosia hotel
Nicosia hotel

In het zuiden heb je een ruime keuze aan bekende ketens en 4 sterren hotels. Ook hier kun je echter kleinschalige B&B’s vinden. Wij kozen zelf voor het 3 Rooms Boutique hotel, hoewel ze inmiddels een 2e vleugel en dus iets meer dan drie kamers hebben. De ligging is gunstig direct boven het populaire Pieto cafe. Midden in het hart van de stad. De vriendelijke eigenaresse verwelkomde ons hartelijk en gaf tips voor onze tijd in de stad. De kamer is niet enorm ruim, maar netjes ingericht. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

Pieto cafe nicosia

Ben je op zoek naar een echt kindvriendelijk hotel in Nicosia? Dan is het Central Park Residence een goede optie. Met appartementen in het hart van Nicosia en een binnenzwembad. Bekijk hier het aanbod.

Excursies vanuit Nicosia

Cyprus mag dan het derde grootste eiland in de Middellandse Zee zijn, het is nog steeds heel goed mogelijk om Nicosia als basis te gebruiken voor dagtrips in de omgeving.

waterval cyprus

Wil je echt wat anders zien, dan is het handig om een auto te huren. Hiermee kan je bijvoorbeeld het Trodos gebergte in met mooie oude kloosters, watervallen en leuke dorpjes. Of wat dichterbij Nicosia de regio Mesaoria verkennen. Op ongeveer 40 minuten rijden bevinden zich de ruïnes van Tamassos. Een van de oude stadskoninkrijken van Cyprus. Wat er nu nog te zien is, zijn met name de funderingen van een aantal huizen en werkplaatsen plus twee tombes die waarschijnlijk gebruikt werden door de koningen van vroeger.

Tamassos

We bezochten ook het vlakbij Tamassos gelegen historische Agios Irakleidos klooster. De fresco’s hier zouden bijzonder moeten zijn, maar voor ons als leken viel het kleine kerkje wat tegen.

We waren meer onder de indruk van de eveneens vlakbij gelegen kathedraal (Μητρόπολη Ταμασού). Het blauwe dak met gouden koepel zie je al vanuit de verte. Dit mag dan een hele moderne kerk zijn, de binnenkant is uitbundig beschilderd. Buiten staan op houten borden foto’s van vele andere kerken en kloosters in Cyprus. Ook is er een restaurant met een grote speeltuin. Dit maakt het een goede plek om te stoppen voor de lunch tijdens een familievakantie op Cyprus.

Wil je liever naar de kust rij dan naar Ayia Napa of Limassol.

Klooster cyprus
Klooster cyprus
Klooster cyprus

Vind je het niet prettig om links te rijden of heb je een andere reden waarom je geen auto wil huren, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een georganiseerde tour. Bekijk hier tours vanuit of juist door Nicosia.

Praktische informatie Nicosia

Waar ligt Nicosia?

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en is gelegen ongeveer midden in het land. Lees hier meer over deze bijzondere gedeelde hoofdstad.

Vliegveld Nicosia?

Nicosia mag dan de hoofdstad van Cyprus zijn, het heeft geen commercieel vliegveld. De meest logische optie is om te vliegen naar Larnaka, Paphos of Ercan voor je vakantie in Cyprus.

1 gedachte over “Nicosia de gedeelde hoofdstad van Cyprus”

  1. Huh, was je daar pas? Dat had ik helemaal gemist. Ik was er 25 jaar geleden voor mijn studie. Beide delen van de stad en beide delen van het eiland, wat indertijd best bijzonder was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top