Home / Reisinformatie / Europa / Cyprus / De leukste culturele bezienswaardigheden op Cyprus

De leukste culturele bezienswaardigheden op Cyprus

Cyprus kent een rijke historie en heeft daarom veel culturele bezienswaardigheden. Als je dit zonnige eiland gaat bezoeken, ontkom je niet aan de vele kastelen en andere archeologische hotspots. In dit blog lees je over de leukste culturele uitjes op Cyprus. En een pluspunt: vaak zijn de bezoeken heel goed te combineren met een half dagje strand of het ontdekken van een leuke stad. Ideaal voor een vakantie met kinderen!

Pafos

In en rond Pafos vind je zoveel oudheden dat de hele stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  Je kunt bijvoorbeeld de Koningsgraven bezoeken. Dit is een complex van zo’n honderd oude graven uit de derde eeuw voor Christus. Er liggen geen koningen, zoals je zou verwachten, maar vooraanstaande burgers. Cyprus kende in die tijd namelijk helemaal geen koningen. De tombes zijn uitgehouden uit de rotsen. Er zijn trappen naar ondergrondse grafkamers en indrukkwekkende zuilen. Als je de graven gaat bezoeken, is het handig om een draagzak mee te nemen.

Ook leuk voor een bezoek is het archeologische park, waar je de overblijfselen van vier Romeinse villa’s kunt bekijken. De mozaïeken op de vloer zijn indrukwekkend, deze vertellen over personen en gebeurtenissen uit de Griekse mythologie. Bezoek dit park niet op het heetst van de dag en neem een draagzak mee.

Het archeologische park ligt vlakbij de haven van Pafos en het is zeker leuk om hier even te lunchen of een frappé (koude koffie) te drinken. Vlak buiten Pafos ligt het zandstrand Coral Bay, lekker voor een verkoelende duik!

Pafos is in 2017 culturele hoofdstad van Europa en er is daarom het hele jaar veel te beleven in de stad. Zo zijn er filmvertoningen op het strand en kun je naar muziek- en theatervoorstellingen. Kijk voor meer informatie op de speciale website van Pafos.

pafos bezienswaardigheden cyprus

Kastelen

Cyprus ligt op een strategische positie, dichtbij Azië en Afrika. Er zijn in het verleden dan ook veel kolonisten en veroveraars naar het eiland gekomen. Daardoor vind je er onder andere veel kastelen, met torens, gangen en trappen om te ontdekken. Heel leuk voor kinderen!

Kolossi Castle, een burcht uit 1454, is hier een voorbeeld van. Het bouwwerk had een strategische functie in de bescherming van landerijen. Je kunt dwalen door de lege zalen, de torens op klimmen, en genieten van het uitzicht.

Kolossi Castle ligt vlakbij de kustplaats Lemesos. Daar vind je een strand, een boulevard met kinderspeelplaats en een gezellige haven. In de buurt van de haven vind je ook een kasteel uit de 13e eeuw. Het moest bescherming tegen piraten bieden. Tegenwoordig zit er een museum over de middeleeuwen in. In de sfeervolle straatjes rondom het kasteel is het vooral ’s avonds erg gezellig.

bezienswaardigheden cyprus

Ook in de populaire badplaats Larnaka heeft een kasteel. Naast een functie van fort, is dit ooit ook nog een gevangenis geweest. Er is een klein museum over de regio en er zijn oude elementen te bekijken, zoals kanonnen en grafstenen. Het leukste aan dit kasteel is echter het uitzicht over de haven en de kust. Het kasteel ligt aan het einde van de mooie boulevard en het strand is dus binnen handbereik. Een eindje verderop vind je ook nog een kleine kermis.

bezienswaardigheden cyprus

Kourion

In de buurt van Lemesos ligt Kourion. Dit was een van de belangrijkste stadkoninkrijken van Cyprus en is nu een grote archeologische vindplaats. Verspreid over de heuvel vind je onder ander een Grieks-Romeins theater uit de tweede eeuw voor Christus. Hier zijn regelmatig muziek- en toneelvoorstellingen. Verder zijn er verschillende oude villa’s, een forum en de resten van een stadion te bewonderen. Van de laatste is trouwens heel weinig te zien. Een stukje verderop aan de hoofdweg ligt nog de tempel van Apollo. Het is raadzaam om Kourion ’s ochtend of later in de middag te bezoeken in verband met de warmte. Een draagzak is een aanrader.

kourion Cyprus

Vanuit de oude stad kun je het gelijknamige strand zien liggen. De twee zijn dus heel goed te combineren. Het is er vrij rustig en je hebt een mooi uitzicht op de ruige kust. Bij het strand liggen ook verschillende strandtenten. Een lunchstop op het strand is dus ook een mogelijkheid.

kourion Cyprus

Kerken, moskeeën en kloosters

Onder andere Egyptenaren, Perzen, Romeinen, Osmanen  en Franken hebben hun sporen achtergelaten op Cyprus. Je vindt er daardoor verschillende soorten kerken, kloosters en moskeeën. Hou je ervan om kerkelijke gebouwen te bezoeken? Dan is dit zeker een geschikt eiland voor jou!

Zo heb je in Larnaka de Agios Lazarus kerk, met het graf van Lazurus. Deze Byzantijnse kerk is één van de belangrijkste religieuze gebouwen op Cyprus. Hij ligt op loopafstand van het strand.

bezienswaardigheden cyprus
bezienswaardigheden cyprus

Net buiten Larnaka ligt de Sultan Tekkessi Moskee, een Islamitische bedevaartsplaats. De moskee is mooi, maar de ligging is nog mooier. De moskee staat aan de rand van een zoutmeer. Het grootste deel van het jaar staat het meer droog, alleen in de winter en het vroege voorjaar is het met water gevuld. Dan is het een pauzeplek voor flamingo’s die onderweg zijn naar hun overwinterbestemming.

In het prachtige Troodosgebergte kun je niet alleen de natuur en de koelte opzoeken, er liggen in het gebied ook veel kerken en een aantal kloosters. Tien van de kerken staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zeker de moeite waard om tijdens een bezoek aan een van de traditionele bergdorpjes van Troodos, even bij een kerk of klooster te kijken. In het Omodos kun je bijvoorbeeld het klooster van Timios Stavros bezoeken. Je kunt in het dorp ook door de smalle straatjes wandelen, lunchen op het dorpsplein of bij de winkeltjes en kraampjes zoeken naar souvenirs.

Qua kloosters heb je ook keuze genoeg. Vaak kun je niet het hele gebouwencomplex kijken, maar de kloosters zijn op zich al mooie gebouwen en wat je kunt zien is vaak wel de moeite waard. Vaak verkopen de nonnen zelfgemaakte producten. Bij het 15e eeuwse klooster Agios Minas vakbij het dorpje Lefkara kun je bijvoorbeeld honing, koekjes en stroop kopen. Een heel ander soort klooster is het Agios Nikolaos ton Gaton bij Lemesos in de buurt. Dit wordt ook wel het kattenklooster genoemd. Hier lopen heel veel katten rond, die er ooit gebracht zijn om giftige slangen te doden. Er is verder weinig te zien, maar het is een leuk verhaal en de katten maken het wel een gezellige boel. Let op: het Stavrovouniklooster bij Larnaka mogen alleen mannen naar binnen.

En nog een laatste tip. De toegangsprijzen voor deze bezienswaardigheden op Cyprus zijn heel laag (als het al niet gratis is), dus ook al heb je niet veel tijd dan is het toch wel leuk om wat historische plekken te bekijken.

bezienswaardigheden cyprus
bezienswaardigheden cyprus

Het bezoek van blogger Margje en haar gezin aan Pafos was een samenwerking met Cyprus Verkeersbureau. Lees al haar blogs over het eiland Cyprus op onze Cypus pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top