Home / Reisinformatie / Europa / IJsland / De ijsbergenmeren van IJsland

De ijsbergenmeren van IJsland

Jökulsárlón is het bekendste ijsbergenmeer in Ijsland. Bezoek ook eens de mindere bekende Fjallsárlón,  Fláajökull en Hoffell gletsjertongen met hun ijsbergenmeren.

Wist je dat er vlakbij nog enkele andere meren zijn die je helemaal voor jezelf alleen kunt hebben. Een aantal meren zijn alleen met 4-wheel drive te ontdekken, maar enkele andere ook te voet of met een normale auto. Wij bezochten behalve Jökulsárlón nog 3 anderen meren en vertellen je hoe je ze kan vinden.

Fjallsárlón

Fjallsárlón is na Jökulsárlón een van de bekendste andere meren. Het heeft geen open verbinding met de zee maar staat in verbinding met Jökulsárlón. Je kunt hier komen door de afslag te nemen na Jökulsárlón (komende vanuit Hofn). De hele route vanaf de ring-road is goed te rijden met een normale auto, als je maar rustig aan doet. Bij het uitkijkpunt over het meer is een kleine parkeerplaats voor auto’s.

Fjallsárlón ijsmeer ijsland
Fjallsárlón ijsmeer ijsland

Fláajökull

Bij deze gletsjertong kan je niet meer bij het water komen. De reden hiervan is een wegomlegging. Er wordt echter gewerkt aan een nieuwe brug dus op termijn kan dit veranderen. Alleen voor het uitzicht is een ritje toch de moeite waard. Je neemt de afslag na Holmer (een accommodatie tussen Skaftafell en Hofn). Je kunt dan met een gewone auto heel rustig en langzaam de weg volgen. Sommige stukken zijn een beetje tricky maar het kan wel. Voor de brug is een parkeerplaats waar ook een wc-huisje staat en een bord met wandelroutes in de omgeving van Fláajökull.

Fláajökull ijsmeer ijsland
Fláajökull ijsmeer ijsland
Fláajökull ijsmeer ijsland

Hoffell

Dit ijsmeer is alleen met 4-wheel drive of lopend te bereiken. Het eerste stuk kan je rijden door de afslag te nemen vanaf de ringweg naar Hoffel. Deze afslag kan je vinden voor Hofn als je uit de richting van Skaftafell komt. 

Hoffell ijsmeer ijsland

Je komt uit bij enkele warme baden waar je ook kunt parkeren. De weg gaat wel verder maar er is een extreem hoog heuveltje om over een riviertje te komen. Dit is met een gewone auto niet haalbaar (maar zoals altijd is Ijsland kan de omgeving dagelijks veranderen). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uurtje lopen over de weg naar gletsjer en het ijsmeer. De route is erg mooi door een vallei met heuvels aan de zijkant. Er staan ook enkele afgelegen huizen. In de zomermaanden kan je een kajak huren om het meer op te gaan.

Hoffell ijsmeer ijsland
Hoffell ijsmeer ijsland

Voor meer informatie over dit prachtige stukje ijsland kan je de website van de lokale vvv bekijken. Ook gaaf om te doen maar een Gletsjerwandeling in Ijsland en lees ook onze andere blogs over IJsland met kinderen.

Bezocht jij IJsland wel eens? En wat vond je het mooist? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top