De ijsbergenmeren van IJsland

0

Jökulsárlón is het bekendste ijsbergenmeer in Ijsland. Bezoek ook eens de mindere bekende Fjallsárlón,  Fláajökull en Hoffell gletsjertongen met hun ijsbergenmeren.

Wist je dat er vlakbij nog enkele andere meren zijn die je helemaal voor jezelf alleen kunt hebben. Een aantal meren zijn alleen met 4-wheel drive te ontdekken, maar enkele andere ook te voet of met een normale auto. Wij bezochten behalve Jökulsárlón nog 3 anderen meren en vertellen je hoe je ze kan vinden.

Fjallsárlón

Fjallsárlón is na Jökulsárlón een van de bekendste andere meren. Het heeft geen open verbinding met de zee maar staat in verbinding met Jökulsárlón. Je kunt hier komen door de afslag te nemen na Jökulsárlón (komende vanuit Hofn). De hele route vanaf de ring-road is goed te rijden met een normale auto, als je maar rustig aan doet. Bij het uitkijkpunt over het meer is een kleine parkeerplaats voor auto’s.

Fjallsárlón ijsmeer ijsland

Fjallsárlón ijsmeer ijsland

 

Fláajökull

Bij deze gletsjertong kan je niet meer bij het water komen. De reden hiervan is een wegomlegging. Er wordt echter gewerkt aan een nieuwe brug dus op termijn kan dit veranderen. Alleen voor het uitzicht is een ritje toch de moeite waard. Je neemt de afslag na Holmer (een accommodatie tussen Skaftafell en Hofn). Je kunt dan met een gewone auto heel rustig en langzaam de weg volgen. Sommige stukken zijn een beetje tricky maar het kan wel. Voor de brug is een parkeerplaats waar ook een wc-huisje staat en een bord met wandelroutes in de omgeving van Fláajökull.

Fláajökull ijsmeer ijsland Fláajökull ijsmeer ijsland Fláajökull ijsmeer ijsland

Hoffell

Dit ijsmeer is alleen met 4-wheel drive of lopend te bereiken. Het eerste stuk kan je rijden door de afslag te nemen vanaf de ringweg naar Hoffel. Deze afslag kan je vinden voor Hofn als je uit de richting van Skaftafell komt. 

Je komt uit bij enkele warme baden waar je ook kunt parkeren. De weg gaat wel verder maar er is een extreem hoog heuveltje om over een riviertje te komen. Dit is met een gewone auto niet haalbaar (maar zoals altijd is Ijsland kan de omgeving dagelijks veranderen). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uurtje lopen over de weg naar gletsjer en het ijsmeer. De route is erg mooi door een vallei met heuvels aan de zijkant. Er staan ook enkele afgelegen huizen. In de zomermaanden kan je een kajak huren om het meer op te gaan.

Hoffell ijsmeer ijsland Hoffell ijsmeer ijsland Hoffell ijsmeer ijsland

Voor meer informatie over dit prachtige stukje ijsland kan je de website van de lokale vvv bekijken.

Bezocht jij IJsland wel eens? En wat vond je het mooist? 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.