Home / Reisinformatie / Europa / IJsland / Gletsjerwandeling IJsland, beleef het avontuur
Vatnajokull gletsjerwandeling IJsland

Gletsjerwandeling IJsland, beleef het avontuur

In IJsland zijn heel veel gave outdoor activiteiten en een gletsjerwandeling mag je niet missen. Hikend over het ijs met stijgijzers en een ijshelm ontdek je het bijzondere landschap van een gletsjertong.

gletsjerwandeling ijsland

Gletsjerwandeling vanuit Skaftafell

Er zijn verschillende plekken voor een gletsjerwandeling in IJsland, maar wij kozen voor een start vanaf Skaftafell. Je gaat hier een uitloper van de Vatnajökull-gletsjer op, de grootste van IJsland. Er zijn meerdere aanbieders die de tocht aanbieden en je hebt keuze uit verschillende afstanden van 2 uur tot een meerdaagse tocht. Marcel deed de 4 uur durende tour maar achteraf gezien was 2 uur ook lang genoeg geweest. Voor meer informatie over deze tour, bekijk hier de website.

Vatnajokull gletsjerwandeling IJsland

De minimumleeftijd om mee te doen is 14 jaar. Wij kozen er dan ook jammer genoeg voor om alleen Marcel deze tour te laten doen, ondertussen maakten moeder en dochter een gewone wandeling door het park.  We denken dat een gletsjerwandeling met tieners zeker een gaaf familie-uitje is. Zijn je kinderen nog te jong lees dan onze andere tips voor een vakantie in IJsland met kinderen.

Vatnajokull gletsjerwandeling IJsland

De wandeling begint met het ontmoeten van de rest van de groep bij het visitors centrum van Skaftefall. Alle benodigdheden worden ingeladen en met de auto rijden we naar de gletsjer toe.

Vatnajokull gletsjerwandeling

Hier is het tijd om de crampons aan te doen die we onder de schoenen binden voor extra grip. Je komt nog eens wat tegen op zo’n wandeling bijvoorbeeld de set van de film van Christopher Nolan (Interstellar, 2014). De gletsjer is namelijk een geliefde locatie om films en series zoals Game of Thrones op te nemen.

Gletsjer Vatnajokull gletsjerwandeling IJsland

Het is even wennen maar na een tijdje gaat het wandelen vanzelf. Er is tijdens de gletsjerwandeling in Ijsland volop tijd om rond te kijken, foto’s te maken en te luisteren naar de informatie van onze gids.

Wat zijn de populairste gletsjers in IJsland voor een wandeltocht?

Er zijn verschillende gletsjers in IJsland waar je op kunt wandelen met behulp van een gids en speciale uitrusting. Enkele van de populairste gletsjers voor gletsjerwandelingen in IJsland zijn:

Sólheimajökull: deze gletsjer is gelegen aan de zuidkust van IJsland en is gemakkelijk bereikbaar vanuit Reykjavik. Het biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en gletsjertongen.

Vatnajökull: dit is de grootste gletsjer van IJsland en is gelegen in het zuidoosten van het land. Het biedt verschillende gletsjertongen en ijsbergen waar je kunt wandelen, waaronder de populaire gletsjertongen Skaftafellsjökull en Falljökull.

Langjökull: deze gletsjer is gelegen in het westen van IJsland en is bereikbaar via een speciale sneeuwmobiel-tour of met een gids voor een gletsjerwandeling. Het biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen en gletsjertongen.

Snæfellsjökull: deze gletsjer ligt in het westen van IJsland en is de thuisbasis van de beroemde Snæfellsjökull-vulkaan, die beschreven wordt in Jules Verne’s roman “Reis naar het middelpunt van de aarde”. Het biedt een unieke en prachtige omgeving voor gletsjerwandelingen.

Vatnajokull gletsjerwandeling Ijsland

Het is belangrijk op te merken dat gletsjerwandelingen alleen onder begeleiding van een ervaren gids en met de juiste uitrusting mogen worden gedaan, vanwege de risico’s die het lopen op een gletsjer met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je een erkende touroperator kiest en volg hun instructies zorgvuldig op.

Wat is de beste tijd voor een gletsjerwandeling in IJsland?

De beste tijd voor een gletsjerwandeling in IJsland is meestal tussen april en september, wanneer het weer relatief mild is en de gletsjers gemakkelijker toegankelijk zijn. Tijdens deze maanden zijn de dagen langer, waardoor je meer tijd hebt om van de prachtige omgeving te genieten en kun je het maximale uit je dagen halen.

Vatnajokull gletsjerwandeling Ijsland

Houd er rekening mee dat het weer in IJsland zeer veranderlijk kan zijn, dus zelfs tijdens de beste maanden voor gletsjerwandelingen, is het belangrijk om warme kleding en waterdichte uitrusting mee te nemen, evenals stevige wandelschoenen met goede grip. Als je niet zeker weet welke uitrusting je nodig hebt of wanneer de beste tijd is om te gaan, is het raadzaam om contact op te nemen met een erkende touroperator die je kan adviseren en begeleiden tijdens de wandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top