De penistempel in Bangkok

0

De penistempel in Bangkok. Een naam die deze plek niet helemaal tot haar recht laat komen maar wel een duidelijke omschrijving van waar het hier om draait. bij de Chao Mae Tuptim Shrine. Piemels, penissen of als je het liever zo noemt lingams of fallussymbolen. Hier vind je ze bij de honderden. Sommige zijn klein genoeg om aan een ketting te hangen, andere hebben het formaat van een knuppel.

penis tempel bangkok

 

 

Niet wat je verwacht van een religieuze plek? Misschien dat ik daarom na er al wel bijna 10 jaar geleden over gelezen heb deze plek altijd heb onthouden als een van de off the beaten track plekken in Bangkok om nog een keer te bezoeken.

Tijdens onze vakantie in Bangkok in 2016 kwam ik erachter dat ons hotel maar 1 stop met de khlong boot verderop ligt. Reden genoeg om deze onbekende bezienswaardigheid in Bangkok te bezoeken.

In Bangkok zijn vele shrines, pagoda’s en tempels en dit is de plek waar vrouwen naar toe gaan die graag zwanger willen worden.  De geest in de boom (Chao Mae Tuptim) zou volgens de legende namelijk een vrouw hebben geholpen die het maar niet lukte om zwanger te raken.  Na een offer gebracht te hebben beviel ze 9 maanden later van een gezond kind en het verhaal verspreidde zich.  Meer vrouwen kwamen hier hun geluk beproeven en indien ze zwanger werden kwamen ze terug en namen als bedankje de houten en stenen penissen mee die je nu ziet liggen. De Thai zijn zo modern met hun voortreffelijke ziekenhuizen maar veel religieuzer dan wij westerlingen. Voor een Thai is het helemaal niet onlogisch om te gaan offeren aan een geest in een boom en tegelijkertijd ook de moderne medische wetenschap in te schakelen als zwanger worden niet lukt.

Wanneer het me lukt om uit mijn westerse mindset te stappen dan is het opeens veel meer dan een bizarre plek maar juist een plaats van hoop en dankbaarheid. Tijdens ons bezoek zijn we alleen maar in gedachten zie ik het voor me. De vrouwen die hier moeten hebben gestaan. Vol hoop, zenuwen en spanning. Zou het ze gegund zijn om moeder te mochten worden. Als het dan gelukt is komen ze terug, een knots in je tas, een baby op de arm. De honderden voorwerpen hier zijn een beeldende metafoor voor evenzoveel kinderen en ouders.

penis pagoda bangkok

 

chao mae tuptim

Zeker wanneer je zoals wij als veel van de stad hebt gezien is dit een interessante en onbekende bezienswaardigheid in Bangkok. De penistempel is niet groot, zie het als een klein en fascinerend parkje. Met enorme oude bomen aan het water en diverse heiligdommen.  Hoewel het de piemels zijn die de aandacht opeisen ligt er nog veel meer zoals kleding, armbandjes en oorbellen. Net als miniatuurolifanten, paarden en mensfiguren. Allemaal offers voor de godin Chao Mae Tumptin.

Hoe kom je bij de Penis tempel

Het vinden van de shrine is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Deze plek is in ieder geval al sinds 1920 in gebruik als heiligdom maar door de groei van de stad ligt het nu achter het terrein van het Swisshotel.

Wij namen eerst de Khlong boot naar Tha Witthayu. Vanaf de pier loop je gewoon rechtdoor en je ziet na 2-3 minuten het Swisshotel aan je rechterhand. Loop de oprit op. Bij de portier sla je rechtsaf. De weg loopt dan een beetje weg met een bocht en op een gegeven  moment zie je aan de linkerhand de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Het allermakkelijkst is om hier gewoon doorheen te lopen. De hele tijd rechtdoor tot je er weer uit loopt. Dan een klein stukje schuin naar recht (richting het water, je ziet nu ook al de grote bomen) en je bent er.Khlong express bangkok

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.