Home / Voorbereiding / Tips / Groepsreizen met kinderen, samen met andere gezinnen op reis

Groepsreizen met kinderen, samen met andere gezinnen op reis

In plaats van te kiezen voor een individuele reis met je gezin kun je ook kiezen mee te gaan met een organisatie die groepsreizen met kinderen organiseert. Ik sprak een aantal ouders die dit deden en in dit blog geef ik je een aantal tips. Welke organisaties zijn bijvoorbeeld het beste met jonge kinderen, wat zijn populaire bestemmingen voor groepsreizen voor families en waar moet je aan denken.

Groepsreizen met kinderen, snel overzicht

Naamregio’sLftBijz
Snp Family SpecialsEuropa & ver weg6jrNatuur en activiteiten
ANWB FamiliereizenVer weg6jrVeel vrije tijd
Sawadee familieEuropa & ver weg4jrGroot aanbod
Djoser FamilyEuropa & ver weg6jr Afwisseling
Koning AapVer weg6jrDuurzaamheid

Voor en nadelen van groepsreizen met kids

Echt iedereen die ik heb gesproken die had gekozen voor een groepsreis met kinderen was hier mega-enthousiast over. Toch zijn er zeker niet alleen maar voordelen maar ook een aantal nadelen aan deze manier van reizen.

Wanneer je bedenkt dat je een verre reis wil maken met kinderen dan is het natuurlijk altijd de vraag of je dit zelf gaat regelen of laat regelen. Over het algemeen is zelf regelen een stuk goedkoper maar het kost ook veel meer tijd. Lang niet elke ouder heeft hier tijd of zin in.

Wanneer je zelf een reis organiseert,kun je die helemaal op maat maken. Ook wanneer je in zee gaat met een van de vele organisaties die individuele reizen voor gezinnen organiseren, zoals Riksja Kids en Local Hero Travel, kan deze op individueel niveau worden aangepast. Kies je voor een familie groepsreis, dan staat het programma helemaal vast. Waar je heen gaat, waar je slaapt en hoe lang je daar verblijft. Er zijn hooguit enkele vrij besteedbare dagen waar je zelf kunt kiezen wat je in die bestemming doet. Ook de data van vertrek staan van tevoren vast.

Nadelen groepsreizen met kinderen:

  • Zeer beperkte flexibiliteit
  • Kosten (ten opzichte van zelf organiseren)

Voordelen groepsreizen met kinderen

  • Speelmaatjes mee op reis
  • Andere ouders om zorgtaken en plezier mee te delen
  • Gemak van alles laten organiseren
  • Iemand om op terug te vallen ter plekke
Cartagena Colombia bezienswaardigheden

Vind je het een fijn idee als je kinderen andere kinderen hebben om mee te spelen? Dan zal dit waarschijnlijk de doorslaggevende reden zijn om deze manier van reizen te kiezen. Ook vinden veel ouders het fijn dat ze niet overal alleen voor staan maar er ook een gids mee is. Zeker als je zelf nog niet zo’n ervaren reiziger bent, is het fijn dat er iemand is om op terug te vallen die de lokale taal spreekt. Bovendien kan je als ouders ook samen zorgtaken en plezier delen, wie weet kan je zelfs wel een avond met zijn 2en uit eten terwijl je kids met een ander gezin mee gaan.

Hoe oud moeten je kinderen zijn voor een groepsreis?

Een van de vragen die ik regelmatig krijg is “Zijn er reisorganisaties die al groepsreizen hebben voor jonge kinderen?”. Het antwoord hierop is helaas nee. Sawadee heeft reizen vanaf 4 jaar en bij de andere organisaties moet je 6jr of ouder zijn. Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor gezinnen met meerdere kinderen waarvan de jongste nog net niet aan de leeftijdseis voldoet.

Groepsreis met kind van drie?

Een van mijn lezers vertelde mij echter dat ze met haar kinderen, waarvan er één nog maar drie was, een groepsreis van 15 dagen heeft gemaakt met TUI (toen nog KRAS) naar Thailand. Dit is geen organisatie die speciale reizen voor gezinnen aanbiedt, maar wel reguliere groepsreizen. Ze waren het enige gezin op deze reis (maar reisden ook niet in de schoolvakanties) maar wel van harte welkom. Jonger dan drie zou ze zelf niet aanraden en ze vond het ook echt een must dat haar zoontje zelf goed kon lopen. Zo’n programma is namelijk best vol, al was er ook genoeg vrije tijd voor het gezin. Nog een pluspunt, de groepsreizen van TUI naar Thailand zijn aantrekkelijk geprijsd.

canopy tour magoebaskloof zuid-afrika

Waarom deze leeftijdsgrens voor groepsreizen met kinderen

Bij een individuele reis kun je stoppen wanneer je wil en je reis zo plannen dat er tijd is voor een dutje. Bij groepsreizen ligt het tempo vrij hoog en is er nauwelijks ruimte om te schipperen. Een moe en vervelend kind is niet alleen een probleem voor de ouders maar ook voor de rest van de groep.

Als ik puur naar het programma kijk dan had onze dochter op vierjarige leeftijd prima een reis aangekund waar organisaties bij schrijven vanaf 6 jaar. Toen ze drie was, gingen we al met haar naar o.a. Peru & Bolivia en hadden we ook lange reisdagen. Niet elk kind is echter hetzelfde en daarom zijn die leeftijdsgrenzen ruim aangehouden. Oudere kinderen hebben over het algemeen een betere weerstand en kunnen onverwachte situaties ook beter aan.

Bolivia

Goedkope groepsreizen met kinderen

Een andere vraag die ik krijg is of ik toevallig ook goedkope organisaties weet die goedkope groepsreizen of individuele reizen aanbieden. Als budget je belangrijkste factor is, kun je echt beter kiezen voor het zelf organiseren van je reis.

Speciaal voor dit blog heb ik enkele bestemmingen naast elkaar gelegd zoals o.a. een 8 daagse Marokko reis, 21 dagen Zuid-Afrika en 15 dagen Thailand, reizen die bijna alle organisaties in het programma hebben. Ik kan niet duidelijk zeggen dat één organisatie veel duurder of veel goedkoper is. ANWB reizen is bijvoorbeeld naar Thailand het duurste maar heeft dan wel als enige een rechtstreekse KLM vlucht, terwijl ze op andere bestemmingen weer de goedkoopste zijn. Bij sommige organisaties betaal je ook nog bij voor excursies. Het is dus vooral slim om ze allemaal te vergelijken voor je kiest.

Moulay Idriss

Populaire bestemmingen voor groepsreizen met kinderen

Welke landen zijn populair voor groepsreizen met kinderen? Thailand, Zuid-Afrika, Vietnam en Indonesië worden veel geboekt maar dat zijn ook de landen waar veel gezinnen zelfstandig heen gaan of met een individuele georganiseerde reis.

De echte extreem avontuurlijke landen zoals Noord-Irak, de stanlanden en Saoedi-Arabië ga je hier niet vinden. Maar zelfs naar een land dat wij heel kindvriendelijk en gemakkelijk vonden zoals Panama is er geen aanbod. Kortom wil je echt iets bijzonders dan zal je dit zelf moeten regelen.

vietnam met baby

Reisorganisaties die groepsreizen voor gezinnen aanbieden

SNP Family Specials

SNP reizen is de reistak van de ANWB en ze blinken uit in reizen gericht op natuur en actief bezig zijn. SNP Family Specials organiseert reizen voor gezinnen. In tegenstelling tot een aantal andere organisaties richten ze zich niet alleen op de verre bestemmingen. SNP blinkt juist uit in reizen met kinderen in Europa, hoewel deze meestal worden aangeboden als individuele reis met je eigen gezin.

Bij SNP reizen zijn de vakanties ingedeeld in leeftijdcategorieën. Vanaf 6, 8, 10 of 12 jaar. Ga je met tieners op reis en wil je zeker zijn van leeftijdsgenootjes, kies dan de 12+ reizen. De reizen zijn ingedeeld in comfort en zwaarte klasses. Op sommige reizen is er geen Nederlandse maar Engelssprekende reisbegeleiding.

De groepsreizen die ze organiseren zijn een mix van verre bestemmingen en dichtbij. Maak bijvoorbeeld een rondreis door Costa Rica of ga op wandelvakantie in Oostenrijk. SNP heeft echt unieke reizen zoals huttentochten door de Oostenrijkse bergen. Net als andere aanbieders hebben ze ook een Marokko-reis maar naast een bezoek aan Marrakech en Essaouira ga je ook drie dagen wandelen door M’goun gebergte en is surfles ingbegrepen. Je moet SNP vooral kiezen wanneer je een actieve vakantie zoekt en wat anders dan anders. Lees hier de blog over Essaouira met kinderen.

Bekijk hier het volledige aanbod van SNP Family Specials groepsreizen met andere gezinnen.

Volubilis

ANWB Vakantie

Ook ANWB vakantie is net als SNP van de ANWB. Ze hebben net een wat ander aanbod en hadden vroeger de naam Fox Familiereizen. De reizen die ze aanbieden zijn wat massaler, maar daardoor ook goedkoper dan de andere aanbieders. Bovendien hebben ze ook veel wat kortere reizen van 2 weken in het programma. Ook bij ANWB vakantie kun je individuele reizen met je eigen gezin boeken maar naar de meeste bestemmingen hebben ze ook groepsreizen.

Bij ANWB zijn er een aantal reizen geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar de meeste reizen richten zich op 8 jaar of ouder. Er zijn geen speciale reizen voor tieners ,maar je kunt op hun website wel kijken welke leeftijdsamenstelling de al geboekte gezinnen hebben. Zo koos een van mijn lezers speciaal voor ANWB (toen nog FOX) omdat er andere jongens mee waren in dezelfde leeftijd als haar boys. Dat pakte goed uit: “Mijn zoon van 12 zegt nog steeds: Dit was de beste vakantie die ik ooit heb gehad!”. Bij Fox familiereizen is er eigenlijk altijd Nederlandstalige reisbegeleiding.

ANWB richt zich echt op de populaire bestemmingen voor een verre reis met kinderen zoals Thailand, Bali en de westkust van de USA. Binnen deze bestemmingen bezoek je dan ook echt de toeristische highlights. De reizen hebben echter wel meer vrije tijd dan sommige andere aanbieders. Op die vrije dagen kun je precies doen waar je behoefte aan hebt of dit nu een glijbanenpark is of een cultureel uitje. ANWB heeft enkele wat originelere bestemmingen in het aanbod zoals Ecuador en Suriname waar groepsreizen naar worden aangeboden.

Bekijk hier het volledige aanbod van ANWB familiereizen met een groep

bali met kinderen lovina

Sawadee familie avontuur

Sawadee is een organisatie die zowel gespecialiseerd is in groepsreizen naar verre bestemmingen als in wandel en fietsvakanties dichterbij. Sawadee Familiereizen organiseert voornamelijk groepsreizen voor gezinnen maar er zijn ook enkele individuele reizen te boeken. Met Sawadee kun je naar bijzondere bestemmingen in Europa zoals Albanië en Lapland maar ook gewoon naar Frankrijk. Ook hun verre reizen aanbod is super afwisselend van de populaire landen zoals Thailand en Indonesië tot originele bestemmingen als Georgië en Brazilië.

Bij Sawadee Familiereizen zijn er een beperkt aantal reizen geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar veruit de meeste reizen beginnen vanaf 7 jaar. Met zelfs een aantal reizen vanaf 12 of 16 jaar. Ideaal dus voor een groepsreis met tieners. Een extra service van Sawadee is dat je per reis kunt zien wat de leeftijd en gezinssamenstelling is van de al geboekte reizigers. Sawadee is extra vriendelijk voor alleenreizende ouders die met hun kinderen op reis willen. Je kunt op hun website checken op welke reizen ook single parents mee gaan zodat je niet tussen allemaal stelletjes zit. Er zijn echter geen reizen met alleen eenoudergezinnen. Op een aantal reizen spreken de reisbegeleiders Engels.

Met de reizen van Sawadee kun je echt alle kanten uit. Ze bezoeken zeker ook de bekende highlights tijdens hun verre reizen maar plannen ook altijd enkele wat minder bekende stops in. Ze hebben bovendien een super groot aanbod en veel vertrekdata. Reizen van Sawadee zijn wel wat duurder dan sommige andere aanbieders.

Bekijk hier het complete aanbod van meer dan honderd verschillende groepsreizen met kinderen van Sawadee familiereizen.

Kuala Lumpur met kinderen

Djoser Family

Ook Djoser is een reisorganisatie die zich richt op groepsreizen. Onder de naam Djoser Family bieden ze groepsreizen voor gezinnen met kids aan. Djoser heeft enkele Europese bestemmingen zoals een reis naar Ijsland en een naar de Baltische staten, maar heeft in het aanbod vooral verre reizen. Ze richten zich met name op de populaire verre bestemmingen zoals Jordanië en Indonesië maar hebben ook enkele bijzondere uitschieters zoals de Transsiberië Express en een combi-reis naar Madagaskar & Mauritius.

Bij Djoser Family zijn de reizen ingedeeld in “alle leeftijden”, 10+ jaar en 16+ jaar. Hoewel als je verder kijkt, blijkt “alle leeftijden” vanaf 6 jaar te betekenen. Hoewel er hier wel eens een uitzondering in gemaakt kan worden, afhankelijk van de reis en het kind. Ook bij Djoser kun je de leeftijd zien van de kinderen die al mee gaan op de reis. Wel zo fijn. Bij de meeste reizen is er een Nederlandstalige reisbegeleiding.

De reizen van Djoser zijn vaak een mix van de bekende bezienswaardigheden met enkele minder bekende stops. Zoals tijdens een Thailand reis ook Sukathoi bezoeken of slapen bij de lokale bevolking op het eiland Amati tijdens een Peru reis.

Bekijk hier het volledige aanbod van groepsreizen met Djoser Family.

Koning Aap Kidz

Koning Aap is een reisorganisatie die zich richt op avontuurlijke groepsreizen. Koning Aap familie organiseert groepsreizen voor gezinnen. Koning Aap zet meer nog dan de andere aanbieders in op duurzaamheid o.a. door de CO2 uitstoot van de reis volledig te compenseren. Ze hebben op dit moment Albanië en Georgië in het aanbod maar de rest zijn allemaal verre bestemmingen. Met de nadruk op de populaire landen voor een groepsreis met kids.

Bij Koning Aap zijn de reizen ingedeeld in 6+ en 12+ jaar. De route is voor beide leeftijden hetzelfde, het verschil zit dus alleen in de leeftijd van de deelnemers. Ook hier kun je op de site weer zien wie er al geboekt hebben en zelfs of het Nederlandse of Belgische reizigers zijn. Op de 12+ reizen gaat soms een Engelstalige reisbegeleider mee, op de reizen voor jongere kinderen wordt altijd Nederlands gesproken. Je kunt kiezen voor zogenaamde “Comfort” reizen met net wat meer luxe.

De reizen van Koning Aap familiereis bezoeken vooral de toeristische hoogtepunten, maar hebben vaak optionele excursies zoals een wandeling door de rijstvelden of fietstocht. Sommige reizen zijn wel vrij vol, wat iets is om om te letten, zeker als je met jongere kinderen gaat. Bekijk hier het aanbod van Koning Aap familiereizen.

kindvriendelijk hotel jordanie

Ben je met je gezin op een groepsreis geweest? Deel vooral je ervaringen in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top