Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Bijzondere tempels in Bangkok

Bijzondere tempels in Bangkok

Bangkok, de bruisende hoofdstad van Thailand, is niet alleen beroemd om zijn street food en markten, maar ook om zijn talloze tempels die verspreid liggen door de stad. Van de majestueuze Wat Phra Kaew tot de iconische Wat Arun, elke tempel heeft zijn eigen verhaal en unieke architectuur. De tempels van Bangkok ontdekken met kinderen? In dit blog nemen we je mee op een reis door de betoverende wereld van de tempels in Bangkok en ontdekken we de geschiedenis, de cultuur en de prachtige details van deze heilige plaatsen. Inclusief een paar tempels die je vast nog niet kent.

Ga je voor het eerst naar Bangkok en heb je maar weinig tijd? Dan zou ik in ieder geval tijd maken om Wat Pho te bezoeken. Lees ook onze anders tips over Bangkok met kinderen.

Tempels in Bangkok

Wat Saket

Wat Saket, ook wel bekend als de Golden Mount, is een prachtige boeddhistische tempel in Bangkok, Thailand. Deze tempel is gelegen op een heuvel in de wijk Pom Prap Sattru Phai, in het oude gedeelte van de stad. Het is een van onze favoriete tempels in Bangkok en elke keer als we er zijn maken we weer een nieuwe foto met onze dochter.

Bangkok golden mount wat saket

Wat Saket werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de Ayutthaya-periode in de 18e eeuw en het was oorspronkelijk bedoeld om een grote stoepa te worden. Echter, vanwege de zachte grond en financiële problemen is de stoepa nooit voltooid. In plaats daarvan werd het een heilige plaats en later werd er een tempel omheen gebouwd.

Bangkok golden mount wat saket

Wat Saket is vooral bekend vanwege de “Golden Mount”, een kunstmatige heuvel die bovenop de tempel staat en bezoekers een prachtig uitzicht biedt over de stad Bangkok. Om de top van de heuvel te bereiken, moeten bezoekers 318 trappen beklimmen, die langs kleine watervallen en diverse sprookjesfiguren leiden. Niet buggyproof dus, maar als je baby net ligt te slapen in de kinderwagen moet je iets.

Bangkok golden mount wat saket

De tempel staat ook bekend om haar jaarlijkse Loy Krathong-festival, dat in november plaatsvindt en waarbij mensen lotusbloemen in de rivier te water laten om respect te betuigen aan de godin van het water. Tijdens dit festival worden er ook traditionele Thaise dansen uitgevoerd en vinden er verschillende andere feestelijke activiteiten plaats.

Bangkok golden mount wat saket
Bangkok golden mount wat saket

Wat Saket is niet alleen een belangrijke religieuze plaats, maar ook een populaire toeristische attractie in Bangkok. Het is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de Thaise cultuur, geschiedenis en architectuur. Het is bovendien ook een leuke tempel om met kinderen te bezoeken omdat het niet al te groot is en wel lekker afwisselend, van de sprookjesfiguren langs de trappen tot het uitzicht op de top.

Wat Pho

Wat Pho, ook wel bekend als de Tempel van de Liggende Boeddha, is een van de belangrijkste boeddhistische tempels in Bangkok, Thailand. De tempel is gelegen in de wijk Phra Nakhon, aan de zuidkant van het Grand Palace.

Bangkok tempel wat pho

Wat Pho werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, tijdens de Ayutthaya-periode, maar de huidige gebouwen en sculpturen dateren uit de 19e eeuw, toen de tempel een belangrijke renovatie onderging.

Bangkok tempel Wat Pho

Het staat bekend als de thuisbasis van de grootste liggende boeddha ter wereld, die maar liefst 46 meter lang en 15 meter hoog is. De boeddha is bedekt met bladgoud en zijn voetzolen zijn ingelegd met parelmoer, versierd met ingewikkelde afbeeldingen van boeddhistische symbolen. Dit enorme beeld maakt ook op kinderen zeker indruk.

Bangkok tempel Wat Pho
Bangkok tempel Wat Pho

Naast de liggende boeddha heeft Wat Pho ook tal van andere bezienswaardigheden, zoals de vier koningschapen die de tempel beschermen en de kapellen die gevuld zijn met ontelbare boeddhabeelden. Er is ook een massage school gevestigd in de tempel, waar bezoekers traditionele Thaise massages kunnen krijgen.

Bangkok tempel Wat Pho

Wat Pho staat bekend om zijn prachtige architectuur, serene sfeer en belangrijke rol in de boeddhistische geschiedenis van Thailand. De tempel is een belangrijke bedevaartplaats voor Thaise boeddhisten en een populaire toeristische attractie voor bezoekers van over de hele wereld. Het is een plek die je niet mag missen als je geïnteresseerd bent in de Thaise cultuur en religie.

Bangkok tempel Wat Pho

Wat Arun

Wat Arun, ook wel bekend als de Tempel van de Dageraad, is een adembenemende boeddhistische tempel in Bangkok, die je echt gezien moet hebben. De tempel, gelegen aan de westelijke oever van de Chao Phraya-rivier, is een indrukwekkend staaltje Khmer-architectuur en is versierd met kleurrijke keramische tegels en stukken porselein die glinsteren in de zon.

Tempels bangkok Wat Arun

De prang, een torenhoge structuur die bedekt is met duizenden beelden en afbeeldingen van boeddhistische goden en mythologische wezens, is het meest opvallende kenmerk van Wat Arun. Met zijn hoogte van ongeveer 70 meter biedt het beklimmen van de prang een prachtig uitzicht op de omliggende gebouwen en tempels. Vroeger kon je deze beklimmen en dan had je een tof uitzicht, maar tegenwoordig mag dit niet meer. Misschien maar beter ook, want de korte traptreden en hoge stappen waren zeker niet kidsproof.

Tempels bangkok Wat Arun

Wat Arun biedt meer dan alleen de prang. Het heeft ook een reeks van acht torens die de windrichtingen symboliseren, elk met zijn eigen unieke decoraties. Het prachtige beeld van de Hindoe-god Indra die op zijn olifant rijdt, is ook een must see.

Tempels bangkok Wat Arun

De geschiedenis van Wat Arun gaat terug tot de Ayutthaya-periode en het is een belangrijk cultureel monument van Thailand. Wat ons betreft is dit ook zeker een bezoekje waard, bovendien is deze tempel ook makkelijk bereikbaar met de Chao Praya Express en zo’n boottocht is een must-do met je gezin.

Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew, ook wel bekend als de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha, is een van de meest heilige boeddhistische tempels in Thailand en is gelegen in het hart van Bangkok op het terrein van het Koninklijk Paleis.

Bangkok tempels Wat Phra Kaew

Om bij de tempel te komen, kun je verschillende vormen van openbaar vervoer nemen, zoals de BTS Skytrain, de MRT-metro of de taxi. De meest handige manier om er te komen is echter via de Chao Phraya-rivier, die door Bangkok stroomt en waarlangs verschillende boten en veerboten varen die je naar de tempel brengen.

Bangkok tempels Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew is de thuisbasis van de Smaragdgroene Boeddha, een 14e-eeuws beeld van Boeddha, gemaakt van groene jade en gekleed in gouden gewaden. Het beeld is een van de meest vereerde boeddhistische relikwieën in Thailand en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Naast de Smaragdgroene Boeddha heeft de tempel een indrukwekkende verzameling van andere boeddhistische beelden, waaronder beelden van de vier gezichten van Boeddha en de 12 dierenriemtekens. Vroeger mocht je fotograferen in de tempel, maar tegenwoordig niet meer.

Voor de meeste kinderen zal het kleine groene beeld in de drukke tempel niet direct heel geweldig zijn. Gelukkig zijn er nog heel veel meer dingen te zien in het koninklijk paleis. Het is wel aan te raden om hier zo vroeg mogelijk te zijn, dan is het rustiger en nog niet zo warm. Zorg ook dat je gepast gekleed bent met bedekte knieën.

Bangkok tempels Wat Phra Kaew

Wat Traimit

Wat Traimit, ook wel bekend als de Tempel van de Gouden Boeddha. De tempel bevindt zich in het Chinatown-gebied van Bangkok, in de wijk Samphanthawong.

Bangkok Tempel Wat Traimit

De tempel is vooral bekend vanwege zijn spectaculaire Boeddhabeeld van massief goud, dat een hoogte heeft van 3 meter en een gewicht van 5,5 ton. Dit maakt het de grootste massief gouden Boeddha ter wereld. De oorsprong van het beeld gaat terug tot de 13e eeuw, maar het was tot de 20e eeuw bedekt met pleisterwerk om het te beschermen tegen invasies. Pas in 1955 ontdekten de monniken van Wat Traimit per ongeluk dat het beeld massief goud was toen het tijdens een poging om het te verplaatsen uit de kraan viel. Als je dit verhaal erbij vertelt, maakt een bezoek nog meer indruk op je kinderen.

Je kunt Wat Traimit op verschillende manieren bereiken. De meest populaire is waarschijnlijk met de BTS Skytrain en dan uitstappen op het station Hua Lamphong, gevolgd door een wandeling van ongeveer 10 minuten naar de tempel. Je kunt ook een taxi of tuktuk nemen om er te komen.

Bangkok Tempel Wat Traimit

Wat Traimit is zeker een bezoek waard, vooral als je met kinderen reist. Het massief gouden Boeddhabeeld is een indrukwekkend gezicht en kan zeker kinderen fascineren. De tempel zelf is ook prachtig versierd en biedt een kijkje in de rijke boeddhistische cultuur van Thailand. Er zijn ook souvenirwinkels en kleine eetkraampjes rondom de tempel, dus je kunt genieten van een hapje of een drankje terwijl je daar bent.

Wat Mangkon Kamalawat

In Chinatown in Bangkok zijn veel verschillende tempels. Wat Mangkon Kamalawat is een Chinees Boeddhistische tempel die er anders uitziet dan de andere tempels in de buurt. Rondom de tempel zijn zoveel winkeltjes dat je de buitenkant van de tempel bijna niet meer ziet. Maar binnen is het heel bijzonder. Er zijn verschillende kamers en heel veel mooie lampionnen die het gezellig maken. Mensen kennen deze tempel ook als de Draaklotustempel.

Wat Mangkon Kamalawat

Als je de tempel binnenkomt, ruik je wierook. Veel mensen zijn er aan het bidden en geven kleine cadeautjes aan de beelden. Ze hopen zo op geluk, gezondheid en geld. Je kunt bij deze tempel komen door met de BTS Skytrain naar Hua Lamphong te gaan en daarna een stukje te lopen. Je kunt ook met een taxi of tuktuk gaan. Als je loopt, zie je veel winkeltjes en plekken waar je eten kunt kopen in Chinatown.

Bangkok Wat Mangkon Kamalawat

Deze tempel is leuk om te bezoeken. Je ziet hoe mensen in Thailand geloven en je kunt lekker eten proeven in Chinatown. Wat Traimit is bekend om zijn gouden Boeddha, maar Wat Mangkon Kamalawat laat zien hoe mensen uit Thailand en China samen geloven. Kinderen vinden het ook leuk door alle kleuren en beelden in de tempel.

Wat Benchamabophit

Wat Benchamabophit, vaak de Marmeren Tempel genoemd, is een opvallende tempel in Bangkok gelegen in de wijk Dusit. Wat meteen opvalt is de glanzende witte marmeren façade, wat de tempel zijn bijnaam heeft gegeven. Een van de meest populaire attracties hier is een specifiek doorkijkje dat erg populair is op Instagram vanwege zijn fotogenieke charme.

Wat Benchamabophit Bangkok

Toch vonden sommige bezoekers de tempel een beetje tegenvallen. Hoewel de binnenplaats een verzameling heeft van 52 Boeddhabeelden die verschillende stijlen laten zien, zijn er geen uitzonderlijk bijzondere beelden die er echt uitspringen. Bovendien kost het 50 bath om het hoofdgebouw te betreden. Veel bezoekers vinden de entreeprijs niet in verhouding staan tot wat er binnen te zien is.

Wat Benchamabophit Bangkok

Om bij Wat Benchamabophit te komen, kun je een taxi, tuktuk of bus nemen, aangezien er geen directe BTS Skytrain- of MRT-station in de buurt is. Hoewel de tempel zijn charmes heeft, zoals het populaire doorkijkje, is het wellicht goed om te overwegen of het de reis en eventuele entreeprijs waard is, afhankelijk van je persoonlijke interesses.

Chao Mae Tuptim Penis Tempel

Bangkok heeft talloze altaren, pagodes en tempels, maar er is één plek waar vrouwen heen gaan als ze graag zwanger willen worden: de boomgeest Chao Mae Tuptim Shrine. Volgens de legende hielp deze geest een vrouw die maar niet zwanger kon worden. Nadat ze een offer had gebracht, beviel ze negen maanden later van een gezond kind en het verhaal verspreidde zich als een lopend vuurtje. Andere vrouwen kwamen ook om hun geluk te beproeven en als ze zwanger werden, kwamen ze terug en namen ze houten en stenen penissen mee als bedankje, die je nu op deze plek overal tegenkomt.

Bangkok penis tempel chao mae tuptim

De lokale bevolking is modern met hun voortreffelijke ziekenhuizen, maar tegelijkertijd zijn ze religieuzer dan veel westerlingen. Het is voor hen helemaal niet onlogisch om een geest in een boom te eren en tegelijkertijd de moderne medische wetenschap in te schakelen als zwanger worden niet lukt. Als ik uit mijn westerse mindset stap, is deze plek veel meer dan alleen maar bizar.

Bangkok tempel chao mae tuptim penis tempel

Het is een plek van hoop en dankbaarheid. Tijdens ons bezoek zag ik in gedachten de vrouwen voor me die hier hebben gestaan, vol hoop, zenuwen en spanning. Zou het hen gegund zijn om moeder te worden? Als het dan gelukt is, komen ze terug met een knots in hun tas en een baby op de arm. De honderden voorwerpen hier zijn een beeldende metafoor voor evenzoveel kinderen en ouders.

Bangkok tempel chao mae tuptim penis tempel

De tempel is niet makkelijk bereikbaar. Ondanks dat deze plek al sinds 1920 in gebruik is als heiligdom, is het door de uitbreiding van de stad nu verborgen achter het Swisshotel. Onze eigen zoektocht begon met het nemen van de Khlong-boot naar Tha Witthayu. Vanaf de pier liepen we gewoon rechtdoor en na 2-3 minuten zagen we het Swisshotel aan onze rechterkant. We liepen de oprit op en sloegen rechtsaf bij de portier. De weg buigt af en na een tijdje zie je aan je linkerhand de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Het makkelijkst is om hier gewoon doorheen te lopen. Blijf rechtdoor gaan totdat je aan de andere kant er weer uitkomt. Ga dan een klein stukje schuin naar rechts (richting het water, waar je de grote bomen al ziet) en je bent gearriveerd bij de tempel.

Wat Chana Khao San Road Tempel

De Wat Chana Khao San Road Tempel is een boeddhistische tempel die zich bevindt in de wijk Banglamphu van Bangkok. De tempel, die ook bekend staat als Wat Mongkhon Kamalawat, werd in 1824 gebouwd en is een van de oudste tempels in Bangkok. Het is gewijd aan de Boeddha van de toekomst, Maitreya, en heeft een prachtig beeld van deze Boeddha, evenals vele andere belangrijke Boeddhistische symbolen en afbeeldingen.

Bangkok Wat Chana Kahoa San Road Tempel

Wat Chana Khao San Road Tempel heeft een unieke architectuur, met een mengeling van Thaise en Chinese invloeden. De tempel heeft een prachtige gevel met veel versieringen en kleurrijke mozaïeken. Binnenin de tempel zijn er veel schilderijen en sculpturen die de Boeddhistische leer uitbeelden.

Bangkok Wat Chana Kahoa San Road Tempel

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Wat Chana Khao San Road Tempel is het bijwonen van een ceremonie of dienst. De tempel biedt regelmatig meditatielessen en gebedsdiensten aan, die openstaan voor zowel boeddhisten als niet-boeddhisten. Deze diensten bieden bezoekers de gelegenheid om te leren over de Boeddhistische filosofie en praktijk en om de rustige sfeer van de tempel te ervaren.

Bangkok tempel chana khao san road tempel

Als je met het openbaar vervoer reist, kun je de bus nemen naar de halte Phra Athit, die op ongeveer 5 minuten lopen van de tempel ligt. Je kunt ook de rivierbus nemen en uitstappen bij de halte Phra Arthit Pier, die zich ook op loopafstand van de tempel bevindt.

Bangkok khao san tempel

Ook naar Zuidoost-Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast standaard reizen ook reizen op maat maakt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Fijn als je kind graag Nederlandse speelmaatjes heeft tijdens de vakantie. Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap. Mocht je liever met een groepsreis meegaan, lees dan hier de blog Groepsreizen met kinderen.

Wist je dat je tussen de Thaise en Maleisische eilanden kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top