Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Kanchanaburi met kinderen, boeiende Thaise bestemming!

Kanchanaburi met kinderen, boeiende Thaise bestemming!

Benieuwd wat er te doen is in Kanchanaburi met kinderen?  Dit prachtige plaatsje ligt ongeveer 100 km boven Bangkok. Een ideale ideale plek om rustig bij te komen van de vliegreis en een fijne start van een rondreis door Thailand. Het is er rustiger dan in Bangkok maar toch is er genoeg te doen om je enkele dagen te vermaken. Aan de ene kant de mooie natuur in de omgeving en het fijne stadje, aan de andere kant kan je tijdens een bezoek aan Kanchanaburi ook niet heen om een stukje geschiedenis. Tijdens de 2e wereldoorlog kwamen meer dan 100.000 (krijgs)gevangen om tijdens het bouwen van de spoorlijn die nu bekend staat als de Death Railway.

Meerdere van onze bloggers bezochten Kanchanaburi met hun gezin en delen hun tips.

Kanchanaburi

Wat te doen in Kanchanaburi met kinderen

De Erawan watervallen met kinderen

Een van de belangrijkste redenen om Kanchanaburi op te nemen in een rondreis door Thailand met kinderen is toch wel de Erawan watervallen.

Op ongeveer 53 kilometer (ongeveer een uurtje rijden) vanaf het centrum van Kanchanaburi vind je een klein stukje paradijs namelijk de Erawan watervallen.  Deze watervallen bestaan uit 7 lagen die je kunt bereiken door middel van een trap of zoals bij de hogere lagen door middel van een beklimming. Ondanks de relatief hoge entreeprijs is het zeker een aanrader aangezien je hier de hele dag zou kunnen spenderen. Toen wij er waren betaalden we 300 baht per volwassenen en was de prijs voor kinderen vanaf 3 jaar 150 baht. De huidige prijzen vindt je hier.

Dheva Mantra Kanchanaburi waterval

Van laag 1 naar de top bij laag 7 hike je in ongeveer 2 uur tijd. De eerste 4 lagen zijn goed te bereiken met kleine kinderen. De afstanden zijn hier relatief kort en de paden zijn goed begaanbaar. Deze paden bestaan voor het grootste deel uit vlakke paden en trappen waardoor ook kleinere kinderen deze zelf kunnen lopen. Vanaf laag 4 wordt het wel echt lastiger en worden de afstanden ook langer. Zelf besloten we daarom niet verder dan stap 4 te gaan.

Erawan watervallen

Naast de watervallen bekijken kun je ook hier zwemmen in het water. Zeker op een warme dag een aanrader. Houd er wel rekening mee dat vanaf laag 2 een zwemvest al verplicht is als je het water in wilt. Deze kun je ter plekke huren, voor kleinere kinderen is het aan te raden zelf een zwemvest mee te nemen. Toen wij er waren werd hier streng naar gekeken, zelfs met je voeten in het water zonder zwemvest werd eigenlijk niet getolereerd.

Erawan watervallen

Fijn om te weten is dat bij verschillende lagen van de waterval een toilet en doucheruimte aanwezig is en zelfs een klein restaurant. Het kan hier erg warm worden dus het meenemen van drinken is zeker aan te raden (of te kopen bij de entree). Houd er wel rekening mee dat vanaf trap 3 er een controle is op plastic. Toen wij er waren mochten we geen flesjes meenemen vanaf trap 3 maar konden we deze in bewaring geven. Mensen in het hotel die op een andere dag gingen konden hun flesjes meenemen maar bij hun werden de flesjes gemarkeerd en betaalde ze een bedrag van 20 baht. Dit alles om te zorgen dat er zo min mogelijk afval in de natuur verdwijnt.

Wij spendeerde de hele ochtend bij Erawan watervallen maar zeker als je helemaal naar boven gaat en uitgebreid gaat zwemmen (iets dat wij zelf niet deden) kun je er een hele dag voor uittrekken.

Dheva Mantra Kanchanaburi

Houd er rekening mee dat de Erawan watervallen in het weekend populair zijn bij de locals en het daarom erg druk kan worden. Het beste kun je de watervallen door de weeks bekijken en al vroeg in de ochtend heen gaan. Het park is dagelijks geopend van 08:00 – 16:00.

In Kanchanaburi worden op iedere hoek excursies aangeboden naar deze waterval. Het nadeel hiervan vonden wij is dat je maar heel kort de tijd hebt (2 uur) om de watervallen te bezoeken terwijl je als je hem helemaal wilt zien en wilt zwemmen minstens een halve dag nodig hebt.

Erawan watervallen

Blogger Vera koos er voor gekozen om de lokale bus te nemen. Deze brengt je in 1 -1,5 uur naar de watervallen. Zij betaalden enkele rit 45 baht p.p. en de kids waren gratis. De huidige prijzen en vertrektijden kun je vinden in de volgende link.

Blogger Nicky gingen per taxi naar Erawan watervallen. Ook dit kun je gemakkelijk overal regelen. Voor een retourtje Erawan watervallen inclusief wachttijd (4 uur) en een taxi met kinderstoel betaalde ze €35.

River Kwai bridge en Death railway Jeath War Museum

Zeg je Kanchanaburi dan zeg je River Kwai Bridge. Deze brug staat voor de indrukwekkende en heftige geschiedenis van Kanchanaburi. Vele krijgsgevangen stierven bij de aanleg van de Birma spoorlijn waar deze brug een belangrijk onderdeel voor was.

Kanchanaburi

Stukken van de Death Railway zijn nog in gebruik. Vanaf het eindpunt van het treintje dat er rijdt, kun je lopen over de houten brug met spoorlijn van de Death Railway.  Indrukwekkend om te zien wat er hier gebouwd is en gruwelijk  om te bedenken hoeveel gevangen gestorven tijdens de aanleg. Daarom voelt het ook een beetje dubbel om te zeggen ook al is het zeker waar: vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Zoals op meerdere plekken in Thailand is dit een plek waar kinderen met blonde of rossige haartjes een ware attractie zijn. Niet elk kind zal dit leuk vinden maar gelukkig werd in ons geval er wel eerst gevraagd of mensen met onze peuterdochter op de foto mochten. Zelf hadden we de regel dat zolang zij het zelf leuk vond en niet protesteerde het ok was.

River Kwai Dheva Resort

JEATH War museum

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog in dit deel van de wereld waar de brug een sleutelrol speelde dan is er naast de brug een indrukwekkend museum: het JEATH War museum. Ook voor kinderen is dit museum interessant (al blijft het natuurlijk wel een oorlogsmuseum dus is het afhankelijk van wat jij denkt dat je kind aan kan) met verschillende voorwerpen zoals fietsen, barakken, uniforms maar ook een helikopter en treinstel.

Jeath war museum

Houd er wel rekening mee dat het bij de River Kwai Bridge erg druk kan worden en voor mooie foto’s het dus raadzaam is om vroeg in de ochtend te gaan. Indrukwekkend is ook om de trein over de brug te zien rijden, bijna alle locals kunnen je vertellen wanneer er een trein verwacht wordt.

Jeath war museum

War Memorial begraafplaats en het Death Railway museum

Op loopafstand van het centrum van Kanchanaburi vindt je de Memorial Wars en het museum. Dit is zeker de moeite waard om te bekijken aangezien dit ook een stukje geschiedenis van ons land betreft. Hier liggen ook Nederlanders begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven zijn terwijl ze werkte aan de bekende spoorlijn. Erg indrukwekkend.

begraafplaats kanchanabruri

Het tegenover liggende Death Railway museum is ook indrukwekkend. Het museum is tot stand gekomen mede met behulp van de Nederlandse ambassade. Hierdoor vind je veel persoonlijke eigendommen van Nederlandse die krijgsgevangenen zijn geweest en kun je ook enkele persoonlijke verhalen lezen. Het meeste indruk op ons maakte de beneden verdieping waardoor middel van spijkers die gebruikt zijn bij de bouw wordt aangegeven hoeveel mensen uit een bepaald land gestorven zijn tijdens de bouw van de spoorlijn.

Death Railway museum
Death Railway museum

Net als bij de andere oorlogsmusea is het natuurlijk afhankelijk van je kind of hij/zij het aan kan of niet. Mocht je gaan vonden wij alleen de aparte kamer dat een hospitaal voorstelt een plek die wij oversloegen met onze dochter. De poppen die hier waren vonden wij zelfs al een beetje eng/vies laat staan een kind.

Death Railway museum

Eten op de avond markt in Kanchanaburi

Rond een uur of 17.00 is er aan de hoofdweg (vlakbij het treinstation) iedere avond een markt. Hier kun je je buikje vullen voor nog geen € 2 p.p. De kinderen van Vera zijn dol dol op de sticky buikspek (dat is zoet en pittige knapperig buikspek) en in Kanchanaburi hebben ze echt de allerlekkerste. De markt is qua eetkraampjes echt het paradijs. Zorg dat je wel voor 19.00 uur op de markt bent want anders zijn alle eetkraampjes al uitverkocht.

Kanchanaburi met kinderen

Elephants World

Wil je je kinderen echt een onvergetelijke dag bezorgen ga dan een dagje naar Elephants world. Elephants World is opgericht door een Nederlands echtpaar. Ze vangen straatolifanten op die aan de kant zijn gezet omdat ze geen geld meer opbrachten in het toerisme en ze zamelen geld in om mishandelde olifanten en olifanten die voor het toerisme worden gebruikt op te kopen. In Elephants world hebben de olifanten een mooie oude dag. Ze hoeven hier weinig te doen behalve te eten en genieten. Het is werkelijk waar een prachtig project. Meer informatie kun je vinden op de website.

Kanchanaburi met kinderen

Een dagje Elephants World begint met een pick-up bij je hotel. En dan begint het avontuur. De kinderen zijn voor een dag olifantenverzorger. Ze bereiden hun eten, voeren ze, spelen verstoppertje met ze en tot slot mag je ze wassen in de rivier.

Buiten deze onvergetelijk dag steun je ook nog een goed doel dus 2 vliegen in 1 klap.

Kanchanaburi met kinderen

Hellfire pass & Memorial museum

Wil je meer zien van de omgeving en nog verder de geschiedenis induiken, maak dan een halve dagtrip naar de Hellfire pass. Zo genoemd omdat dit een De Hellfire pass maakt onderdeel uit van de Death Railway en ligt op zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Kanchanaburi. Er moesten hier rotsen worden weggehakt en geblazen om de rails aan te kunnen leggen. Daarvoor werd er ook in de nacht doorgewerkt.

Hellfire pass

Een bezoek aan de Hellfire pass zal pas betekenis krijgen voor oudere kinderen.

Bij de Hellfire pass krijg je een film te zien van de Tweede Wereldoorlog waarin de gevangenen werken aan de Birma spoorlijn. In het museum liggen allemaal voorwerpen die ze gebruikten om te werken aan de spoorlijn. Heel indrukwekkend om te zien hoe het er allemaal aan toe ging. Bij het museum ligt ook een gebied waar nog de originele spoorlijn loopt en waar je een kijkje kunt gaan nemen. Er is een korte wandeling en een langere route van zo’n 4 kilometer.

Hellfire pass

Bamboo rafting

Houden jullie kinderen van een beetje spanning en avontuur? Dan is bamboo-raften in de jungle een prachtige ervaring. De stroming van de rivier is niet sterk waardoor dit geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. De kinderen mogen varen en de ouders mogen achter op het vlot genieten van het uitzicht in deze prachtige omgeving.

Skywalk

De Skywalk in Kanchanaburi, ook wel bekend als de Bridge over the River Kwai, is een toeristische attractie in Thailand, geopend in september 2022. De brug is 12 meter hoog en 150 meter lang en is dagelijks geopend tussen 9.00 uur en 18.00 uur. Vanaf de brug heb je prachtig uitzicht over de stad en de rivieren Kwae Yai en Kwae Noi.

Kindvriendelijk hotel in Kanchanaburi

Nog op zoek naar een geweldig plek om te overnachten in Kanchanaburi? Dan is VN Guesthouse een echte aanrader.  Buiten de prachtige ligging aan de River Kwai is het schoon, erg goedkoop en centraal maar rustig gelegen. Vera is hier al drie keer keer geweest en zou er met plezier zo weer heen gaan. Het personeel is heel vriendelijk en regelt alles voor je zonder extra fee. Wij hebben hier de tickets voor de nachttrein geregeld en een aantal excursies. Alleen maar lof. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kanchanaburi met kinderen

Ga je voor iets meer luxe om echt even bij te komen van de lange vliegreis? Dan is Dheva Mantra Resort een aanrader. Fantastische ruime familiekamers, een groot zwembad met kinderdeel en prachtig gelegen aan de River Kwai. Blogger Nicky bezocht Dheva Mantra Resort lees hier de uitgebreide review van het Dheva Mantra Resort of check direct de prijs en beschikbaarheid.

Nog even verder kijken? Vergelijk hier de meest kindvriendelijk hotels en guesthouses in Kanchanaburi.

Dheva Mantra Resort zwembad

Je kunt op verschillende manieren reizen naar Kanchanaburi

Met de trein van Bangkok naar Kanchanaburi 

Om te beginnen de reis naar Kanchanaburi toe kan al een beleving zijn. Dagelijks rijden er minimaal twee treinen vanaf Thonburi treinstation in Bangkok. In het weekend rijdt er een trein van Bangkok Hua Lampong naar Kanchanaburi. Een kaartje kost 150 baht (ongeveer € 4). De trein vertrekt al vroeg dus uitslapen is er die dag niet bij.  Let goed op bij het kopen van een ticket want er zijn ook veel duurdere toeristen treinen richting Kanchanaburi.

Kanchanaburi met kinderen

Met de bus van Bangkok naar Kanchanaburi 

De lokale bus is ook een optie. Vanaf het vliegveld of treinstation neem je een taxi naar het centraal busstation in Bangkok, de taxi kost ongeveer €8. Vanaf het busstation kun je kiezen voor de minibus of de lokale bus. Blogger Vera koos bewust voor de lokale bus omdat die goedkoper maar vooral veiliger zijn dan de minibus. Vanaf hier is het ongeveer 2,5 uur naar Kanchanburi voor nog geen €4 p.p.

Met de taxi

De derde optie is om een taxi te pakken vanaf Bangkok of vanaf het vliegveld zoals blogger Nicky deed.  De kosten hiervan bedragen ongeveer € 50 voor een rit van 2,5 uur inclusief kinderstoeltje. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat maar makkelijk te bereiken is het zeker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top