Home / Nederland / Noord-Holland / Wat te doen in Den Helder met kinderen
den helder met kinderen

Wat te doen in Den Helder met kinderen

In het puntje van Noord-Holland vind je de marinestad Den Helder. De meeste mensen komen hier alleen om de veerboot naar Texel te nemen. En dat is oprecht zonde. Wist je namelijk dat je hier voor kinderen maar liefst drie leuke musea kunt vinden? Maar er is meer te ontdekken. Wat dacht je van de Helderse Vallei, de duinen en het strand?

den helder met kinderen

Door de compactheid van de stad is het een ideaal dagje uit in eigen land. Den Helder beschikt over voldoende (gratis) parkeergelegenheden en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation loop je zo de stad in en binnen 10 minuten naar Willemsoord. Willemsoord is een gebied met monumentale panden en was vroeger de scheep- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Tegenwoordig vind je er diverse restaurants, twee musea, het theater en een bioscoop. 

den helder fort kijkduin

Wat ons betreft is dit de ideale plek om een bezoek aan Den Helder te beginnen. Mocht je met de auto komen, dan kun je deze hier ook gratis parkeren. Loop langs de oude monumentale panden van de voormalige scheepswerf, bekijk de haven en ga op zoek naar de haai voor een Instagrammable foto (tip: loop vanaf het uitgaanscentrum en restaurant Costa Esmeralda richting de haven).

Den Helder met kinderen

Marinemuseum

Het Marinemuseum springt gelijk in het oog als je bijvoorbeeld naar de Texelse boot rijdt. Naast het grote pand zie je namelijk gelijk een onderzeeboot, genaamd de Tonijn. Het museum is opgedeeld in meerdere delen. Namelijk de schepen die behoren tot het museum (onderzeeboot Tonijn, ramschip Schorpioen en mijnenveger Abraham Crijnssen), het Torentje en de Geschutmakerij. Bij de kassa kun je tevens een gratis speurtocht ophalen waarmee je het museum op een speelse manier ontdekt.

In het Torentje ontdek je de geschiedenis van de Nederlandse marine. Dit doe je door middel van schaalmodellen van marineschepen van zowel vroeger als nu, maar ook informatie en schilderijen van bijvoorbeeld veldslagen en belangrijke personen voor de marine, zoals Michiel de Ruyter. Leer meer over de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse opbouw aan de hand van persoonlijke getuigenissen van voormalig marinepersoneel. 

De Geschutmakerij gaat voornamelijk over de techniek die hoort bij de marine en de geschiedenis van de Rijkswerf waar marineschepen werden gebouwd en onderhouden. Op het moment vind je hier een interactieve expositie ‘Schip en Werf’, die heel erg leuk is voor kinderen. Leer meer over de techniek door middel van objecten en proeven. Zo kun je bijvoorbeeld lassen, maar ook een toffe simulatie doen waarbij je een schip de haven uit moet varen. 

Onze dochter was hier nog te klein voor, dus daar moeten we over een paar jaar zeker nog voor terug komen. Wat zij wel al heel boeiend vond, was de schepen van binnen bekijken die tot het museum behoren. Tijdens ons bezoek was de mijnenveger Abraham Crijnssen helaas gesloten. Vooral onderzeeboot Tonijn maakte direct een grote indruk. Door het luik via de trap naar beneden en door de smalle gangen lopen. Bijna niet voor te stellen hoe hier zoveel mensen leefden en dan ook nog eens onderwater.

Alles is nog intact, van de smalle bedjes tot het kombuis en zelfs de periscoop werkt nog. Kun jij het eiland Texel zien liggen? Houd er wel rekening mee dat er een rij kan staan om de boot te bekijken. Doordat de ruimte beperkt is, mogen er niet te veel mensen tegelijk de boot van binnen bekijken.  Voor actuele openingstijden en lopende tentoonstellingen bezoek je de officiële website. Lees ook onze blog over Texel met kinderen.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Precies aan de andere kant van Willemsoord vind je het Reddingmuseum Dorus Rijkers. Dit museum is gewijd aan de reddingsbrigade en vernoemd naar één van de grootste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis.

den helder reddingsmuseum boten

Je kunt het museum met een audio guide bezoeken. Er is ook een kinder audio tour. Deze gaat alleen aan bij de speciale kinderplaatjes en wij vonden het erg prettig luisteren. 

den helder reddingsmuseum

Zodra je binnenkomt springt meteen de nieuwe VR experience in beeld in de vorm van een brug van een boot. Een gave manier om je bezoek te starten! Neem plaats in een reddingboot Nh1816, zet de VR bril en kijk mee met de redders hoe ze een drenkeling uit zee redden. Het is net alsof je er zelf bij bent!

den helder reddingsmuseum

Weer met beide benen op de kade na deze VR experience kun je verder op onderzoek uit. Ontdek wat de redders allemaal kunnen gebruiken bij een reddingsactie en welke kleding ze bij welke weersomstandigheid aan trekken. Op de begane grond vind je vooral voorwerpen, zoals een rib boot en een roei reddingssloep. 

den helder reddingsmuseum boten

Op de eerste verdieping begint het echte interactieve deel. Ervaar hoe de windkrachten aanvoelen in de windtunnel. Leuk is dat je na afloop het filmpje dat tijdens de simulatie gemaakt wordt naar je eigen e-mail kan versturen. Een leuk aandenken.

den helder reddingsmuseum

Ook leer je op deze verdieping over de verschillende communicatietechnieken. Zo kun je proberen een morse code te versturen, de verschillende bellen en toeters luiden of te communiceren met iemand anders die het museum bezoekt en toevallig in de communicatie kamer is.  Ook heel leuk om te doen is de vaarsimulator; neem plaats achter het roer en voel de boot bewegen op de golven.

den helder reddingsmuseum

Voor kinderen wordt het museum extra leuk en interactief zodra ze plaatsnemen achter de beeldschermen met een digitaal spel. Maak een paspoort aan en probeer zo snel mogelijk de gestrande mensen te redden. Kijk je tijdens het sturen en gas geven wel uit dat je niet vast komt te zitten in een zandbank? 

den helder reddingsmuseum

Bekijk zodra je het museum verlaat ook zeker nog de reddingboten die aan de steiger bij het museum liggen. En bezoek je het Nationaal Reddingmuseum tussen 1 april en 1 november dan kun je voor €4,50 per persoon een rondvaart van 20 minuten maken door de binnenhaven van Den Helder met de reddingboot Johan de Witt. 

den helder buiten reddingsmuseum

Extra tip: de ingang kan een beetje lastig te vinden zijn. Loop naar het grote gebouw van theater De Kampanje. De ingang van het museum bevindt zich hierbinnen. Bekijk hier meer informatie over openingstijden en actuele tentoonstellingen.

Fort Kijkduin

In Huisduinen, onderdeel van gemeente Den Helder, vind je Fort Kijkduin. Fort Kijkduin is in opdracht van Napoleon gebouwd en zou ruimte moeten bieden aan ongeveer 700 soldaten. 

den helder fort kijkduin

Het Fort is in twee delen opgedeeld. Enerzijds een museum gedeelte dat zich richt op de militaire geschiedenis van het fort en anderzijds het zeeaquarium waar je enkel zeedieren kunt vinden die je ook in onze eigen Noord- en Waddenzee zou kunnen tegenkomen. 

fort kijkduin den helder
den helder fort kijkduin

Zeker voor kleinere kinderen is het museum deel niet heel interessant. Het is heel veel informatie, met name over de Tweede Wereldoorlog. Houd er rekening mee dat je hier geen interactieve onderdelen zult vinden. Gelukkig wordt een deel uitgelegd door middel van maquettes en poppen met militaire uniformen. En natuurlijk is het spannend om in een fort op onderzoek uit te gaan en door de gangen te dwalen.

den helder fort kijkduin

Het zeeaquarium daarentegen is veel meer op kinderen gericht. Bij binnenkomst valt gelijk de tunnel op. Zowel onder, boven als naast je kun je de vissen zien zwemmen terwijl je door de tunnel loopt. En deze dieren komen allemaal voor in onze eigen zee!

den helder fort kijkduin tunnel

Verschillende aquaria tonen onze Noordzee. Zo zie je het gevolg van eb en tij op het leven in de zee en sta je oog in oog met roggen in de cilinder tank. Je kunt bij de automaat bij de ingang vissenvoer kopen. Bij elk beetje voer staat voor welke vissen het geschikt is en dit mag je dan zelf in hun aquarium doen. Handig om dus te zorgen voor wat kleingeld op zak. 

fort kijkduin den helder tank

Een andere grote bezienswaardigheid in het aquarium is het skelet van Chris de Potvis. Indrukwekkend om te zien hoe groot een potvis is. Helaas, en begrijpelijk, mag je het skelet niet aanraken, maar om toch kinderen te laten voelen hoe zo’n bot van een potvis nou aanvoelt, is er een speciaal aanraakbot neergelegd. Bekijk hier meer info en de actuele openingstijden.

den helder fort kijkduin skelet

Grafelijkheidsduinen

De duinen naast Fort Kijkduin worden de Grafelijkheidsduinen genoemd. In dit natuurgebied kun je fijn wandelen en zomaar oog in oog staan met een van de Schotse Hooglanders die hier wonen. Er loopt niet echt een korte route, de enige wandeltocht die aangegeven staat is de kleine 9 km route die start bij Fort Kijkduin en loopt tot het Mariëndal/Helderse Vallei en weer terug. Maar het gebied is prachtig en tijdens het lopen verlies je zelden de vuurtoren de Lange Jaap uit het oog. 

Den Helder

Helderse Vallei

Na alle musea toe aan een stukje natuur? Dan is een bezoekje aan de Helderse Vallei zeker aan te raden. In het natuurgebied vind je het bezoekerscentrum Helderse Vallei, maar kun je ook heerlijk wandelen of actieve activiteiten ondernemen, zoals klimmen bij de Klimvallei of kanoën en suppen. 

den helder helderse vallei

Bezoekerscentrum de Helderse Vallei heeft een informatieve speelhoek voor kinderen en een permanente expositie waarbij je kennismaakt met de omringende natuurgebieden, zoals duin en strand maar ook het bosgebied en de wadden. Vergeet ook zeker niet de vitrines te bekijken en zo meer te leren over de natuur. 

den helder helderse vallei

Buiten vind je de stadsboerderij waar je onder andere geitjes kan voeren, maar ook op een schaalmodel kan leren hoe je een koe moet melken. Ook vind je hier kleine knaagdieren, verschillende vogels en varkens. 

den helder helderse vallei

In het bezoekerscentrum is een klein restaurantje waar je wat kunt drinken en bijvoorbeeld een ijsje kan halen. In het bijbehorende winkeltje kun je terecht voor lokale specialiteiten.

den helder

In de zomer kun je hier ook een blotevoetenpad lopen. Deze wandeling van ongeveer 250 meter neemt je voeten mee naar hoe het voelt om te lopen in het bos, de duinen, de Waddenzee en het boerenland. Ook kun je er over een wiebelbrug lopen die je bereikt door stapstenen, lekker hangen op een bungelbank en je armen aan het werk zetten om met een vlot naar de overkant te komen. Bij de ingang van het blotevoetenpad is een kraan waar je je voeten schoon kunt spoelen. 

Je kunt het blotevoetenpad ook lopen met opdrachten. Langs de route staan 8 ontdekkisten opgesteld waarin opdrachten en materiaal zit waarmee je de natuurtypes van Den Helder ontdekt. De kosten hiervoor zijn 1 euro per persoon + 5 euro borg voor de sleutel om de ontdekkisten te openen. 

Strand Den Helder

Den Helder heeft een lange kuststrook, maar over het algemeen is het hier nog niet zo druk als in Egmond en Zandvoort. Dit komt mede doordat er geen boulevard aan het strand gelegen is en je dus vaak een stuk door de duinen moet voordat je bij het strand bent.

Met kleinere kinderen is het dan ook een aanrader om een bolderwagen of fiets mee te nemen. Het strand bij Fort Kijkduin is het snelst te bereiken zonder tussen de duinen door te lopen en hierdoor ook meestal een van de drukste stranden.

den helder met kinderen

Onze aanraders daarnaast zijn Strandslag Duinoord (flinke klim omhoog maar een mooie asfaltweg, veel parkeergelegenheid en eetgelegenheid). In Julianadorp Strandslag Zandloper een aanrader: een minder steile klim, wel iets verder lopen maar een hele fijne eetgelegenheid Zee van Tijd. Als je het rustiger zoekt: Julianadorp Strandslag Drooghe Weert met ruime parkeergelegenheid, groot en breed strand, geen strandtent maar wel bij de parkeerplaats een cafetaria.

Fijne restaurants in Den Helder

Deugeniet (alleen ontbijt en lunch)

Restaurant Deugeniet is gelegen in het centrum van Den Helder en biedt een werkplek aan mensen met down. Het is een favoriet van vele locals. Het is een knusse plek waar altijd leven is met twee speelplekken voor kinderen en genoeg keuze op de menukaart met onder andere kindertosti’s en poffertjes. Het gebak wordt hier zelf gemaakt en dat kun je proeven. Zo hebben ze elke week een andere cheesecake. Favoriet voor volwassenen is hun Naanbrood met gekruide kip en de Surf en Turf op brood. Wil je hier tijdens lunchtijd zijn, dan is het aan te raden om van tevoren te reserveren. 

Nogal Wiedus

Gelegen aan de dijk op steenworp afstand van Fort Kijkduin vind je Nogal Wiedus. Een geliefde plek voor veel toeristen en locals vanwege de locatie en de menukaart. Want zeg nou zelf, eten met uitzicht op Texel, de zee en vuurtoren de Lange Jaap heeft ook echt wel wat. Hier is niet echt een kinderspeelplek, maar de tafels zijn ruim waardoor er ruimte genoeg is om bijvoorbeeld te tekenen, al valt er buiten genoeg te zien tijdens het eten en drinken. 

Strandpaviljoen Zee van Tijd

Bij Strandslag Zandloper vind je deze recent vernieuwde strandtent. Een hele fijne plek om te zitten, zowel in de zomer op het terras of even schuilen voor de zon binnen, als in de winter bij de kachel. Zee van Tijd biedt een ruim terras met uitzicht op de zee. Het menu van Zee van Tijd wordt aangepast aan het seizoen. Zo kun je in de de winter lekker opwarmen met een huisgemaakte pompoensoep en een warme chocomelk met slagroom en in de zomer afkoelen met een cocktail/mocktail. 

IJs

Naast deze eetgelegenheden kun je in Den Helder ook uitstekend ijs eten. In het centrum vind je ijssalon Wim Laan waar je terecht kunt voor het lekkerste ambachtelijk roomijs. Vergeet zeker ook niet een chocolade of frambozen ijslollie te proeven.

In Julianadorp vind je ijssalon De Schepper waar je terecht kunt voor vers en ambachtelijk (Italiaans) ijs. De keuze is reuze! En ze zijn niet voor niets in 2020 uitgeroepen tot beste ijssalon van Nederland. 

Kindvriendelijke hotels in Den Helder

BBderijkswerf

BBderijkswerf biedt comfortabele accommodaties voor families en dezeB&B heeft een adembenemend uitzicht op het meer. De familiekamers zijn voorzien van moderne faciliteiten, waaronder een tv, en een keuken met alle benodigde apparatuur, zoals een koelkast, vaatwasser, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker. Ook kun je genieten van een smakelijk ontbijtbuffet of een continentaal ontbijt dat dagelijks wordt geserveerd.

Ontdek de omgeving gemakkelijk met de beschikbare fietsverhuur en bezoek het Koninklijk Navymuseum op slechts 300 meter afstand of het treinstation van Den Helder op 1,1 km afstand. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor BBderijkswerf.

De Parel B&B

De Parel B&B is een charmante accommodatie gelegen in het hart van Den Helder, op slechts een steenworp afstand van diverse winkels, restaurants en historische bezienswaardigheden. De bed & breakfast biedt gezellige en smaakvol ingerichte kamers, evenals een heerlijk ontbijt geserveerd in een gezellige gemeenschappelijke ruimte.

Gasten kunnen ook genieten van de prachtige tuin van de accommodatie, waar ze kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen na een dag vol avontuur. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje of een gezellig verblijf met het gezin, de Parel B&B is de perfecte plek om te verblijven tijdens je bezoek aan Den Helder. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor de Parel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top