Beleef veelzijdig Texel met kinderen

0

Texel met kinderen is fijn! Als veelvuldig bezoeker van Texel, vind ik het helemaal terecht dat Texel is opgenomen in de ‘Lonely Planet Best in Europe top 10’. Naast de prachtige natuur is er namelijk voor gezinnen op Texel ook genoeg te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan Ecomare, kies het ruime sop met een garnalenkotter en spot onderweg de vele zeehonden, of vergaap je aan de ruim 17.000 dartelende lammetjes op het eiland. In dit blog geef ik je tips over de bekende én minder bekende uitjes en wandelingen die je de diversiteit van Texel laten beleven.

Uitjes op Texel met kinderen

Novalishoeve

De Novalishoeve wordt gerund door de Raphaelstichting. Het is een biologisch & dynamische zorgboerderij waar (jong)volwassenen met een hulpvraag wonen en werken. Je loopt vrij door de stallen en dichtbij de koeien, schapen, varkens en kippen komen. Helaas waren wij te vroeg voor het koeien melken, maar anders maak je dagelijks om 16.30 uur van dichtbij mee hoe dat in zijn werk gaat. Wat oudere kinderen kunnen ravotten met skelters of meedoen met een speurtocht.

Bij de Novalishoeve zit een kleine lunchroom met grote ramen die een mooie doorkijk bieden op de koeienstal. Je vindt hier (h)eerlijke en huisgemaakte producten zoals kaas, honing, ijs, brood en taarten (aanrader, hmmmm).

Texel met kinderen novalishoeve Texel met kinderen novalishoeve

Beklim de kerktoren van Den Burg

Een zeer verrassende activiteit tijdens ons laatste weekendje Texel met gezin vonden wij het uitstapje naar het kerkgebouw De Burght in Den Burg. Je kunt namelijk de toren van deze kerk beklimmen! Voor een klein bedrag krijg je toegang tot de 25 meter hoge toren. De steile trappen brengen je langs de oude klokken. Eenmaal boven geniet je van uitzicht over stad en land, met een beetje mazzel zie je zelfs Vlieland en de Afsluitdijk liggen! Let op: de kerktoren is alleen van april t/m september geopend op maandag- en woensdagochtenden.

texel met kinderen kerktoren den burgh texel met kinderen kerktoren den burgh

Lammetjes knuffelen op Texel

Jawel, Texel kent meer schapen dan inwoners op het eiland. Geen wonder dat Schapenboerderij Texel is ontstaan. De enthousiaste eigenaren verwelkomen je graag op hun locatie in Den Burg. Ze hebben 25 schapenrassen en een groot deel van de dieren kun je van dichtbij bekijken en aaien. Naast schapen zijn er ook varkens, kalfjes, geitjes, cavia’s en kippen. Uniek is de knuffelhoek waar je de lammetjes aait en zelfs op schoot mag nemen! Super leuk als je Texel met een kleuter of peuter bezoekt.

Zorg dat je rond 11.00 uur op de boerderij bent, want er wordt dan dagelijks een demonstratie gegeven. Wij leerden van boer Lennart alles over het bijzondere vak schapen drijven. Natuurlijk waren de honden Rasja, Skip en Bowie in de buurt om voor de actie te zorgen!

Ook voor ravotkoningen is de boerderij een ideale speelplaats. Er is een doolhof van stro waar je fantastisch verstoppertje speelt, er zijn skelters, kruiwagens en vrachtwagens waar je mee door de plassen crosst en er is een speeltuin met kabelbaan!

Leuk detail: er staan picknicktafels op het erf waar je je eigen meegebrachte etens- en drinkwaar mag nuttigen, wat een gave plek voor een picknick!

Lammetjes knuffelen op Texel Lammetjes knuffelen op Texel Lammetjes knuffelen op Texel

Ga met een boswachter mee naar Eendenkooi Spang

Nog zo’n onbekende activiteit op Texel is een bezoek aan Eendenkooi Spang in Oosterend. Een eendenkooi ligt altijd verstopt omdat er met het lokken en vangen van eenden absolute rust nodig is. De eendenkooien liggen dan ook vaak verscholen in een bosje in het landschap. Deze eendenkooi stamt uit 1650 en wordt nog steeds gebruikt (voor het ringen van eenden voor vogelonderzoek). Op zaterdagen van april t/m september kun je Eendenkooi Spang bezoeken. Je hebt 2 opties: zelfstandig een ronde te lopen, maar er zijn ook vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten aanwezig die je graag alles vertellen over het oude ambacht van de kooier.

Texel met kinderen eendenkooi sprang

Zoek je favoriete boek in de boekenschuur

Het dorpje Den Hoorn herken je al vanaf de boot, aan het witte kerkje dat boven de duinen uitsteekt. Een leuk detail: als je van dichterbij goed kijkt, zie je dat de punt van de toren scheef staat. In dit pittoreske dorpje vind je, verscholen in een krakkemikkig schuurtje van een woonhuis, de boekenschuur (oftewel ‘Boeken aan de Dijk). Er staan hier werkelijk honderden boeken over allerlei verschillende onderwerpen, netjes gesorteerd, soms gloednieuw, soms nostalgisch gedateerd. Je snuffelt hier in alle rust rond aangezien de schuur onbeheerd is. Je betaalt de boeken contant en laat het geld achter in een betaalkistje aan de muur. Dit is bijvoorbeeld een leuke tussenstop tijdens een fietstocht. Je vindt de boekenschuur aan De Rede 17 in Den Hoorn.

Bezoek het interactieve museum Kaap Skil

Trek een aantal uur uit voor een bezoek aan het museum Kaap Skil, het is echt de moeite waard! Je begint in de kelder waar je via verrekijkers kijkt naar de grootste maritieme maquette ter wereld. De maquette bestaat uit 160 nagebouwde schepen, maar pas door het inzoomen met de verrekijker, zie je het prachtige handwerk en hoor je korte animaties en verhalen over het leven van toen. Naast de maquette zijn er ook prachtig vormgegeven verhalen over de Reede van Texel (de belangrijkste ankerplaats van de wereld in de Gouden Eeuw).

museum Kaap Skil museum Kaap Skil

Na dit indrukwekkende bezoek wandel je zo het volgende gedeelte van museum Kaap Skil in: het openluchtmuseum. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het timmermanshuis, de bakkerij en het vissershuis en zie hoe men vroeger werkte en leefde.

Spectaculair is ook een bezoek aan de molen ‘De Traanroeier’. Deze graanmolen is gebouwd in 1727 en werkt nog steeds! Op woensdag- en donderdagmiddag zijn de molenaars aanwezig en zie je hoe het graan gemalen wordt.

Kaap Skil heeft nog veel meer vaste tentoonstellingen, bijvoorbeeld over de jutterij en de Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Alle tentoonstellingen hebben toffe interactieve spellen en verrasten ons!

museum Kaap Skil

Leer over eb en vloed bij de Wadden Waterspeelplaats

Wat een gave waterspeelplaats is hier gemaakt! Draai, pomp en schep het water naar de volgende plek voordat het in de grond verdwijnt. Middels verschillende ‘stoppen’ verzamel je het water en verplaats je het vervolgens weer. Nooit eerder zagen wij zo’n afwisselende, grote en gave openbare waterspeelplaats! Extra leuk is dat het geen zoet maar zout zeewater is wat gebruikt wordt in de pompen. Heb je mooi weer tijdens je weekendje Texel met kids, neem een extra setting kleding mee, want wat is er nou leuker dan lekker nat worden.

Wadden Waterspeelplaats Wadden Waterspeelplaats

Ga los op het speelwrak

Een speelschip mag op Texel natuurlijk niet ontbreken! Naast de Wadden Waterspeelplaats staat een 35 meter lang speelschip. Zowel de kleine als de grote kinderen kunnen zich hier eindeloos vermaken met klimmen, klauteren en glijden. Eén van de leukste speeltuinen op Texel.  Jonah wilde hier gedurende het hele weekend elke dag heen!

Texel met kinderen speelwrak Texel met kinderen speelwrak

Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Deze mag natuurlijk niet ontbreken ontbreken in het lijstje: het beklimmen van de iconische knalrode vuurtoren in De Cocksdorp. Nadat je de 153 treden van vuurtoren Eierland hebt bedwongen, word je beloond met een panoramisch uitzicht op 47 meter boven zeeniveau. Je ziet zeehonden in de verte en Vlieland aan de horizon.

De vuurtoren draagt nog een bijzonder verhaal met zich mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de oude toren namelijk kapotgeschoten tijdens de opstand van de Georgiërs. Deze muur met kogelgaten is nog steeds zichtbaar omdat de nieuwe vuurtoren er simpelweg omheen is gebouwd. De wenteltrap naar boven gaat dus tussen twee muren door.

Speeltuin middenin het bos

Zo gaaf; een speeltuin middenin het bos! Fijne bijkomstigheid is dat het hier bijna altijd rustig is. De speeltuin is klein maar heeft toch een schommel, een glijbaan, een houten trein en een speelbuis. Er zijn bankjes om te picknicken en het is het startpunt van een korte wandeling (2,7 of 4,4 kilometer), zie hieronder het gedeelte ‘wandelen op Texel met kinderen’.

Bos speeltuin texel

Bos speeltuin texel

Zelfpluktuin Texel

Een leuk uitje voor jong én oud! In deze gigantische en prachtig onderhouden tuin vind je vele soorten bloemen en vruchten. De entree is gratis, je betaalt alleen wat je onderweg plukt of verzamelt in de fruitbakjes die je bij de kassa laat wegen. Leer je kinderen over seizoensfruit en hoe gewassen groeien. Uiteraard is er ook een gezellig cafeetje met (alweer) de lekkerste taarten met vers fruit. Gelukkig fiets je op Texel al die kilo’s er wel weer af. Let wel op: de zelfpluktuin is gesloten op zondag, weten we inmiddels uit ervaring.

Texel met kinderen

 

Wandelen op Texel met kinderen

Wandelen op Texel is een absolute aanrader. Het eiland kent een uitgebreid en enorm afwisselend wandelnetwerk. De bekendste wandelplek is natuurlijk de Slufter, maar er wordt door gezinnen met jonge kinderen op Texel ook veelvuldig naar de raadselachtige Sommetjes (een soort van kabouter) gezocht. Er is zelfs een speciaal, maar erg drukbezocht, Sommeltjespad. De moeite en de drukte waard, maar ik geef je hieronder graag wat tips voor alternatieve en rustigere wandelingen.

Combinatiewandeling De Ploegelanden & De Bleekersvallei

Persoonlijk is dit mijn favoriet. Beide wandelingen zijn namelijk zo’n 4 kilometer lang, maar vanwege een kruispunt bepaal je ter plekke of je beide routes loopt, slechts gedeeltes aan elkaar knoopt of besluit om het toch bij één route te laten. Bij de Ploegelanden wandeling loop je door het bos, langs een moeras en aan de rand van de weilanden. Onderweg kom je Schotse Hooglanders tegen en rust je uit bij een vogelhut. Een verrassende wandeling met genoeg afleiding voor kinderen.

Bij de Bleekersvallei loop je door een totaal ander landschap met heide, robuuste kale struiken en glooiend helmgras in één van de oudste duingebieden van Texel. Op de achtergrond hoor je de zee en overal kom je sporen in het zand tegen van vogels. Je loopt door een open gebied, kinderen kunnen dus naar hartenlust ‘uitwaaien’. Kleed je afhankelijk van het seizoen goed aan, want op Texel waait het altijd.

Texel met kinderen wandelen Texel met kinderen wandelen

Wandeling Skillepaadje en gedeelte van boerenwandelpad Brakenstein

Tussen Oudeschild en de Hoge Berg loopt het Skillepaadje. Dit kronkelige pad langs een slootje loopt dwars door de weilanden en is bekend vanwege zijn geschiedenis. Aan het einde van het paadje kom je namelijk uit bij de Wezenputten, waar water in tonnen werd gepompt voor de VOC-schepen. Omdat het water veel ijzerhoudender was dan andere putten in Holland, lagen voor de kust (de Rede) van Texel rijen met grote schepen te wachten op dit extra lang houdbare water. Zo hoefden ze onderweg geen extra stop te maken en waren ze veel eerder in de Oost. Eigenlijk heeft Texel dus een grote rol gespeeld in de Gouden Eeuw. Mocht je na dit minilesje geschiedenis nog meer willen weten, dan is het mooi vormgegeven Juttersmuseum ‘Kaap Skil’ in Oudeschild een aanrader.

Nadat je bij de putten hebt gespeeld en gespetterd (aangezien de pompen nog steeds werken) duik je, voorbij huize Brakestein, het Boerenwandelpad in. Bij de afslag vind je een afgedekt rekje met routefolders die je de weg wijzen tussen de velden door. Je komt langs oude tuunwallen (muren gemaakt van plaggen) die als afscheiding dienden, loopt vlak langs schapen en koeien en klautert over hekjes en slootjes. Zorg dat je na een paar regenachtige dagen laarzen bij je hebt (of droge sokken voor na afloop). Aan het einde van het pad sla je rechtsaf richting de Hoge Berg van maar liefst 15 meter ‘hoog’. Aan de voet van de berg vind je de begraafplaats van de eerder vermelde Georgiërs, een wandeling over de berg zelf geeft je een prachtig uitzicht, met Den Helder in de verte. Uiteindelijk loop je via hetzelfde Skillepaadje weer terug naar je startpunt, in totaal een wandeling van ongeveer 5 kilometer.

Natuurpad De Mient

Deze wandeling begint bij een kleine bosspeeltuin, een ideale startplek voor een wandeling met kinderen natuurlijk! De wandeling is oorspronkelijk 4,4 kilometer, maar is in te korten tot 2,7 kilometer. Je loopt door het Nationale Park Duinen van Texel over natuurpaden en wandelpaden. Bij de startplek vind je folders met de wandelroute om mee te nemen.

Bos speeltuin texel

Restaurants op Texel

Op Texel vind je allerlei soorten restaurants, van pannenkoekenboerderijen tot pizzeria’s. Er is zelf een restaurant met een Michelinster op Texel. Graag deel ik twee van onze favoriete restaurants.

Spelen en lekker eten bij Oranjerie Vogelhuis

Alhoewel de Koog het meest toeristische dorp op Texel is, waren wij aangenaam verrast door het Oranjerie Vogelhuis. De locatie heeft een prachtige binnenzaal onder een glazen serre, waardoor het nóg ruimer oogt. Ook hebben ze een groot terras met zicht op de (eigen) speeltuin. Ja, je leest het goed, er staat een buitenspeeltuin op het terrein van dit restaurant! Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen en op de speelboom (de laatste is alleen geschikt voor iets oudere kinderen), terwijl je vanaf het terras zicht houdt. Maar ook binnen heeft het restaurant een speelhoek met o.a. duplo, auto’s en kleurplaten. Er is genoeg om kinderen een langere periode te vermaken. Op de kaart staan veel visgerechten en gerechten met lokale producten (b.v. Texelse kaas). De gerechten smaakten heerlijk en de bediening is uiterst vriendelijk. Natuurlijk is er voor kinderen een heuse kinderkaart. Aanrader!

Oranjerie Vogelhuis Oranjerie Vogelhuis

Pannenkoeken op Texel eten bij Klif 23

Wij zijn gek op pannenkoeken! En alhoewel pannenkoekenboerderijen ontzettend leuk zijn (zeker omdat ze vaak een speeltuin erbij hebben), is het soms ook erg massaal. Wij gaan daarom graag naar Klif 23 in Den Hoorn. Ze hebben er een groot terras met uitzicht over de weilanden en keuze uit meer dan 100 pannenkoeken. Doordat het restaurant is opgedeeld in een voor- en achtergedeelte, lijkt het een stuk rustiger dan de andere pannenkoekenrestaurants.

Kindvriendelijk en betaalbaar hotel Texel

Wij verbleven de laatste keer dat we op Texel waren in het Stayokay hostel, centraal gelegen in de hoofdstad Den Burg. Het ligt op loopafstand van het centrum en was daardoor voor ons een ideale uitvalsbasis. Stayokay Texel kent een flexibele bedopstelling wat zeer praktisch is voor een verblijf met kinderen. Je maakt zelf je keuze van tevoren (stapelbed/bedden op de grond). De openslaande deuren grenzen direct aan de speeltuin met o.a. schommels, een voetbalveld, wip-kip-zeehonden en een heuse kabelbaan!

Het hostel kent naast de praktische kamerinrichting ook een gezellige gezamenlijke ruimte. Zo is er een tafel met kleurplaten (natuurlijk met zeehonden en lammetjes), een familiekamer met spelletjes en een televisie, maar ook in de hal staan banken en tafelvoetbalspellen. De huiskat zorgt voor extra gezelligheid!

Vanwege de uitstekende WiFi dronken wij ’s avonds nog een drankje in de bar terwijl we op de babyfoon zagen dat onze zoon rustig sliep. De drankjes zijn vriendelijk geprijsd en er is een scala aan spelletjes te doen.

Texel met kinderen stayokay Texel met kinderen stayokay Texel met kinderen stayokay

Liever een hotel? Of huisje? Op Texel.net kan je super uitgebreid zoeken naar huisjes, hotels, B&B’s en campings op het eiland. Liever via booking? hier tips voor leuke hotels op Texel of verblijf in een gezellig vakantiepark

Laat je zeker niet tegenhouden door de toegenomen drukte om naar Texel te gaan. Het is een prachtig waddeneiland en er is genoeg te zien en te beleven met kinderen. Ga er vooral eens een weekendje naartoe, zoals ook de Lonely Planet beaamt: “Get there!” Veel plezier!

Meer tips bekijk de website van VVV Texel.

 

Dit gastblog is geschreven door Mirella Doss -eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah

Share.

About Author

Mirella heeft een eigen evenementenbureau, beoefent (ashtanga) yoga en is moeder van een zoon (2014). Ze heeft een passie voor landen in het Midden Oosten en in Azië.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.