Home / Nederland / Noord-Holland / Wandelen en speelbos Waarderhout bij Heerhugowaard

Wandelen en speelbos Waarderhout bij Heerhugowaard

Waarderhout is een klein natuurgebiedje bij Heerhugowaard. Je kunt er wandelen en je hebt er het speelbos Waarderhout dat bestaat uit verschillende onderdelen die op de route tegenkomt. In dit gebied liggen ook veel dierenkaartjes die je kunt ophalen met de Perfect Earth Animals app van Staatsbosbeheer. Dat alles bij elkaar maakt het volgens ons een hele geschikte plek om te gaan wandelen met kinderen in Noord-Holland.

Speelbos Waarderhout

Hoewel het wel weersafhankelijk is. Er is veel water in dit gebied en toen wij er waren eind december was het eigenlijk op veel plekken te blubberig om echt nog goed te spelen. Desondanks is het leuk gedaan en kan ik me voorstellen dat je je hier in een ander seizoen echt goed kunt vermaken.

Speelbos Waarderhout

Speelbos Waarderhout

Aan het begin van de Waarderhout is een parkeerplaats. Deze is vrij klein en we kunnen er nog net onze auto kwijt. Woon je dichtbij, dan kun je beter met de fiets gaan. Ondanks de volle parkeerplaats is het in het gebied zelf erg rustig met wandelaars. We komen maar een handjevol mensen tegen.

Speelbos Waarderhout

Het speelbos Waarderhout begint vlak nadat je het gebied inloopt en is aangegeven met een bordje van Staatbosbeheer. Het eerste dat we zien is een klimtoestel. Het heeft alleen net geregend, dus onze dochter laat die even zitten. Iets verderop komen we bij de waterspeeltuin, maar die is ook enorm modderig.

Speelbos Waarderhout

Gelukkig nodigt de rest van het speelbos Waarderhout ook in de winter wel uit tot spelen. Er is veel afwisseling in speeltoestellen. Paaltjes om over te springen, rioolbuizen om doorheen te kruipen of overheen te lopen en een klautertoestel met wiebelbrug en aan het einde een glijbaan over een watertje. Maar hoe komen wij als ouders nu aan de overkant van het water? “Papa jij moet ook!” roept onze dochter lachend vanaf het klimtoestel. Dat klimtoestel lijkt ons als volwassene ook niet zo makkelijk. Dus we wagen het erop met een hele grote spong en halen net de overkant.

Speelbos Waarderhout

De speeltoestellen zijn allemaal in goede staat. Later lees ik dat een aantal toestellen, zoals de wiebelbrug en de waterspeeltuin, in de zomer van 2018 geplaatst zijn.

Natuurlijk is er ook ruimte om je eigen hut te bouwen met dode takken. Al staan hier nog niet echt mooie grote hutten zoals we wel vaker tegenkomen in andere speelbossen.

Speelbos Waarderhout

Wandelen Waarderhout

Wanneer we uitgespeeld zijn, besluiten we nog een rondje te lopen door de Waarderhout. Marcel ziet dat er nog een geocache ligt en als we er toch zijn, kunnen we die natuurlijk wel even ophalen.

Waarderhout wandelen

Het gebied is vooral bos, maar daartussen elke keer langgerekte brede sloten met water. Omdat het constant een herhaling is van landschap is het wel een beetje eentonig. In ieder geval wel in de winter. Er zijn zeker mooiere wandelgebieden te vinden in Noord-Holland.

Het handige van wandelen met kinderen in de Waarderhout is wel dat je de route zo kort kan maken als je zelf wil. Er zijn twee grotere paden die parallel aan elkaar liggen en langs de sloten zijn vaak ook kleinere wandelroutes. Je kunt dus zelf een blokje maken.

Waarderhout wandelen

Onderweg komen we nog wat sporttoestellen tegen en een oefenparcours voor honden. Het is sowieso natuurlijk altijd fijn om even buiten geweest te zijn.

Meer tips nodig? Check ook onze andere kindvriendelijke wandelroutes in Nederland. Andere speelbossen in Noord-Holland zijn bijvoorbeeld nog het speelbos Purmerbos en de natuurspeeltuin in Hoorn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top