Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Wat te doen in Dijon met kinderen? Mooie stad voor een stopover

Wat te doen in Dijon met kinderen? Mooie stad voor een stopover

Dijon met kinderen bezoeken? Is dat leuk? Wij vonden van wel. Door de ligging is het een ideale bestemming voor een stopover wanneer je op weg bent naar het zuiden van Frankrijk of naar de Franse Alpen. Het is een mooie stad, hoewel het voor ons wel een echt wauw-ervaring mist. Je kunt hier echter prima een middag en avond doorbrengen en er is ook een speciale wandelroute voor kinderen.

Dijon met kinderen

Er is ook een Dijon pass voor 24 of 48 uur. Veel van de bezienswaardigheden die je hiermee gratis kunt bezoeken, liggen echter niet in Dijon zelf maar erbuiten. Diverse opties hiervan, zoals het Imaginarium in Nuits-Sant-Georges, het Musuempark Alésia en het kasteel Commarin, zijn wel interessant voor gezinnen. Heb je meer tijd in de omgeving, dan kun je hier dus zeker even naar kijken. Alleen voor de stad zelf haal je het bedrag er niet uit, zeker niet omdat veel musea gratis zijn.

Vanaf Utrecht is het zo’n 8 uur rijden naar Dijon. Dat maakt het ook een mooie plek om op de terug weg te stoppen. Mocht je dat wat te ver vinden, overweeg dan ook eens Metz voor een stopover. Ook dit is een sfeervolle stad met genoeg te doen voor kinderen. Lees hier mijn blog over Metz met kinderen.

Dijon met kinderen

Dijon met kinderen

Uitjes route voor kinderen door Dijon

Voor een paar euro kopen we bij de lokale VVV een boekje van de uitjes route. Je kunt natuurlijk ook zonder boekje lopen, maar nu krijgen we ook wat meer achtergrondinformatie bij de stops onderweg. Je kunt de route op elke gewenste plek beginnen, want het is een rondje. De route heeft naast de hoofdroute ook een drietal aftakkingen: de Moses loop, de Zola loop en de Rousseau loop. Ik zou je aanraden om in ieder geval de Moses aftakking te volgen naar het Natuurhistorisch museum, de botanische tuin en het planetarium.

Dijon wandelroute kind

Wij starten zelf op het plein van de bevrijding. Aan dit gezellige plein zijn ook meerdere restaurantjes te vinden. De watersproeiers op het plein zijn populair bij kinderen. Altijd leuk om mee te spelen en te kijken of je droog kunt blijven.

We vervolgen de route langs het paleis van justitie. Dankzij het boekje leren we dat we door een deur kunnen lopen voor een pleintje met woningen. Verderop komen we bij de aftakking naar de Rousseau loop. Een extra stukje met veel mooie vakwerkhuizen en winkeltjes.

Dijon met kinderen

Na een tijdje komen we bij het park Darcy. Een erg mooi parkje met een fontein en waterpartij. In het park staat een beroemd beeld van een ijsbeer. Ook is in het park een kleine speeltuin te vinden die bij jonge kinderen vast in de smaak zal vallen. Je kunt hier zelf prima op een bankje zitten. Vanaf het park start ook de aftakking naar het natuurhistorisch museum en de botanische tuin, waarover je later in dit blog meer kunt lezen.

Eenmaal weer terug op de hoofdroute komen we nog langs een aantal mooie middeleeuwse gebouwen. Hier lezen we bijvoorbeeld over het huis Milliere. Gebouwd in 1483 door een verkoper met deze naam. Het heeft nog steeds de oorspronkelijke middeleeuwse indeling. Met beneden een winkel en boven de woning van het gezin.

Dijon met kinderen

We stoppen op het Place François Rude waar een ouderwetse draaimolen staat. Dit is een van de meest gefotografeerde plekken in Dijon.

Een plek waar de route ook langs komt en die je zeker niet mag missen, is de Notre Dame. Van binnen en van buiten de moeite waard. Aan de buitenkant heb je ook het uiltje waaraan de route haar naam dankt. Hoewel het nauwelijks nog te herkennen is als uil. Het uitgehouwen uiltje aan de zijkant van de kerk is bijna compleet glad geworden door alle mensen die er al honderden jaren overheen hebben gewreven. Wanneer je met je linkerhand over het uiltje wrijft, mag je een wens doen.

Dijon met kinderen

Natuurhistorisch museum Dijon

Het Natuurhistorisch museum in Dijon is een gratis toegankelijk museum. Check wel even de openingstijden, want het is tussen de middag gesloten. Dit museum van twee verdiepingen gaat in het begin over het ontstaan van dieren. Zo is er een grote T-rex schedel te zien.

Natuurhistorisch museum Dijon

Op de bovenste verdieping vind je heel veel opgezette dieren van verschillende continenten. In die zin is het wel een redelijk traditioneel natuurhistorisch museum. Hoewel de manier van presenteren het wel aantrekkelijker maakt. Ook zijn er op diverse plekken computer displays waar je meer informatie (alleen in het Frans) kunt opzoeken over de verschillende dieren. Bij de ingang kun je wel een papiertje krijgen met vertalingen in het Engels.

Het meest bijzondere skelet in het Natuurhistorisch museum vinden wij het skelet van een Glyptodon. Een gigantisch gordeldier dat wel 2000 kilo kan wegen. Hier kun je ook meer lezen over de vondst van dit dier dat al meer dan honderd jaar een plekje heeft in het museum.

Natuurhistorisch museum Dijon

Botanische tuin

Het Natuurhistorisch museum ligt aan één kant van de botanische tuin van Dijon. Het eveneens gratis toegankelijke Planetarium ligt aan de andere kant. We maken dan ook een wandeling door de botanische tuin. Er is een klein stukje met een beekje en bomen. Verder is het een hele nette en geordende tuin waar veel bloemen staan. Ook worden er veel groentes verbouwd. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige kinderen best interessant is om te zien hoe een babytomaat eruitziet.

Onze dochter had meer oog voor de rondvliegende vlinders en bijen. Bij een snackkarretje in de tuin halen we een drankje. Je zit hier heerlijk rustig.

Botanische tuin dijon

Planetarium

Het planetarium in Dijon is ook gratis te bezoeken. Wel betaal je een klein bedrag voor als je een film wil kijken in de ronde dome. Ze hebben films over dinosaurussen en over het sterrenstelsel. We bekijken de laatste, maar ik vind het lastig te volgen in het Frans. In het planetarium gaat het natuurlijk over planeten. Er zijn een paar opstellingen waar je zelf wat kunt doen. Aardig om een kijkje te nemen als je er toch bent, maar als je weinig tijd hebt, dan is het Natuurhistorisch museum leuker.

Dijon planetariun

Overige musea in Dijon

Wij hebben zelf verder geen musea bezocht in Dijon, maar er zijn er nog wel een aantal meer. Zo is ook het Musée Archeologique, het archeologisch museum van Dijon dat ook gratis te bezoeken is. Je komt op de uiltjes route ook langs dit museum, maar het was net gesloten vanwege de lunchpauze toen wij er waren. Het Musee des Beaux-Arts de Dijon, het kunstmuseum in Dijon, is ook gratis te bezoeken. Hier zijn veel historische schilderijen en sculpturen te bekijken in een mooi oud gebouw.

Het Consortium Museum is het moderne kunstmuseum van Dijon, maar ligt niet in de binnenstad.

Dijon met kinderen

Overnachten in Dijon met kinderen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Dijon? Het is natuurlijk altijd leuk om in het centrum te slapen. Zeker als je pas laat aankomt en al wat oudere kinderen hebt, zou ik je dat aanraden. Dan kun je ook nog lekker uitgebreid op een terrasje dineren.

Dijon hotel

Wij waren al om 12:00 uur in Dijon en hebben geparkeerd bij parkeergarage Dauphine. Dit is een grote parkeergarage onder het centrum en vlakbij het tourisme office. Wij overnachtten bij het Ibis Dijon Sud. Een totaal sfeerloze locatie buiten de stad, maar wel een prima en zeer betaalbaar hotel waar we ook gratis konden parkeren. Bovendien konden we zo de volgende ochtend gelijk doorrijden naar de volgende bestemming in de Franse Alpen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips? Lees hier al onze blogs over Frankrijk met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top