Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Metz met kinderen, rij deze ontspannen stad niet zomaar voorbij

Metz met kinderen, rij deze ontspannen stad niet zomaar voorbij

Onze meivakantie begonnen we dit jaar in Metz. In twee dagen ontdekten we wat er te doen is in Metz met kinderen. Net als zoveel andere Nederlanders waren we deze stad al vaak voorbij gereden op weg naar het zuiden maar hadden niet echt een gevoel bij de stad. Vanaf de snelweg is de kathedraal van Metz te zien, maar wij hadden geen idee van de andere bezienswaardigheden van de stad.

Toegegeven Metz is een relatief kleine stad, de bezienswaardigheden van Metz zijn leuk maar het is geen typische bestemming voor een kindvriendelijke stedentrip. Je vindt hier geen interactieve belevingsmusea, dierentuin of pretparken. Hoewel die laatste twee wel te vinden zijn op twintig minuten rijden in Amneville. Toch vinden wij Metz met kinderen wel een hele fijne stad. Dankzij de ontspannen sfeer, het vele groen, speeltuintjes overal en doordat het makkelijk te belopen is. Er zijn weinig steden waar je het ene moment midden in de stad een vissende reiger tegenkomt en nog geen minuut later langs middeleeuwse gebouwen loopt.

bezienswaardigheden metz

Wat te doen in Metz met kinderen

Volg een van de wandelroutes door de stad

Metz is een hele fijne, compacte stad en dat betekent dat de loopafstanden klein zijn. Om het nog makkelijker te maken zijn er diverse wandelroutes in de stad. Die zijn te herkennen aan koperkleurige steentjes in de straat die de goede kant uitwijzen. “Ik ben de gids!” roept onze dochter enthousiast. Terwijl ze de route volgt, lopen wij rustig achter haar aan en kijken op ons gemak rond. Metz is een hele sfeervolle stad vol met typische Franse woningen met kleurige jaloezieën, leuke winkeltjes, pleintjes en veel groen. Heerlijk om hier zo achter onze dochter aan te slenteren!

bezienswaardigheden metz
bezienswaardigheden metz
bezienswaardigheden metz

Heb je weinig tijd kies dan voor de kastelen- of de drakenroute. De eerste gaat door een rustiger deel van de stad en loopt via een kerkje (Saint Maximin) met bijzondere glas-in-loodramen door naar de Porte des Allemands (de oude stadspoort). Deze is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14:00-19:00 open en dan is het mogelijk via de trappen het gebouw te beklimmen. De route gaat verder via het water en langs een leuke speeltuin voor je weer terug komt bij het beginpunt. De drakenroute gaat via de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad, denk hierbij aan de kathedraal. Kijk vooral niet alleen recht vooruit, want boven je hoofd kom je onderweg een draak tegen!

bezienswaardigheden metz
bezienswaardigheden metz
bezienswaardigheden metz

De kathedraal van Metz

De kathedraal van Metz is de derde hoogste van Frankrijk en door de smalle vorm voelt deze nog hoger aan. Op dit moment is het niet mogelijk de kathedraal te beklimmen, maar misschien komt daar in de toekomst verandering in. Wat deze kathedraal erg interessant maakt is het glas-in-lood. De ramen komen uit de dertiende tot de twintigste eeuw en elk raam heeft dus een andere stijl. Er zijn zelfs een aantal ramen van Chagall.

De kathedraal van Metz

Wanneer de zon schijnt, dan valt er een patroon van lichtjes op de vloer. Ook in de avond is de kathedraal van Metz leuk om te bezoeken, deze is dan prachtig verlicht.

De kathedraal van Metz

Belle en het Beest glas-in-lood

Maar ook het verder simpele en sobere kerkje Saint Maximin heeft bijzondere glas-in-loodramen. Deze zijn grotendeels geïnspireerd op Afrikaanse kunst en maskers. Dat geeft een heel andere uitstraling dan wij gewend zijn in een kerk. Hier hebben we wel wat fantasie nodig, maar we vinden het ‘Belle en het Beest’ raam in dit kerkje.

Belle en het Beest glas in Lood

Varen in Metz

De meest relaxte activiteit die wij in Metz hebben ondernomen was een vaartochtje met lunch. De Solis is een elektrische boot en wanneer wij aankomen in de haven wacht de vriendelijke schipper ons al op. Hij is tevens de eigenaar van de boot en zelf een paar jaar geleden op het idee gekomen boottochten door Metz aan te bieden. In tegenstelling tot in andere steden heb je dus niet te maken met enorme rondvaartboten maar ben je te gast op een klein bootje met plek voor tien personen. Wij zijn tijdens onze tocht met ons drietjes en nadat we een wijntje geserveerd hebben gekregen starten we. Niet richting Metz, eerst gaan we de andere kant uit over een zijtak van de Moezel die hier een kronkelende rivier is.

bezienswaardigheden metz

Hier vind je een hoop flora en fauna en naast een beverdam, veel watervogels en een stel reigers zien we ijsvogels. Niet één, maar zelfs twee ijsvogels vliegen met ons mee en we kunnen ze meerdere keren op ons gemak bekijken. Stom genoeg had ik geen zoomlens mee genomen maar we zijn allemaal in jubelstemming. Vooral de kapitein, die is trots dat hij Metz van zijn beste kant heeft laten zien.

Onze dochter vindt het vooral leuk om kapiteintje te spelen en ze kijkt parmantig rond vanuit de kapiteinsstoel. Dan krijgen we lunch. Wat een lekkernij. Een proeverij van verschillende soorten vlees, kaas en heerlijk, knapperig stokbrood. Met een rabarbertaartje toe en vergezeld van een Moezelwijntje. Dit is echt het goede leven!

Varen in Metz
Varen in Metz
Varen in Metz

Zeker in de zomermaanden is reserveren aan te raden voor de boottocht met lunch, bij voorkeur een week van te voren. Bekijk de website voor meer informatie.

Wil je wel varen, maar liever zelf wat actiever bezig zijn? Huur in Metz waterfietsen of ga langs bij de lokale kayak club voor een kayak. Er is in Metz zelfs een kayak oefenparcours.

Varen in Metz

Kunst maken en kijken in Centre Pompidou

Centre Pompidou in Metz? Nee ik vergis me echt niet, het beroemde Parijse museum heeft sinds 2010 een dependance in Metz. In het gebouw zijn wisselende tentoonstellingen te zien, dus het is altijd de vraag of er iets bij zit dat jouw gezin aanspreekt. Wij zijn ongeveer twee uur binnen geweest, waarbij vooral de audiovisuele exposities door onze dochter erg interessant werden gevonden. Hier werden muziek- en filmbeelden gebruikt om een verhaal te vertellen. “Waarom lopen die mensen daar?”, onze dochter kijkt naar de mensen die geprojecteerd worden op de muur en die in de ruimte om haar heen lopen. Ik weet het antwoord niet maar de kunstenaar had er vast een boodschap mee.

Even laten hebben we een gesprek over een schilderij. “Vind je die mooi?” vraag ik haar. “Nee er is gewoon maar wat gekliederd”. Ik kan haar geen ongelijk geven zeker niet aangezien er op het filmpje naast het kunstwerk te zien is hoe het gemaakt is. De kunstenaar slaat wild om zich heen met een aantal kwasten. Wat ze dan wel weer mooi vindt, is het filmpje waarin een kunstenaar een ruimte elke dag van de week opnieuw schildert. “Welke kleur zou die nu doen?” vraag ze zich hardop af.

Maar is Centre Pompidou in Metz hoef je met kinderen niet alleen te kijken. Je kunt ook zelf meedoen! Als je er tenminste komt op een tijdstip dat het kinderlab open is. Wij worden aan het werk gezet en maken ons eigen schilderij. Daarna worden ze te drogen gehangen en wanneer we weg gaan mogen we ze meenemen.

Bekijk de website van het Centre Pompidou voor actuele tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Koop je kaartjes van te voren hier online.

Centre Pompidou
Centre Pompidou
Centre Pompidou

Speeltuintjes in Metz

Het fijne van een stedentrip Metz met jonge kinderen is dat er door de stad heen verschillende speeltuintjes zijn. “Yeah een speeltuin!” roept onze dochter elke keer blij. “Ik ga van de glijbaan”. Een goed moment om even pauze te nemen, op een bankje te gaan zitten en haar te laten spelen. De speeltuinen vind je onder andere naast de Temple de Garnison, vlak over de Pont St Georges (dit is maar een kleintje), voor het Novotel hotel, in de Jardin Jean-Marie Pelt en op de paarse route (kasteelroute) aan de Seille.

Speeltuintjes in Metz
Speeltuintjes in Metz

Lekker eten in Metz

In Metz weten ze wat lekker eten is en bij ons wandeling door de stad valt het ons direct op hoeveel chocolatiers ze hier hebben. Het is maar goed dat we hier niet wonen, want zoveel lekker is niet te weerstaan. Ook niet te missen is de Marché Couvert de Metz, de overdekte markt van Metz. In een historisch pand zitten veel klein kraampjes met kaas, vis, vlees en groente. Je kijkt je ogen uit. Er zijn ook enkele kleine restaurants neem hier vooral een proeverij met allerlei specialiteiten uit Metz. 

Lekker eten in Metz
Lekker eten in Metz

Museum La Cour d’Or

Het museum voor kunst en geschiedenis van Metz, de La Cour d’Or, ligt midden in de stad. We lopen naar binnen en staan in de resten van een Romeins badhuis. Metz was in die tijd een belangrijke stad, groter dan Parijs. Het deel over de Romeinse geschiedenis van Metz is dan ook erg uitgebreid. Het interessants voor onze dochter zijn de beelden met onderwerpen uit het dagelijks leven. Een groepje kinderen dat aan het spelen is en de hond te eten geeft. Een man op de markt en meer kijkjes in het dagelijks leven. Na de Romeinen gaat de geschiedenis natuurlijk verder met de middeleeuwen en de periode dat Metz onderdeel was van het Duitse rijk.

Naast de voorwerpen die je vast kent uit andere musea, zijn er ook diverse unieke voorwerpen te zien. Zoals een historisch plafond beschilderd met fantasiedieren waarvan ze toen dachten dat deze in de zee leefden. In het laatste deel van het museum worden schilderwerken tentoongesteld.

Museum La Cour d'Or
Museum La Cour d'Or

Een ding om rekening mee te houden is dat dit museum erg groot is en er geen interactieve displays zijn. Je kunt hier lang rond kijken, maar wij stonden na een kleine twee uur weer buiten omdat onze dochter zich toen begon te vervelen.

Wij hadden twee volle dagen voor onze stedentrip Metz en konden het daardoor rustig aan doen. In een dag zal je niet alles kunnen doen wat wij omschreven hebben maar wel een groot deel van de bezienswaardigheden in Metz zien.

Overnachten in Metz

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Metz? Wij sliepen in het Novotel Metz Centre. Dankzij de ligging en de parkeergarage naast en onder het hotel, is dit wel een echt een één nachtje slapen hotel. Elke ochtend zagen we weer andere tourgroepen en gezinnetjes aan het ontbijt. Toch is dit hotel ook echt prima voor meerdere nachten. Er is een zwembad (nog wel erg koud in mei) en een leuke kinderhoek met interactieve speeltafel. Hierop kiezen kinderen op basis van een leeftijdscategorie uit verschillende spelletjes.

De kamer is niet bijzonder sfeervol maar wel ruim en de bedden hebben een goed matras. Wij hadden een tweepersoonskamer met bedbank die uitklapt kan worden tot een tweepersoonsbed. Deze familiekamer is groot genoeg voor een gezin met twee kinderen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Novotel Metz Centrum.

kindvriendelijk hotel metz
kindvriendelijk hotel metz
kindvriendelijk hotel metz

Wij zijn geen kampeerders, maar mocht je dat wel zijn dan is het goed om te weten dat er ook een stadscamping is in Metz. De Camping in Metz ligt op maar tien minuutjes lopen vanaf het centrum en aan de Moezel.

Een andere optie voor een hotel in Metz met familiekamer is het Ibis Styles. Iets verder vanaf het centrum, maar wel vlakbij het treinstation en bij Centre Pompidou. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen. Ook het Campanile Metz Centrum hotel ligt in deze buurt en heeft familiekamers voor drie of vier personen.

bezienswaardigheden metz

We bezochten Metz in samenwerking met Tourisme Lorraine hier kan je nog meer informatie vinden over Metz en omgeving. Zoals je van ons gewend bent gaan we alleen samenwerkingen aan met partijen die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Lees ook onze andere blogs over stedentrips met kinderen in Frankrijk. Bijvoorbeeld over Parijs met kinderen, Marseille met kinderen of Nice met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top